torstai 14. kesäkuuta 2018

Edarin PJ bloggaa: Alkuvuoden kuulumiset

Tämä vuosi 2018 on ollut erittäin mielenkiintoinen vuosi monella eri tapaa. Ajattelin tähän hieman kirjoitella, mitä edustajistossa on tapahtunut alkuvuoden aikana ja mitä pohdintoja edustajistolla on ollut.

Tänä vuonna pääsimme todistamaan jälleen jotain uutta. Jotain, josta olen hyvin ylpeä. Nimittäin ensimmäistä kertaa ja uskoisin ensimmäistä kertaa HUMAKOnkin historiassa, saimme edustajiston jäsenen ehdotuksesta uuden kohdan kokouksen asialistalle. Tämä liittyi translaki-kampanjaan, jota Seta ja Trasek pyörittää. Yksi meidän jäsenistä koki asian niin tärkeäksi, että hän toivoi HUMAKOn olevan mukana tukemassa tätä kampanjaa. Edustajisto päätti antaa opiskelijakunnan tuen kampanjalle. Voit lukea lisää kampanjasta HUMAKOn sivuilta tai osoitteesta translaki.fi.




Alkuvuodesta on myös hyväksytty yksi jos toinen asiakirja, joilla on selvä merkitys HUMAKOn toimintaan. Alkuvuodesta hyväksyimme ohjesäännön opiskelijaedustajan valintaan. Kun tulee uusi opiskelijaedustajan paikka täytettäväksi, niin tämä asiakirja kertoo, miten hakuprosessin tulee edetä, milloin julkaistaan hakuilmoitus sekä, miten valintaprosessi toteutetaan. Tämä oli erittäin hyvä asiakirja, koska se vahvistaa opiskelijan oikeusturvaa meidän prosesseissa.

Toinen asiakirja, tai no se ei varsinaisesti ole asiakirja, mutta toimintaa ohjaava dokumentti oli lisätalousarvio vuodelle 2018. Lisätalousarvio oli tehtävä, koska edustajisto päätti viime syksynä poiketa normaalista tavastaan päättää jäsenmaksu tulevalle lukuvuodelle ja siirtää sen päätettäväksi vasta opiskelijakunnan kevätkokouksessa. Kun jäsenmaksun suuruus oli saatu päätettyä, käytiin läpi hallituksen valmisteleva lisätalousarvio. Hallitus oli tehnyt erittäin hyvää pohjatyötä lisätalousarvion kanssa, mutta esitykseen nähden halusimme kuitenkin vielä hieman panostaa enemmän resursseja tutoreiden kouluttamiseen. Edustajisto koki tämän olevan hyvin tärkeä asia.




Odotamme innolla, mitä syksy tuo tullessaan ja on mielenkiintoista nähdä, kuinka moni teistä tulee mukaan ensi vuoden edustajistoon. Jos teillä tulee jotain kysymyksiä kevään aikana tai syksyllä - milloin tahansa, niin laittakaa niitä vaikkapa sähköpostilla tai Facebookissa!

Kesäterveisin,

Theo
Edarin PJ

theo.tyrvainen@humako.net
@tyrvthe

perjantai 25. toukokuuta 2018

SumppiAppro 2018




HUMAKOn Turun paikallisjaosto (TuPa), lähdimme pohtimaan opiskelijatapahtumaa, johon mahdollisimman moni voi osallistua. Halusimme kokeilla jotain isompaa päihteetöntä tapahtumaa, johon osallistuisi opiskelijoita myös Humakin ulkopuolelta. Turun opiskelijakaupungin Study In Turku -hanke myönsi loppuvuodesta 2017 erilaisiin Turun opiskelijoiden tapahtumiin apurahaa. Haimme onnistuneesti apurahaa ajatuksella kaksipäiväisistä kahvila-approista, johon osallistuisi paljon eri alan opiskelijoita, tutustuen kahviloihin ja toisiinsa. Hankkeen tavoitteena on lisätä Turun houkuttelevuutta kotikaupunkina valmistuville työelämään siirtyville opiskelijoille, sekä auttaa korkeakouluopiskelijoita verkostoitumaan koulutusten yli.

Lähdimme työstämään projektia tammi-helmikuussa. Yhteisten pohdintojen jälkeen päädyimme SumppiApproon, joka olisi 5.-6.5. järjestettävä 300-400 opiskelijan tapahtuma, johon pyytäisimme mukaan 12 turkulaista kahvilaa. Kierroksen pystyisi suorittamaan hajautetusti kahden päivän aikana, minkä uskoimme madaltavan osallistumiskynnystä. Approjen ideana oli ostaa mukana olevista kahviloista jokin tuote, jota vastaan saisi appropassiinsa leiman. Kuudella leimalla sai palkinnoksi haalarimerkin. Halusimme korostaa pieniä tunnelmallisia kahviloita Turun keskustassa ja hankkia oheisohjelmaksi paljon erilaista taidetta ja -kulttuuria. Ta¬pahtumaan sai pukea haalarit tunnelman luomiseksi sekä osallistua Turun ulkopuoleltakin.



Mukana olleet kahvilat olivat: Cafe Latte, Cafe Qwensel, Cafe Art, Kirjakahvila, Cafe Sirius, Mandragora, Cafe Eino, Pink Vanilla American Bakery, JN’s Cafe, Cafe Victor, Gaggui ja Bean Bar. Saimme mukaan ohjelmaan Duo Karikatorsin, Leenin, Blomma Designin sekä Turun Nuoren Teatterin. Ennen tapahtumaa teimme kaksi mainostempausta, joissa jaoimme flyereita ja kahvia Turun kävelykadulla haalarikansalle ja muille opiskelijoille. Sponsoreina tempauksia varten toimi Pink Vanilla American Bakery sekä Cafe Eino. Kiinnitimme julisteita kaikkiin kahviloihin ja opiskelijoiden kohtaamispaikkoihin hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Olemme tyytyväisiä markkinointiimme ja erittäin kiitollisia mukana olleille yhteistyökumppaneille. SumppiApproon osallistui 125 opiskelijaa. Huomioiden, että tämä oli ensimmäinen SumppiAppro laatuaan ja TuPan järjestämä appro ylipäänsä, olemme erittäin tyytyväisiä osallistujamäärään.

SumppiAppron ohjelma sisälsi mm. musiikkiesityksiä, näytelmän sneak peek, kukka- ja kahvitaidetta, erilaisia kisoja, teelaatujen arvailua, open-mic, karaokea ja kahviaforismeja – eli paljon esittävää sekä osallistavaa taidetta. Lisäksi monet kahvilat tarjosivat SumppiAppro -tarjouksia ja tapahtumaa varten erikseen tehtyjä tuotteita. Näimme monia opiskelijoita käyvän molempina päivinä, joko itse suorittamassa tai kaveriporukassa seurana. Saimme paljon suoraa palautetta itse tapahtumassa, lähinnä kehuja tapahtuman päihteettömyydestä ja monipuolisuudesta. Hyvästä säästäkään ei ollut haittaa, sillä lippuja ostettiinkin vielä tapahtuman aikana, kun ihmiset päättivät lähteä kiertelemään kauniiseen kesäsäähän.


SumppiAppro oli mielestämme erittäin onnistunut. Saimme paljon kehuja niin yleisöltä kuin kahviloiltakin. Totesimme, että tämän tyyppiselle tapahtumalle oli kysyntää ja tämän voisi tehdä uudelleenkin. Kahvila-appro sopisi myös muihin kaupunkeihin sovellettavaksi! Olemme erittäin tyytyväisiä työstämme, tiimistämme ja mielestämme tätä oli hauskaa tehdä. Opimme paljon tapahtumatuotannosta sekä yhteistyöstä projektia tehdessämme, joten tästä on varmasti hyötyä sekä nyt opiskellessa että tulevaisuudessa työelämässä. Asiakkaat pitivät kovasti tapahtumasta ja tälle toivottiin ensi vuonna jatkoa! Voimme suositella lämpimästi tämän kaltaista poikkitieteellistä tapahtuman järjestämistä muillekin jaostoille!

- Heli Ojala, TuPa

maanantai 21. toukokuuta 2018

Kuuluu kaikille

Viime viikolla 17.5. vietettiin kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää (IDAHO- International day against homophobia and transphobia.) Hauskana faktana sille, miksi päivä on juuri 17.5. on se, että vuonna 1990 juurikin 17.5. oli se päivä, kun homoseksuaalisuus poistettiin WHO:n (World health organization) kansainvälisestä tautiluokituksesta, Sain siitä päähäni tulla kertomaan teille kampanjasta, johon HUMAKO lähti mukaan muutama kuukausi taaksepäin.

HUMAKO on mukana Setan ja Trasek ry:n järjestämässä “Kuuluu kaikille” -kampanjassa. Mukaan kampanjaan lähtemisestä päätti HUMAKOssa edustajisto kokouksessaan 28.3. Lue lisää täältä. Mutta mikä tämä “Kuuluu kaikille” -kampanja oikeasti on?

“Kuuluu kaikille” -kampanja on translain uudistamista varten vaikuttava kampanja. Sen tavoitteina on translain uudistus, jolla taataan jokaiselle ihmiselle inhimillinen ja yhdenvertainen oikeus olla oma itse sukupuoleen katsomatta. Translain uudistuksessa tavoitellaan itsemääräämisoikeuden toteutumista jolloin sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu pitkän lääketieteellisen prosessin sijaan omaan ilmoitukseen, ei vaadi lisääntymiskyvyttömyyttä (Nykypäivänä sukupuolen juridinen vahvistaminen vaatii lisääntymiskyvyttömyyden, joka voi tarkoittaa jopa sterilisaatiota, ennen kun oma sukupuoli on saatua vahvistettua.), sekä mahdollistaa alle 18-vuotiaille mahdollisuuden vahvistaa oman sukupuolensa.

"Kuuluu kaikille" -kampanjaan mukaan voi lähteä tukemaan niin yksittäiset ihmiset kuin organisaatiotkin. Yksittäinen henkilö voi lähteä kampanjaan mukaan esimerkiksi kirjoittamalla tekstin aiheesta. “ Näin translain uudistus vaikuttaisi elämääni!” Kirjoitankin tähän nyt lyhyen katkealman siitä, kuinka translain uudistus vaikuttaisi juuri henkilökohtaisesti minun elämääni. “Voin sen teille kertoa. Koen itse olevani juuri sitä sukupuolta johon synnyin. Olen kuitenkin persoonaltani hyvin empaattinen ihminen, enkä voi katsoa vierestä sitä, että joku toinen ihminen tulee kohdelluksi epätasa-arvoisesti, tai että hänen itsemääräämisoikeuttaan ei kunnioiteta. Lain voimaantulo vaikuttaisi kaikkien näiden ihmisten elämään hyvinkin positiivisella tavalla ja siksi olen hyvin suuresti sen kannalla. Annetaan ihmisten olla juuri sellaisia kuin he ovat.”
Kampanjaan osallistumisesta voit lukea lisää täältä.


Eena Kero
Hallituksen varapuheenjohtaja
eena.kero@humako.net

Opiskelijakunta HUMAKO haluaa tukea opiskelijoiden yhdenvertaisuutta otimme myös kantaa siitä, että kaikille Humakin kampuksille tulisi saada sukupuolineutraalit wc-tilat. Voit käydä lukemassa kannanottomme täältä.

keskiviikko 16. toukokuuta 2018

OSM-kisakuulumisia: Tangon päässä on vielä tilaa!

Kuuluu valmentajan huudahdus onnistuneen noston jälkeen. Opiskeluajan voi käyttää hyväksi monellakin tapaa. Liikunta antaa hyvää vastapainoa pitkille luentopäiville sekä hermoja raastaville verkkokursseille. Itse rakastan voimailua ja eritoten painonnostoa, joka raassa brutaaliudessaan mittaa ihmisen henkisiä sekä fyysisiä ominaisuuksia hyvin konkreettisella tavalla, eli tankoon lastatun painon määrällä.


 Itse aloitin painonnoston harrastamisen sekä tavoitteellisen urheilemisen jo peruskouluikäisenä, mutta teinivuosien jälkeen harjoitteleminen sekä kilpaileminen jäi ja alkoi kiinnostamaan muut asiat. Kunnes kesällä 2017 löysin itseni Helsingin Ruskeasuolla sijaitsevan perinteikkään painonnostosalin parkkipaikalta, tajusin pystyväni aloittamaan alusta, ja nousta vielä jonain päivän kisalavoille entistä vahvempana. Urheilun jumalat taisivat tuona kesäkuisena päivänä vuonna 2017 olla minun matkassani, koska tapasin samassa tilanteessa samalla parkkipaikalla nykyisen valmentajani, joka oli toiminut vuosia kasvattajaseurani puheenjohtajana, ja sittemmin muuttanut pääkaupunkiseudulle. Yhteensattumaa? Tuskimpa.

Aloin harjoitella kovaa, tai kovempaa kuin koskaan. Mielessäni oli yksi tavoite, nousta tulevaisuudessa vielä kisalavoille. Opiskeluaika antaa minulle hyvän mahdollisuuden harjoitella, koska koulua ei ole joka päivä ja osa kursseista painottuvat verkkoon, jolloin niiden suorittaminen on ajasta riippumatonta. Näin aikaa jää urheilulle ja harjoittelemiselle. Painonnostossa kilpaillaan yhteistuloksessa, joka muodostuu tempauksen sekä työnnön yhteenlasketusta kilomäärästä. Molemmissa nostolajeissa on 3 yritystä saada suorille käsille haluttu kuorma. Tempaus on leveällä otteella suoritettava yksiosainen nosto, jossa rauta nousee maasta suoraan suorille jaloille, kun taas työnnössä kuorma otetaan ensin rinnalle jonka jälkeen pukataan ylös suorille käsille.




Sitten se tapahtui! Nimittäin huhtikuussa 2018 osallistuin Opiskelijoiden Suomenmestaruuskisoihin Tampereella. Hauskana faktana mainittakoot, että olen historian ensimmäinen Humanistista ammattikorkeakoulua edustanut painonnostaja Opiskelijoiden Suomenmestaruuskisoissa. Kisa oli itsessään henkisesti kova kamppailu, pitkä kilpailutauko oli omiaan luomaan epävarmuutta omaan tekemiseen, mutta sitten kun mennään niin mennään täysillä! Tuloksella 102+138=240 sijoituin omassa sarjassani kolmanneksi, en aio selitellä vaan olla ylpeä siitä mitä sain aikaan. Vuoden paras tulos sekä kohtuullinen sijoitus henkisesti vaikeissa olosuhteissa olivat erinomainen saavutus.


Opiskeluaika on ihmisen parasta aikaa, muistakaa nauttia siitä. Käyttäkää käytössänne oleva aika hyväksenne ja haastakaa itseänne. Liikunta tai urheilu ei välttämättä ole kaikille se paras tapa haastaa itseään, vaan tapoja on rajattomasti. Se tunne, minkä saa onnistumisen jälkeen ja saavuttaa itselleen asetetun tavoitteen on mieletön. Sellaista tunnetta ei vain voi saada, jos ei ole valmis antamaan jollekin asialle sitä kuuluisaa kaikkeansa. Onnistuminen vaatii kuitenkin paljon työtä, ja välillä on opittava epäonnistumaan ja sietämään sitä pahaa fiilistä, mikä siitä aiheutuu. Ilman epäonnistumisia, ei onnistuminenkaan kuitenkaan tuntuisi juuri miltään.

Tsemppiä kaikille arjen haasteisiin!

Juuso Tuulinen


maanantai 7. toukokuuta 2018

Aktiivipäivä 27.4.2018


 TKI-Ilkan tietokoneluokan valkotaululle on heijastunut dia “aktiivipäivä” ja taustalla soi spotify. Näin alkoi aktiivipäivä, jota vietettiin Valkealla talolla 27. huhtikuuta. Paikalle oli Kuopiota lukuunottamatta kokoontunut jokaiselta kampukselta aktiiveja. Aktiivipäivässä osallistuttiin päivän ohjelmaan ja tutustuttiin muiden kampusten toimijoihin.

Päivä koostui useammasta mielenkiintoisesta, sekä tärkeästä ohjelmanumerosta. Ohjelma aloitettiin perus-infolla, jonka jälkeen käytiin tankkaamassa, jotta jaksettaisiin painaa läpi päivän. Ruokailusta piti olla ajoissa takaisin, sillä vuorossa oli yksi odotetuimmista osioista eli Humakin ohjelma. Osiossa päästiin pureutumaan pintaa syvemmälle mm. 2+2 mallin purkamiseen, Peppiin ja digikampuksen käytänteisiin. Kysymyksiä tykitettiin lehtoreille ja asiaa olisi ollut tuntikausiksi. Tämä tarkoittaa, että informaatio uudistusten suhteen, oli kaivattua.

Oi tärkeät rinnakkaisosiot, oi rinnakkaisosiot hyvinkin. 45min + 45min rinnakkaisosioiden aiheina oli viime vuoden varapuheenjohtaja Gurmannin vetämänä tietosuoja-asiaa ja Jytyltä tulleen Pekka Laukkasen ohjaama osio, työelämätaidot. Tauon jälkeen tutustuttiin HUMAKOn uuteen viestintästrategiaan ja verkkosivu uudistukseen, jonka jälkeen siirryttiin HUMAKOn tiimien kuulumisiin.

Päivä vedettiin yhteen palautteenkeruulla, loppusanoilla sekä siirtymällä JHL:n tiloihin, jossa päivän osallistujille oli tarjolla ruokaa, juomaa ja saunomista. Kaiken kaikkiaan päivä oli onnistunut, eikä kotiin lähdetty tyhjin käsin. Kirjaimellisesti.




Aurinkoisia terkkuja!

Janna

perjantai 4. toukokuuta 2018

Haussa tiimikaveri mukaan mahtavaan joukkoomme!

HUMAKOn hallitukseen on nyt hallitusrekry auki ja se jatkuu 13.5. klo 23:59 asti! Hallituksessa paikkoja olisi auki palvelu- ja edunvalvontatiimeihin. Jos olet siis kiinnostunut opiskelijoiden hyvinvoinnista, tai palautteesta edunvalvontatiimi kutsuu sinut luokseen ja palvelutimissä pääset suunnittelemaan palveluita sekä viestintää loppuvuodelle HUMAKOssa. Tässä blogissa tämän vuoden hallituslaiset avaavat omia syitä miksi hakivat hallitukseen. Tule mukaan meidän joukkoomme jatkamaan tätä tarinaa!

“Lähdin hallitukseen, koska olin kiinnostunut kehittämään HUMAKOn viestintästrategiaa ja kaipasin opiskelun rinnalle käytännön kokemusta järjestömaailmasta. Sain mitä tilasin. Olen super iloinen, että lähdin mukaan toimintaan, koska olen saanut valtavasti enemmän itsevarmuutta tekemiseeni ja päässyt ineen opiskelijakuntatoimintaan. Koen olevani osa yhteisöä, jossa tuetaan toisia ja kannustetaan kasvamaan. Voin kertoa, että oma ura-suuntani on kirkastunut työskentelyn myötä ja olen löytänyt omia vahvuuksiani työntekijänä. Lisäksi olen jo opinnollistanut 15op keväällä. Tästä on hyvä jatkaa hallitusvuotta.“ -Kirsikka Sorvoja, palvelutiimi

“Mie lähin hallitukseen siksi, koska mun haaveena on työskennellä jonain päivänä toiminnanjohtajana. Mul on ollut hyviä kokemuksia erilaisista projekteista ja hallituksessa toimimisesta jo ennen nykyistä pestiä. Kun sokerina pullan päällä, oli mahdollisuus opinnollistaa hallitus- ja tiimitoimintaa. Minulle oli aika selvää että lähden mukaan tekemään opiskelijoiden maailmasta parempaa paikkaa. Mun mielestä hallituksessa pärjää kuka vaan, joka on siitä kiinnostunut. Kaikki toimijat saavat perehdytyksen, joten aikaisempi osaaminen ei ole välttämättömyys. Meidän jengiin on kaikki tervetulleita.” -Joose Mäensyrjä, hallituksen puheenjohtaja, edunvalvontatiimi

“Aloitin opinnot Humakissa viime syksynä, jolloin HUMAKO-kiertueella sain ensimmäisen maistiaisen hallituksen toiminnasta. Olin aikaisemmin ollut järjestötoiminnassa mukana ja hallituksen työskentely kuulosti tutulta. Päätös siitä että haen mukaan, tuli kuitenkin syksyn jaostokoulutuksessa, jolloin huomasin hallituksen olevan oikee paikka miulle. Työskentely hallituksessa on antanut miulle jo neljän ekan kuukauden aikana niin paljon, että toivoisin saada mukaan lisää hienoja ja motivoituneita tyyppejä, ketkä uskaltaa haastaa itsensä. Haasteiden lisäksi, hallitus tarjoaa jokaiselle upeita ja fiksuja tyyppejä ympärille, ketkä tukee hallituksen sisäisissä, sekä ulkoisissa asioissa. Vaikuttaja ja tiimipelaaja löytää paikkansa aina hallituksesta.” - Janna Sahlman, paikallistoimintatiimi

Välillä on hyvä ottaa vähän rennomminkin

“Hain hallitukseen ensimmäistä kertaa jo puolitoista vuotta sitten marraskuussa. Silloin pääsin mukaan palvelutiimiin palveluiden, viestinnän ja markkinoinnin maailmaan. Lähdin mukaan uusien kokemusten ja järjestömaailmasta oppimisen takia. Opinkin paljon ja kokemuksia vuoden aikana tulikin paljon enemmän kun osasinkaan odottaa. Opin paljon mm. viestinnästä, kirjoittamisesta, tapahtumien järjestämisestä, sekä yleisestä hallitustoiminnasta. Hain mukaan myös tämän vuoden hallitukseen, koska yksi vuosi ei riittänyt sammuttamaan vaikuttamisen liekkiä, vaan se vain suureni vuoden aikana. Opiskelijakuntatoiminnassa mukana ollessa pääsee oppimaan paljon ja hyödyntämään käytännön kokemusta myös opinnollistamalla. Nyt tiimini, joka on vaikuttamiseenkin erikoistunut edunvalvontatiimi kaipaa tekijää. Tulisitko mukaan tekemään hommia kanssani?” -Eena Kero, hallituksen varapuheenjohtaja, edunvalvontatiimi

“Viime syksynä olin mukana avustamassa tutorkoulutuksessa, josta sitten lähtikin idea: mitä jos mä olisinkin ensi vuonna hallituksessa jatkamassa näissä hommissa. Olin toiminut vuoden tutorvastaavana Jyväskylässä, joten paikallistoiminta on ollut siitä asti minulle se oma juttu. Olen iloinen, että otin itselleni taas yhden haasteen vastaan lähteä mukaan hallitukseen. Pääsen olemaan vielä enemmän mukana paikallistoiminnan asioissa, jotka ovat minulle tärkeitä. Suosittelen hallitusta kaikille, jotka jollain tapaa haluavat olla mukana vaikuttamassa asioihin ja suorittaen koulua hieman eri tavalla. Tämä on oiva tapa! Kaiken lisäksi kukaan ei joudu pärjäämään yksin, vaan koko hallitusvuoden rinnalla kulkee joukko mahtavia tyyppejä, keiden kanssa ollaan ja tehdään siistejä juttuja!” - Sini Leino, paikallistoimintatiimi

Oletko etsimämme tyyppi? Tule mukaan joukkoomme!

“Lähdin hallitukseen mukaan toiseksi vuodeksi sen takia, koska ajattelin että minulla on vielä annettavaa tälle yhteisölle. Helsinkiin muuttaminen oli myös yksi syy jonka vuoksi hain ja olen kyllä viihtynyt täällä. Opinnollistaminen on myös lähellä sydäntä ja hallituksessa on hyvä nähdä se, millä tavalla järjestömaailma käytännössä toimii. Minut kyllä järjestö- ja opiskelijakunta maailma on vienyt mukanaan. Veisikö se myös sinutkin?” -Mikko Koivisto, palvelutiimi

Lue lisää ja ohjeet hakemiseen TÄÄLTÄ.

Jos tulee mitä tahansa kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä hallituksen puheenjohtajaan Joose Mäensyrjään, joose.maensyrja (a)humako.net, 045 122 5030

tiistai 1. toukokuuta 2018

Puheenjohtajan kevät

Mun kevät lähti kunnolla käyntiin jo tuossa pari viikkoa sitten, kun olin opintomatkalla Espanjassa, Barcelonan kaupungissa. Meitä oli hyvä porukka Jyväskylän yhteisöpedagogi opiskelijoita vuosimallia 2017. Vaihto oltiin suunniteltu siten, että espanjalaiset kävivät alkuvuodesta pyörähtämässä Jyväskylässä viikon verran, home stay tyyppisellä majoituksella, jossa vieraat yöpyvät kotimaassa asuvien nurkissa ja nyt oli meidän vuoro. Espanjan reissu sisälsi erilaisia aktiviteetteja sekä tutustumista heidän kulttuuriinsa. Tulipa sitä käveltyäkin yli 100km viikon aikana.

Paluu Suomeen tuntui mukavalta sillä kesä oli taas lähempänä kuin koskaan, viimeiset lumikasat olivat kadonneet ja loska oli tiessään. Kevät on monelle opiskelijalle kiireistä aikaa ja vuoden opintojen viimeistelyä. HUMAKOssa kevät on myös kiireistä. Me viimeistelemme alkuvuoden asioita ja suunnittelemme jo syksyä. Hyvä esimerkki tästä on kevätkokous, jossa edustajisto tekee katsauksen koko HUMAKOn toimintaan ja katsoo tulevaan päin hyväksymällä talousarvion loppuvuodelle.

Vaikka kesä ei ehkä vielä ole täällä, niin se tekee jo kovasti tuloaan. Vaikka opiskelemista vielä piisaisi, niin opiskelutehon parantamiseksi kevään kiireistä kannattaa välillä pyrkiä irtautumaan. Vappu on hyvä hetki vetäistä haalarit jalkaan ja lähteä nauttimaan auringosta ystävien seurassa.


Vapputerveisin,

Joose Mäensyrjä

keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Hallituksen suunnittelupäivät 19-21.4



Kirjoittelen tätä juttua Onnibussissa matkalla Jyväskylään. Nyt on takana kolme päivää hallituksen kanssa ja täytyy sanoa, että on meillä kyllä ihana porukka. Voin lyhyesti kertoa, mitä suunnittelupäivillä tehtiin, mutta oikeasti haluan välittää teille sitä fiilistä mikä meillä on yhdessä työskennellessä.

Meidän suunnittelupäivät koostuu yleensä kuulumisten vaihdosta, projektien esittelyistä, ideointi sessioista ja kokouksesta. Mulle tulee meidän työskentelystä välillä mieleen joku italiainen perhe, joka on täynnä persoonia, ja jossa käydään keskusteluja välillä tunteella ja usein pienellä sarkasmilla höystettynä. Tällä kerralla päästiin hauskuuttamaan itseämme (ja toivottavasti teitäkin) kuvaamalla rekry-matskua hallitushakua varten. Oli taas kiva huomata, miten jokainen on valmis heittäytymään ja pienillä resursseilla saadaan yllättävän paljon aikaiseksi.

Me ollaan nyt tehty tällä porukalla töitä jo neljä kuukautta aika intensiivisesti, joten kaikkien persoona ja työskentelytavat alkaa olla muiden tiedossa. Tänään käytiin lounaalla jopa deeppiä keskustelua kunkin vihanhallinta menetelmistä. Näinkin sekalaisessa porukassa on löytynyt hyvä yhteishenki ja luottamus toisiimme. Järjestötyön-kentällä ihmiset on usein hyvin sitoutuneita työhönsä, koska sitä ei tehdä rahasta vaan rakkaudesta. Olenkin oppinut arvostamaan kaikkea sitä intohimoa ja aikaa, minkä ympärilläni työskentelevät osaajat laittavat tähän opiskelijakuntaan. Respect.

Kokouksissa yleensä kaikki taustatyöskentely tulee erityisen näkyväksi, koska silloin päätetään mm. isommista linjauksista, toiminnan muutoksista ja rahankäytöstä. Olen oppinut, että sujuvan kokouksen edellytys on se, että materiaaleihin ja liitteisiin ollaan etukäteen perehdytty. Oppiminen onkin tässä toiminnassa jatkuvaa ja se on yksi syy, miksi hallitustyöskentely on ollut itselleni niin mieluista. Tämänkin jutun kirjoittamisen jälkeen aloitan työstämään tarjouspyyntöjä haalareista ja kehittelen uutta viestintäkalenterin -mallia. Kumpaakaan en ole aiemmin tehnyt, mutta työ tekijäänsä opettaa ja tiedän, että voin aina kysyä neuvoa meidän työntekijöiltä.

Teemme tätä työtä teitä sekä meitä varten. Siksi se on niin mukavaa.

-Kirsikka



keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Harjoittelijana HUMAKOssa


Tulin HUMAKOon harjoittelijaksi suorittamaan syventävää järjestötyön harjoittelua sekä talousosaamisen kurssia. Vaikka olenkin HUMAKOssa toiminut jo vuodesta 2015 asti aktiivisesti tiesin, että minulla on paljon vielä opittavaa HUMAKOssa - eteenkin hallinnon puolella. Harjoitteluehdotukseni sai positiivisen vastakaiun ja siitä lähdimme toiminnanjohtaja Mariannan kanssa miettimään, mikä kokonaisuus olisi sopiva minulle.


Jotta oppisin järjestön hallinnollisia ja taloushallinnollisia asioita uudella ja syvemmällä tasolla oli sanomattakin selvää, että tulen työskentelemään erittäin tiiviisti yhdessä Mariannan kanssa ja ajoittain olemaan Mariannan oikea (tai vasen) käsi. Se on ollut varmastikin yksi antoisimmista asioista harjoittelun aikana, koska harjoitteluohjaaja on siten pystynyt kertomaan myös samalla kun hän tekee, mitä hän tekee ja miksi.

Tietysti hyppääminen liikkuvaan hallinnolliseen junaan ei ole aina helppoa, mutta tässä tapauksessa tämän julkishallinnollisen yhdistyksen tunteminen oli erittäin hyödyllistä. Osana harjoitteluani olen päässyt työstämään HUMAKOn uusia verkkosivuja projektinvetäjän roolissa sekä tehnyt ja pitänyt talousvastaaville heidän perehdytyskoulutuksen.

Harjoitteluni on ollut melkoista tasapainoilua, koska on aina hieman mielenkiintoinen asetelma kun harjoittelijana toimii edustajiston puheenjohtaja, joka vielä tekee opinnäytetyötään samalle organisaatiolle. Se oli oma alkuasetelmani kun lähdin harjoitteluun HUMAKOlle. Onneksi saimme heti alkuun sovittua selkeät pelisäännöt siitä, että mikä kuuluu harjoitteluun ja mikä ei.


Harjoitteluni rupee nyt olemaan loppu, mutta minulla on vielä pari tiukkaa viikkoa edessäni, nimittäin opinnäytetyöni, jonka pitäisi valmistua 7.5. mennessä vaatii vielä paljon puristusta. Teen HUMAKOlle opinnäytetyötäni yhteisöllisten tapahtumien järjestämisestä. Osana opinnäytetyötäni olen tehnyt kyselyn, johon toivoisin, että kävisit vastaamassa. Sen löydät täältä.

Haluan kiittää suuresti harjoitteluohjaajaani Mariannaa. On todella hienoa saada ohjausta henkilöltä, joka osaa, tietää ja haluaa kehittyä urallaan jatkuvasti eikä pelkää esittää vaikeita kysymyksiä. Olet ollut suuri tuki ja turva läpi harjoittelun!


Theo Tyrväinen

Kohta ex-harjoittelija
Kohta ex-opinnäytetyöntekijä



Edustajiston puheenjohtaja

torstai 12. huhtikuuta 2018

Palvelutiimin tehopäivä


Palvelutiimin tehopäivä pidettiin 4.4. Olin juuri edellisenä päivänät saapunut takaisin Helsinkiin Jyväskylästä ja vaikka yöunet olisi voinut olla paremmat, päivä kokonaisuudessaan silti meni yllättävästi todella tehokkaasti. Päivä jaettiin siten, että kaikki uuden luominen sysättiin heti aamuun ja kaikki ne asiat, mistä oli jo olemassa pohja, mutta mitkä edelleen vaati lisää työstöä, pistettiin iltapäivälle. Aamulla vaikka olisi kuin väsy, niin silti jaksaa paremmin rankempaa ajatustyötä, kun taas loppupäivästä joka tapauksessa alkaa levottomuus iskemään.


Mutta itse työhön. Miellyttävin osa päivää taisi olla se, kun päästiin miettimään meidän tulevaan verkkokauppaan tuotekuvauksia. Kirsikan ja minun huumorista pääsee siis nauttimaan heti verkkokaupan avaamisen jälkeen. Meitä voi myös syyttää jos niistä ei sattuisi nauttimaankaan. Olihan meillä myös paljon niitä vakavampiakin asioita. Esimerkiksi suunnittelimme tilastointia, uuden strategian näkymistä viestinnässä ja uutta viestintäkalenteria. Toki näidenkin  asioiden ideoiminen meni hymyissä suin, mutta liiallisessakin ilon viettämisessä voi olla vaaransa ja tässä kontekstissa se olisi tehottomuus. Onneksi Suvi piti rotia yllä, kun hallituslaisilla meinasi ajoittain mennä touhu liian väsyneeksi.


Toisen tehopäivän kokeneena voisin todeta, että kyllä ne kaikesta hauskuudesta huolimatta ovat rankkoja ja antoisia päiviä. Antaa sellaiset hyvät raamit siihen, mitä pitää alkaa työstää eteenpäin jatkossa. 

-Mikko

keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Havaintoja HUMAKOsta: Ansaittua paistattelua kevätauringossa!

Maaliskuu on päättymäisillään ja edessä on pitkä pääsiäisviikonloppu. Kevätaurinko on alkanut ottaa itselleen tilaa ihmisten aisteissa tuoden esiin lumen alta solisevat purot ja iloisesti voimistuvan lintujen laulun. Kevätaurinko saattaa myös vihjailla siivouksen tarpeesta paljastaessaan säteissään leijuvan pölyn tai talven likaamat ikkunaruudut. Nyt ei kuitenkaan ole siivouksen aika, vaan nyt on aika loman, levon sekä kevään saavutusten ihailun: Me olemme ne ansainneet!


Olemme olleet alkuvuoden hyvinkin lennokkaalla päällä ja hommat on lähteneet rullaamaan erittäin hyvin. Ensimmäinen saavutuksemme oli päivitetty vaikuttamisvideo: Mikä HUMAKO? Videota käytetään sekä kurssimateriaalina, että meidän toimintamme esittelyyn. Parasta tässä videossa on mun mielestä se, että siitä huokuu se fakta, että toimintaan on lähteneet just oikeat tyypit. Ne, jotka haluavat vaikuttaa asioihin ja kokeilla omia rajojaan sekä oppia uutta.

Alkuvuonna kerkesimme kouluttamaan lisää paikallistoimijoita. Uudet tutor- ja jaostovastaavat vetävät paikallistoimintaa kampuksilla ja tarjoavat opiskelijoille sitä kaikkein konkreettista opiskelijakunnan toimintaa eli vertaistukea ja tapahtumia. Kannattaa esimerkiksi seurata, mitä paikallistoimijoilla on suunniteltuna sun pään menoksi Vapuksi.

Vappuna opiskelijat valtaavat katukuvan. Opiskelijat kantavat ylpeydellä haalareitaan kaikkine härpäkkeineen ja nauttivat arkipyhän tuomasta vapaapäivästä rankan opiskelukevään päätteeksi. Ja me vastaamme tämän suurimman opiskelijajuhlan tuomaan tarpeeseen järjestemällä tuotemyyntikamppiksen ennen Vappua, jotta jokainen voi varustaa omat haalarinsa priimakuntoon uutuustuotteilla ja puuttuvilla haalarimerkeillä. Sen lisäksi, että varastosta löytyy suuri haalarimerkkivalikoima, niin uutuutena tuodaan myyntiin humakolaisten omat snapsimukit ja kangaskassit!

Meidän viestinnässä on kans isot askeleet edessä tänä vuonna. Meillä on viestinnän suurprojektit polkaistu käyntiin verkkosivujen sekä viestintästrategian uudistamisen merkeissä. Molemmissa projekteissa on omat työryhmänsä ja työskentelyn tuloksia esitellään aktiiveille keväällä ja muille sitten syksyllä. Mulle henkilökohtaisesti on tosi palkitsevaa työskennellä sellaisessa paikassa, jossa mun työnkuva kehittyy toiminnan kehittyessä ja saan halutessani ottaa enemmän vastuuta.

Mahtavaa tässä työssä on myös se, että pääsen välillä loikkaamaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle, kun käsittelemme hallituksen kanssa edunvalvonnallisia asioista. Kiinnostavia projekteja sillä saralla on esimerkiksi työnalla oleva vaikuttamissuunnitelma tai tänä keväänä lanseerattu sähköinen palautekanava Äänitorvi, joka avaa opiskelijoille helpomman tavan vaikuttaa niin opiskelijakunnan kuin ammattikorkeakoulunkin toimintaan. Ja nämä jos mitkä ovatkin sitä tärkeintä työtä. mitä meilläkin tehdään opiskelijan eteen.

Sitten kliseen vuoro: Eikä siinä vielä kaikki! Kaiken tämän puurtamisen päälle ollaan työstetty pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien yhteistyöprojektia nimeltä Opku6 ja siellä otettu valtavia harppauksia parempien jäsenpalveluiden merkeissä. Keväällä käyttöön otettava verkkokauppa ja syksyllä voimaan tuleva uusi jäsenyys, tuovat parannusta ja helpotusta sun elämään, mutta myös helpotuksia mun työmäärään ja valtavia kehitysaskelia meidän toimintaan.

Voi kuinka hurjasti toivoisinkaan, että te pääsisitte joskus kärpäseksi kattoon seuraamaan, kun me tehdään tätä työtämme opiskelijan paremman huomisen puolesta. Se duuni, mitä meillä tehdään ei ole helposti kuvailtavissa sanallisesti, mutta toivottavasti tästä mun kirjoittamasta koosteesta sulle muodostuu ees jonkinlainen kuva siitä, mitä kaikkea työtä täällä taustalla tehdään jotta sun opiskelijaelämä olis entistäkin helpompaa, laadukkaampaa ja monipuolisempaa.

Hyvää pääsiäisviikonloppu kaikille! Muistakaa nauttia pajunkissoista, tulppaaneista ja kevätauringosta! Ja saahan ne ikkunatkin pestä jos susta siltä tuntuu. :)

- Suvi von HUMAKO

Ps. Muista varustaa itsesi ja haalarisi Vappua varten! Järjestämme tuotemyyntikamppiksen alennetuin hinnoin huhtikuun aikana. Seuraa someamme ja koristele Vappusi uutuustuotteillamme! :)

keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Terveisiä edustajistosta!


Hei kaikille!

Juna kulkee ja lujaa! Paljon on ehtinyt tapahtua, vaikka tuntuu että ensimmäinen järjestäytymiskokous marraskuussa oli vasta eilen. Olemme jo hyvää vauhtia saavuttamassa kauden puoliväliä, eli huhtikuun kevätkokousta. Esittely olisi tässä vaiheessa siis paikallaan. Minä olen Linda Lindström, yksi edustajiston 12 jäsenestä.

https://lh3.googleusercontent.com/AEbwPoSTcG7cXVCwLLYFrc5ArIu-3LRTk_4UnA6RiS30NdK5HCPB6j9cP3egaMysTTTjdc3IOzh93eUxJewWpzpteAPCJxL6FSYT6AAJd6f7bRlSquIYSSfEogvyzDpfjB9iw0dycEzzc0hCLQ
Ihmettelette kenties, miksi olen valinnut näin edustavan kuvan itsestäni kuulokkeet päässä. Noh, tältä me kaikki (luultavasti) näytämme kun osallistumme kokouksiin. 12 ihmistä on aika haastavaa kuljettaa kerran, pari kuussa Helsinkiin, joten suurin osa työskentelystämme tapahtuu rakkaan Collaboraten välityksellä, milloin mistäkin. 

No mutta siis, miksi tämä teitä kiinnostaisi? 
Edustajisto käyttää HUMAKOssa ylintä valtaa, ja koostuu enintään 15 varsinaisesta jäsenestä sekä enintään 10 varajäsenestä (2018 ei yhtään varajäsentä). Edaattorit, joksi meitä kutsutaan, valitaan joka vuosi vaaleilla ja olemme kaikki Humakin opiskelijoita ja HUMAKOn jäseniä hallituksen ja opiskelijaedustajien tavoin. Toisin sanoen – me olemme opiskelijoiden silmät, suut ja korvat, kun opiskelijakunnassa päätetään, mitä asioita se lähtee ajamaan meidän opiskelijoiden nimissä. Saatamme ehkä olla opiskelijamäärältämme pienempi ammattikorkeakoulu, mutta se ei suinkaan kuulkaas vähennä käsiteltävien asioiden määrää! 

Edustajiston kausi on kalenterivuoden mittainen, ja kauden aikana sääntömääräisiä kokouksia on kolme: Järjestäytymiskokous, kevätkokous ja syyskokous. Tällöin olemme fyysisesti läsnä Helsingissä. Näiden välissä meillä on kuukausittain 1- 2 ylimääräistä kokousta ja palaveria, jotka tapahtuvat netin välityksellä. Nämä kokoukset ovat jäsenille avoimia, eli niitä voivat kaikki jäsenet seurata. Opiskelijakunta julkaisee kokouskutsunsa viikkoa ennen itse kokousta, joten kannattaa pitää silmällä nettisivujamme!

Kokouksissa päätämme opiskelijakunnan suurista linjauksista kuten hallituksen esittämistä toimintaa koskevista ehdotuksista, opiskelijakunnan budjetista ja mihin jäsenmaksujamme käytetään. Lisäksi päätämme harjoittamastamme edunvalvonnasta sekä HUMAKOn omista toimintaa ohjaavista säännöistä. Viimeksi mainittuihin perehdyimme syvällisesti viimeisimmässä kokouksessamme (6.3.2018), jolloin äänestimme muutoksista näihin sääntöihin. Muutokset, josta äänestimme, olivat pääasiallisesti päivityksiä. Esimerkiksi äänestimme sen puolesta, että Tehtävät ja toiminta- pykälää (koskee tahoja jonne meidän ammattikorkeakoululain velvoittamina pitää valita opiskelijaedustajia), tulisi tehdä muutos. Vuodenvaihteessa voimaan astuneen uuden opintotukilain myötä opintotukilautakunnat on korkeakouluissa lakkautettu ja tehtävät ovat siirtyneet Kelan hoidettavaksi, ja siksi poistimme vaateen valita opiskelijaedustaja opintotukilautakuntaan. 

Haluamme myös tehdä käytännön työn toteuttamista helpottavia muutoksia, kuten esimerkiksi selventää, että hallituksen puheenjohtaja toimii toiminnanjohtajan lähimpänä esimiehenä. Nykyisessä tekstissä lukee vain ”puheenjohtaja”, mikä voidaan pois kontekstista otettuna tulkita joko opiskelijakunnan eli edustajiston puheenjohtajaksi tai hallituksen puheenjohtajaksi. Koska kyseessä ovat sääntöihin tulevat muutokset, tarvitsemme kaksi kokousta, joiden välillä on 14 päivää ja 2/3 enemmistön molemmilla kerroilla sekä koulun rehtorin hyväksynnän, jotta muutokset tulisivat voimaan. Sääntöjen toinen käsittelykerta on maaliskuun lopussa. Saimme kokouksen aikana myös tiedon, että siirrymme pian uuteen jäsenrekisteriin ja sen myötä avaamme verkkokaupan! 

Edustajiston kokouksista kerrotaan enemmän nettisivuillamme Toimijat -kohdassa. Opiskelijakunnan säännöt ja ohjesäännöt ovat nähtävillä nettisivuilla Materiaalipankki -kohdassa. Tervetuloa seuraamaan toimintaamme!


Linda Lindström
Yhteisöpedagogi- opiskelija Jyväskylän yksiköstä ja edustajiston jäsen.

keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

TJ bloggaa: Itsensä kehittäminen




Olen viime aikoina pohtinut paljon itseni kehittämistä. Edellisellä kerralla kirjoitin opiskelusta työn ohella. Olin juuri aloittanut opinnot työn ohella avoimen AMKin puolella. Syksyn yhteishaussa sain opiskelupaikan ja nyt jatkan opintoja jo ihan tutkintoa kohden. Opiskelen johtamista ja opinnoissani joudun paljon tarkastelemaan omaa toimintaani. Minkälainen johtaja minä olen? Mitä minä viestitän omalla toiminnallani muille? Miten minä vien muutoksia läpi? Minkälainen johtaja kuvittelen olevani? Minkälaisena johtajana muut minut näkevät? Entä minkälainen johtaja itse haluan olla?

Oman itsensä analysointi vaatii todella paljon rohkeutta. Pitää uskaltaa katsoa peiliin ja myöntää rehellisesti itselleen omat virheensä. Olen törmännyt myös siihen, että on välillä vaikea tunnustaa ja tunnistaa omia vahvuuksiaan. On vaikea sanoa suoraan, että minä olen hyvä esimerkiksi kokonaisuuksien hahmottamisessa ja vastuun jakamisessa. Helpompi on keksiä asioita, mitä voisin kehittää tuonkin aiheen tiimoilta.

Opinnoissani teen oikeastaan kaikki tehtävät HUMAKOon liittyen. Projektijohtamisen kurssilla päättötehtävänä on kehittää tai suunnitella omalle työpaikalle projektikonsepti. Olen tästä aivan innoissani. Vaikka HUMAKOssa tehdään töitä usein projektimuotoisesti, ei meillä ole selkeää mallia projektien toteuttamiseen. Pääsen siis opinnoissani tekemään jotain, jossa opin itse ja joka pääsee suoraan käyttöön ja tulee tarpeeseen.

Omien taitojen ja osaamisen kehittäminen tuntuukin paljon helpommalta kuin oman itsensä kehittäminen. Kun puhutaan siitä, minkälainen minä olen tai miten käyttäydyn ja toimin, on kehittäminen paljon vaikeampaa. Ei riitä, että teen suunnitelman ja laitan sen eteenpäin. Itseään kehittäessä tulee pohtia, että mitä haluaa kehittää ja miettiä keinot sen toteuttamiseen. Oman käyttäytymisen muuttaminen vaatii jatkuvaa tietoista toimintaa. Normaalissa arjessa sitä tulee tehtyä nopealla ajattelulla jatkuvasti päätöksiä automaattisesti (mitä puen päälle, mitä syön aamupalaksi, monelta lähden töihin jne). Omaa käytöstä muutettaessa tulee kuitenkin käyttää hidasta ajattelua, jossa asioita pohtii tietoisesti ja miettii miksi minä teen tai toimin jollakin tavalla.

Tämän vuoden tavoitteena minulla on kehittää itseäni niin, että kohtaan arjessa ihmiset aina aidosti, sen sijaan että kiireessä vain reagoisin esiin tulleisiin asioihin jotenkin. Esiin tulee varmasti muitakin tavoitteita, mutta pidän tätä erittäin tärkeänä. Jokainen HUMAKOn toiminnassa oleva opiskelija ansaitsee tulla huomatuksi ihmisenä. 

-Marianna


torstai 8. maaliskuuta 2018

Korkeakoululiikunnan suositukset: Istutaan vähemmän, liikutaan enemmän.

Juttelin toissapäivänä isän kanssa, joka oli käynyt Japanissa työreissulla. Hän kertoi, tuskaisesta illallis-kokemuksesta asiakkaiden kanssa. Työporukka päätyi syömään ravintolaan, jossa piti istua risti-istunnassa ja kumartua syömään pöydästä, joka ulottui ristissä olevien jalkojen tasolle. Nauroin ääneen, kun jäykkä isäni demonstroi ja selitti tarinaa.

Tästä päästäänkin aasin siltaa pitkin uusimpiin tutkimuksiin istumisesta. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan (YTHS. 2016) korkeakouluopiskelijat istuvat keskimäärin lähes 11 tuntia päivässä ja vain 16% opiskelijoista istuu alle 8 tuntia päivässä. Tämä on minun sekä, mitä ilmeisemmin Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) näkökulmasta huolestuttava, mutta ei kovin yllättävä uutinen. Teemme kaikki nykyään paljon työtä koneella, kuljemme autoilla ja kouluissa opetus otetaan edelleen vastaan pyllyt penkeissä. Nykyään puhutaan paljon istumisen haitoista ja suurin haitta on varmaan itse liikkumattomuus sekä nista-hartia jumit ja kehon jäykistyminen.


Mitä asialle pitäisi sitten tehdä? 

Korkeakoululiikunnan suositukset 2018 antaa tähän vähän osviittaa. Opuksessa ehdotetaan, että Korkeakoulujen oppimisympäristöjä “tuunataan” siten, että työskentelyasentojen vaihtaminen on helppoa ja luontevaa. Myös korkeakoulujen toimintakulttuuria esim. opetusta tulee muuttaa siten, että kaikilla on mahdollista luontevasti muuttaa asentoa, seisoa, jaloitella ja edistää omaa fyysistä aktiivisuutta. Suosituksissa painotetaan myös sitä, että Korkeakoulu ympäristöjä tulisi liikunnallistaa esimerkiksi ulkotiloja voisi ottaa paremmin liikkumis-käyttöön. Tämän tyyppiset valtakunnalliset tutkimukset ja suositukset ovat hyödyllisiä herättämään keskustelua, mutta ne myös kertovat konkreettista tarinaa meidän liikkumisen nykytilasta. 


Kehoitan teitä kaikkia lukemaan Korkeakoululiikunnan suositukset pähkinänkuoressa sivulta neljä. Tästä tilanteesta on hyvä ponnistaa ylöspäin (siis pois penkiltä) ja tutkimuksiin nojaten, vaatia omissa oppilaitoksessamme muutoksia. Meidän luokalla oli tapana alkuun taukojumppailla, mutta pikkuhiljaa se tapa jäi. Suurin osa opiskelijoista istuu koko päivän käymättä edes happihypyllä tai jaloittelemassa päivän aikana. Ehdotan, että alamme omalla esimerkillämme vähentämään istumista koulussa ja samalla voimme innostaa muita mukaan liikehtimään myös tuntien aikana. Otetaan venyttelytaukoja, tehdään kyykkyjä, keksitään liikkumis-haasteita ja jumppaillaan pihalla, kun aurinko paistaa. Ei se ole rakettitiedettä, se on viitsimisestä kiinni.


Eli lähdempä tästä sorvin äärestä ulkoilemaaan. 

-Kirsikka


keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Palautteenanto HUMAKOssa



Tuntuuko siltä, että joku asia tutoreiden tai jaoston toiminnassa on mennyt todella hyvin? Tuntuuko siltä, että sinulla olisi kehitysehdotuksia opintoihin, tai opiskelijakuntaan liittyen? Tiedätkö, kuinka antaa palautetta?

Opiskelijakunta HUMAKO tarjoaa opiskelijoille erilaisia palautteenantomahdollisuuksia. Oliko joku opettaja aivan erityisen hyvä ja ansaitsee kymmenen pistettä ja papukaijamerkin? Voit antaa hänelle papukaija-palautekortin. Kiitoksena palautteenannosta saat myös haalarimerkin kotiisi, jonka voit ommella haalareihisi kertomaan aktiivisuudestasi. Palautetta voi antaa myös etanakortin ja keltaisen kortin muodossa. Opettajalle voi antaa etanakortin  myöhässä olevasta arvosanasta ja keltaisen kortin voi lähettää, jos huomaa että opettajan toiminnassa on jotain kehitettävää. 

HUMAKOssa voi antaa myös suoraa palautetta. Ota yhteyttä opiskelijakunnan hallitukseen sähköpostitse, kasvotusten tai puhelimella. Mikä palautteenanto -keino tuntuu itsestäsi helpoimmalta? Kerro meille mielipiteesi. Yhteystiedot löydät HUMAKOn nettisivuilta.


aanitorvibanneri_2018.jpg


Uusin palautteenantoväylä on sähköinen palautelomake, joka on auennut HUMAKOn verkkosivuille. Helposti lähestyttävä palautekanava tarjoaa palautteenantomahdollisuuden myös anonyymisti. Mikäli sinulla on kehittämisehdotuksia tai haluat antaa kehuja esimerkiksi tutoreiden, jaostojen, tai hallituksen toiminnasta, suosittelemme antamaan palautetta. Voit myös jättää palautetta muihin opintoihisi liittyvistä asioista. Mikään asia ei ole liian pieni palautteelle ja voi olla, että juuri sinun sanasi saa aikaan muutoksia. 


Eena

keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Kolme päivää kouluttajien kengissä

#SINILLÄSIIVOUSSUJUU

Sini ja Janna aloittivat uuden vuoden innolla ja jännityksellä. Ensimmäinen kuukausi hallituksessa käynnistettiin järjestämällä vastaavien- ja kv-tutoreiden koulutukset. Koko tammikuu suunniteltiin sekä pyöriteltiin koulutusten ohjelmia ja aikatauluja ympäri ämpäri. Taustalla hyrräsi jännitys koulutusten onnistumisesta. Paineensietokykyä testattiin ja Sini sekä Janna saivat lopulta iloita onnistuneista koulutuksista. Seuraavaksi pääsette lukemaan lisää, mitä kaikkea koulutukset oikein pitivät sisällään! 


Vastaavien koulutus 9.-10.2.2018 

HUMAKOn toimistolle saapui Sinin ja Hjördiksen saattelemana joukko opiskelijoita reput selässään ja kassit olalla. Tunnelma oli jännittynyt ja väsynyt, mutta iloinen puheensorina tasoitti ilmapiiriä. Pian siirryttiin TKI-Ilkan eli Valkean talon alakertaan, jossa koulutus aloitettiin. Powerpoint esitys välähti valkokankaalle ja vastaavat rentoutuivat, “kissa kuvia!” Kuului pöydän takaa. Koulutus sai alkaa.

Koulutus aloitettiin kevyillä asioilla kuten WC:n sijainnilla ja kerrottiin, mitä koulutus piti sisällään. Aloituksen jälkeen oli helppo siirtyä ensimmäiseen osioon, jossa käytiin läpi mm. vastaavana toimimista. Materiaalia oli myös toimijoiden motivoimisesta, palaverikäytänteistä, sekä uudesta tapahtumakalenterista. Kun perusasiat oli käyty läpi, saimme vieraaksi koulumme rehtorin eli Tapio Huttulan ja edellisvuoden tutorvastaavan Sonja Hämäläisen. Näiden puheenvuorojen lomassa pidettiin myös tauot, joiden jälkeen kuultiin osallistava puheenvuoro johtamisesta. Ohjelman jälkeen ruokailtiin porukalla sekä siirryttiin majoittautumaan. Päivän lopuksi istuttiin vielä iltaa yhdessä. 


Lauantaina, toinen koulutuspäivä aloitettiin yhteisellä aamiaisella, jälleen Pohjois-Haagassa. Toinen päivä toi mukanaan enemmän vastaavia osallistavaa ohjelmaa, sekä tärkeää materiaalia tulevaa vuotta varten. Päivä oli täynnä kuulumisia edunvalvonnasta ja HUMAKOlta, sekä kampusten vuosikellon hahmottelua ja paikallisesta yhteistyöstä keskustelua. Koulutuksessa oli myös osio taloudesta ja upeita kissakuva -PowerPoint slideja. Toiseen päivään saimme siis tiivistettyä monta vastaavalle tärkeää aihetta, sekä loimme hyvää fiilistä tulevaan vuoteen. Koulutus antoi myös meille kouluttajille positiivisen fiiliksen ja toimi hyvänä ponnistuslautana tulevaan vuoteen.


Kv-tutorkoulutus

14.2 ystävänpäivänä, järjestimme uusille kv-tutoreille koulutuksen. Sinä kauniina päivänä Valkealla talolla, paikalla oli 13 uutta, ihanaa aktiivia sekä koulutuksen vetäjät täynnä intoa ja jännitystä. Koulutuksessa oli viime hetken ohjelman muutoksia, mahtavia keskusteluja ja lyhyitä näytelmiä siitä, miten asiat hoidetaan huonosti ja miten hoidetaan hyvin. Päivän ohjelma koostui siis tutortoiminnan yleisestä toiminnasta, eli keskustelimme muun muassa tutor muodoista, yli rajojen -tutoroinnista sekä käytiin läpi faktoja Humakista. Olimme varanneet jokaiselle osioille oman aikansa, mutta hyvistä suunnitelmista huolimatta, ei kaikki mennyt niin kuin oli tarkoitettu. Jouduimme turvautumaan improvisaatioon ja ohjelman muutokseen, mutta onneksi saimme siitä hyvää palautetta ja kiitosta.  Koulutus oli kaikin puolin onnistunut. Ylpeänä ja onnellisena lähdemme kohti uusia haasteita :)!


Sini ja Janna

keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Glamouria ja yllättäviä tilanteita Vuosijuhlilla

Prinsessa-päivä on nyt takana ja vuosijuhlat juhlittu. Koen olevani onnekas, että pääsin mukaan kunnioittamaan HUMAKOn 18-vuotiasta kasvutarinaa heti ensimmäisenä hallitusvuotenani. 

Oma matkani vuosijuhlille, alkoi neljän tunnin bussimatkalla Jyväskylästä Turkuun. Perillä piti nopeasti ehostautua ja rientää juhlapaikalle ennen vieraita. Turun VPK-talo antoi ylelliset puitteet juhlalle ja erityisesti naisten pukuloisto oli silmiä hivelevää. Moni kävikin poseeraamassa valokuvaajalle virallisten osioiden välissä. Istumajärjestys oli etukäteen mietitty ja meidät hallituslaiset oli ripoteltu vieraiden pöytiin siten, että joka pöydässä oli HUMAKOn hallitus edustettuna. Minä pääsin viettämään iltaa Nurmijärven kampuksen yhteisöpedagogi opiskelijoiden kanssa. Ja täytyy sanoa, että YP:t osaa kyllä pitää hauskaa. 

Ilta eteni aika sutjakkaasti erityisesti, koska jännitin meidän yllätys rap-esitystä. Jälkiruoan jälkeen meidän uusi hallitus hiipi lavan taakse, veti gansta kuteet päälle ja räjäytti shown käyntiin Pikku G:n “Me ollaan nuoriso” -biisin tahdissa. Oli sairaan hauskaa hypätä lavalle omalla porukalla ja yllättää yleisö. Kiitimme myös toiminnanjohtajaamme “Marskia” pienellä lahjalla, koska hän on paimentanut hallituslaisia jo kohta kuusi vuotta. Illan lopussa palkittiin vielä ansioituneet toimijat kunniakirjoilla ennen kuin DJ aloitti oman settinsä. Täytyy kyllä sanoa, että DJ:llä oli sormi herkässä äänitehosteiden kanssa ja saimme kuulla virallisten puheiden ja onnittelujen välissä hassuja ääniä ilotulitus soundeista ylistys- ja floppi ääniin. 

Hyppäsin ohjelman loputtua nurmijärveläisten kanssa tanssilattialle sheikkaamaan ja kerkesin tanssia yhden biisin ennen kuin sain kuulla, että ohjelmaan tuli pieni muutos. Niin kuin juhlissa on tapa, meidän ohjelma oli hieman venynyt ja työntekijät olivat ennättäneet lähteä, ennen kuin tiskit oli tiskattu. Siitähän alkoi pieni härdelli, joka onneksi ei johtanut kaaokseen, vaan ruusuilla palkitsemiseen keittiössä. Kävi nimittäin niin, että meidän pieni, mutta pippurinen tiimi kääri hihat ylös, heitti helmat poist tieltä ja alkoi tiskaamaan. Työ kävi kirjaimellisesti kuin tanssi, koska DJ:n musa piti tunnelman korkealla ja jokainen hoiti oman tonttinsa. Kaikesta työstä voi nauttia, kun sen tekee oikealla asenteella, oikean porukan kanssa. Ilta päättyi puolenyön tienoilla ja jatkot käynnistettiin läheisessä yökerhossa, johon tämä tarina päättyy. 

Loppu hyvin kaikki hyvin. Oli glamouria, hienoja puheita, show elementtejä, ruokaa ja juomaa. Mutta juhlatunnelman loivat ennen kaikkea ne ihmiset. 

Kiitos kaikille teille, jotka tulitte paikalle!


Kirsikka

keskiviikko 31. tammikuuta 2018

SAMOKin Lähtölaukaus-risteily 28-30.1.2018






Heipä taas. Vuosi on lähtenyt kiireellä käyntiin ja SAMOKin lähtölaukaus risteily järjestettiin jälleen. Lähtölaukauksella kokoontuu kaikki Suomen opiskelijakunnat. Päivät koostuvat luennoista ja illat verkostoitumisesta. Tämä oli itselleni  jo toinen lähtölaukaus. 

Edellisenä vuonna osallistuin edunvalvonnan- ja tänä vuonna palveluiden tuottamisen luennoille. Luennoilla käytiin läpi tapahtumien järjestämistä, palveluiden tavoitettavuutta ja niiden kehittämistä. Voin kyllä todeta, että suurin osa tästä oli minulle jo ennestään tuttua ja luennot oli tähdätty pääasiassa ensimmäisen vuoden hallituslaisille. Koin kuitenkin, että ryhmätyöt olivat mukavia ja opettavaisia. Ei pidä unohtaa, että kertaus on opintojen äiti.  

Oli kyllä taas mukavaa päästä tutustumaan uusiin toimijoihin ja parantaa suhteita niihin vanhoihin toimijoihin, jotka jostain kumman päähän pistosta, haluavat vielä jatkaa toiminnassa mukana (minä mukaan lukien). Facebook on täyttynyt kaveripyynnöistä eli nähtävästi naamani on jäänyt monen mieleen. Sitä ei koskaan tiedä, milloin ja missä yhteydessä sitä tulee taas tapaamaan opiskelijakunta -kentän tuttuja. Se voi olla tänä vuonna tai joskus hamassa tulevaisuudessa, samassa työpaikassa. 

Vaikka risteily sanana, yhdistetään yleensä rentoutumiseen ja lomailuun, tämä risteily oli kaukana siitä. Meillä oli kaksi päivää putkeen jatkuvaa sosialisointia ja uuden oppimista. Hauskaa oli totta kai, mutta risteily oli erittäin raskas. Kun päästiin takaisin maihin, tunsin että olin kaikkeni antanut ja jotakin saavuttanut. 

Mikko

keskiviikko 24. tammikuuta 2018

KulttuuriAproja suunnittelemassa




Moikka! Mun nimi on Jenna, opiskelen kulttuurituottajaksi ja teen opparia. Voi saakeli. Ihan hullua, miten melkein neljä vuotta on vierähtänyt tähän pisteeseen! Oon pelotellut melkein koko tämän ajan itteäni opparilla ja katellu, miten osa tuskailee ja osa vaan lentää sen läpi. Ajattelin, että varmasti oon se hullu tuskailija.

Nyt, kun tätä väsäilee niin olen osannut laittaa tämän mittakaavaan. Oon tehny tosi paljon isompiakin töitä opintopisteiden näkökulmasta. Silti sitä jotenkin ottaa tämän isompana ja vaikeampana pottina vastaan. Ehkä, koska tietoperustaan tutustuminen on ollut aina minun heikko kohta. Mutta suuri epätoivo ei ole vielä iskenyt, vaan itse asiassa aika toiveikkaana vien tätä eteenpäin!

Mistä siis teen opparia ja miksi siitä tänne HUMAKOn blogiin kirjoittelen? Noh, mulle tuli syksyllä mieleen toista projektia tehdessäni, että HUMAKOlta puuttuu sellainen matalan kynnyksen-, yhdessä porukalla-, paikalliseen kulttuuritarjontaan tutustuttava tapahtuma. Mietin, millainen se voisi olla ja lähdin liikkeelle pyörittelemällä Appro-tapahtumaa. Olisi hauskaa, jos samalla systeemillä, kun kierretään baareja ja suoritetaan leikkimielisiä tutkintoja, kierrettäisiinkin erilaisia kulttuuritapahtumia tai kulttuurikohteita. Googlailin asiaa ja löysin pari ennakkotapausta. Näin syntyi idea KulttuuriApprosta.

Haluan lanseerata kaikille Humakin kampuksille ensi syksystä lähtien KulttuuriAppro, jossa tavoitteena on kiertää viisi kulttuuritapahtumaa opiskelijaporukalla lukuvuoden aikana ja kerätä leimoja kulttuuripassiin. Jokaiseen tapahtumaan ilmoittaudutaan erikseen ja kaikkiin ei ole pakko osallistua. Lukuvuoden lopussa on luvassa palkinto, joka määräytyy sen mukaan, kuinka monta tapahtumaa on kiertänyt.

Siinäpä se pähkinänkuoressa. Innoissani kysyin haluaisiko HUMAKO olla tilaaja ja onneksi halusi, koska olin jo pitkällä ajatus prosessissa. Nyt väännän ohjelmamanuaalia, jotta jaostot voivat jalkauttaa tapahtuman kaikille kampuksille. 

Mitä oon konkreettisesti nyt tehnyt? Päntännyt hulluna, opetellut kirjoittamaan asiatekstiä (kaiken muun tekstin kirjoittaminen onnistuu niin paljon paremmin), laatinut kyselyn, haastatellut paria approjen järjestäjää, organisoinut mini testejä KulttuuriApprolle ja alkanut väsäilemään ohjemanuaalia.

Vielä olisi siis luvassa kyselyn ja testien sekä haastattelujen analysointia ja yhteistyökumppaneiden kartoittamista. Sekä sen itse opparin kirjoittaminen. Onneks oon tähän mennessä lukenut miljoona opparia, niin tiedän suunnilleen, miten se kirjoitetaan. Pahinta on päästä alkuun sen hitsin asiatekstin kanssa. 

Loppuun haluan vielä sanoa pari vinkkiä. Kannattaa jutella muille opiskelijoille jotka ovat samassa tilanteessa. Kannustetaan toisiamme työskentelyssä ja autetaan toisiamme löytämään uutta näkökulmaa omaan työhön. Parasta on vaan mennä yhdessä istumaan jonnekin koneiden kanssa ja kirjoitella omia töitä. Silloin on taukojenkin pitäminen paljon hauskempaa. Toki tauot voivat joskus venähtää, mutta todennäköisesti tauoillakin jutellaan aika paljon oppareista. Muistakaa kuitenkin, että on super tärkeää tehdä välillä jotain ihan muuta. Mennä vaikka leffaan tai salille tai peiton alle kuuntelemaan musiikkia. Taukojen pitäminen ei oo laiskottelua, vaan oikeesti pitää ladata akkuja. Ite oon tosi hyvä pitämään vapaa-ajan vapaa-aikana. Ja oon tässä koulun aikana oppinut olemaan tosi tehokas “työaikana”. 

Niin ja kuten tästä huomaa, niin välillä on oikeesti hyvä kehua itseäänkin. Jos on päässy siihen vaiheeseen, että tekee opparia, niin on tehny jo todella ison työn ja saanut kasaan monta opintopistettä. Siitä saa olla ylpeä. Aina ei välttämättä tunnu siltä, että ois oppinut mitään tai olisi hyvä missään. Sillon kannattaa miettiä pieniäkin juttuja ja kun tarkkaan miettii, niin koko ajan sitä oppii jotain. Ikinä ei oo silleen valmis ja ehkä se onkin yks hauskuus. Paitsi minä haluan olla maaliskuussa valmis tästä koulusta. Sekin ois hauskaa!


Tsempit kaikille opparin kanssa painiville ja niille, kellä se on edessä päin: ei se oo nii paha!


torstai 18. tammikuuta 2018

Kenestä keulakuva Suomelle?



Pian koittaa taas se hetki, kun Suomen kansa valitsee itselleen johtajan ja keulakuvan seuraavalle kuudelle vuodelle. Presidentinvaalit ovat alkaneet ja ehdolle on astunut kahdeksan kovaa kilpailijaa.

Ehdokkaita ovat:
2 Merja Kyllönen
3 Pekka Haavisto
4 Matti Vanhanen
5 Laura Huhtasaari
6 Tuula Haatainen
7 Paavo Väyrynen
8 Sauli Niinistö
9 Nils Torvalds

Yksi varmaan eniten kansan nähtävillä olevista presidentin tehtävistä on itsenäisyyspäivän vastaanotto sekä muut edustustehtävät. Lisäksi monet varmaan tietävät, että presidentti vahvistaa Suomen lait. Suomessa presidentin tehtävät perustuvat perustuslakiin ja lainsäädännöllisiä tehtäviä ovat mm. ahvenanmaan maakunnan taloutta koskevat asiat, yksittäisten henkilöiden armahtaminen ja ennenaikaisten eduskuntavaalien määrääminen. Yksi tärkeimmistä presidentin tehtävistä on toimia Suomen arvojohtajana ja -keulakuvana sekä Suomen armeijan ylipäällikkönä.

Presidentinvaaleissa äänestysoikeus on yli 18-vuotiailla suomen kansalaisilla, mutta äänestämistä on myös hyvä ajatella velvollisuutena. Äänestäminen on yksi helpoimmista tavoista vaikuttaa meidän yhteiskunnassamme. Kansalaisia ajatellen, äänestäminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Varmasti myös sinunkin lähistöltäsi löytyy paikka, jossa voit käydä ennakkoäänestämässä. Näitä löytyy lähes jokaisesta lähiöstä ja ennakkoäänestys on jo auki. Äänestyspaikat kartalla.


Presidentinvaalin aikatauluja


Vaalien ensimmäinen kierros:
Vaalipäivä on sunnuntaina 28.1.2018.
Ennakkoäänestys kotimaassa on 17.–23.1.2018.
Ennakkoäänestys ulkomailla on 17.–20.1.2018.

Mahdollinen toinen kierros :
Vaalipäivä on sunnuntaina 11.2.2018.
Ennakkoäänestys kotimaassa on 31.1.–6.2.2018.
Ennakkoäänestys ulkomailla on 31.1.–3.2.2018.

Presidentti astuu virkaansa valitsemista seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä.

Jos oma ehdokas on vielä hukassa, kannattaa kokeilla vaalikoneita, jotka auttavat poimimaan ehdokaslistasta omia arvoja lähimpänä olevan ehdokkaan. 

Ylen -vaalikone - täynnä tiukkoja kysymyksiä ja ehdokkaiden esittelyiden yhteydestä löytyy hieman kevyemmilläkin aiheilla höystettyjä haastatteluja

Ilta-Sanomien vaalikone - kaksikymmentäseitsemän kysymystä, joista saat valita asteikolta yhdestä viiteen omia mielipiteitäsi edustavan vastauksen

Mtv:n vaalikone - kolmisenkymmentä kysymystä ja jana, jonka asteikolle voit asettaa vastauksesi. Lisäksi vaalikoneen yhteydestä löydät kaikki mtv:n haastattelut ja uutiset presidentinvaaleihin liittyen

Yle Areenan presidentinvaalitentit - Studiossa ehdokkaille tehdyt presidentinvaaliaiheiset tentit

Vain äänestämällä voit vaikuttaa!


















Terveisin

Eena Kero
Hallituksen varapuheenjohtaja
Edunvalvontatiimin jäsen
eena.kero@humako.net

keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Hallituksen 2018 jäsenen esittely: Jesse Kareinen

Moi!

Olen Jesse Kareinen, 22-vuotias ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Suomen Turusta. Luonnollisesti tämä on vasta ensimmäisen kauteni hallituksessa ja roolini on toimia edunvalvontatiimissä hallituksen puheenjohtajiston kanssa. Tehtäviini kuuluu mm. vaikuttaminen Humakin valtakunnallisessa hyvinvointiryhmässä, sekä paikallisten alueyksikkö- ja hyvinvointityöryhmien opiskelijaedustajien toiminnan koordinointi. Toimin myös HUMAKOn häirintäyhdyshenkilönä yhdessä toiminnanjohtaja Marianna Rantasen kanssa.

Syksyllä ajattelin, ettei opiskelijakuntatoiminta välttämättä ole minun paikkani, mutta järjestöihmisen luonto vei voiton. Lähdin ehdolle edustajistoon ja aika pian syttyi motivaatio hakea hallitukseen. Edunvalvonnassa minua kiehtoo mahdollisuus tehdä yhteistyötä eri opiskelijoiden kanssa. Pääsen tekemään konkreettista vaikuttamistyötä ja pohtimaan opiskelijapolitiikkaa sekä yleisellä-, että käytännön tasolla.

Häirintäyhdyshenkilötoiminta on varsinkin #metoo-keskustelun myötä äärimmäisen tärkeää. Jokaisella opiskelijalla on oikeus koskemattomuuteen ja turvalliseen opiskeluympäristöön. Tätä haluan omalta osaltani olla turvaamassa. Häirintäyhdyshenkilöön kannattaa olla yhteydessä aina, jos epäilee kohdanneensa häirintää. Minun ja Mariannan yhteystiedot löytyvät HUMAKO:n nettisivuilta. Sähköpostiosoitteet ovat muodossa etunimi.sukunimi(at)humako.net

Tulevalta vuodelta odotan ennen kaikkea mahdollisuutta tehdä yhteistyötä niin opiskelijoiden, henkilökunnan kuin muidenkin sidosryhmien kanssa. Edunvalvonta on ihmisläheistä työtä ja odotankin innolla, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. Hallitusvuoden yksi nakki tulee olemaan vaikuttamissuunnitelman tekeminen. Vaikuttamissuunnitelma tulee toimimaan tiekarttana opiskelijan arjen ja aseman parantamiseen ja sen pohjana käytetään HUMAKO:n poliittista ohjelmaa. Toivon, että vaikuttamissuunnitelma ei jää virtuaaliseen hyllyyn keräämään pölyä, vaan siitä tulee käyttökelpoinen työkalu jokaiselle HUMAKO:n toimijalle.

Odotan innolla tulevaa vuotta ja uusia haasteita hallitustyöskentelyn parissa. Norsunluutornini jalkoja saa ja pitää potkia, olkaa yhteyksissä!

Jesse Kareinen
Hallituksen 2018 jäsen, edunvalvontatiimi
jesse.kareinen@humako.net