maanantai 21. toukokuuta 2018

Kuuluu kaikille

Viime viikolla 17.5. vietettiin kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää (IDAHO- International day against homophobia and transphobia.) Hauskana faktana sille, miksi päivä on juuri 17.5. on se, että vuonna 1990 juurikin 17.5. oli se päivä, kun homoseksuaalisuus poistettiin WHO:n (World health organization) kansainvälisestä tautiluokituksesta, Sain siitä päähäni tulla kertomaan teille kampanjasta, johon HUMAKO lähti mukaan muutama kuukausi taaksepäin.

HUMAKO on mukana Setan ja Trasek ry:n järjestämässä “Kuuluu kaikille” -kampanjassa. Mukaan kampanjaan lähtemisestä päätti HUMAKOssa edustajisto kokouksessaan 28.3. Lue lisää täältä. Mutta mikä tämä “Kuuluu kaikille” -kampanja oikeasti on?

“Kuuluu kaikille” -kampanja on translain uudistamista varten vaikuttava kampanja. Sen tavoitteina on translain uudistus, jolla taataan jokaiselle ihmiselle inhimillinen ja yhdenvertainen oikeus olla oma itse sukupuoleen katsomatta. Translain uudistuksessa tavoitellaan itsemääräämisoikeuden toteutumista jolloin sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu pitkän lääketieteellisen prosessin sijaan omaan ilmoitukseen, ei vaadi lisääntymiskyvyttömyyttä (Nykypäivänä sukupuolen juridinen vahvistaminen vaatii lisääntymiskyvyttömyyden, joka voi tarkoittaa jopa sterilisaatiota, ennen kun oma sukupuoli on saatua vahvistettua.), sekä mahdollistaa alle 18-vuotiaille mahdollisuuden vahvistaa oman sukupuolensa.

"Kuuluu kaikille" -kampanjaan mukaan voi lähteä tukemaan niin yksittäiset ihmiset kuin organisaatiotkin. Yksittäinen henkilö voi lähteä kampanjaan mukaan esimerkiksi kirjoittamalla tekstin aiheesta. “ Näin translain uudistus vaikuttaisi elämääni!” Kirjoitankin tähän nyt lyhyen katkealman siitä, kuinka translain uudistus vaikuttaisi juuri henkilökohtaisesti minun elämääni. “Voin sen teille kertoa. Koen itse olevani juuri sitä sukupuolta johon synnyin. Olen kuitenkin persoonaltani hyvin empaattinen ihminen, enkä voi katsoa vierestä sitä, että joku toinen ihminen tulee kohdelluksi epätasa-arvoisesti, tai että hänen itsemääräämisoikeuttaan ei kunnioiteta. Lain voimaantulo vaikuttaisi kaikkien näiden ihmisten elämään hyvinkin positiivisella tavalla ja siksi olen hyvin suuresti sen kannalla. Annetaan ihmisten olla juuri sellaisia kuin he ovat.”
Kampanjaan osallistumisesta voit lukea lisää täältä.


Eena Kero
Hallituksen varapuheenjohtaja
eena.kero@humako.net

Opiskelijakunta HUMAKO haluaa tukea opiskelijoiden yhdenvertaisuutta otimme myös kantaa siitä, että kaikille Humakin kampuksille tulisi saada sukupuolineutraalit wc-tilat. Voit käydä lukemassa kannanottomme täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti