keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Terveisiä edustajistosta!


Hei kaikille!

Juna kulkee ja lujaa! Paljon on ehtinyt tapahtua, vaikka tuntuu että ensimmäinen järjestäytymiskokous marraskuussa oli vasta eilen. Olemme jo hyvää vauhtia saavuttamassa kauden puoliväliä, eli huhtikuun kevätkokousta. Esittely olisi tässä vaiheessa siis paikallaan. Minä olen Linda Lindström, yksi edustajiston 12 jäsenestä.

https://lh3.googleusercontent.com/AEbwPoSTcG7cXVCwLLYFrc5ArIu-3LRTk_4UnA6RiS30NdK5HCPB6j9cP3egaMysTTTjdc3IOzh93eUxJewWpzpteAPCJxL6FSYT6AAJd6f7bRlSquIYSSfEogvyzDpfjB9iw0dycEzzc0hCLQ
Ihmettelette kenties, miksi olen valinnut näin edustavan kuvan itsestäni kuulokkeet päässä. Noh, tältä me kaikki (luultavasti) näytämme kun osallistumme kokouksiin. 12 ihmistä on aika haastavaa kuljettaa kerran, pari kuussa Helsinkiin, joten suurin osa työskentelystämme tapahtuu rakkaan Collaboraten välityksellä, milloin mistäkin. 

No mutta siis, miksi tämä teitä kiinnostaisi? 
Edustajisto käyttää HUMAKOssa ylintä valtaa, ja koostuu enintään 15 varsinaisesta jäsenestä sekä enintään 10 varajäsenestä (2018 ei yhtään varajäsentä). Edaattorit, joksi meitä kutsutaan, valitaan joka vuosi vaaleilla ja olemme kaikki Humakin opiskelijoita ja HUMAKOn jäseniä hallituksen ja opiskelijaedustajien tavoin. Toisin sanoen – me olemme opiskelijoiden silmät, suut ja korvat, kun opiskelijakunnassa päätetään, mitä asioita se lähtee ajamaan meidän opiskelijoiden nimissä. Saatamme ehkä olla opiskelijamäärältämme pienempi ammattikorkeakoulu, mutta se ei suinkaan kuulkaas vähennä käsiteltävien asioiden määrää! 

Edustajiston kausi on kalenterivuoden mittainen, ja kauden aikana sääntömääräisiä kokouksia on kolme: Järjestäytymiskokous, kevätkokous ja syyskokous. Tällöin olemme fyysisesti läsnä Helsingissä. Näiden välissä meillä on kuukausittain 1- 2 ylimääräistä kokousta ja palaveria, jotka tapahtuvat netin välityksellä. Nämä kokoukset ovat jäsenille avoimia, eli niitä voivat kaikki jäsenet seurata. Opiskelijakunta julkaisee kokouskutsunsa viikkoa ennen itse kokousta, joten kannattaa pitää silmällä nettisivujamme!

Kokouksissa päätämme opiskelijakunnan suurista linjauksista kuten hallituksen esittämistä toimintaa koskevista ehdotuksista, opiskelijakunnan budjetista ja mihin jäsenmaksujamme käytetään. Lisäksi päätämme harjoittamastamme edunvalvonnasta sekä HUMAKOn omista toimintaa ohjaavista säännöistä. Viimeksi mainittuihin perehdyimme syvällisesti viimeisimmässä kokouksessamme (6.3.2018), jolloin äänestimme muutoksista näihin sääntöihin. Muutokset, josta äänestimme, olivat pääasiallisesti päivityksiä. Esimerkiksi äänestimme sen puolesta, että Tehtävät ja toiminta- pykälää (koskee tahoja jonne meidän ammattikorkeakoululain velvoittamina pitää valita opiskelijaedustajia), tulisi tehdä muutos. Vuodenvaihteessa voimaan astuneen uuden opintotukilain myötä opintotukilautakunnat on korkeakouluissa lakkautettu ja tehtävät ovat siirtyneet Kelan hoidettavaksi, ja siksi poistimme vaateen valita opiskelijaedustaja opintotukilautakuntaan. 

Haluamme myös tehdä käytännön työn toteuttamista helpottavia muutoksia, kuten esimerkiksi selventää, että hallituksen puheenjohtaja toimii toiminnanjohtajan lähimpänä esimiehenä. Nykyisessä tekstissä lukee vain ”puheenjohtaja”, mikä voidaan pois kontekstista otettuna tulkita joko opiskelijakunnan eli edustajiston puheenjohtajaksi tai hallituksen puheenjohtajaksi. Koska kyseessä ovat sääntöihin tulevat muutokset, tarvitsemme kaksi kokousta, joiden välillä on 14 päivää ja 2/3 enemmistön molemmilla kerroilla sekä koulun rehtorin hyväksynnän, jotta muutokset tulisivat voimaan. Sääntöjen toinen käsittelykerta on maaliskuun lopussa. Saimme kokouksen aikana myös tiedon, että siirrymme pian uuteen jäsenrekisteriin ja sen myötä avaamme verkkokaupan! 

Edustajiston kokouksista kerrotaan enemmän nettisivuillamme Toimijat -kohdassa. Opiskelijakunnan säännöt ja ohjesäännöt ovat nähtävillä nettisivuilla Materiaalipankki -kohdassa. Tervetuloa seuraamaan toimintaamme!


Linda Lindström
Yhteisöpedagogi- opiskelija Jyväskylän yksiköstä ja edustajiston jäsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti