keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Hallituksen 2018 jäsenen esittely: Kirsikka Sorvoja

Heippa kaikille!


Kiva kertoa teille oma tarinani näin aloittavana opiskelijakuntamme hallituslaisena. Opiskelen ensimmäistä vuotta Jyväskylän toimipisteessä yhteisöpedagogiksi. Syksy alkoikin aika vauhdikkaasti. Innostun herkästi uuden oppimisesta, joten luonnollisesti olen ollut aivan fiiliksissä paluusta koulumaailmaan.

Aikaisemmin opiskelin yliopistossa biologiaa, mutta siitä on jo viisi vuotta aikaa. Ammattikorkeakoulussa on se kiva puoli, että opinnoissa on paljon yhtymiä työelämään kun verrataan yliopistoon. Halusin viedä tämän vielä vähän pidemmälle ja opinnollistaa osan opinnoista lähtemällä mukaan opiskelijakunnan toimintaan.


Iskin hallitushaussa silmäni viestintään ja erityisesti uuden viestintästrategian kehittämiseen, koska olen luonnostani ideoija ja visionääri. Viestintä kuuluu palvelutiimin toimintakenttään ja ilolla voin kertoa, että juuri tämän tiimin sisällä tulen toimimaan hallituskaudellani. Tavoitteenani on tehdä hallitustyöskentelystä näkyvämpää jotta jokainen jäsen ja Humakin opiskelija saa tietää, mitä varten HUMAKO on olemassa ja mitä me teemme yhteisen edun nimissä. Teen parhaani jotta viestintämme on kiinnostavaa, selkeää ja aitoa. Terveysintoilijana pyrin tiedottamaan myös kiinnostavista liikuntatapahtumista ja ehkä tuputan välissä hyvinvointivinkkejä. Jyväskyläläiset tulevat näkemään minua myös tutoreiden ja jaostolaisten tapahtumissa.


Nyt, kun ensimmäinen koulutusviikonloppu on takana, voin todeta, että tulen varmasti kasvamaan paljon seuraavan vuoden aikana sekä ammatillisesti, että henkisesti. Työtä on paljon, mutta joukossamme on rautaisia asiantuntijoita, jotka luultavimmin koulivat minusta vielä kiitettävän hallituslaisen. Varmaa on ainakin se, että meillä on kaikilla hurjan vahva motivaatio pitää huolta opiskelijoiden oikeuksista ja eduista. Tätä työtä tehdään suurella sydämellä. Minä lähden mukaan toimintaan avarin mielin ja opiskelu-addiktin innolla. Tämä on minulle ihan uusi aluevaltaus, joten innolla odotan, mitä kaikkea tulen hallituskaudellani oppimaan. Voin välillä päivittää teille kuulumisiani jotta saatte koppia siitä, mitä tämä työ on käytännössä. Ehkä nimittäin sinusta tulee ensi vuoden Humako aktiivi.

Kirsikka Sorvoja
Hallituksen jäsen, palvelutiimi Kirsikka.Sorvoja@humako.net

keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Hallitus 2018 jäsen esittely: Sini Leino

Moikka kaikille!

Olen Sini Leino toisen vuoden kulttuurituotannon opiskelija Jyväskylästä. Melkein jokaisena päivänä vuodesta yks ilopilleri, välillä myös hieman blondi ja innokas 20 vuotias juniori. Tykkään lähteä kaikkeen uuteen mukaan ja vaikuttaa erilaisiin asioihin. Tämä onkin ehkä suurin syy, miksi päätin hakea hallitukseen. 

Hallituksessa vuonna 2018 toimin paikallistoimintatiimin jäsenenä. Päätös lähteä juuri tähän tiimin oli helppo ja oikea valinta. Olen nyt toiminut vuoden oman kampukseni
tutorvastaavana ja tajunnut kuinka tärkeäksi toiminta on minulle tullut. Ja jotenkin sen tärkeys ja koko toiminta sai minut hakemaan mukaan ja valitsemaan paikallistoimintatiimin. Tähän voisi siis todeta, että rakkaudesta lajiin!

Huippua päästä mukaan hallitukseen, mutta ennekuin tuleva vuosi lähtee kunnolla käyntiin, aion ladata akkuni ja hengittää, jotta olen valmiina tulevaan! Innolla odotan tulevaa vuotta ja sen mukana tulevia haasteita, uusia kokemuksia sekä kaikkea sitä kokonaisuutta mitä tuleva vuosi kantaa mukanaan.

Toivon kehittäväni seuraavan vuoden aikana itsessäni niitä taitoja, jotka eivät ole vahvuuksiani, mutta haluan myös kehittää niitä mitkä koen omaksi vahvuudekseni. Tietysti mukana on myös se into ja halu päästä kehittämään ja vaikuttamaan opiskelijoiden asioihin. Toivon myös tulevien hallitusten jäseniltä oppivani uutta ja opettavani heitä sekä päästä
tekemään tulevan huippu porukan kanssa töitä!

Iloisin terveisin
Sini Leino
Hallituksen jäsen, paikallistoiminta
Sini.Leino@humako.net

keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Hallituksen 2018 jäsenen esittely: Mikko Koivisto

Hei. Olen Mikko Koivisto ja opiskelen toista vuotta yhteisöpedagogiksi. Olen alunperin hakenut Jyväskylään opiskelemaan, mutta olen nytten vuoden alusta muuttamassa Helsinkiin. Olen jo vuoden toiminut HUMAKOn hallituksen jäsenenä edunvalvontatiimissä ja tulevana vuonna tiimini tulee olemaan palvelutiimi.

Haluan jatkaa hallitustoimintaa, koska minusta tuntuu siltä, että minulle on vielä paljon annettavaa tälle yhteisölle. Opiskelijakunta kenttänä on erittäin mielenkiintoinen ja se on antanut minulle jo nyt paljon hyvää. Pidän myös siitä, ettei kaikkia kursseja joudu tekemään lähiopetuksena. Ammattikorkeakoulukenttä elää muutenkin tietynlaista murroksenaikaa ja minä haluan olla siinä kehityksessä mukana.

Palvelut ja viestintä on sellainen asia, missä haluan kehittää itseäni. Lisäksi haluan myös antaa omia näkökulmia siihen. Erityisesti markkinointi kiinnostaa ja mitä itse pystyisin siihen tuomaan lisää. Tiimitoiminnan lisäksi, uskon omasta vuoden kokemuksestani olevan hyötyä erityisesti tärkeissä päätöksenteoissa, mitä tämä tuleva vuosi tulee varmasti sisältämään.

Toivon että pääsen taas tulevan vuoden aikana kehittämään itseäni. Ensimmäisen vuoden aikana olen jo oppinut niin huimasti, että on vaikea kuvitella, minkälainen olinkaan vuoden alussa. Pyrin tänäkin vuonna antamaan tälle toiminnalle kaiken sen ajan minkä se vaatii. Uskon, että kun saan itseäni kehitettyä, HUMAKO tulee myös kehittymään kanssani. One more year!

Mikko Koivisto
Hallituksen jäsen, palvelutiimi
Mikko.Koivisto@humako.net

torstai 7. joulukuuta 2017

Hallituksen 2018 varapuheenjohtajan esittely


Aloitetaanko tylsillä asioilla? Olen Eena, toisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Kuopiosta. Harrastan liikuntaa monissa eri muodoissa mm. kuntosalin, tankotanssin, ilmajoogan ja ilma-akrobatian merkeissä. Olen kaksikymmentäkaksi vuotias nuori nainen. Rakastan kirjoittamista ja olenkin tämän vuoden aikana vastannut siitä, mitä tulee ulos täältä blogista. Olen siis opetellut oikein hyväksi oikolukijaksi  ja harjoitellut spontaania kirjoittamista paljon.

Tiedättekö sen tunteen, kun teitä jännittää todella paljon. Niin paljon, että on vaikea keskittyä mihinkään muuhun. Minä ainakin tiedän. Minua jännitti niin paljon, kun oli edustajiston järjestäytymiskokouksen aamu. Edessä oli puheenjohtajien panelihaastattelu ja lounaan jälkeen koitti edustajiston järjestäytymiskokous. En ole vahvimmillani puhuessani ihmisten edessä. Onneksi paneelin yleisöstä löytyi yhdet, jos toisetkin rauhoittavat silmät joihin pystyin katsomaan osallistuessani paneliin. Ja minä selvisin siitä!

Kun edustajiston järjestäytymiskokouksen aika koitti, minua jännitti paljon paljon enemmän kun aiempana vuonna. En tiennyt, että minua voi jännittää niin paljon. Ja sieltähän se varapuheenjohtajuus napsahti. Ensi vuonna en siis enää ole hallituksen jäsen, vaan olen tulevan hallituksen varapuheenjohtaja. Elämääni tulee muitakin uusia tuulia. Suurimman osan elämästään Pohjois-Savossa asuneesta tuleekin pian vantaalainen. Jännää, mielenkiintoista ja innostavaa, mitä kaikkea elämä voikaan tuoda tullessaan.
HUMAOn hallitus 2018

Odotan tulevaa vuotta innolla, vaikka en tiedä edes sitä, mitä ensi viikon jälkeen tulee tapahtumaan. Pääsen valtaamaan uuden alueen hallitustoiminnassa. Olen mukana edunvalvontatiimissä tekemässä edunvalvonnasta seksikästä. Lisäksi pääsen tekemään viestintästrategiaa ja seuraamaan kaikkia muitakin huikeita projekteja, jotka odottavat HUMAKOa ensi vuonna. Ja voinko edes jättää mainitsematta HUMAKOn vuosijuhlia, joihin saa pukeutua kauniisti ja joissa saa syödä hyvää ruokaa? Ennen kaikkea odotan sitä, että pääsen työskentelemään uuden hallituksen kanssa. Jo näin lyhyellä tuntemuksella koen, että meillä on aivan huipputiimi tekemässä hommia ensi vuonna. Tästä on hyvä jatkaa!


Eena Kero
Hallituksen jäsen ja vuoden 2018 hallituksen varapuheenjohtaja
Eena.Kero@humako.net

tiistai 5. joulukuuta 2017

Hallituksen 2018 Puheenjohtajan esittely

Päivää ennen Juhannusta kilahti sähköpostiin viesti: “Sinut on valittu opiskelemaan maailman siisteintä alaa ikinä”, tai näin ainakin muistelen tapahtuneen. Siitä alkoi yksi uusi elämänvaihe tämän nuoren yhteisöpedagogin elämässä. Kirjoitus hetkellä istun junassa kohti Jyväskylää, pois hallituksen perehdytyksestä. Reilu viikko sitten minut Joose Mäensyrjä Rovaniemeltä valittiin HUMAKOn hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2018. Oloni on väsynyt, mutta samalla olen todella innoissani meidän uudesta tiimistä!

Puheenjohtajakisaan lähteminen oli minulle helppoa. Olen aikaisemmin toiminut Partiossa erilaisissa tiimien ja hallituksen rooleissa. Lisäksi HUMAKOn jäsenten etu yhdessä opiskelijapolitiikan kanssa kiinnostaa minua todella. Tähän kun vielä lisätään haluni toimia jonain päivänä Suomen Partiolaisten toiminnanjohtajana, oli päätös minulle hyvin selkeä.

HUMAKOn hallituksen toimihenkilöt koostuvat opiskelijoista, joista jokainen kuuluu johonkin tiimiin. Tiimien tarkoitus on pitää HUMAKOn toiminta laadukkaana. Mie kuulun Edunvalvonta tiimiin, jonka tarkoituksena on valvoa opiskelijoiden etuja kootusti. Seuraamme valtamediaa, erilaisia kanavia, somea ja tarvittaessa jaamme tietoa opiskelijoille. Työskentelemme myös muiden tiimien
kanssa ja kanavoimme edunvalvontaan liittyvää tietoa.

Mitä haluaisin kehittää hallitusvuotenani? Mielestäni parhaimpaan tulokseen päästään sillä, että jokainen hallituksen jäsen löytää paikkansa HUMAKOn toiminnassa ja pääsee tekemään juuri niitä asioita, miksi he ovat hallitukseen hakeneet. Vielä kun pietetään HUMAKOn arvot ja suunnitelmat mukana niin kehitys on taattu.

Hallituksen 2018 puheenjohtaja
Joose Mäensyrjä
Joose.Maensyrja@humako.net

torstai 30. marraskuuta 2017

Edustajiston 2018 varapuheenjohtajan esittely

On taas  se aika vuodesta kun ensimmäiset opintopisteet  alkavat ropista opintokorttiin, ja viimeisiä rutistuksia deadlineineen ahkeroidaan loppuun

Ensimmäinen lukukausi alkaa olla lopuillaan ja pian on aika rentoutua  jouluherkkujen parissa ja palkita itsensä syksyn aherruksesta.

Itselleni se antaa oivallisen mahdollisuuden tarkastella kuinka paljon on ehtinyt tapahtumaan sen jälkeen kun aloitin opintoni Humakissa.

Ennen nykyistä yhteisöpedagogin fuksivuotta, aloitin viittomakielentulkin opinnot, joiden aikana moninaisista syistä päädyin vaihtamaan koulutusalaa. Sieltä eväiksi jäivät kuitenkin tapa katsoa yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä aivan uusin silmin, sekä syvempi ymmärrys kulttuurien todellisesta moninaisuudesta.  Paikallistoiminnan puolella olen toimin vertaistutorina ja Kauniaisten kampuksen tutorvastaavana. Nyt uusien tuulien puhaltaessa jännittää, hyvällä tavalla.

Olen innoissani tulevasta vuodesta edustajiston varapuheenjohtajana ja odotan jo hihat käärittynä uusia haasteita ja mahdollisuuksia luoda uutta. Olen myös todella kiitollinen että työparinani toimii kokenut konkari opiskeljakunta kentältä, tiedän voivani oppia Theolta erittäin paljon matkan aikana.

Tänä lukuvuonna pyörin siis vähän siellä sun täällä, joten saatamme törmätä useinkin.


Iloisin terveisin,


Elina Hynynen

elina.hynynen@humako.net

tiistai 28. marraskuuta 2017

Edustajiston 2018 puheenjohtajan esittely

Tiedätte sen tunteen, kun olet menossa pitämään esittelyä tai olet ehdolla johonkin luottamustoimeen tai työpaikkaan ja sydän tykyttää. Se tykyttää kovaa. Odotat sitä, että pääset parrasvaloon (tai no et odota, mutta sinne on kuitenkin mentävä) ja sitten on showtime. Pidät puheen ja odotat tuomiota. Tykättiinkö vaiko ei? Näkyikö hermostukseni vai ei? Kylmä hiki virtaa ja odotat reaktiota. Odotus on usein todella pitkä. Vastaus, jonka sait oli helpottava - sait hyvän vastaanoton.

Edustajiston 2018 puheenjohtaja Theo Tyrväinen
Nämä olivat ne tunteet, jotka minulla oli kun vuosi sitten olin ehdolla edustajiston puheenjohtajaksi. Tänä vuonna, viime torstaina, kun edustajisto teki päätöksensä. Ne jäätävät jännityksen tunteet, jotka viime vuonna olivat, alkoivat tänä vuonna vasta kun minut oli valittu puheenjohtajaksi. En vieläkään tiedä miksi, mutta se tuntui hyvin omituiselta. Ehkä en jännittänyt omaa valintaani, vaan työparini ja työtiimini valinta jännitti enemmän?

Teen parhaillaan kahta tutkintoa Humakissa Helsingissä; kulttuurituottaja ja yhteisöpedagogi. Teen kevään aikana opinnäytetyötä tutkintoihin, mutta opintoja on vielä jäljellä noin puolisentoista vuotta muuten erinäisten kurssien kanssa. Yhteisöpedagogiksi valmistun näillä näkymin toukokuussa. Kulttuurituottajan opintoja suoritan vielä vuoden sen jälkeen.

Edustajiston puheenjohtajaksi pääseminen toiselle vuodelle oli minulle tärkeä asia. Tämä alkava kalenterivuosi on suunnitelmallisesti viimeinen vuosi, joka minulla on opiskelijakuntakentällä tältä erää. Kun edustajisto valitsi puheenjohtajaa, sanoin heille: “Siinä missä suuri osa toimijoista vaihtuu vuosittain, niin on myös hyvä, että on myös toimijoita, jotka voi tuoda sitä vakautta hallintoon, ettei vuodesta toiseen lähdetä pyörää uudelleen keksimään.“

Vuosi sitten aloitimme streemaamaan edustajiston sääntömääräisiä kokouksia. Tämä on yksi monista askelista kohti läpinäkyvämpää opiskelijakuntatoimintaa. Jos olet missannut, niin kaikilla HUMAKOn jäsenillä on oikeus osallistua edustajiston kokouksiin. Ohjeet osallistumiseen laitetaan aina viikko ennen kokousta. Jos sinulla on jotain ideoita, niin minuun saa aina olla yhteydessä!

Edustajiston 2018 puheenjohtajat Theo ja Elina, sekä hallituksen 2018
puheenjohtajat Joose ja Eena
Tykkään siitä, että minulla on monta erilaista ja erinäköistä asiaa. Koska yksikään päivä ei ole samanlainen ja se mahdollistaa, että jaksan tehdä paljon asioita. Kun en ole koulussa, tai edistä opiskelijakunnan arkea, niin teen jonkin verran turvallisuusalan duunia ja promootioita erinäisille tahoille. Lisäksi liikunnallista harrastusta teen tuomaroimalla jalkapalloa ja futsalia. Tuomarointi on minun sellainen ajatusvapaa alue. Kun tuomaroin, niin minulla ei ole varaa miettiä mitään muuta kuin peliä ja se on todella rentouttavaa.

Odotan innolla tulevaa vuotta. HUMAKOssa on tulossa monta mahtavaa asiaa kuten verkkosivujen uudistus. Rakastan teknologiaa ja tällaiset tekniset muutokset ja uudistukset ovat minulle rakkautta. Siten myös esimerkiksi uuden jäsenrekisterin käyttöönotto kiinnostaa minua myös suuresti. Lisäksi odotan innolla työskentelyä edustajiston varapuheenjohtajan Elinan kanssa, sekä hallituksen puheenjohtajien Joosen ja Eenan kanssa.

Jos sulla on ideoita, huolenaiheita tai ilonaiheita, niin minuun saa aina ottaa yhteyttä!
Tsemppiä pimenevään syksyn loppuun / talven alkuun!

Theo Tyrväinen
Edustajiston puheenjohtaja
theo.tyrvainen@humako.net

perjantai 24. marraskuuta 2017

Tavoitteena viestintä, joka kiinnostaa yhtä paljon kuin kissavideot



Olin alkuviikosta (20.-21.11.) Suomen Opiskelijakuntien liiton henkilöstöpäivillä, jossa toimittaja Toivo Haimi YleKioskista kertoi vinkkejä siihen, miten hankalista asioista tulisi viestiä. Jäin sen jälkeen pohtimaan että juuri tässähän työssäni on kyse. Opiskelijakunnan tehtävänä on tiedottaa opiskelijoille asioista, jotka heidän tulisi tietää, mutta usein tiedotettavat teemat eivät ole kansankielisiä eikä maailman mediaseksikkäimpiä. On vaikea tiedottaa esimerkiksi edunvalvonnasta niin, että se herättäisi kiinnostusta kaikissa opiskelijoissa.

Kuten niin moni muukin asia niin myös HUMAKOn viestintä elää nyt murroksen aikaa ja uudistamistarve on suuri. Ensi vuonna meillä keskitytään hyvin vahvasti viestinnän kehittämiseen, koska vuonna 2018 tehdään uusi viestintästrategia vuosille 2019-2022, uudistetaan verkkosivut sekä päivitetään myös graafista ilmettä. Haluamme luoda sellaisen viestintästrategian, joka tukee HUMAKOn juuri hyväksytyssä strategiassa vuosille 2018-2021 visiossa mainittua lausetta: Viestintä on kiinnostavaa ja kaikkien Humakin opiskelijoiden saavutettavissa. Lisäksi tahdomme (lue: meidän pitää) uudistaa myös nettisivumme, jotka eivät vastaa sitä mitä ja miten haluamme toiminnastamme kertoa.

On siis uudistumisen aika! Etsimme nyt niitä tyyppejä, jotka omaavat viestinnällisiä mielipiteitä ja/tai haluavat olla mukana uudistamassa HUMAKOn viestintää kiinnostavammaksi sekä siihen suuntaan että jokainen Humakin opiskelija saavutetaan. Jos tunnistit itsesi tai opiskelijatoverisi näistä hakukriteereistä, niin laittakaa hakemusta sisään vaikka molemmat molempiin. Haut ovat auki vielä tämän viikon ajan eli 26.11.2017 asti. Lue lisää ja hae mukaan:



- Suvi von HUMAKO

(Kirjoittaja työskentelee HUMAKOssa viestinnän parissa ja toivoo löytävänsä hyviä tyyppejä kehittämään HUMAKOn viestintää siihen suuntaan missä sen olisi pitänyt olla jo aikoja sitten.)

(Ps. Videolla esiintyviltä kissoilta on kysytty lupa videon julkaisemiseen tässä blogissa.)

tiistai 21. marraskuuta 2017

Pohdintoja havaitusta ja opitusta

Yksi painavimmista syistä hakeutua harjoitteluun HUMAKOlle oli oppia ymmärtämään miten HUMAKO oikeasti toimii. Olen toiminut HUMAKO aktiivina, mutta ennen harjoittelua minulla ei ollut todellista ymmärrystä HUMAKOn rakenteesta tai tehtävistä. Harjoittelun kestäessä elokuulta joulukuulle, pääsee näkemään miten vuoden merkittävimmät tapahtumat näkyvät opiskelijakunnan arjessa.

Alkusyksyn keskityin yhteisöllisyyttä edistävien toimintojen suunnitteluun ja niiden toteuttamisen pohtimiseen toimistolla. Ilokseni voin todeta, että “viikon teema” on otettu hyvin vastaan ja toivonkin, että se jäisi elämään myös harjoitteluni päätyttyä.  Olen yrittänyt valita monipuolisia teemoja, myös sellaisia jotka korostavat sitä, että opiskelemiemme alojen eroavaisuuksista huolimatta olemme humanisteja, tai ainakin Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoita kaikki. En kuitenkaan tiedä, olenko onnistunut yhteisöllisyyden kehittämisessä HUMAKOn toimistolla aivan niin hyvin kuin olisin toivonut. Opiskelijat tulevat kahville yksin tai jo valmiiksi tuttujen kavereiden kanssa, eivätkä välttämättä koe niin tarpeelliseksi uusiin ihmisiin tutustumista. Ei sille toki ole niin aikaakaan, kun toimistolta haetaan kahvia lounaan ja pian alkavan seuraavan oppitunnin välissä.

On käynyt ilmi, että yhteisöllisyyden kehittäminen HUMAKOlla on paljon haastavampi tehtävä, kun sen alunperin uskoin olevan. Uskon sen suurelta osin johtuvan siitä, että olemme hyvin pieni opiskelijakunta. Meillä on vain kaksi palkattua työntekijää ja myös aktiiveina toimivien opiskelijoiden joukko on pieni. Kun vaikuttamiskärpänen kerran puraisee, ei ole ollenkaan
kummallista, jos ennen valmistumistaan voi todeta toimineensa lähes kaikilla mahdollisilla vaikuttamisen tasoilla opiskelijakunnassa. Usein samat ihmiset haluavat kokemusta monenlaisesta. Haastavaa onkin pohtia minkälaisia asioita kaipaavat ne opiskelijat, jotka eivät ole innostuneet hakeutumaan toimijoiksi työryhmiin, paikallistoimintaan tai muihin vaikuttaviin elimiin. Riittääkö toimistolla saatavilla oleva ystävällinen palvelu, kuuma kahvi ja viikon kysymys johon vastata?

Henkilökohtaisen tavoitteeni - oppia ymmärtämään HUMAKOn tarkoitus ja toimintatavat, olen saavuttanut kuin varkain. Olen osallistunut kaikkien uusien toimijoiden koulutuksiin ja lukenut kaikki toimintaa ohjaavat materiaalit. Toivon, että olisi olemassa keino saada kaikki Humakissa aloittavat opiskelijat lukemaan ainakin HUMAKOn yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Uskon, että jos kaikki olisivat tietoisia siitä, ettei yhdenvertaisuus ole vain kaunista sanahelinää, vaan sitä on oikeasti pohdittu ja sen edistämiseksi tehdään asioita, kynnys osallistua madaltuisi ja yhteisöllisyyden kokemus kasvaisi. Tavoitteeni ymmärtää HUMAKOn toimintatapoja on mielestäni toteutunut. Alkusyksy meni haalareita pakatessa sekä opiskelijakorttitarroja jakaessa ja nyt loppuvuodesta on koulutettu uusia toimijoita. Väliin mahtuu vaikka mitä, mutta koen nyt todella ymmärtäväni sen, miten HUMAKO organisaationa toimii. Tavallaan se tekee minut surulliseksikin, kun ajattelen, ettei vuosi tutorina ja koulutuksessa näytetty organisaatiokaavio riittänyt avaamaan tätä ymmärrystä. Pitää mennä todella syvälle ymmärtäkseen, mikä taas tarkoittaa sitä, että kovin moni ei koskaan tule ymmärtämään, koska harvalla on kiinnostusta näin syvään tutustumiseen.

Terveisin Selda

torstai 16. marraskuuta 2017

Haikeat tunnelmat valtaavat, kun vuosi saapuu päätökseen

Hyvin usein aloitetaan tällaiset muistopuheet sanomalla, että mihin tämä vuosi on mennyt tai aika menee kuin siivillä. Aloitin tämän vuoden lupauksella itselleni, että yritän nauttia kaikista hetkistä, enkä vain mennä laput silmillä eteenpäin. Tämän vuoksi en voi sanoa, että vuosi olisi lennähtänyt ohitseni, vaan muistan yllättävän hyvin kaiken, mitä tänä vuonna on tapahtunut.


Vuosi sitten edustajisto valitsi minut opiskelijakunnan puheenjohtajaksi. Silloin olin seurannut pari vuotta vierestä edustajiston johtamista, vuoden hallituksessa ja vuoden edustajiston jäsenenä ja nyt halusin kantaa oman korteni kekoon. Vuosi alkoi haasteellisesti, kun edustajiston kokoonpano muuttui useampaan otteeseen. Tämä oli sellainen asia, johon varapuheenjohtajani Katja ja minä halusimme puuttua. Halusimme varmistaa, että jäljellä oleva edustajisto pystyisi toimimaan muuttuneessa toimintaympäristössä ja kokisi itsensä merkittäväksi osaksi toimintaa.

Muistan sen hetken, kun hallituksen puheenjohtaja Juuso ja toiminnanjohtaja Marianna soittivat minulle puhelun maaliskuun lopulla ja halusivat saada valtuuksia ja resursseja lähteä edistämään silloista “Projekti X:ää”. Tämä projekti, joka nykyään tunnetaan nimellä Opku6, lähti pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien tarpeesta uudistaa jäsenyyttä, palveluita ja palvelukokonaisuuksia. Projekti on tässä vuoden mittaan kehittynyt sellaista tahtia, että se on herättänyt paljon positiivista huomiota myös muissa opiskelijakunnissa. Tämä projekti näkyy myös vahvasti läpi ensi vuoden toimintasuunnitelmassa.

Edustajisto kokoontui näillä näkymin viimeistä kertaa syyskokouksen merkeissä maanantaina ja tiistaina. Teimme pari päivää tiukkaa työtä, jonka päätteeksi hyväksyimme edustajiston syyskokouksessa toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2018. Toimintasuunnitelmaan pääset tutustumaan täältä. 



Haluan suuresti kiittää edaattoreita tästä vuodesta! Teidän kanssa on ollut aivan mahtava tehdä yhteistyötä ja kaikki ne naurut, jotka tämän vuoden aikana on kertynyt - tulen muistamaan niitä vielä pitkään lämmöllä. Toivottavasti näemme vuosijuhlilla Turussa!

Kiitos vuodesta 2017!
Theo
Edustajiston puheenjohtaja

tiistai 14. marraskuuta 2017

Vuoden 2017 koulutukset huipentuivat tutor- ja jaostokoulutuksiin nyt marraskuussa

Vuosi 2017 on ollut koulutusten täyteinen HUMAKOn paikallistoiminnan puolella. Vuoden alussa koulutettiin KV- tutoreiden lisäkoulutuksessa Nurmijärvelle uusi porukka tutoreita. Tämän jälkeen uudet jaosto- ja tutorvastaavat astuivat helmikuussa käydyn koulutuksen jälkeen tehtäviinsä. Myös kampusten uudet talousvastaavat tutoreiden ja jaostolaisten puolella osallistuivat verkossa pidettyyn koulutukseen.

Ennen kevätpäivien muuttumista kesäksi osallistui iso joukko aktiiveja kampuksilta ja TKI- keskuksilta paikallistoimintatiimin järjestämään aktiivipäivään. Aktiivipäivässä luotiin katseita digi- työpajassa tulevaan syksyn digitutorkoulutukseen joka pidettiin elokuun lopussa Kuopiossa.

Huhuh kyllä kevään lopussa jo hieman hengästytti menneet koulutukset ja jännitys alkoi hiipiä, kun suunniteltiin syksyn suurimpia koulutuksia. Alku syksy pyyhältikin kovaa vauhtia silmien edestä ja oli tullut aika tutorkoulutuksen.

Nyt marraskuussa koulutettiin noin 50 uutta tutoria Jyväskylässä Vesalan kurssikeskuksessa. Tutorkoulutus oli tiivis lähes kolmen päivän paketti. Koulutuksessa eri kampusten uudet tutorit pääsivät tutustumaan toisiinsa, sekä suunnittelemaan ryhmäytysleikkejä, pohtimaan tutorin vastuita ja osallistumaan rinnakaisosioissa erilaisiin työpajoihin pienryhmätutoroinnista aina arkiaktiivisuuteen saakka. Yhdenvertaisuus nousi myös isoksi teemaksi koulutuksen aikana. Itse mietin nyt koulutuksen jälkeen kouluttajan roolissa, että yhdenvertaisuus on meille tärkeä asia. Välillä hyvää tarkoittavat letkautukset voivat mennä aivan metsään ja tuoda paljon mielipahaa. Nyt kampuksilla osa uusista tutoreista onkin päässyt jo tositoimiin. Upeaa!

Viikko tutorkoulutuksen jälkeen noin 20 jaostolaista koulutettiin Helsingissä. Tutoreiden tapaan jaostolaiset pääsivät tutustumaan kaikkiin uusiin jaostolaisiin jokaiselta kampukselta.  Ensimmäinen koulutuspäivä vietettiin Helsingin TKI- Ilkassa, jossa bongasimme eläköityneen tasavallan presidentin Tarja Halosen. Toisena Koulutuspäivänä päästiin nauttimaan JHL- opiston tiloista ja tarjoiluista. Jaostokoulutuksessa käytiin kovaa keskustelua Preventiimin Kostea korkeakoulu -osion tiimoilta. Paljon puhuttiin myös viestinnästä, oikeanlaisesta huumorista, budjettiasioista ja työpajoissa päästiin tutustumaan jaosto-oppaaseen, sekä ideoitiin tulevaa.

Kiitoksia kaikille koulutuksiin osallistuneille koulutettaville, kouluttajille, vieraileville puhujille, Humakin henkilökunnalle, sekä HUMAKOn alumneille.

Essi Pesonen HUMAKOn hallituksen jäsen

torstai 9. marraskuuta 2017

8 vinkkiä energiseen syksyyn

1. Tuo valoa kotiisi. 
Pimeys ja syksy voivat olla monelle väsyttäviä tekijöitä. Moni on varmasti kuullut puhuttavan myös kaamosmasennuksesta. Syksyn pimeisiin iltoihin tarvitaankin valoa. Voit itse päättää onko valosi se, että pidät kotonasi kirkkaampia valoja, tai useampia lamppuja päällä. (Mikä ei ehkä ole energiatehokkainta :)) Vai ostatko kynttilöitä ja nautiskelet kynttilöiden tuomasta valosta ja lämmöstä. Yksi pimeydessä jaksamiseen auttava tekijä voi myös olla se, että ottaa hetken tauon koulutöistä ja käy kävelemässä pihalla nauttimassa päivänvalosta.

2. Pysy lämpimänä!
Kuinka moni teistä palelluttaa itsensä joka ikinen syksy? Minä ainakin. Joka syksy tulee se päivä, kun tajuaa että on jo liian kylmä pitää ohutta kesäistä takkia. Tänä vuonna minulle tämä päivä oli viime viikolla. Vaikka syksyinen aurinko paistaa ja mittari näyttää vielä plussaa, pitää muistaa silti pukeutua lämpimästi. Pitää asennoitua siihen, että on taas ihana laittaa päälle paksumpia paitoja ja paksumpaa takkia kesän jälkeen. Ja mistä löytyvätkään ne ihanat lapaset ja pipo, joita innolla viime talvena käytti. Kotiin voi tuoda lisää lämpöä erilaisilla vilteillä ja huovilla, sekä tietenkin aiemmin mainituilla kynttilöillä. Myös esimerkiksi satunnaiset saunatuokiot ovat kultaa tähän aikaan vuodesta.

3. Muista opiskella.
Vaikka tuntuu, että väsymys vie voiton, niin muistakaa silti myös jaksaa opiskella. Enää ei ole pitkä aika jouluun, jolloin sitten saa ansaitusti levätä. Nyt kun jaksaa ahertaa vielä hetken opiskelujen parissa, niin ahkeruus kyllä palkitaan pian joululoman merkeissä sekä jouluherkuin.

4. Mutta myös levätä.
Välillä on päiviä, kun ei vaan jaksa. Niinä päivinä on hyvä muistaa, että välillä saa levätä. Jos juokset pää kolmantena jalkana koko ajan, niin välillä voi tehdä hyvää istua alas ja katsoa vaikka Netflixistä jotain hyvä sarjaa. Rentoutumispäivän jälkeen on aivan kuin uusi ihminen ja taas jaksaa jatkaa opiskelujen parissa.

5. Liiku.
Liikkuminen on paras lääke melkeinpä kaikkeen ja tässä tapauksessa myös syksyyn. Vielä ei ole liian kylmä mennä pihalle ja juosta, kävellä, pelata ja leikkiä. Näin syksyllä voi olla kiva aloittaa myös vaikka uusi harrastus ja huomata kuinka liikkuminen tuo aivan uudenlaista buustia arkeen.

6. Syö hyvin.
Hyvä ja terveellinen ruoka on ihmiskeholle kaiken A ja O. Kun kokoat ateriasi niin, että jokaisella ruualla saat hiilihydraatteja (eli esimerkiksi pastaa, leipää, riisiä tai perunaa), proteiinia (eli muun muassa lihaa, kalaa, kanaa tai kasviproteiineja kuten papuja tai soijaa), sekä rasvoja, niin jaksat paremmin ja kehosikin toimii niin kuin sen on tarkoitettu toimivan. Oppiminenkin tuntuu sujuvan kuin leikki, kun nautit hyvää ruokaa vähintään viisi kertaa päivässä muutaman tunnin välein.

7. Muista välillä myös herkutella.
En suosittele kenellekään liian tarkkoja dieettejä. Ne saavat herkkuhimon kasvamaan vain entistä suuremmaksi. Pahimmassa tapauksessa koko aineenvaihdunta menee sekaisin, kun välillä kalorit pidetään hyvin alhaisina, mutta välillä tulee ahmittua herkkuja liikaa. Herkutella kyllä saa, kunhan sitä tekee kohtuudella.

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä haluan kertoa teille minun henkilökohtaisn lempivinkkini energiseen syksyyn:

8.  Nuku tarpeeksi.
Välillä täytyy myös nukkua. Pimeä saa ihmiset usein väsyneeksi ja tuntuu, että kesällä nukutut seitsemän tuntia yössä eivät tunnu riittävän ollenkaan syksyn edetessä. Varaa aikaa syksyysi kunnon unille. On luksusta, kun välillä voi nukkua yhdeksänkin tuntia yössä. Mikään ei ole parempaa kun väsyneen päivän jälkeen lyhyet päiväunet, joiden jälkeen voi jatkaa päivää energisenä.

Hyvää ja energista loppusyksyä ja ihanaa talven odotusta!

Eena
Hallituksen jäsen

maanantai 6. marraskuuta 2017

Toiminnallista opintosi ja vaikuta

Opiskelijakunnan hallitus on oiva paikka oppia uutta. Hallituksessa pääset tekemään ja suunnittelemaan asioita käytännössä. Hallitustyö on ajoittain aikaa vievää ja tuntuu, että ei saa ajatuksesta kiinni, vaikka kuinka asiaa vääntäisi. Hallitustyö on kuitenkin siitä ihmeellistä, että sinulla on aina yksi tai useampi työpari jonka kanssa voit pallotella asiaa, jos koet, että omat ajatuksesi eivät lähde liikeelle. Viime vuonna toimiessani hallituksessa huomasin, että tärkein tuki jonka voin saada, tulee kanssahallituslaisiltani ja HUMAKOn työntekijöiltä. He ymmärtävät, minkä takia teemme tätä hommaa, pystyvät tuomaan uusia näkökulmia toimintaan ja tukevat sinua kun sitä tarvitset.

“Hallituksesta olen oppinut vaikuttamaan ja organisoimaan. Lisäksi olen oppinut johtamistaitoja. Erityisen iloinen olen siitä, että minun esiintymistaitoni ovat kehittyneet. Olen myös oppinut järjestämään koulutuksia ja kouluttamaan.” - Kertoo hallituksen jäsen Essi Pesonen.

“Yksi isoista syistä, miksi hain viime syksynä hallitukseen oli se, että tiesin oppivani vuoden aikana paljon, paljon asioita. Minusta oli iän myötä tullut hieman arka ja ujo persoona, johon halusin muutosta ja löytä rohkeutta ollakseni sosiaalisempi. Lisäksi, vaikka järjestötoiminnasta ja hallituksessa olemisesta oli kokemusta, koin että tietotaitoa olisi hyvä päivittää ja paljon olisi opittavaa ja nähtävää. Olen oppinut muunmuassa paljon paremmaksi viestijäksi vuoden aikana. Erilaisten artikkeleiden, facebook -päivitysten ja blogitekstien kirjoittaminen sujuu nykyään kuin vettä vain. Lisäksi olen oikolukenut vuoden aikana paljon tekstejä. Jännää todeta, mutta lukihäiriöinenkin voi siihen oppia. Lisäksi olen oppinut lukemattoman määrän asioita, joissa menisi henki ja terveys luetellessa.” - Kertoo hallituksen jäsen Eena Kero.

Oppimisen hyödyntäminen

Opiskelijakunnassa kaikki opitut asiat voidaan opinnollistaa, eli voit suorittaa opintojasi toimimalla opiskelijakunnan hallituksessa. Opinnollistaminen vastaa siis tavoitteeltaan ja ajankäytöltään muita kurssin suoritustapoja, mutta opinnollistamalla pääset itse tekemään ja laatimaan asioita osana omia opintojasi. Opiskelijakunnan hallituksessa voit opinnollistaa tehtävistäsi riippuen 10-40 opintopistettä vuosittain, lisäksi saat arvokasta kokemusta työelämästä.

“Opinnollistaminen HUMAKOn hallituksessa on aivan huippujuttu. Kun opit jotain hallituksessa, sinun ei tarvii mennä opiskelemaan sitä samaa asiaa uudestaan.  Lisäksi opinnollistamisen ansiosta minulle on jäänyt vähän enemmän vapaata-aikaa, ja en ole hukkunut koulutehtäviin.” - Kommentoi hallituksen jäsen Eena Kero

“Olen iloinen siitä, että olen saanut olla mukana laatimassa HUMAKOn strategiaa seuraavalle 4 vuodelle, ja erityisen mahtavaa sen tekemisessä on ollut, että olen suorittanut opintoja sitä laadittaessa. Olen siis suorittanut oman alani työtehtäviä käytännössä ja kerännyt niistä samalla opintoja. Opinnollistaminen on helpoin tapa oppia ja opiskella. - Hehkuttaa hallituksen jäsen Mikko Koivisto.

Hae mukaan hallitukseen, lisätietoa:
https://www.humako.net/haemukaan/hallitukseen

torstai 2. marraskuuta 2017

Horjumaton korttitalo

Oletko ikinä koittanut rakentaa korttitaloa? Kieltämättä se on erittäin hankalaa puuhaa.
Netistä löytämäni määritelmä korttitalolle on seuraava: 
“Se pysyy pystyssä tasapainon ja muiden korttien painon ansiosta, eikä liimaa tai muita kiinnikkeitä käytetä. Kortteja ei myöskään taivutella eikä rikota.”


Sanasta korttitalo voi tulla mieleen erilaisia negatiivisia, romahtamiseen liittyviä mielikuvia. Tosiasiassa korttitalo on oiva esimerkki toisten tukemisesta.
Korttitalon jokainen kortti on yhtä arvokas. Sillä ei ole väliä oletko korttitalon huipulla, tai pohjakerroksessa. Korttitalo nousee korkealle vain ja ainoastaan jos kortit tukevat toisiaan.

Vuosia järjestöaktiivina toimineena voin todeta, että korttitaloissa ja järjestöissä on paljon samanlaisia piirteitä. Järjestö pysyy pystyssä tasapainon ja muiden toimijoiden panoksen ansiosta. Jokainen toimija järjestössä on myös yhtä arvokas tittelistä, tai kokemuksesta riippumatta. Tärkeimpiä asioita vapaaehtoistoiminnassa on toimiva yhteistyö ja vilpitön halu kehittää toimintaa.

Järjestötoiminnassa on yksi poikkeava piirre: sen kortit, eli toimijat vaihtuvat usein. Nyt on myös HUMAKOn korttitaloon tulossa muutoksia.

Alle kuukausi ja kaikki uudet toimijat on valittu. Sitten perehdytykset alkavat  ja vuoden vaihteessa korttitalon uudet kortit aloittavat työnsä. Muistan oman alkuvuoden. Minua jännitti todella paljon astua uusiin saappaisiin ja ottaa vastuu hallituksen varapuheenjohtajana. Onneksi luotin itseeni ja korttitalon muihin kortteihin. Pikkuhiljaa alkoi syntyä hieno korttitalo. Lähde sinäkin mukaan rakentamaan unelmiesi vaikuttavaa korttitaloa ja hae mukaan. Haut HUMAKOn hallitukseen ja työryhmiin on auki.

Ystävänne Gurmann

tiistai 31. lokakuuta 2017

Työryhmä hakusessa

Hei. Mikko Koivisto taas täällä ja tällä kertaa olisi tarkoitus puhua työryhmähausta.
Olen toiminut työryhmävastaavana tämän vuoden ja tehtäviini on kuulunut opiskelijaedustajien apuna oleminen ja työryhmäedustajien palavereiden pitäminen.

Nyt kun vuosi on lopuillaan, on tarkoitus hakea uusia edustajia työryhmiin. Sinulla on mahdollisuus hakea opiskelijaedustajaksi alueyksikköryhmiin Jyväskylään, Kuopioon ja Turkuun, alueelisiin hyvinvointiryhmiin Jyväskylään, Kuopioon, Turkuun ja Helsinkiin, sekä tutkintolautakunnan edustajaksi. Näistä tulee lisätietoa facebookiin haun aikana.

Itse olen toiminut opiskelijoiden edustajana ´koko Humakin yhteisessä opiskelijahyvinvointiryhmässä, jossa ovat kaikki alueellisten hyvinvointiryhmien vastaavat. Olen myös varajäsenenä koulutusprosessiryhmässä, jossa ajoittain sijaistan toiminnanjohtajaamme Mariannaa. Tässä ryhmässä käydään lävitse opintoihin liittyvän vuosikellon toteutumista, opintosuunnitelmia ja paljon muuta koulutuksen sujuvuuden, sekä kehittämisen kannalta tärkeitä asioita.

Edukseni näissä ryhmissä olen nähnyt sen, että pääsee näkemään ja tutustumaan paremmin niihin opettajiin, jotka vastaavat hyvinvoinnista ja koulutuksesta Humakissa. Olemme myös yhdessä hallituksen kanssa käyneet  muutosehdotuksia lävitse ja antaneet niistä oman lausunnon, jos sille on ollut tarvetta. On hyvä asia, että meillä on hyvät suhteet työntekijöihin, meidän mielipiteitä kuunnellaan ja aina kokouksissa olen päässyt sanomaan asiat opiskelijoiden näkökulmasta.

Itse näin työryhmätoiminnan erittäin tärkeänä opiskelijoiden kannalta varsinkin, kun nyt olen päässyt
sitä itse kokeilemaan. Paikalliset opiskelijaedustajat ovat alueyksikkönsä asiantuntijoita ja ilman niitä on vaikeaa saada opiskelijoiden asiat alueettain esille. Nämä asiat käsitellään sitten vielä uudestaan yhdessä tänä vuonna minun järjestämissä työryhmäpalavereissa. Se on paikka, missä opiskelijaedustajat pääsevät lopulta purkamaan huonot puolet, mutta myös ne hyvätkin oman alueyksikön toiminnasta. Nämä keskustelut on hyvin tärkeitä sisäisen viestinnän kannalta, jotta asiat eivät jäisi vain paikallisten opiskelijaedustajien harteille.

Olen jo alkanut suunnittelemaan seuraavan vuoden työryhmäperehdytystä, joihin kaikki alueellisten ryhmien opiskelijaedustajat osallistuvat. Tehtäväni on myös perehdyttää seuraavan vuoden työryhmävastaava. Tämä toiminta on, niin kuin organisaatiot yleensäkin, jatkuvan kehityksen tarpeessa. Vielä on siis paljon tehtävää. Tehdään siis yhdessä HUMAKOsta yhä parempi opiskelijaedustaja- ja työryhmätoimija.


Haku on käynnissä 1.11.-24.11.
Valinnat suoritetaan 30.11.-3.12.
Verkkoperehdytys uusille opiskelijaedustajille 12.-13.12.
Hae mukaan: https://www.humako.net/haemukaan/tyoryhmaedustajaksi

torstai 26. lokakuuta 2017

Tutorkoulutuksen etkot

Tutorkoulutuksen etkot kuvaavat kahta viimeistä viikkoa paremmin kuin hyvin. Olemme hallituksen paikallistiimissä listannut palaverissa viimeisiä juoksevia asioita ennen koulutusta. Lisäksi olemme valmistelleet materiaaleja, tilanneet junalippuja, sekä perehdyttänyt koulutukseen avustajiksi tulevat vanhat tutorit. Kiirettä siis pitää ennen H-hetkeä.

Oikeastaan voisi sanoa, että H-hetkeen eli tutorkoulutukseen on tänään alta viikko aikaa. Tunnustan tunnustan, vaikka olen hallituskauteni aikana kouluttanut jo muutaman kerran, niin tätä koulutusta olen odottanut ja jännittänyt kaikista eniten. Odotus ja jännitys johtuu pitkälti siitä, että olemme alkaneet valmistelemaan tätä tutorkoulutusta jo keväällä. Olemme aloittaneet kilpailuttamalla aluksi koulutuspaikat, jonka jälkeen olemme alkaneet suunnitella kohta kohdalta koulutuksen osioita. Lisäksi olemme järjestäneet tietenkin tutorhaun. Tutorhaussa isosti apuna ja mukana ovat olleet kampuksien tutorvastaavat, sekä tutorlehtorit. Tutorvastaavat ovat järjestäneet yhdessä tutorlehtorien kanssa kampuksella haastattelut hakijoille ja seuranneet silmät ja korvat tarkkana koko haun aikana. Kiitos heille kaikesta työpanoksestanne! Kiitos myös kampuksilla ja TKI-keskuksissa toimiville tutoreille tästä syksystä. Olette mahtavia!

Muutama toiminnassa jo mukana olevista tutoreista lähtee mukaan koulutukseen avuksi kouluttamaan uusia tutoreita. Tänä vuonna koulutamme syksyn koulutuksessa noin 50 tutoria. Eli apukädet ovat enemmän kuin tervetulleita. On myös mahtavaa, että vanhat tutorit pääsevät tällä tavalla myös jakamaan ja
luovuttamaan tietojaan ja taitojaan tutortoiminnasta uusille tuleville tutoreille. Uskon, että tästä tutorkoulutuksesta tulee loistava ja varmasti antoisa. On hienoa saada uudet opiskelijat mukaan toimintaan!

Nyt lähden itse viilaamaan vielä viimeisiä koulutusmateriaaleja kuntoon. Jee kohta mennään!

Täydellä rakkaudella ja innolla tutortoimintaa kohtaan

Terveisin Essi Pesonen

tiistai 24. lokakuuta 2017

Mitäs me sankarit?

Hallituksen jäsenet Mikko ja Essi
Usein kuulee puhuttavan, että “mihinkään ei voi vaikuttaa.” Tai “mikään ei kuitenkaan koskaan muutu”. Näiden lounaskeskutelujen toteenpanijoita ovat opiskelijakunnan hallituksen sankarit. Nämä hallituksen pyyteettömät sankarit vaikuttavat opiskelijoiden arkeen ja sen sujuvuuteen kaikkialla Humakissa.

“Voin vaikuttaa paikallistoiminnan kehittämiseen, sekä sen jatkuvuuteen. Pystyn omalla toiminnallani vaikuttamaan siihen, miten paikallistoiminta koetaan ja nähdään kampuksilla. Pystyn arjessani vaikuttamaan tutoreiden jaksamiseen ja tietenkin tutortoiminnan kehittämiseen. Opiskelijakunnan hallituksessa olen päässyt vaikuttamaan opiskelijoiden hyvinvointiin. Ole sinäkin sankari ja tule osaksi mahtavaa porukkaamme, jonka toiminta on jämäkkää, sekä erittäin hauskaa.” Toteaa Hallituksen 2017 jäsen Essi Pesonen.

HUMAKO-kiertueen mainoskuvaus.
Etualalla hallituksen jäsen Eena
Sankaruus on kuitenkin paljon muutakin, kuin suojelemista ja toisten pelastamista. Se on osana muiden arjessa olemista, se on keskustelemista, kirjoittamista ja ennen kaikkea kuuntelemista. Hallituksen sankarit ovat osana opiskelijoiden arkea, ja siksi onkin tärkeää että myös sinä edustat omalla sankaruudellasi omaa kampustasi.

“En näe asioita, mihin et voisi vaikuttaa olemalla hallituksen sankari. Jos tulee mieleen joku epäkohta, niin sen voi aina tuoda ilmi ja se käsitellään yhdessä muun hallituksen kanssa. Hallitus myös suunnittelee ja toteuttaa opiskelijakunnan jokapäiväistä toimintaa, joten hallituksessa pääsee halutessaan suunnittelemaan mm. koulutuksia, viestintää ja niiden toteuttamista.” Kertoo hallituksen 2017 jäsen Eena Kero.

Hallituksen puheenjohtaja Juuso
“On hienoa, kuinka mielipiteeni otetaan vakavasti. Ei ole tyhmiä kysymyksiä, vaan on tyhmä
ä olla kysymättä! Mielestäni sillä on todella paljon merkitystä, että voin vaikuttaa opiskelijakunnan sisäiseen toimintaan, sekä mielipiteelläni on vaikutusta siihen. Parasta sankaruudessa on ollut se, kun olen päässyt vaikuttamaan opiskelijakunnan strategian laatimiseen.” Pohtii hallituksen 2017 jäsen Mikko Koivisto.

Kukaan ei kuitenkaan ole sankari syntyessään, vaan sankaruus kehittyy ajan myötä. Jokaisella meillä on mahdollisuus oppia sankaruutta, toimimalla opiskelijakunnan hallituksessa. Sankaruutta on harjoiteltu koko vuosi 2017, ja olemme valmiita antamaan sankariviittamme seuraaville sankareille, jotka haluavat edistää omalla toiminnallaan opiskelijoiden asemaa. Ole sinä seuraava sankari, hae opiskelijakunnan hallitukseen!

Lisätietoa sankaruudesta ja hallitukseen hakemisesta saat täältä tai kysymällä hallituksen puheenjohtaja Juuso Tuuliselta juuso.tuulinen (a) humako.net / 045 122 5030 tai opiskelijakunnan toiminnanjohtaja Marianna Rantaselta marianna.rantanen (a) humako.net / 044 257 8884.

torstai 19. lokakuuta 2017

Projektiopintojen suoritusta HUMAKOssa

HUMAKO-kiertueen järjestäminen projektina on ollut opintojeni opettavaisin asia ja kurssi tähän mennessä. Aloitin vuoden alussa HUMAKOn hallituksessa, jolloin kävimme yhdessä toiminnanjohtajan kanssa vuoden työtehtäviäni ja sitä kaikkea, mitä voisin niillä opinnollistaa. Olin kuullut, että HUMAKO-kiertueen järjestämiseen rekrytään harjoittelijoita, mutta kun Marianna tarjosi projektia minulle ja Essille, hyvä etten pudonnut penkiltä, niin innoissani olin!

Kiertueen mainoskuvauksissa! Näitä oli hauska suunnitella
etukäteen ja vielä hauskempi toteuttaa.
Meidän projektimme, kuten hyvin monet muut projektit alkoi projektisuunnitelman teosta. Saimme projektia varten toimeksiannon, jossa oli lyhyt ohjeistus kiertueen suunnittelua varten ja sen pohjalta lähdimme kasaamaan kiertuetta. Alkuun osasimme käsitellä hyvin pinnallisia asioita, mutta HUMAKOn työntekijöiden ja muun hallituksen ohjeistuksella osasimme suunnata ajatteluamme syvemmälle ja saimme tehtyä kattavan kokonaisuuden projektin, josta muodostui lopulta Kohta sataa HUMAKO-kiertue. Kattava infopaketti opiskelijakunnastamme, opiskelijoita osallistavilla rasteilla, pienen kisailun muodossa.

Kiertueen järjestäminen piti sisällään hyvin monentyyppisiä asioita. Sain vastuulleni pyöritellä kiertueen budjettia ja huomioida siinä kaikki asiat, mitä kiertuetta varten tarvitsee ostaa. Olin lapsuudessa todella hyvä matikassa, tykkäsin siitä kovasti ja sain siitä stipendinkin. Yläasteen jälkeen innostus matematiikkaan ja laskemiseen kuitenkin katosi, mutta mm. tätä HUMAKO-kiertueen budjettia pyöritellessä, löysin kadonneen rakkauteni numeroita kohtaan. Alkuun oli hämmentävää, miten monet asiat budjettiin kuului, mutta opin projektin aikana hahmottamaan kiertueeseen liittyvän talouden ja sen palaset selkeinä kokonaisuuksina.

Projektin tärkeimpänä antina pidän sitä kuinka opin hahmottamaan kiertuettamme kokonaisuutena, johon kuuluu monella eri tasolla tehtävää työtä. Yleisellä tasolla piti ensin pähkäillä kiertueen nimi ja teema. Rastien suunnitteluun meni mielestäni yllättävän paljon aikaa. Nimen ja sisällön lisäksi rasteille täytyi määritellä se, ketkä sitä pitävät, mitä materiaaleja rasti tarvitsee ja lopuksi rastinpitäjille täytyi vielä kirjoittaa ohjeistukset, kuinka rasti hoidetaan. Kaikki markkinoinnista yhteistyökumppaneihin yhteydenpitoon täytyi suunnitella. Sitä ei ehkä vuoden alusta käsittänyt, kuinka paljon hommaa siinä oikein voi olla.

Kaikesta hommasta huolimatta olen onnellinen. Mielestäni projekti oli todella onnistunut ja opin siitä suuresti, enkä voisi kuvitella parempaa tapaa opinnollistaa projektitoiminnan kurssia. Numeroiden lisäksi myös viestinnästä on kuluneen vuoden aikana löytynyt minulle suuri intohimo. Ensi vuonna HUMAKOssa on kahdenlaista projektia HUMAKO-kiertueen lisäksi. Alkuvuodesta aletaan tekemään viestintästrategiaa ja  uusia verkkosivuja. En malta odottaa viesstintästrategian toteuttavan ryhmän valintaa ja sen tekoa. Toivon suuresti pääseväni mukaan siihen ryhmään.

Eena opiskelija ja toinen HUMAKO -kiertueen järjestäjistä

tiistai 17. lokakuuta 2017

Sopo bloggaa: Ensikertalaisena liittarissa

Olin ensimmäistä kertaa SAMKOKin liittokokouksessa eli liittarissa viime viikonloppuna.
SAMOK on siis Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto. Siihen kuuluu 25 opiskelijakuntaa. SAMOKin tarkoitus on olla ammattikorkeiden opiskelijoiden edunvalvonnan ja palveluiden asiantuntija.

SAMOKin liittokokouksessa päätetään esimerkiksi taloudesta, valitaan seuraavan vuoden hallitus, hyväksytään edellisen vuoden toimintakertomus ja tulevan vuoden toimintasuunnitelma.

Torstaina Vantaalla käytiin jo keskustelua liittokokouksen asioista ja vielä tsekattiin, että kaikki on yhtenäisiä asioitten kanssa. Vaikka näitä asioita ollaan puitu koko vuoden aikana, itse liittokokouksessa voi tulla yllätyksiä, joihin meidän pitää olla mahdollisimman hyvin varautunut. Mukana liittokokouksessa minun lisäksi HUMAKOsta olivat hallituksen puheenjohtaja Juuso ja toiminnanjohtaja Marianna.

Kun perjantaina vihdoinkin saavuimme Lahteen, missä liittokokous oli tänä vuonna, tunsin oloni hieman ulkopuoliseksi. Suurin osa siellä olevista henkilöistä, on ollut toistensa kanssa tekemisissä koko vuoden. Mínä taas näin suurimman osan ensimmäistä kertaa. Oli myös hieman hassua olla kerrankin ympäristössä, jossa kaikilla tuntui olevan jotain sanottavaa ja jokaiselle oli joku mielipide jokaiseen asiaan. Mutta toisaalta, mitä muuta voisikaan odottaa opiskelijakuntakentältä.

Ekaksi käsiteltiin perus kokousteknisiä asioita ja sitten melkein heti päästiin liittokokouksen jännittävimpään asiaan, eli uuden hallituksen valintaan. Tänä vuonna puheenjohtajakilpailu oli erittäin tiukka, mutta lopulta saatiin kokonaan uusi hallitus SAMOKille.

HUMAKOn hallituksen puheenjohtaja Juuso pitämässä
kannatuspuheenvuoroa ennen SAMOKin puheenjohtaja vaaleja
Tämän jälkeen meidät jaettiin kahteen eri työryhmään, joissa lähdettiin työstämään erilaisia muutosesityksiä hyväksyttäviin asiakirjoihin.  Itse jouduin työryhmään, joka loppui vasta kymmenen aikaa illalla. Tämän jälkeen kaikki siirtyivät hotellille, jossa juotiin muodolliset uuden puheenjohtajan onnitteluskumpat. Kun en vielä niin hyvin tuntenut porukkaa ja kaikilla tuntui olevan oma porukkansa, näin viisaammaksi mennä nukkumaan ja ladata akut seuraavaa päivää varten.

Seuraavana päivänä käytiin läpi, äänestettiin ja hyväksyttiin, tai hylättiin muutosesitykset, mitä oltiin valmiiksi työstetty työryhmissä. Tämän jälkeen käytiin liittokokouksen hauska osuus, eli ponsit. Ponsi on vahvistetun esityslistan ulkopuolella tehty, toimintaohjeen sisältävä kannanotto tai lausuma. Eli nämä ponsit eivät velvoita hallitusta tekemään mitään, mutta ovat asioita mitä olisi hyvä ottaa huomioon. Ponsit voivat olla tosi rakentavia ja oikeasti hyödyllisiä, mutta esimerkiksi siellä voi olla myös, “Hallituksesta kaikki neuloo yhdet villasukat hyvään tarkoitukseen.” Jokaisesta ponsista silti äänestetään ja hallitus joko ottaa tai ei ota sitä tehtäväkseen. Yleensä kuitenkin nämä ovat menneet niin, että joka vuonna melkein kaikki ovat toteutuneet tai vähintään otettu huomioon.. Lopuksi oli vielä edellisen vuoden hallituksen hyvästit ja kiitokset, ennen kuin päästiin lähtemään kohti kotia.

Vaikka päivät olivatkin henkisesti erittäin raskaita, ottaen huomioon minimalistiset yöunet, jatkuva uuden informaation saanti ja matkustelu, onhan liittokokous silti ihmisen parasta aikaa.

Mikko Koivisto
HUMAKOn hallituksen jäsen

torstai 12. lokakuuta 2017

Ajatuksia opinnoista ja jaksamisesta


Syysillat alkavat olla jo pimeitä ja kouluarkea on eletty noin kuukauden verran. Uudet kurssit ovat alkaneet syksyn myötä ja tehtävät kasaantuvat to-do -listalle. Olen ollut läpi elämäni sellainen ihminen, että minun ei tarvitse aikatauluttaa arkeani. Muistini on ollut hyvä ja kaikki koulutehtävät ja tulevat deadlinet pysyvät päässä yhtä hyvin kuin kertaalleen opittu pyörällä ajo.

Silti muistan viime syksyn, yhteisöpedagogiopintojeni alkuvaiheen, kun tuntui, että koko ajan tuli vain paljon uutta. Mietin vain, kuinka tämän kaiken voi muistaa. Minun oli pakko ostaa kalenteri. Kirjoittaa ylös kaikki tärkeät päivämäärät ja tehdä itselleni oma to-do -lista. Koulun alku oli niin hurjaa aikaa ja tuntui kuin meidät opiskelijat olisi heitetty vain uimataidottomina keskelle järveä ja sanottu, että uikaa rantaan. Niin hullulta ne tehtävät alkuun tuntuivat.

Syksyn edetessä koulu alkoi käydä tutummaksi ja koulutehtävät tuli tehtyä, vaikka välillä tuntuikin, että ei tiedä tekeekö oikeita vai vääriä asioita. Yrittäminen oli tärkeintä! Vertaistuella oli iso merkitys. Meitä oli reilut kolmisenkymmentä samassa tilanteessa olevaa opiskelijaa. Luokkakaverilta voi onneksi aina kysyä apua, jos ei itse ymmärrä. Ja jos kumpikaan ei tajua, niin ryhmässä on voimaa! Yhdessä ne ongelmat ratkeavat.

Syksyn hulluuden huomasi myös opintojaksojen päätösseminaareissa. Esityksiä oli yhtä monenlaisia kuin henkilöitä luokassa. Kaikki olivat ymmärtäneet tehtävänannon erilailla, mutta siinä se vahvuus olikin. Saimme useita erilaisia näkökulmia opintojaksomme kokoaviin aiheisiin. Väittäisin sen olleen yksi parhaista oppimiskokemuksista.

Kun koulu ja muu elämä vaatii opiskelijalta paljon, on tärkeä muistaa pitää huolta omasta jaksamisesta. Mielestäni jokainen voi istua hetkeksi alas ja miettiä: “Mikä tuo minulle voimia?”, “Mikä auttaa minua jaksamaan?” Itse voin ainakin todeta, että ilman asioita, joilla voi vaihtaa täysin vapaalle, arki voisi käydä minulle liian raskaaksi. Ja ei, en puhu nyt ryyppäämisestä. Minulle liikunta on se joka auttaa vaihtamaan vapaalle. Esimerkiksi ilmajooga lajina on sellainen, jossa saa aivot täysin narikkaan.

Oletko miettinyt, mikä on sinun keinosi?

-Eena Kero
Hallituksen viestintä- ja liikuntavastaava

tiistai 10. lokakuuta 2017

TJ bloggaa: Opiskelua työn ohella

Viime keväänä minusta tuntui, että haluaisin syventää osaamistani johtamisessa ja strategiatyöskentelessä. Tutustuin erilaisiin kursseihin. Joko ne olivat liian kalliita, tai eivät sopineet yhtään tarkoitukseen. Ratkaisu tähän olikin ehkä hieman liian ilmeinen: minun oli aika jatkokouluttautua. Olen valmistunut jouluna 2011 Lahden ammattikorkeakoulusta tradenomiksi ja helmikuusta 2012 asti olen työskennellyt HUMAKOlla. Vuodet ovat menneet vauhdilla työtehtävien kehittyessä ja toimijoiden vaihtuessa. Nyt kuitenkin halusin oppia lisää ja syventää osaamistani.



Kohti opintoja suuntasin keväällä tutkimalla eri koulutusohjelma vaihtoehtoja ja lukemalla tarkkaan läpi tarjolla olevia opetussuunnitelmia. Syksyllä aloitin tradenomin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnot. Ehkä muutaman vuoden päästä olen siis tradenomi (YAMK). 

Opintojen aikataulutuksen aloitin kesällä. Tutustuin opintojaksotarjontaan ja katsoin miten opetusajat sopivat omiin työaikatauluihini. Ilmoittauduin niille opintojaksoille, mitkä sain sopimaan kalenteriini. Lomani jälkeen kun kävimme esimiehen kanssa läpi syksyllä esimerkiksi työmatkoista kertyviä ylityötunteja ja sovimme niistä aiheutuvat vapaapäivät, oli kerrankin helppo päättää koska olen vapaalla!



Olen nyt opiskellut reilun kuukauden. Aikataulutus on mennyt juuri niin kuin on pitänytkin, olen saanut olla töistä vapaalla silloin kun on ollut koulua, ja opetus on pidetty juuri niinkuin jo kesällä oli tiedotettu. Olen siis säästynyt ainakin toistaiseksi yllättäviltä muutoksilta. Viikkoni ovat olleet melko täysiä. Suoritan kolmea 5 opintopisteen opintojaksoa, jotka kaikki tulee saada tämän lukukauden aikana valmiiksi. Kaikki opintojaksot voi suorittaa tekemättä tenttiä, sen sijaan jokaisessa pitää tehdä laajempi loppuraportti, jossa pitää osoittaa oppineensa opintojakson oppimistavoitteet. Mahtavaa on se, että kaikki tehtävät voi tehdä omaan työpaikkaan liittyen. Enää ei tarvitse keksiä päästä yritystä ja sinne kuvitteellisia tilanteita, vaan kaikki liittyy elävään elämään. Siihen arkeen jonka minä oikeasti osaan ja hallitsen! 

Opinnot ovat olleen mielenkiintoisia. Olen saanut paljon ideoita, miten meillä HUMAKOssa tulisi tehdä asioita ja toisaalta olen tehnyt huomioita, että meillä on moni asioista tehty juuri niinkuin kannattaakin. Opinnot tuovat todella paljon energiaa työhön. Ehkä tämä työ opiskelijakunnassa ei ole eläkevirka, mutta toisaalta harva työ nykyään on. Tällä hetkellä työskentely täällä kuitenkin on mahtavaa, ja koen voivani edelleenkin tuoda tänne paljon uusia ideoita ja näkökulmia.



Haasteena kiireisessä arjessa on tietysti oma jaksaminen. Syksyyn on kuulunut työviikkoja, jolloin olen tehnyt paljon ylityötunteja ja tehtävät ovat olleet todella haastavaa ajattelutyötä, johon ei muilta ole aina saanut apua (tukea onneksi sitäkin enemmän!). Iltaisin ja viikonloppuisin on ollut pakko tehdä opintoihin liittyviä oppimistehtäviä, jotta ne on saanut palautettua ajoissa. Sitä on siis antanut itsestään kaikkensa. Toisaalta olen huolehtinut, että joka viikkoon kuuluu vähintään yksi päivä tai useampi ilta kun olen täysin vapaalla. Silloin keskityn vain itseeni ja akkujen lataamiseen. Välillä se on tarkoittanut sitä, että nautin vapaapäivästä yöpuku päällä Netflixiä katsellen, toisinaan taas ystäviä nähden ja kuulumisia vaihtaen.  Energiaa olen saanut myös uudesta liikunnallisesta harrastuksesta, jonka aikana kaikki muut huolet väkisinkin nollaantuvat. Olen vihdoin löytänyt lajin, jonka parissa nautin liikkumisesta! 

Jatkokouluttautumista suosittelen kaikille, jotka haluavat syventää omaa osaamistaan ja joilla on aito halua oppia ja kehittyä. Silloin motivaatiota on helpompi pitää yllä myös kiireisinä viikkoina. Itselleni on suuri merkitys myös työnantajan kannustuksella. Silloin aikataulujen sopiminen on helpompaa ja opinnoista nousevat ideat myös otetaan paremmin työpaikalla vastaan. 

torstai 5. lokakuuta 2017

Terveisiä Hjördikseltä


Heippa kaverit!


Olen HUMAKOn maskotti Hjördis ja olen aina halunnut tutkia maailmaa, sekä tavata uusia kavereita. Olen valitettavasti aina kiinni opiskelijakunnan maskotin tehtävissä, enkä siksi ole ikinä päässyt toteuttamaan haavettani maailmaa kiertävänä tutkimusmatkailijana. Olen kyllä työnmerkeissä matkustellut ympäri Suomea ja käynyt myös Tukholmassa, mutta minulla ei ole mahdollisuutta lähteä pidemmille reissuille.

Nyt olen saanut siihen onneksi mahdollisuuden. En suinkaan aio jättää Suomea. Olen aivan liian kiireinen ja hieman liian vanhakin sellaiseen. Koti-ikävä kasvaisi myös aivan sietämättömäksi, enkä voisi vain jättää HUMAKOa. Mutta koska matkailu avartaa ja on tärkeää tietää mitä muualla maailmassa  tapahtuu, olen päättänyt lähettää suuren minion -katraani maailmalle. Kyllä! Rakkaat mini-Hjördikseni lähtevät mahtavien opiskelijoidemme mukana maailmalle.

Älkää huolestuko! Minun miniversioni eivät lähde minnekään ilman, että heidän kanssaan olisi keskusteltu asiasta. He ovat innoissaan! Pikku -Hjördikset haluavat lähteä maailmalle ja itsenäistyä. Minua vanhempana hiukan huolestuttaa ja tuntuu haikealta päästää heidät kaikki matkaan yhtaikaa. Olen kuitenkin innoissani, kun pääsen seuraamaan heidän seikkailujaan ja minusta tuntuu hieman paremmalta, kun tiedän, etteivät he lähde matkaan aivan yksin vaan heillä on turvanaan joku opiskelijoistamme. Lisäksi minusta tuntuu erittäin mukavalta ajatella, että parhaassa tapauksessa he törmäävät toisiinsa ja saavat jakaa kokemuksiaan ja saavat lohtua toistensa tapaamisesta. Toivottavasti jossain kohtaa he palaavat kotiin reissussa rähjääntyneinä, mutta kokemusta rikkaampana. Onnellisina ja paljon viisaampina.

Minionkatraani matkaa voit seurata hastageilla #hjördisreissaa, #hjordventures ja #humako sosiaalisessa mediassa. Ei muuta kuin laukkuja pakkaamaan!









Mitähän siitä ensivuodestakin nyt sitten mahtaa tulla?

Syyskuun lopussa tämän vuoden hallitus kokoontui viimeisen kerran yhdessä suunnittelemaan tulevaa. Viimeistään tämä, tai syyskuun vaihtuminen lokakuuksi aiheutti minussa haikeita tuntemuksia. Pian tämä vuosi on ohi! Kulunut vuosi on ollut haasteellinen, innovatiivinen, sekä opettavainen monellakin tapaa, mutta päivääkään en vaihtaisi. Hallituksen viimeiset suunnittelupäivät käsittelivät opiskelijakunnan ensi vuotta. “Mitä ensi vuonna tehdään?” “mihin ensivuonna käytetään rahaa ja työaikaa?” sekä “miten toimintaa kehitetään?” olivat suunnittelupäivien keskeisimpiä kysymyksiä. Nykyinen hallitus kuitenkin haluaa antaa ohjat ensi vuoden toimijoille, jolloin ensi vuoden hallituksella on yhtä hyvä mahdollisuus kehittää toimintaa haluamaansa suuntaan, kuin meillä on ollut. Kiitos erittäin hyvälle, innovatiivisille porukalle! Me ollaan yhdessä luotu jotain aivan uutta!



Erityisen ylpeä olen istuvan hallituksen vahvasta uudistumiskyvystä. Olemme yhdessä luoneet opiskelijakunnasta hallinnollisesti kevyemmän vahvistamalla hallituksen tiimien asemaa, sekä luomalla hallituksen jäsenille konkreettisempia mahdollisuuksia vaikuttaa jokapäiväiseen toimintaan. Lisäksi olemme yhdessä vahvistaneet opiskelijakunnan paikallistoimijoiden vaikuttamismahdollisuuksia, käymällä heidän kanssaan dialogia sekä luomalla heille todellisia vaikuttamistapoja, erityisesti paikallistoimintaan liittyen. Uusi hallintotapa muodostaa toimivamman kokonaisuuden, jossa toimijoiden aikaa käytetään tehokkaasti hyödyksi, sekä käytetään entistä paremmin toimijoiden osaamista meidän kaikkien opiskelijoiden yhteiseen hyvään. Hallinnon kehittäminen on kuitenkin pitkäjänteistä, ja se ei tule jäämään tähän. Toiminta jatkaa kehittymistään, vaikka viestikapulan kantaja vaihtuu. Hallitushaku alkaa alle kolmen viikon kuluttua, eli 23.10. Kiitos vielä kaikille aivan mahtaville toimijoille, nyt on minun vuoroni levätä hetki ja viettää aikaa koirani kanssa.


Hallituksen puheenjohtaja Juuso

tiistai 3. lokakuuta 2017

Edaattorina maailmalla - mitenkäs se toimii?

Uusia edustajistotoimijoita haetaan paraikaa ja siksi myös minä päätin avata sanaisen arkkuni ja jakaa kokemukseni teille. Olen siis Heidi, jo toisen vuoden edaattori HUMAKOssa, ja elävä esimerkki siitä, ettei aktiivitoiminta ja vaikuttaminen aina katso aikaa, tai etenkään paikkaa.

Syksyllä 2015, kun mietin tulevan vuoden suunnitelmia, oli haaveissani päästä edustamaan opiskelijoita edustajistoon ja näin vaikuttaa opiskelijakuntamme tulevaisuuteen ja toimintaan. Toisaalta haaveilin myös ulkomaille lähtemisestä, ja silloin toisen vuoden opiskelijana vaihto-opintoihin liittyviä päätöksiä piti alkaa jo vakavasti pohtimaan ja viemään käytäntöön. Mitä siis tehdä? Luopuako toisesta haaveesta? Esitin huoleni toiminnanjohtajallemme Mariannalle ja sain kuulla juuri sen vastauksen, jonka halusinkin: kyllähän edaattori voi osallistua toimintaan myös ulkomailta käsin! Turha siis rajata haaveitaan, kun voi toteuttaa ne kaikki (ja vähän muutakin siinä sivussa).

“Eka päivä Hollannissa. Tuossa mää nyt sit kokoustan seuraavat puoli vuotta.”
Ja kas, niin minut sitten valittiin edustajistoon ja sain myös haaveilemani vaihto-opiskelupaikan
Hollannista. Ja aivan samalla tavoin, kuin olisin Suomessa osallistunut palavereihin ja kokouksiin, viritin läppärini ja kuulokkeeni kokouskuntoon Rotterdamin opiskelija-asuntolan hellässä huomassa. Kaikki materiaalit sain käyttööni sähköisesti, aivan kuten edustajat Helsingissä, Turussa, Kuopiossa ja ties missä päin Suomea. Pystyin seuraamaan ajankohtaisia asioita ja uutisia aivan samoja viestintäkanavia pitkin, kuin mitä Suomessakin seuraisin, ja välillä tuntui siltä, että pieni fyysinen etäisyyden ottaminen auttoi jopa tuomaan uutta perspektiiviä käsiteltäviin asioihin. Ainoa juttu, mikä tuotti välillä päänvaivaa, oli aikaeron muistaminen. Onneksi kyse oli kuitenkin vain tunnista, joten omat menot oli suhteellisen helppo sovittaa Suomessa palaveeraavien aikatauluihin.
“Matkailu ja vaikuttaminen käy hyvin yhteen!”

Kokouksistakin ainoastaan sääntömääräinen syyskokous jäi minulta väliin, koska siihen on mahdollista osallistua vain paikan päällä Helsingissä, mutta en tätäkään jäänyt sen koommin harmittelemaan. Pääsin kuitenkin etukäteen tutustumaan käsiteltäviin asioihin ja kommentoimaan niitä palavereissa ennen kokousta, joten ääneni ja mielipiteeni ei jäänyt kuulematta. Onneksi sääntömääräisiä kokouksia voi seurata myös streamin välityksellä internetin ihmeellisessä maailmassa, joten pääsin itse todistamaan, että kokouksessa tehdyt päätökset olivat yhdessä luotujen kantojen mukaiset! 


Ymmärrän toki, että jotkut ehkä haluavat vaihdossa keskittyä vain uusiin kokemuksiin ja kulttuuriin, mutta minulle edustajiston palaverit olivat se säännöllinen tuulahdus kotimaasta. Oli mukavaa kuulla ensinnäkin suomen kieltä ja tottakai myös kuulumiset kampuksilta ja muilta edaattoreilta!

Jos siis vielä epäröit edustajistoon lähtemistä ajanpuutteen, tai liikkuvan elämäntyylin takia, niin turhaan. Hommahan ei todistetusti vaadi muuta, kuin intoa, motivaatiota (ja nettiyhteyden)!