torstai 9. marraskuuta 2017

8 vinkkiä energiseen syksyyn

1. Tuo valoa kotiisi. 
Pimeys ja syksy voivat olla monelle väsyttäviä tekijöitä. Moni on varmasti kuullut puhuttavan myös kaamosmasennuksesta. Syksyn pimeisiin iltoihin tarvitaankin valoa. Voit itse päättää onko valosi se, että pidät kotonasi kirkkaampia valoja, tai useampia lamppuja päällä. (Mikä ei ehkä ole energiatehokkainta :)) Vai ostatko kynttilöitä ja nautiskelet kynttilöiden tuomasta valosta ja lämmöstä. Yksi pimeydessä jaksamiseen auttava tekijä voi myös olla se, että ottaa hetken tauon koulutöistä ja käy kävelemässä pihalla nauttimassa päivänvalosta.

2. Pysy lämpimänä!
Kuinka moni teistä palelluttaa itsensä joka ikinen syksy? Minä ainakin. Joka syksy tulee se päivä, kun tajuaa että on jo liian kylmä pitää ohutta kesäistä takkia. Tänä vuonna minulle tämä päivä oli viime viikolla. Vaikka syksyinen aurinko paistaa ja mittari näyttää vielä plussaa, pitää muistaa silti pukeutua lämpimästi. Pitää asennoitua siihen, että on taas ihana laittaa päälle paksumpia paitoja ja paksumpaa takkia kesän jälkeen. Ja mistä löytyvätkään ne ihanat lapaset ja pipo, joita innolla viime talvena käytti. Kotiin voi tuoda lisää lämpöä erilaisilla vilteillä ja huovilla, sekä tietenkin aiemmin mainituilla kynttilöillä. Myös esimerkiksi satunnaiset saunatuokiot ovat kultaa tähän aikaan vuodesta.

3. Muista opiskella.
Vaikka tuntuu, että väsymys vie voiton, niin muistakaa silti myös jaksaa opiskella. Enää ei ole pitkä aika jouluun, jolloin sitten saa ansaitusti levätä. Nyt kun jaksaa ahertaa vielä hetken opiskelujen parissa, niin ahkeruus kyllä palkitaan pian joululoman merkeissä sekä jouluherkuin.

4. Mutta myös levätä.
Välillä on päiviä, kun ei vaan jaksa. Niinä päivinä on hyvä muistaa, että välillä saa levätä. Jos juokset pää kolmantena jalkana koko ajan, niin välillä voi tehdä hyvää istua alas ja katsoa vaikka Netflixistä jotain hyvä sarjaa. Rentoutumispäivän jälkeen on aivan kuin uusi ihminen ja taas jaksaa jatkaa opiskelujen parissa.

5. Liiku.
Liikkuminen on paras lääke melkeinpä kaikkeen ja tässä tapauksessa myös syksyyn. Vielä ei ole liian kylmä mennä pihalle ja juosta, kävellä, pelata ja leikkiä. Näin syksyllä voi olla kiva aloittaa myös vaikka uusi harrastus ja huomata kuinka liikkuminen tuo aivan uudenlaista buustia arkeen.

6. Syö hyvin.
Hyvä ja terveellinen ruoka on ihmiskeholle kaiken A ja O. Kun kokoat ateriasi niin, että jokaisella ruualla saat hiilihydraatteja (eli esimerkiksi pastaa, leipää, riisiä tai perunaa), proteiinia (eli muun muassa lihaa, kalaa, kanaa tai kasviproteiineja kuten papuja tai soijaa), sekä rasvoja, niin jaksat paremmin ja kehosikin toimii niin kuin sen on tarkoitettu toimivan. Oppiminenkin tuntuu sujuvan kuin leikki, kun nautit hyvää ruokaa vähintään viisi kertaa päivässä muutaman tunnin välein.

7. Muista välillä myös herkutella.
En suosittele kenellekään liian tarkkoja dieettejä. Ne saavat herkkuhimon kasvamaan vain entistä suuremmaksi. Pahimmassa tapauksessa koko aineenvaihdunta menee sekaisin, kun välillä kalorit pidetään hyvin alhaisina, mutta välillä tulee ahmittua herkkuja liikaa. Herkutella kyllä saa, kunhan sitä tekee kohtuudella.

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä haluan kertoa teille minun henkilökohtaisn lempivinkkini energiseen syksyyn:

8.  Nuku tarpeeksi.
Välillä täytyy myös nukkua. Pimeä saa ihmiset usein väsyneeksi ja tuntuu, että kesällä nukutut seitsemän tuntia yössä eivät tunnu riittävän ollenkaan syksyn edetessä. Varaa aikaa syksyysi kunnon unille. On luksusta, kun välillä voi nukkua yhdeksänkin tuntia yössä. Mikään ei ole parempaa kun väsyneen päivän jälkeen lyhyet päiväunet, joiden jälkeen voi jatkaa päivää energisenä.

Hyvää ja energista loppusyksyä ja ihanaa talven odotusta!

Eena
Hallituksen jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti