Alkusyksyn keskityin yhteisöllisyyttä edistävien toimintojen suunnitteluun ja niiden toteuttamisen pohtimiseen toimistolla. Ilokseni voin todeta, että “viikon teema” on otettu hyvin vastaan ja toivonkin, että se jäisi elämään myös harjoitteluni päätyttyä. Olen yrittänyt valita monipuolisia teemoja, myös sellaisia jotka korostavat sitä, että opiskelemiemme alojen eroavaisuuksista huolimatta olemme humanisteja, tai ainakin Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoita kaikki. En kuitenkaan tiedä, olenko onnistunut yhteisöllisyyden kehittämisessä HUMAKOn toimistolla aivan niin hyvin kuin olisin toivonut. Opiskelijat tulevat kahville yksin tai jo valmiiksi tuttujen kavereiden kanssa, eivätkä välttämättä koe niin tarpeelliseksi uusiin ihmisiin tutustumista. Ei sille toki ole niin aikaakaan, kun toimistolta haetaan kahvia lounaan ja pian alkavan seuraavan oppitunnin välissä.
On käynyt ilmi, että yhteisöllisyyden kehittäminen HUMAKOlla on paljon haastavampi tehtävä, kun sen alunperin uskoin olevan. Uskon sen suurelta osin johtuvan siitä, että olemme hyvin pieni opiskelijakunta. Meillä on vain kaksi palkattua työntekijää ja myös aktiiveina toimivien opiskelijoiden joukko on pieni. Kun vaikuttamiskärpänen kerran puraisee, ei ole ollenkaan
kummallista, jos ennen valmistumistaan voi todeta toimineensa lähes kaikilla mahdollisilla vaikuttamisen tasoilla opiskelijakunnassa. Usein samat ihmiset haluavat kokemusta monenlaisesta. Haastavaa onkin pohtia minkälaisia asioita kaipaavat ne opiskelijat, jotka eivät ole innostuneet hakeutumaan toimijoiksi työryhmiin, paikallistoimintaan tai muihin vaikuttaviin elimiin. Riittääkö toimistolla saatavilla oleva ystävällinen palvelu, kuuma kahvi ja viikon kysymys johon vastata?
Henkilökohtaisen tavoitteeni - oppia ymmärtämään HUMAKOn tarkoitus ja toimintatavat, olen saavuttanut kuin varkain. Olen osallistunut kaikkien uusien toimijoiden koulutuksiin ja lukenut kaikki toimintaa ohjaavat materiaalit. Toivon, että olisi olemassa keino saada kaikki Humakissa aloittavat opiskelijat lukemaan ainakin HUMAKOn yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Uskon, että jos kaikki olisivat tietoisia siitä, ettei yhdenvertaisuus ole vain kaunista sanahelinää, vaan sitä on oikeasti pohdittu ja sen edistämiseksi tehdään asioita, kynnys osallistua madaltuisi ja yhteisöllisyyden kokemus kasvaisi. Tavoitteeni ymmärtää HUMAKOn toimintatapoja on mielestäni toteutunut. Alkusyksy meni haalareita pakatessa sekä opiskelijakorttitarroja jakaessa ja nyt loppuvuodesta on koulutettu uusia toimijoita. Väliin mahtuu vaikka mitä, mutta koen nyt todella ymmärtäväni sen, miten HUMAKO organisaationa toimii. Tavallaan se tekee minut surulliseksikin, kun ajattelen, ettei vuosi tutorina ja koulutuksessa näytetty organisaatiokaavio riittänyt avaamaan tätä ymmärrystä. Pitää mennä todella syvälle ymmärtäkseen, mikä taas tarkoittaa sitä, että kovin moni ei koskaan tule ymmärtämään, koska harvalla on kiinnostusta näin syvään tutustumiseen.
Terveisin Selda
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti