tiistai 17. lokakuuta 2017

Sopo bloggaa: Ensikertalaisena liittarissa

Olin ensimmäistä kertaa SAMKOKin liittokokouksessa eli liittarissa viime viikonloppuna.
SAMOK on siis Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto. Siihen kuuluu 25 opiskelijakuntaa. SAMOKin tarkoitus on olla ammattikorkeiden opiskelijoiden edunvalvonnan ja palveluiden asiantuntija.

SAMOKin liittokokouksessa päätetään esimerkiksi taloudesta, valitaan seuraavan vuoden hallitus, hyväksytään edellisen vuoden toimintakertomus ja tulevan vuoden toimintasuunnitelma.

Torstaina Vantaalla käytiin jo keskustelua liittokokouksen asioista ja vielä tsekattiin, että kaikki on yhtenäisiä asioitten kanssa. Vaikka näitä asioita ollaan puitu koko vuoden aikana, itse liittokokouksessa voi tulla yllätyksiä, joihin meidän pitää olla mahdollisimman hyvin varautunut. Mukana liittokokouksessa minun lisäksi HUMAKOsta olivat hallituksen puheenjohtaja Juuso ja toiminnanjohtaja Marianna.

Kun perjantaina vihdoinkin saavuimme Lahteen, missä liittokokous oli tänä vuonna, tunsin oloni hieman ulkopuoliseksi. Suurin osa siellä olevista henkilöistä, on ollut toistensa kanssa tekemisissä koko vuoden. Mínä taas näin suurimman osan ensimmäistä kertaa. Oli myös hieman hassua olla kerrankin ympäristössä, jossa kaikilla tuntui olevan jotain sanottavaa ja jokaiselle oli joku mielipide jokaiseen asiaan. Mutta toisaalta, mitä muuta voisikaan odottaa opiskelijakuntakentältä.

Ekaksi käsiteltiin perus kokousteknisiä asioita ja sitten melkein heti päästiin liittokokouksen jännittävimpään asiaan, eli uuden hallituksen valintaan. Tänä vuonna puheenjohtajakilpailu oli erittäin tiukka, mutta lopulta saatiin kokonaan uusi hallitus SAMOKille.

HUMAKOn hallituksen puheenjohtaja Juuso pitämässä
kannatuspuheenvuoroa ennen SAMOKin puheenjohtaja vaaleja
Tämän jälkeen meidät jaettiin kahteen eri työryhmään, joissa lähdettiin työstämään erilaisia muutosesityksiä hyväksyttäviin asiakirjoihin.  Itse jouduin työryhmään, joka loppui vasta kymmenen aikaa illalla. Tämän jälkeen kaikki siirtyivät hotellille, jossa juotiin muodolliset uuden puheenjohtajan onnitteluskumpat. Kun en vielä niin hyvin tuntenut porukkaa ja kaikilla tuntui olevan oma porukkansa, näin viisaammaksi mennä nukkumaan ja ladata akut seuraavaa päivää varten.

Seuraavana päivänä käytiin läpi, äänestettiin ja hyväksyttiin, tai hylättiin muutosesitykset, mitä oltiin valmiiksi työstetty työryhmissä. Tämän jälkeen käytiin liittokokouksen hauska osuus, eli ponsit. Ponsi on vahvistetun esityslistan ulkopuolella tehty, toimintaohjeen sisältävä kannanotto tai lausuma. Eli nämä ponsit eivät velvoita hallitusta tekemään mitään, mutta ovat asioita mitä olisi hyvä ottaa huomioon. Ponsit voivat olla tosi rakentavia ja oikeasti hyödyllisiä, mutta esimerkiksi siellä voi olla myös, “Hallituksesta kaikki neuloo yhdet villasukat hyvään tarkoitukseen.” Jokaisesta ponsista silti äänestetään ja hallitus joko ottaa tai ei ota sitä tehtäväkseen. Yleensä kuitenkin nämä ovat menneet niin, että joka vuonna melkein kaikki ovat toteutuneet tai vähintään otettu huomioon.. Lopuksi oli vielä edellisen vuoden hallituksen hyvästit ja kiitokset, ennen kuin päästiin lähtemään kohti kotia.

Vaikka päivät olivatkin henkisesti erittäin raskaita, ottaen huomioon minimalistiset yöunet, jatkuva uuden informaation saanti ja matkustelu, onhan liittokokous silti ihmisen parasta aikaa.

Mikko Koivisto
HUMAKOn hallituksen jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti