torstai 12. lokakuuta 2017

Ajatuksia opinnoista ja jaksamisesta


Syysillat alkavat olla jo pimeitä ja kouluarkea on eletty noin kuukauden verran. Uudet kurssit ovat alkaneet syksyn myötä ja tehtävät kasaantuvat to-do -listalle. Olen ollut läpi elämäni sellainen ihminen, että minun ei tarvitse aikatauluttaa arkeani. Muistini on ollut hyvä ja kaikki koulutehtävät ja tulevat deadlinet pysyvät päässä yhtä hyvin kuin kertaalleen opittu pyörällä ajo.

Silti muistan viime syksyn, yhteisöpedagogiopintojeni alkuvaiheen, kun tuntui, että koko ajan tuli vain paljon uutta. Mietin vain, kuinka tämän kaiken voi muistaa. Minun oli pakko ostaa kalenteri. Kirjoittaa ylös kaikki tärkeät päivämäärät ja tehdä itselleni oma to-do -lista. Koulun alku oli niin hurjaa aikaa ja tuntui kuin meidät opiskelijat olisi heitetty vain uimataidottomina keskelle järveä ja sanottu, että uikaa rantaan. Niin hullulta ne tehtävät alkuun tuntuivat.

Syksyn edetessä koulu alkoi käydä tutummaksi ja koulutehtävät tuli tehtyä, vaikka välillä tuntuikin, että ei tiedä tekeekö oikeita vai vääriä asioita. Yrittäminen oli tärkeintä! Vertaistuella oli iso merkitys. Meitä oli reilut kolmisenkymmentä samassa tilanteessa olevaa opiskelijaa. Luokkakaverilta voi onneksi aina kysyä apua, jos ei itse ymmärrä. Ja jos kumpikaan ei tajua, niin ryhmässä on voimaa! Yhdessä ne ongelmat ratkeavat.

Syksyn hulluuden huomasi myös opintojaksojen päätösseminaareissa. Esityksiä oli yhtä monenlaisia kuin henkilöitä luokassa. Kaikki olivat ymmärtäneet tehtävänannon erilailla, mutta siinä se vahvuus olikin. Saimme useita erilaisia näkökulmia opintojaksomme kokoaviin aiheisiin. Väittäisin sen olleen yksi parhaista oppimiskokemuksista.

Kun koulu ja muu elämä vaatii opiskelijalta paljon, on tärkeä muistaa pitää huolta omasta jaksamisesta. Mielestäni jokainen voi istua hetkeksi alas ja miettiä: “Mikä tuo minulle voimia?”, “Mikä auttaa minua jaksamaan?” Itse voin ainakin todeta, että ilman asioita, joilla voi vaihtaa täysin vapaalle, arki voisi käydä minulle liian raskaaksi. Ja ei, en puhu nyt ryyppäämisestä. Minulle liikunta on se joka auttaa vaihtamaan vapaalle. Esimerkiksi ilmajooga lajina on sellainen, jossa saa aivot täysin narikkaan.

Oletko miettinyt, mikä on sinun keinosi?

-Eena Kero
Hallituksen viestintä- ja liikuntavastaava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti