perjantai 18. syyskuuta 2015

Liikunta(tutorointi) on kivaa ja sopii kaikille!

Korkeakouluopintojen aloittaminen tarkoittaa monelle isoa elämänmuutosta: uusia ihmisiä, uutta arkea, uusia rutiineja ja mahdollisesti myös täysin uutta paikkakuntaa. Samalla vanha, tuttu ja turvallinen harrastus kavereineen saattaa unohtua. Toisaalta muutos on aina myös mahdollisuus muuttaa vanhoja tapoja ja aloittaa vaikkapa uusi liikuntaharrastus. Onhan liikunta kuitenkin myös tutkimusten mukaan merkittävä tekijä paitsi terveyden, myös henkisen jaksamisen kannalta. Mutta miten niitä tapoja voi sitten muuttaa tai löytää tutun harrastuksen uuden arjen keskelle?

Tätä varten jo yli 20 suomalaisessa korkeakoulussa toimii liikuntatutoreita, jotka järjestävät liikunnallista toimintaa, kuten lajikokeiluja, ja auttavat uusia opiskelijoita löytämään paikalliset opiskelijoille tarkoitetut liikuntapalvelut, jotta liikunnasta tulee luonnollinen osa opiskelujen aikaista arkea.

Mitä ne liikuntatutorit käytännössä sitten tekevät? Ihan mitä tahansa, mikä lisää liikettä korkeakouluissa.

Oulun ammattikorkeakoulussa liikuntatutorit kertovat opiskelijoille korkeakoulun liikuntapalveluista; Saimaan ammattikorkeakoulussa he järjestävät syksyn ajan viikoittain lajikokeiluja, joiden kautta halukkaat pääsevät tutustumaan uusiin lajeihin; Helsingin yliopistossa liikuntatutoreiden organisoiman toiminnan avulla voi tutustua oman alan muihin opiskelijoihin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa he toimivat yleisten liikuntavuorojen vastuuhenkilöinä. Liikuntatutorointi on aina tekijöidensä näköistä: tärkeintä on, että liikuntaan voi osallistua kuka tahansa ja se tarjoaa onnistumisen elämyksiä.

Liikuntaan ja urheiluun liittyy nykyään paljon paineita: painoja pitäisi nousta penkistä paljon, oman painon laskea ja televisio pursuaa erilaisia fitness- ja laihdutusohjelmia. Liikuntatutoroinnin tavoitteena onkin osoittaa, että liikunta on kivaa ja sopii kaikille, eikä siitä kannata ottaa turhia paineita: jokainen voi löytää itselleen sopivan liikuntamuodon, vaikkei tähtäin olisikaan maratonilla tai painonnostokisoissa. Siksi myös liikuntatutorit ovat ihan tavallisia opiskelijoita, jotka vain sattuvat tykkäämään liikunnasta. He eivät ole ohjaajia eivätkä välttämättä edes fitness-hirmuja, mutta he ovat innokkaita kokeilemaan uusia liikuntamuotoja ja lähtemään liikkumaan yhdessä juuri sinun kanssasi.

Hyvässä porukassa liikkuminen on moninkerroin mukavampaa :)

Kun syksyn pimeys alkaa ahdistaa ja kaipaat energiaa arkeen, kannattaakin nykäistä hihasta ohikulkevaa liikuntatutoria. Tai jos sellaista ei ole näköpiirissä, laita nyt hakemusta eteenpäin, ryhdy itse liikuntatutoriksi ja kannusta muut mukaan! Onhan yhdessä paljon mukavampi liikkua :)

Liikunnallista syksyä,

Hanna Laakso
Korkeakoululiikunnan asiantuntija, Opiskelijoiden Liikuntaliitto


1 kommentti:

  1. Meillä juurikin tuommoinen liikuntatutor oli tytöllä kouluaikana. Sai paljon eri lajeja myös kokeiltua koulun ohella, ja nyt on innostunut padeloinnista. Eli padelmailat pitää ilmeisesti seuraavaksi hankkia! Hienoa että liikkumista tuetaan.

    VastaaPoista