maanantai 28. syyskuuta 2015

Opiskelijaelämä – perinteitä, yhdessäoloa ja hauskanpitoa!

Syyskuu alkaa olla lopuillaan ja ensimmäinen kuukausi opiskeluiden parissa on takana. Vanhemman vuosikurssin opiskelijoilla on alkanut uudet polut ammatillisten opintojen tai TKI-keskus-vaiheen parissa. Uusilla opiskelijoilla on taas ollut hyvin info-täyteinen kuukausi ja on opeteltu uudenlaiseen elämänvaiheeseen. Mutta mikäs se onkaan mahtavampaa kuin opiskelijaelämä! :)

Jokaisessa alueyksikössä on järjestetty vaikka minkälaista ohjelmaa uusille opiskelijoille.  Joka vuosi järjestetään aina ne yhdet tietyt tapahtumat, aina uudella twistillä tietenkin. Joten nyt saammekin lukea kuulumiset Turun Keltanokkabileistä, Pääkaupunkiseudun Fuksiaisista, Kuopion Kastajaisista ja Jyväskylän Tursajaisista!

Turku & Keltanokkabileet 10.9.
Keltanokkabileet ovat kaikille Turun ammattikorkeakouluille tarkoitetut yhteiset fuksiaiset ja ne sujuivat todella mukavasti :) Tänä vuonna teemana oli Sarjakuvat ja olikin hienoa nähdä, kuinka paljon kaikki olivat nähneet pukujensa eteen vaivaa. Meidän tutorit pitivät yhtä rastia, joka oli viestijuoksun tapainen rata, jossa kuljetettiin ilmapalloa jalkojen välissä. Kaikilla osallistujilla oli todella hyvä fiilis ja uudet opiskelijat panostivat suorituksiinsa tosissaan.

Sarjakuvahahmot valtasivat Turun!

Pääkaupunkiseutu & Fuksiaiset 11.9.
Kauniaisten ja Nurmijärven tutorit järjestivät yhteistyössä pääkaupunkiseudun fuksiaiset, joissa tällä kertaa teemana oli Supersankarit Humakissa. Fuksiaisten hassunhauskoille rasteille osallistuikin niin kissanaisia kuin supermiehiäkin. Fuksiaisiin suunniteltiin myös oma haalarimerkki, jotta osallistujille jäi pysyvä muisto supersankari-illasta. Tunnelma oli katossa, sää mahtava ja niin uudet opiskelijat kuin tutoritkin nauttivat illasta. Tutorit saivatkin paljon kiitosta hyvin järjestetyistä fuksiaisista. :)

Fuksiaissa näkyi paljon punaisia haalareita ja supersankareita.

Kuopio & Kastajaiset 11.9.
Kuopiossa kastettiin uudet opiskelijat teemalla ”-arit”. Tämä tarkoitti sitä, että uudet opiskelijat saivat päästää luovuuden valloilleen ja ryhminä oli muun muassa ”motskarit”, ”kalsarit” ja ”jumpparit”. Kastajaiset alkoivat kampukselta joukkuekilpailujen merkeissä ja jatkuivat Kuopion keskustassa erilaisilla rasteilla. Kastajaisissa päästiin tanssimaan ja pelaamaan vaahtokarkki-Aliasta. Tapahtumasta jäi kaikille hyvä mieli ja loppuillasta palkittiin vielä esimerkiksi parhaimpia heittäytyjiä ja pukeutujia. :)

"-arit"-teema pisti luovuuden valloilleen ja sai osan Kuopion Humakeista muuttumaan telkkareiksi! 

Jyväskylä & Tursajaiset 17.9. 
Jyväskylän perinteiset Tursajaiset järjestettiin yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa. Teemana Tursajaisissa oli tänä vuonna sirkus, joten upeaa pukuloistoa nähtiin sirkustirehtööristä erilaisiin sirkuseläimiin.  Sateisesta säästä huolimatta osanottajamäärä rastikierrokselle oli suuri niin Jamkin kuin Humakkilaistenkin puolesta. Rasteilla nähtiin muun muassa erilaisia sirkustemppuja teeman mukaisesti. Tursajaiset sujuivat hyvin ja osallistujilla oli hauskaa. :)

Punaiset haalarit valtasivat myös Jyväskylän. Mistäköhän sirkuksesta nämä eläimet ovat karanneet...?


Kyllä meistä Humakkilaisista on kaikkeen – näköjään vaikka jopa supersankareiksi!

Tsemppiä kaikille syksyn opintoihin ja muistakaa hakea mukaan HUMAKOn toimintaan ;)


Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!

- Tutorvastaava Tiia

ps. tässä vielä tunnelmat viime vuodelta kun olin vielä itse järjestämässä fuksiaisia

Käärmenainen kissaeläintensä kanssa :)




torstai 24. syyskuuta 2015

Kokeile, epäonnistu, kokeile uudestaan tai kokeile muuta, onnistu!

Kun tieto opiskelupaikasta tuli vuonna 2013, oli minulle alusta alkaen selvää, että aion olla aktiivisesti mukana myös kaikessa opiskelun oheistoiminnassa. Opintojen alkaessa, ja jo pääsykokeissa, oli näkyvin osa opiskelijatoimintaa tutorointi. Tutorit ja tutorointi tulivat tutuksi heti, ja kun tutorhakumainoksia alkoi näkyä, päätin myös itse hakea tutoriksi.

Tutor-haaveet vaihtuivat puheenjohtajan nuijaan.
Hakemus oli helppo täyttää, perustietojen lisäksi piti perustella, miksi haluaa tutoriksi. Hakemisen jälkeen hakijat haastatellaan kampuksilla, ja niin myös minutkin. Haastattelutilanne oli mukava, haastattelijoina olivat kampuksen tutorvastaavalehtori sekä kampuksen tutorvastaavaopiskelija. Kysymyksenä oli mm. miten kehittäisit tutorointia? Ja jos saisit minkä vain supervoiman, minkä ottaisit ja miksi?

Tieto uusista tutoreista tuli muutama viikko haastattelujen jälkeen, enkä ollutkaan valittujen joukossa. Petyin hieman, mutta päätin ottaa selvää mitä muuta toimintaa opiskelijakunta voisi tarjota. HUMAKOn nettisivuja selaillessa löysin kiinnostavalta ja haastavalta kuulostavan hallitustoiminnan. Luin HUMAKOn blogista hallituksen toiminnasta, ja päätin hakea mukaan. Hallitushaussa hakemuksen lisäksi edustajisto haastattelee hakijat, ja haastatteluiden jälkeen he tekevät valinnat. Minut valittiin hallitukseen, ja olin todella innoissani! Hallituksessa ensimmäisenä vuonna sain vastuulleni sosiaalipolitiikan, ja nyt toisena vuonna toimin hallituksen puheenjohtajana.

Kannattaa pitää mieli avoimena, kokeilla uutta ja ehkä
jopa yllättyä iloisesti!

Nyt muutaman vuoden tutortoiminnan koordinointia seuranneena olen tajunnut, ettei tutorhommat todellakaan olisi olleet minua varten. Joten, kiitos HUMAKO, kun sulkemalla minulta yhden mahdollisuuden, avasit toisen. Vaikka olisin varmasti tutortoiminnassa saanut arvokkaita kokemuksia, eivät ne olisi ikinä vetäneet vertoja sille kaikelle mitä olen hallitustoiminnasta saanut ja oppinut.

- Hallituksen puheenjohtaja Salla



maanantai 21. syyskuuta 2015

Alehintoja opiskelijakortilla - kohteena Savon helmi eli Kuopio!

Reipas vuosi sitten postiluukustani tipahti kirje, jossa minut toivotettiin tervetulleeksi aloittamaan opinnot Humakissa. Tämä tarkoittaisi useita muutoksia elämään, mutta vuosia töissä olleena iloitsin erityisesti siitä, että saisin taas opiskelijakortin. Onko oikeesti parempaa? 

Matkustan kesällä paljon kotimaassa ja tällä kertaa tieni vie Kuopioon. Matkustaessa tärkeimpänä opiskelijaetuna pidetään usein juna- ja bussilipuista saatavaa alennusta, mutta Frankin opiskelijakortilla alennusta voi saada lukuisista muistakin paikoista. Kuinkakohan monesta paikasta voisin saada opiskelijakortillani alennusta Kuopiossa?

Frankin sivut aukeavat helposti puhelimen nettiselaimessa. Kirjoitan hakukenttään Kuopio ja saan vaikka kuinka paljon hyviä opiskelijaetuja. Partureihin, kampaamoihin, kahviloihin, lounaspaikkohin, liikuntapalveluihin, elokuviin ja vaikka minne. Savonmaalle päästäkseni olen tietenkin jo hyödyntänyt opiskelijakorttiani ostamalla opiskelijahintaisen junalipun.

Säästö se on pienempikin säästö! Latesta tuli 10% alennus opiskelijakortilla
Kiinnitän huomioni listasta löytyvään kahvila-konditoria Houkutukseen, hei sieltähän sukulaiset ostavat usein mitä ihanimpia herkkuja! Ja sieltäkin saan opiskelijakortilla alennuksen erikoiskahveista, joten tässäpä hyvä syy poiketa sinne. Kauppakeskus Aapelissa shoppailessani huomaan, että myös Freda cafe&lunch tarjoaa opiskelijakorttia näyttämällä -10% alennuksen heidän kaikista tuotteistaan. Aika mukava säästö opiskelijan laihaan lompakkoon ja kappas, Cafe Valkeasta saa muuten saman alennuksen!

Kuopion reissulla suuntaamme tietenkin myös sisävesiristeilylle. Aurinkoisena kesäpäivänä on ihanaa katsella Kallaveen kauniita maisemia laivan kannelta. Opiskelijakorttia näyttämällä saan nauttia tästäkin lystistä hieman edullisemmin.

Vaikka Frankin sivuilla on mainittu lukuisia alennuksia, eivät ne suinkaan lopu siihen. Kannattaa aina muistaa kysyä, josko siitä ihanasta kahvilasta, ravintolasta tai vaikkapa kenkäkaupasta saisi opiskelijakortilla alennusta, saatat vaikka joutua yllättymään positiivisesti.  

Loma on lopussa ja on aika palata kotiin. Seison bussiasemalla, edessä on pitkä kotimatka ja mieleni tekee kahvia. Kipaisen nopeasti bussiasemalla sijaitsevaan R-kioskiin. Sanon ottavani yhden kahvin ja näytän opiskelijakorttia, sillä tiedän että R-kioskeista kautta maan saa kahvin opiskelijakortilla hintaan 1,50€.

Opiskelijakorttia näyttämällä säästin jälleen euron!

Lisää Frankin opiskelijaeduista voit lukea osoitteesta https://frank.fi/fi/

Ihanaa syksyn alkua kaikille :)

- Jaostovastaava Jenna




perjantai 18. syyskuuta 2015

Liikunta(tutorointi) on kivaa ja sopii kaikille!

Korkeakouluopintojen aloittaminen tarkoittaa monelle isoa elämänmuutosta: uusia ihmisiä, uutta arkea, uusia rutiineja ja mahdollisesti myös täysin uutta paikkakuntaa. Samalla vanha, tuttu ja turvallinen harrastus kavereineen saattaa unohtua. Toisaalta muutos on aina myös mahdollisuus muuttaa vanhoja tapoja ja aloittaa vaikkapa uusi liikuntaharrastus. Onhan liikunta kuitenkin myös tutkimusten mukaan merkittävä tekijä paitsi terveyden, myös henkisen jaksamisen kannalta. Mutta miten niitä tapoja voi sitten muuttaa tai löytää tutun harrastuksen uuden arjen keskelle?

Tätä varten jo yli 20 suomalaisessa korkeakoulussa toimii liikuntatutoreita, jotka järjestävät liikunnallista toimintaa, kuten lajikokeiluja, ja auttavat uusia opiskelijoita löytämään paikalliset opiskelijoille tarkoitetut liikuntapalvelut, jotta liikunnasta tulee luonnollinen osa opiskelujen aikaista arkea.

Mitä ne liikuntatutorit käytännössä sitten tekevät? Ihan mitä tahansa, mikä lisää liikettä korkeakouluissa.

Oulun ammattikorkeakoulussa liikuntatutorit kertovat opiskelijoille korkeakoulun liikuntapalveluista; Saimaan ammattikorkeakoulussa he järjestävät syksyn ajan viikoittain lajikokeiluja, joiden kautta halukkaat pääsevät tutustumaan uusiin lajeihin; Helsingin yliopistossa liikuntatutoreiden organisoiman toiminnan avulla voi tutustua oman alan muihin opiskelijoihin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa he toimivat yleisten liikuntavuorojen vastuuhenkilöinä. Liikuntatutorointi on aina tekijöidensä näköistä: tärkeintä on, että liikuntaan voi osallistua kuka tahansa ja se tarjoaa onnistumisen elämyksiä.

Liikuntaan ja urheiluun liittyy nykyään paljon paineita: painoja pitäisi nousta penkistä paljon, oman painon laskea ja televisio pursuaa erilaisia fitness- ja laihdutusohjelmia. Liikuntatutoroinnin tavoitteena onkin osoittaa, että liikunta on kivaa ja sopii kaikille, eikä siitä kannata ottaa turhia paineita: jokainen voi löytää itselleen sopivan liikuntamuodon, vaikkei tähtäin olisikaan maratonilla tai painonnostokisoissa. Siksi myös liikuntatutorit ovat ihan tavallisia opiskelijoita, jotka vain sattuvat tykkäämään liikunnasta. He eivät ole ohjaajia eivätkä välttämättä edes fitness-hirmuja, mutta he ovat innokkaita kokeilemaan uusia liikuntamuotoja ja lähtemään liikkumaan yhdessä juuri sinun kanssasi.

Hyvässä porukassa liikkuminen on moninkerroin mukavampaa :)

Kun syksyn pimeys alkaa ahdistaa ja kaipaat energiaa arkeen, kannattaakin nykäistä hihasta ohikulkevaa liikuntatutoria. Tai jos sellaista ei ole näköpiirissä, laita nyt hakemusta eteenpäin, ryhdy itse liikuntatutoriksi ja kannusta muut mukaan! Onhan yhdessä paljon mukavampi liikkua :)

Liikunnallista syksyä,

Hanna Laakso
Korkeakoululiikunnan asiantuntija, Opiskelijoiden Liikuntaliitto


keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Edustajistosta tuttu ja turvallinen vaikuttamispaikka

Mikä ihmeen edari? Siis edustajisto? Siis mikä?

Edustajisto käyttää ylintä päätäntävaltaa HUMAKOssa. Eli jos HUMAKO olisi Suomi, olisi edustajisto  verrattavissa eduskuntaan. Tavallaan. Edustajisto määrittää toiminnan suuntaviivoja eli mihin kohdennetaan resursseja – rahaa ja työtunteja.

HUMAKOlla on perustoimintaa, joka on hoidettava, mutta muusta päättää edari. Istuva edustajisto kuuntelee hallituksen toiveita ja nuijii syyskokouksessa tulevan vuoden toimintasuunnitelman sekä talousarvion. Syksyllä valittava uusi edustajisto valitsee järjestäytymiskokouksessaan mieleisensä hallituksen toteuttamaan toimintasuunnitelmassa mainitut asiat. Läpi vuoden edustajisto seuraa ja ohjaa hallituksen toimintaa.

Olisko susta tähän? 
Me ollaan edaattoreita ja se jos mikä hymyilyttää


NO TIETENKIN! Uusi edustajisto perehdytetään 23.-24.11. Helsingissä, joten ennakkoon ei tarvitse tietää kaikkea. Tai välttämättä mitään. Kiinnostus vaikuttaa koulussamme sekä opiskelijarintamalla tapahtuviin muutoksiin riittää. Edustajistossa pysyt tilanteen harjalla ja voit vaikuttaa silloin, kun asioista päätetään.

Ja nyt sitten tuli mieleen, että viekö se aikaa, terveyden ja opintotuen?

Edustajistossa toimimisesta ei tule kuluja edaattorille. Suurin osa kokouksista ja tapaamisista tapahtuu netin välityksellä. Kauden aikana on kolme live -kokousta Helsingissä, joihin kustannetaan matkat, majoitus ja jopa ruokaakin. Useimmiten tämän enempää matkustamista ei tule, joten yöunia ei tarvitse menettää opiskelit sitten esimerkiksi Kuopiossa tai Turussa. Edustajisto palaveeraa noin 2 kertaa kuussa, joten aikaan sidottua toimintaa ei ole paljoa. Tietysti omaehtoinen asioihin paneutuminen on hyvin suositeltavaa.

Ootko jo mukana?

Edustajistohaku on auki 5.10. asti, joten laitappa samantien ehdokasilmoitus liikkeelle! Vaalit toimitetaan sähköisenä 2.-4.11. Lisätietoja käytännöstä: http://www.humako.net/uutiset.html?16156.

Lähde rohkeasti kokeilemaan siipiäsi opiskelijakuntatoiminnassa!

Ota yhteyttä, mikäli jokin pohdituttaa:

Ida Myllärinen
Edustajiston 2015 puheenjohtaja
ida.myllarinen@gmail.com

maanantai 14. syyskuuta 2015

Jäsenet liikkumaan vauhdilla ja voimalla!

Tänään maanantaina starttaa Humakissa ensimmäistä kertaa kaikkien kampusten yhteinen liikuntakampanja ”Jäsenet liikkumaan”! Kampanjan tarkoituksena on kannustaa ja rohkaista opiskelijoitamme lisäämään arkiliikuntaa. Kampanja alkaa tänään 14.9. ja kestää perjantaihin 18.9. asti. Lähdetään yhdessä hakemaan ehkä sitä ensimmäistä sysäystä kohti arkiliikunnan lisäämistä!

Opiskelijoiden liikuntaliitto (OLL) on tutkinut jo monta vuotta istumisen riskejä ja huonoja vaikutuksia. Tiesitkö esimerkiksi että: ”…suomalaiset aikuiset viettävät lähes 80 % valveillaoloajastaan liikkumattomina, pääasiassa istuen?”. Tämä on OLL ensimmäinen totuus liikkumattomasta yhteiskunnastamme. Seuraavasta linkistä voit itse käydä lukemassa 10 kovaa faktaa istumisesta: http://www.oll.fi/edunvalvonta/liiku-terveemmaksi-2014-2/10-faktaa-istumisesta/

Pieni taukojumppa voi tehdä ihmeitä!

Liikkumattomuus ja liika paikallaan istuminen heikentää mm. keskittymiskykyä, huonontaa kuntoa ja vaikuttaa monilla tavoilla heikentävästi koulunkäyntiin ja opiskeluun. Painonpudotuskin sujuu usein helpommin arkiliikunnan lisäämisellä, kuin pelkästään salilla tehdyllä hikirääkillä. Arkiliikunta on kaikkia niitä arkielämän pieniä päätöksiä, joihin kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. Puhutko puhelimeen istuen vai seisten? Entä oletko koskaan harkinnut läppäritelineen ostoa? Läppäritelineellä voit tuoda kannettavan tietokoneesi ergonomiseen seisomatyöasentoon ilman valtavia rahallisia uhrauksia. Seisomapöydät maksavat paljon, kun taas läppäritelineen saa tilattua netistä muutamalla kympillä.

Lähdetään yhdessä heti näin lukuvuoden alusta siis parantamaan kaikkien terveyttä ja hyvinvointia! Liikunnalla eli myös arkiliikunnalla on lukuisia ja taas lukuisia positiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Väsyttääkö aina aamuisin ja tekee mieli juoda energiajuomaa, joka vaikuttaa esimerkiksi erittäin heikentävästi keskittymiskykyysi? Voisiko ratkaisu ollakin edellisenä iltana heitetty kävelylenkki koiran tai kaverin kanssa? Sen jälkeen jaksaa mennä nukkumaan tarpeeksi aikaisin ja aamulla olet kuin uusi ihminen. Et myöskään silloin tarvitse ylimääräisiä myrkkyjä kehoosi. Tällaisia win - win näkökulmia löytyy arkiliikunnan lisäämisestä lukuisia.

Jaloittelu saa hyvälle mielelle :)

Haluaisitko sinäkin siis kuulua monivoittajien kerhoon, ja alkaa parantaa omaa hyvinvointiasi yhdessä ystävien kanssa? Minä ainakin haluan olla monivoittaja, ja parantaa terveyttäni ja hyvinvointiani yksinkertaisilla päätöksillä arjen keskellä! Sanotaan stop istumiselle! Opiskelijoiden liikuntaliitolta löytyy aiheesta erittäin mielenkiintoinen video (https://publisher.qbrick.com/Embed.aspx?mid=D1D21A0D). Käykää tsekkaamassa se ja muistakaa antaa sille tuolillekkin välillä vähän lepoa! Ei muuta kun jäsenet liikkumaan!

Hyvinvoivaa syksyä toivottaa HUMAKOn liikuntavastaava Esa!

torstai 10. syyskuuta 2015

Viisi tutormuotoa – mikä niistä on sun? ;)


Viime viikolla kirjoittelin siitä, kun itse olin tutorina ja kerroin, että HUMAKO hakee nyt uusia tutoreita. Meillä HUMAKOssa on tosiaan viisi erilaista tutormuotoa, josta opiskelijat saavat valita oman mielenkiintonsa mukaan. Tässä tekstissä kerronkin jokaisesta näistä tutormuodosta. Toivottavasti kiinnostut ja haet tutoriksi 23.9. mennessä :)

Vertaistutorit

Vertaistutorit ovat niitä tutoreita, jotka toimivat eniten uusien opiskelijoiden kanssa. Vertaistutorit osallistuvat jo pääsykokeisiin neuvomaan ja tsemppaamaan hakijoita. Koulun alkaessa, vertaistutoreilla on iso rooli aloittavien opiskelijoiden ryhmäyttämisessä. Uudet opiskelijat jaetaan pienryhmiin ja jokainen vertaistutor toimii oman pienryhmänsä tutorina. Vertaistutorit ovat todellinen tuki ja turva ensimmäisen lukuvuoden aikana.

KV- eli kansainvälisyystutorit

KV-tutorit ovat ulkomaisten vaihto-opiskelijoiden omia tutoreita. Mieti omalle kohdallesi, millaista olisi matkustaa yksin vieraaseen maahan, vieraaseen kouluun, vieraan kielen sekaan.. Siksi KV-tutorit ovat tärkeitä niillä kampuksilla, jonne vaihtareita saapuu. KV-tutorit pitävät saapuviin vaihtareihin yhteyttä jo ennen kuin he tulevat Suomeen ja ovat heidän tukenaan ja turvanaan koko vaihdossaolon ajan. KV-tutoreiden tehtävänä on saada vaihtarit viihtymään ja tuntemaan olonsa tervetulleiksi.

Markkinointitutorit

Markkinointitutorin nimi kertoo jo hyvin sen, mitä markkinointitutorit tekevät. Markkinointitutorit käyvät siis markkinoimassa Humakia ja HUMAKOa erilaisilla kouluvierailuilla lukioissa ja muissa 2. asteen oppilaitoksissa. Markkinointitutorit pääsevät mukaan myös Humakin ständille STUDIA-messuille. Yhtenä tehtävänä on myös suunnitella uudenlaisia keinoja ja markkinointitempauksia, joilla markkinoida kouluamme.


Kokemustutorit

Kokemustutorit jakavat omaa tietoaan ja taitoaan muille opiskelijoille. Kokemustutorointi voi olla oman osaamisen jakamista harraste- tai opintopiirien kautta tai tukemista harjoittelu- tai opinnäytetyöasioissa. Kokemustutorina voi esimerkiksi jakaa omaa osaamistaan kielissä ja tukea heikomman kielitaidon omaavia. Kokemustutorin ei tarvitse olla mestari, vaan riittää että on halua ja innostusta, sekä aikaa olla muiden tukena. Kokemustutorit ovat todellisia arjen sankareita, sillä he voivat olla auttamassa opinnoissa jaksamisessa.

Liikuntatutorit

Liikuntatutorit kannustavat muita opiskelijoita liikkumaan ja tarjoavat matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia. Liikuntatutorit innostavat arkiliikunnan pariin. Liikuntatutorit voivat järjestää erilaisia lajikokeiluita ja yhteisiä liikuntaturnauksia opiskelijoille ja henkilökunnalle. Liikuntatutorit ottavat lähellä olevista liikuntapalveluista selvää ja kertovat niistä muille. Liikuntatutorin ei tarvitse olla mikään himourheilija vaan riittää, että on innostusta liikuttaa muita.

Nyt kysynkin – mikä tutor sä olet? ;) 

Lisätietoja löytyy HUMAKOn nettisivuilta sekä tutoroinnista voi kysellä oman kampuksen tutoreilta. Myös minä vastailen mielelläni kaikkiin kysymyksiin :)

Klikkaa tästä ja hae mukaan tutoriksi!

Tutorterveisin,
Tutorvastaava-Tiia

maanantai 7. syyskuuta 2015

Jaostohaku starttaa än yy tee NYT!

Onko sinulla idea opiskelijabileistä tai muusta tapahtumasta ja haluaisit päästä toteuttamaan sen? Haluatko vaikuttaa opiskeluympäristösi asioihin? Tai haluatko yksinkertaisesti vain tehdä opiskeluajastasi hauskempaa, sujuvampaa ja monin verroin mukavampaa?

Kyllä, tarvitsemme juuri sinut. Voit olla vasta aloittanut opiskelija tai jo pidempään opiskellut. Tälle matkalle et tarvitse mukaan kuin intoa ja kiinnostuksen toimintaan, me opetamme loput.

Mutta mikä oikein on tämä mystinen jaostotoiminta?

 Pääkaupunkiseudun jaosto järjesti Humakin ihmeellisen rallin.
Paikallisjaostot vastaavat HUMAKOn toiminnasta kaikissa Humakin alueyksikössä. Alueyksiköitä ovat Jyväskylä, Kuopio, Pääkaupunkiseutu sekä Turku. Paikallistoimintaan kuuluu opiskelijatapahtumien järjestäminen, omaan opiskeluympäristöön vaikuttaminen
sekä yhteyshenkilönä toimiminen HUMAKOn hallitukseen. Jaostotoiminta on kuitenkin aina ennen kaikkea tekijöidensä näköistä.

Opiskelijaelämään kuuluvat usein erilaiset illanvietot, bileet ja monenmoiset tapahtumat. Jaostossa pääset järjestämään näitä opiskelijatapahtumia yhdessä muiden jaostotoimijoiden kanssa. Tapahtumia voivat olla juurikin ne bileet ja illanvietot, mutta myös hyvinvointitapahtumat, peli-illat tai vaikkapa haalariompelut. Oletko jäänyt ehkä kaipaamaan jotain tiettyä tapahtumaa? Tule ja toteuta oma ideasi!

Jaostoissa toimivat opiskelijat ovat kuluneen vuoden aikana järjestäneet useita tapahtumia yksiköissä ympäri Suomen. Kuopiolaiset saivat kokea yliopistoissa paljon pidettävien sitsien tunnelmaa, Jyväskylässä bailattiin humapprojen tahtiin ja Pääkaupunkiseudun porukka kokosi kasaan Humakin ihmeellisen rallin. Jaostotoimijoilla on siis oikeasti hieno mahdollisuus ideoida ja toteuttaa erilaisia opiskelijatapahtumia. HUMAKO tukee toimintaa vieläpä rahallisesti.

Opiskelijakuntien, kuten HUMAKOn tarkoituksena on valvoa opiskelijoidensa etua. Paikallisjaostot tukevat tätä edunvalvontaa keräämällä opiskelijoilta palautetta. Kun opiskelijakunnassa tiedetään mitkä asiat eivät opiskeluyksiköissä toimi, on niihin silloin myös mahdollista vaikuttaa. Tulleisiin palautteisiin vaikutetaan yhdessä hallituksen ja työryhmäedustajien kanssa. Jaostossa voit vaikuttaa myös hyvin konkreettisesti esimerkiksi yhteisten hankintojen kautta. Opiskelijoiden kuuleekin silloin tällöin harmittelevan, ettei esimerkiksi sosiaalitilasta löydy jotain tarpeellista. Jaostossa rahaa voitaisiin käyttää hankkimalla sosiaalitilaan vaikka kahvinkeitin.

HUMAKOn paikallisjaostoissa pääset vaikuttamaan siihen millaista opiskelijaelämä omassa yksikössäsi on.

Jaostotoiminnasta saat myös opintopisteitä. Miksipä et siis haluaisi nopeuttaa opintojasi mukavalla toiminnalla, jossa voit oppia paljon uutta ja saada upeita kokemuksia? - Niinpä, et keksinyt yhtään syytä kieltäytyä!

Jaostohaku starttasi tänään ja hakea voit 28.9 asti. Hakulomakkeen ja lisätietoa löydät HUMAKOn nettisivuilta http://www.humako.net/haemukaan/jaostoon

Toivottavasti näemme jaostotoiminnan merkeissä :)

- Hallituksen jaostovastaava Jenna

perjantai 4. syyskuuta 2015

Esittelyssä viestintäsihteeri Suvi!

Tervehdys kaikille!

Olen Suvi  ja olen työskennellyt HUMAKOssa huhtikuusta asti viestintäsihteerinä. Ajattelin esitellä nyt itseni teille. Olen viestinnän ja kulttuurituotannon ammattilainen Turusta ja vapaa-ajalla nautin eniten kaikenlaisen kulttuurin kuluttamisesta. Työmatkani lähentelevät viittä tuntia per työpäivä ja vaatteistani löytyy usein kissankarvoja.


Näiden seikkojen lisäksi minulla on hiukan kokemusta opiskelijakunnista. Oma tutorvastaavan tausta auttaa hieman ymmärtämään mitä HUMAKOn toimintaan kuuluu, mutta vasta nyt viestintäsihteerinä olen saanut kokonaiskuvan siitä miten monipuolinen ja merkittävä toimija opiskelijakunta on opiskelijan elämässä. Puhun nyt myös toukokuussa valmistuneena kulttuurituottajana ja vannoutuneena opiskelijaetujen hyödyntäjänä.

HUMAKOssa työskentely on ehdottomasti vastannut odotuksiani. Viestintäsihteerin
tehtävään pyrkiessäni toivoin pääseväni osaksi mielekästä ja rentoa työyhteisöä, ja näin
tosiaan kävikin. Työpäivät opiskelijakunnan viestinnän parissa kuluvat hurjaa vauhtia, kuten mukavina hetkinä aina. Tämän työpaikan viihtyvyys saa unohtamaan jatkuvan Turku-Helsinki-Turku -bussimatkailun haitat.

Nyt juuri valmistuneena opiskelijana jään kaipaamaan ehdottomasti opiskelijahintaisia ruokailuja, prosenttialennuksia sieltä ja täältä sekä yleisesti opiskelijaelämää. Nyt opiskelusta työelämään, sekä tuottajana että viestinnän ammattilaisena, siirtyminen tuntuu isolta harppaukselta, mutta tässä työyhteisössä se on tuntunut hyvinkin pehmeältä laskulta. Päivittäisviestinnän ja jäsenpalvelun merkeissä kuluvien työpäivien ohella saatan myös piipahtaa kampuksella, kuten esimerkiksi HUMAKO-kiertueen merkeissä!

Lopuksi tärkeä viesti opiskelijoille: suosittelen ottamaan opiskelijaeduista kaiken irti! HUMAKOn jäsenenä saat kaikki mahdolliset edut käyttöösi ja pääset nauttimaan opiskelijaelämästä täysillä. Ja lisäksi tietenkin oikein hyvää syksyn alkua uusille opiskelijoille sekä opiskelujaan jatkaville! Nähdään toimistolla!

Suvi Torikka
viestintäsihteeri

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Nyt SE on täällä - HUMAKO-kiertue, mikäs muu!

Kohta se on edessä! Nimittäin jo vuoden alusta lähtien valmisteltu HUMAKO-kiertue!

HUMAKO-kiertueen tavoitteena on tuoda HUMAKOn toiminta tutuksi kaikille Humakin opiskelijoille. HUMAKO-kiertueella opiskelijat pääsevät tutustumaan HUMAKOn toimijoihin ja toimintaan, ja me HUMAKOn toimijat pääsemme tutustumaan teihin!

Päiväopiskelijoille kiertue toteutetaan päivän mittaisella ohjelmalla. Aamupäivästä luvassa on HUMAKOn aktiivimuotojen esittelyä, erilaisia hauskoja rasteja, ja iltapäivästä luvassa on ammattiliittojen puheenvuoroja. Monimuoto-opiskelijoille info on tiivistetty tunnin tietopakettiin. HUMAKO-kiertueesta on tänä vuonna tulossa parempi kuin koskaan! Kiertueen sisältöä on uudistettu reippaasti ja kiertueella on nyt kunnolla annettavaa myös toisen vuosikurssin opiskelijoille – päivää ei siis missään nimessä kannata missata!

Haalareiden tuunauksessa rajana on vain mielikuvitus ja käytössä olevat välineet.

Tule siis kiertuepäivänä mukaan, kuulemaan toiminnasta, tuunaamaan haalareita ja oppimaan uutta HUMAKOsta ja ammattiliitoista.

Mukana olevat liitot

  • Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
  • Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
  • Suomen Viittomakielen Tulkit ry (SVT)
  • Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry
  • Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat- Nuoli ry
  • Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on SAK:lainen ammattiliitto. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on lähes 230 000. JHL on ammattiliitto, jonka jäsenet työskentelevät mm. kuntien, valtion, kuntayhtymien, seurakuntien, ja julkiselle sektorille palveluja tuottavien yritysten palveluksessa.

JHL:ssä opiskelijajäsenyys on täysin ilmaista. Jokaisella opiskelijalla on samat oikeudet liiton palveluihin kuin maksavilla jäsenillä. Julkisten ja hyvinvointialojen opiskelijat JHL ry on JHL:n suurin yhdistys, jossa on lähes 10 000 jäsentä. Yhdistyksen tarkoituksena on koota yhteen JHL:n opiskelevat jäsenet. Opiskelijayhdistys toimii opiskelijoiden äänenä liitossa ja vaikuttaa aktiivisesti liiton toimintaan. Jäsenistö valitsee kahden vuoden välein syyskokouksessa hallituksen, joka laittaa jäsenten etujen ajajana opiskelijoiden rullia rullaamaan.

JHL on aktiivisesti vaikuttanut monen alan palkkakehitykseen, joihin Humanistisesta ammattikorkeakoulusta työllistytään. JHL on neuvottelemassa miltei kaikkia työehtosopimuksia, jotka koskevat mm: yhteisöpedagogeja eri työpaikoilla. Nykyisessä yhteiskuntatilanteessa ammattiliitot ovat avainasemassa puolustamassa työntekijöiden oikeuksia. Humanistisesta ammattikorkeakoulusta valmistuneet ja opiskelijat työskentelevät usein JHL:n järjestämisaloilla ja näin ollen heillä on turvanaan JHL:n jäseninä kattava luottamusmiesverkosto, joka ei jätä pulaan.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Talentiaan kuuluu yli 23 000 sosiaalialan korkeakoulutettua, joista 4000 on opiskelijoita. Talentia tukee opiskelijajäsentensä ammatillista kasvua ja tarjoaa vaikuttamisen paikkoja sekä turvaa työhön.

Yhteisöpedagogeille sosiaalialan työmahdollisuudet ovat monipuoliset erityisesti nuorten ja lasten palveluissa. Sosiaaliala kaipaakin jatkuvasti kehittyvää moniammatillista osaamista ja yhteistyötä. Talentia on ollut mukana varmistamassa moniammatillisuuden kehittämistä sosiaalialalla, muun muassa sosiaalihuoltolain uudistustyössä.

Opiskelijajäsenyyden hinta on 15 €/ vuosi. Kuluva liittymisvuosi on ilmainen. Opiskelijajäsenyyteen kuuluu kaikki Talentian tarjoamat jäsenedut ja -palvelut. Työssäkäyvänä opiskelijana voit myös liittyä työttömyyskassan jäseneksi, jolloin jäsenmaksu on 1,35 % palkasta.

Liity mukaan www.talentia.fi

Suomen Viittomakielen Tulkit ry (SVT)

SVT:n varsinaiseksi jäseneksi voi hakea, mikäli opiskelee tai on valmistunut viittomakielen tulkiksi. Varsinaista jäsenyyttä hakeneet liittyvät myös Akavan Erityisalojen jäseneksi.

Opiskelija maksaa jäsenyydestään AE:n ohjeiden mukaisesti:
http://www.akavanerityisalat.fi/jasenyys/jasenmaksut/opiskelija Opiskelijajäsenellä on samat oikeudet kuin varsinaisella jäsenellä, hän voi mm. pyrkiä SVT:n hallitukseen.

Tällä hetkellä kokoamme kasaan alan uusia palkkasuosituksia, osallistumme alalla käytävään keskuteluun ja järjestämme erilaisia koulutuksia.
Lisätietoa http://tulkit.net/

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry

TAKU ry on taide- ja kulttuurialalla työskentelevien ja opiskelevien akavalainen ammattijärjestö. Kulttuurituottajalle TAKUn jäsenyys takaa uusia verkostoja, kartutat työssäoloehtoa jo opiskeluaikana (esim. kesätöistä) ja saat arvokkaita vinkkejä työelämään. Jäsenmaksu on 1,3% /kk ennakkopidätyksen alaisesta palkkatulosta. Jos sinulla ei opiskelijana ole palkkatuloja, niin silloin ei tarvitse maksaa myöskään jäsenmaksua. Liity meihin ja olet varmistamassa, että kulttuurityön edunvalvontaa on silloinkin, kun sinä siirryt työelämään. 

Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat- Nuoli ry

Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijoiden jäseniksi voivat liittyä korkeakoulutetut, nuoriso- ja järjestötyön sekä liikunnan asiantuntijat ja työntekijät sekä em. alojen opiskelijat.  Ammattiliittoon liittyneet opiskelijajäsenet maksavat prosenttipohjaista jäsenmaksua ainoastaan ansiotuloistaan, opintososiaaliset edut ovat jäsenmaksuvapaita. Jäsenmaksuprosentin suuruus on 1,25 % / kk, joka tarkoittaa noin 2000 euron ansioista 25 e / kk ja 200 euron ansioista 1,25 e / kk. Opiskelijajäsenet ovat liiton varsinaisia jäseniä.

Nuolella on myös erikseen opiskelijoiden asiantuntijaelin, opiskelijatoimikunta, jonka edustajat kokoontuvat säännöllisesti ja tekevät mm. esityksiä hallitukselle opiskelijoiden edunvalvonnan näkökulmasta.

Nuoli vaikuttaa edelleen nyt ja tulevaisuudessa siihen, että nuorisoalalle saataisiin säädösten kautta (laki tai asetus) sekä työehtosopimusten kautta tarkemmat pätevyyssäännökset eri tasoisiin työtehtäviin sosiaalialan tapaan.

Jyty vaikuttaa lähelläsi – opiskelitpa missä päin tahansa!

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty on noin 60 000 ammattilaisen muodostama ammattiliitto. Jytyläiset työskentelevät pääsääntöisesti kunnissa, kuntayhtymissä, seurakunnilla ja yksityisellä sektorilla.

Jytyssä opiskelijat ovat täysivaltaisia jäseniä, joilla on oikeus kaikkiin jäsenpalveluihin ja –etuihin. Opiskelevilla jäsenillä on myös mahdollisuus hakea rahallista harjoittelutukea työharjoittelun suorittamiseen. Jytyssä opiskelijajäsenet voivat olla normaalisti ehdolla luottamustoimiin ja vaikuttaa sitä kautta oman liittonsa toimintaan. Opiskelijajäsenyys maksaa vain 36 euroa vuodessa.
Jytyllä on viisi painopistealaa, joista yksi on nuoriso- ja järjestötyö. Nuoriso- ja järjestötyön ammattilaisille järjestämme mielenkiintoisia koulutuksia sekä tapahtumia ja tarjoamme hyvän mahdollisuuden ammatilliseen verkostoitumiseen. Eikä pidä unohtaa työtämme jäsenten parempien työehtojen ja sujuvamman työelämän eteen.


Nähdään kiertueella!