torstai 26. tammikuuta 2017

Havaintoja HUMAKOsta: Ärsyttävä klisee - uhka vai mahdollisuus?

Onnellista uutta vuotta!
Uusi vuosi, uudet kujeet!
Uusi vuosi tuo mukanaan uudet tuulet!

Vuosi vaihtui kuukausi sitten ja nuo yllä mainitut kliseet pyörivät ahkerasti keskusteluissa. Uusi vuosi tuo useimmille ihmisille uusia toimintaympäristöjä tai käytäntöjä, harvemmin koko työyhteisö vaihtuu yhdellä rykäyksellä. Meillä HUMAKOssa joka vuosi alkaa uusilla toimijoilla. Tänäkin vuonna, minua ja toiminnanjohtaja Mariannaa lukuunottamatta, saimme uuden hallituksen eli uuden työyhteisön. Puheenjohtajan naama tosin on tuttu viime vuoden hallituksen riveistä, mutta uuden roolin innostamana Juusokin tuntuu kuin uudelta ihmiseltä.

“Uudet ihmiset työyhteisössä tuovat yleensä mukanaan uusia tuulia, uutta intoa ja sitä työyhteisön säännöllisesti tarvitsemaa ajatusta boxin ulkopuolelta. Innostus on tarttuvaa, tai ainakin nyt tuntuu että uusi intoa puhkuva hallitusporukka, minimaalinen tittelipäivitys (viestintäsihteeristä viestinnän ja palveluiden asiantuntijaksi) ja hiukan lisävastuuta työtehtäviin saivatkin työmotivaation nousemaan. Olen aloittanut vuoden innostuneena ja motivoituneena.”

Suurinta ja tarttuvinta innostusta HUMAKOssa kuitenkin luo se kun pääsee lähietäisyydeltä seuraamaan kun opiskelijat lähtevät mukaan hallitustoimintaan ennakkoluulottomasti. He ottavat haltuun omat vastuualueensa jäsentelemällä “ähkynomaisen” perehdytysmateriaalin oman mielenjuoksunsa mukaiseksi ja työstävät sektoreidensa asioita hetken kuluttua kuin asiantuntijat konsanaan.

“Innostuminen johtaa onnistumiseen. Onnistuminen ruokkii innostumista ja innostuminen jälleen onnistumista” - Maarit Tiililän kirjasta Innostu onnistumaan - Yhdessä!, 2016

Havaintojeni perusteella voin allekirjoittaa sen väittämän että hallitustoiminnassa oppii uusia asioita. Jotkut oppivat käytännön asioita, kuten kokousmuistioiden, tiedotteiden tai kannanottojen kirjoittamisen taidon. Toiset taas oppivat markkinointikampanjoiden salat tai omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamisen taidon. Joskus hallituksessa vietetyn ajan aikana saattaa löytää jopa oman “kutsumuksensa” vaikuttavana edunvalvojana tai ilmiömäisenä verkostoitujana.

Avarran tajuntaani taiteesta.

“Ja nyt kun tarkemmin ajattelen, lisämotivaatiota on tainnut hiukan joku uuden vuoden tonttu sirotella myös vapaa-ajalleni. Olen nimittäin vuoden vaihteessa “luvannut” alitajunnassani itselleni että tänä vuonna inspiroitus taiteesta. Tänä vuonna avarran tajuntaani sekä käytän enemmän aikaa museoissa, musakeikoilla ja kaikenkarvaisissa tapahtumissa. Lisäksi olen laittanut yhden vaihteen isommalle vanhassa tavassani kokeilla uusia asioita: kävin jazz-risteilyllä, vaikka aikaisemmin olin suunnitellut säästäväni sen keski-ikään. Taisin olla jazzmaisen inspiraation tarpeessa.”

Inspiroidun musakeikoilla.
Humakin henkilöstön kehittämispäivässä innovaatiopäälikkö Elina Ylikoski tiivisti omalle tiimilleen onnistuneen TKI-toiminnan kaavan:
  • 30% järjestystä ja loogista toimintaa
  • 50% luovia kohtaamisia
  • 20% taikapölyä eli inspiraatiota, oivaltaminen, työnilo, haltioituminen, flow

Tuota kaavaa voisi soveltaa mihin tekemiseen tahansa. Toimintaa ja kohtaamisia sopivassa suhteessa ja mukaan ripaus taikapölyä. Taikapölyn osuus voi toki vaihdella, mutta nollaan sitä ei voi tiputtaa. Oli sitten kyseessä opiskelu, työskentely tai vaikka kodin remontointi, niin tilaa taikapölylle on jätettävä. Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin lausun vielä muutaman kliseisen elämänviisauden:

Oppia ikä kaikki.
Olet vahvempi kuin uskotkaan.
Virheistä oppii, ja kokemust karttuu. ;)
Jos ei koita, ei voi voittaa.
Usko itseesi.

Ärsyttävät kliseet: uhkia vai mahdollisuuksia? Sinä päätät.

- Suvi von HUMAKO

Ps. Jos löytyy innostusta, niin meillä on hallituksen täydennyshaku käynnissä! Tule oppimaan, inspiroitumaan ja onnistumaan meidän yhteisöön! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti