torstai 12. tammikuuta 2017

Liikkumisen iloa!

Tervehdys ja hyvää uutta vuotta kaikille minunkin puolestani!

Näin vuoden alussa kuntosalit alkavat täyttyä ihmisistä ja ryhmäliikuntatunnit pursuavat innokkaista uuden vuoden lupailijoista. Jo monien vuosien ajan on ollut suurena trendinä luvata aloittaa laihduttaminen vuoden vaihduttua. Lupauksien täyttämiseksi, lähdetään heti tammikuun alussa liikkeelle. Motivaatio kaivetaan kaapista ja lautasellekin valikoituu hetken hieman enemmän kasviksia ja muita terveellisiä ruokavaihtoehtoja. Uudenvuoden lupauksien vaikutuksesta tammikuuhun viestii jo sekin, että muutaman vuoden vanha tammikuun vegaanihaaste, sekä jo useamman vuoden ihmisiä mukaansa kerännyt tipaton tammikuu jatkavat suosiotaan ihmisten parissa. Tämä lupaus alkaa kuitenkin useilla kevään aikana rakoilla ja vanhoihin tapoihin palataan kesän alkuun mennessä. Haaveet joita kohden mennään ovat usein epärealistisia, sekä tavat joilla niihin oletetaan pääsevän ovat jokseenkin pielessä. Voin kertoa jo ihan omastakin kokemuksesta, että paastoruokavaliolla ja liian kova tavoitteisilla kuntosalihaaveilla ei päästä välttämättä juuri sellaisiin tuloksiin, kun voisi ensimmäisenä olettaa.

Ruokaa.jpg

Liikkumisen aloittaminen voi olla monelle haasteellista. Jos aikaisempana liikuntakokemuksena on ollut vain kävely kotiovelta autoon ja autosta kotiin, ei kukaan voi olettaa, että juoksisit heti ensimmäisenä liikuntapäivänäsi maratonin. Liikunnan harrastaminen tulee aloittaa pienestä, sekä liikunnan määrää lisätä maltilla. Ensimmäinen askel voi olla jopa se, että vaihtaa hissin portaisiin ja kävelee kotiin mennessä yhden ylimääräisen korttelin verran. Sitten, kun nämä sujuvat voi liikuntaa lisätä pienin askelin enemmän. Näin myös motivaatio säilyy ja tavoitteissa on helpompi pysyä. Iso merkitys liikunnan saamisella pysyväksi tavaksi onkin mieleisen liikunnan löytämisellä, sekä muutamalla arjen muutoksella kerrallaan.

Media ja siellä julkaistut kuvat luovat nykypäivänä paljon paineita jokaiselle. Jokaisen rasvaprosentin tulisi olla mahdollisimman alhainen ja olisi hyvä, jos löytyisi vähän lihastakin. Etenkin mallimaailmassa myös pelkkää laihuutta ihannoidaan paljon. Tämä asettaa ihmisille paineita ja oletuksia siitä, että jokaisen tulisi olla mallinmitoissa, tai näyttää fitness- tähdeltä. Voin paljastaa salaisuuden. Vähempikin riittää. Edes painoindeksi ei kerro aina sitä, milloin kroppa voi hyvin ja mitä se pitää sisällään. Monen lihaksikkaan huippu-urheilijankin painoindeksi on suuren ylipainon puolella. Myös ruokavaliolla on merkitystä kehonkoostumukseen. Ruokavalion muutoksenkin voi aloittaa pienestä. Lisää jokaiselle aterialle jotain vihreää, tai vaihtoehtoisesti hedelmiä ja marjoja. Valmisruokien sijaan voit syödä itsetehtyä ruokaa, sekä vähentää herkuttelua vain yhteen päivään viikossa. Muista silti, että herkutkin ovat ok, kunhan joka päivä ei ole karkkipäivä.

DSC_0161-001.JPG

Voidaan ajatella, että opiskelijan liikunnan aloittaminen on hankalaa. Nykypäivänä kuntosali on todella suosittu liikuntamuoto ja jotkut saattavat ajatella sen olevan ainoa ja oikea tapa liikkua. Monilla kuntosaleilla myydään vain useiden kymmenien eurojen hintaisia kuukausipaketteja, jotka sisältävät miljoonia erilaisia palveluita. Eikä huomioida sitä, että joillekin riittisi esimerkiksi vain pelkkä kuntosali. Opiskelijoiden budjetit liikunnan suhteen ovat yleensä pieniä, joten rahaa ei jää kalliisiin ryhmäliikunta- ja kuntosalimaksuihin. Voidaan ajatella myös niin, että suurien maksujen ei tarvitse olla este sille, että juuri sinä liikut. Lähde ulos. Lenkkeile luonnossa. Pelaa. Leiki. Kehonpainotreeninkin voit tehdä kotona, tai vaikka leikkipuistossa, sen ohi kulkiessasi. Vaihtoehtoja on lukemattomia. Aloittakaa jo tänään. Koska miksi jättäisit sen huomiselle, jos voit tehdä sen jo nyt.

Liikkumisen iloa!

- Eena Kero
hallituksen jäsen, liikuntatutorointi ja -palvelut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti