torstai 5. tammikuuta 2017

Hallitustyöskentely on mahdollisuus oman osaamisen kehittämiseen


Meillä käynnistyi juuri täydennyshaku hallitukseen. Tässä tekstissä kerromme tarkemmin siitä, mitä hallitustyöskentely oikein on ja toivomme että se innostaa myös sinua hakemaan mukaan toimintaan!

Hallitustoimijan arki

Hallitus kokoontuu suunnittelupäiville yhdessä työntekijöiden kanssa 1-2 kuukauden välein. Suunnittelupäivillä hallitus kokoontuu nimensä mukaisesti suunnittelemaan ja toteuttamaan opiskelijakunnan toimintaa erilaisin työpajoin, luennoin ja tapaamisin. Suunnittelupäivillä hallitus saattaa tavata yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien edustajia, kuten esimerkiksi Humakin johtoa. Suunnittelupäivät kestävät usein 2-3 päivää ja ne pidetään Helsingissä Valkeassa Talossa tai välillä yhteistyökumppaneiden tiloissa. Päivät ovat pitkiä, mutta antoisia. Niistä saa uusia ideoita ja puhtia taas arjen puurtamiseen.

Hallituksen arkeen kuuluu paljon itsenäistä työskentelyä tietokoneen äärellä. Aikaa menee päivittäin vähintään puoli tuntia sähköpostin lukemiseen ja niihin vastaamisiin. Sähköpostin lukemisen lisäksi hallituksen jäsenet seuraavat päivittäin erilaisia viestintäkanavia (HumakPron foorumit, SAMOKin Intra, Facebook-ryhmät jne). Koska HUMAKO on verkostoammattikorkeakoulun opiskelijakunta, on hallituskin eri puolilta Suomea.

Palavereja pidetään paljon verkossa ja viikkoon saattaa kuulua useampikin palaveri hallitustoimintaan liittyen. Jokaisen hallituksen jäsenen vastuulla on omaan sektoriin liittyviä asioita ja niitä työstetään usein eteenpäin verkkoalusta GoogleDrivessä. Kun hallituskavereita ei nähdä livenä, on asioiden aukikirjoittaminen osa arkea niin sähköpostin kuin erilaisten tiedostojenkin välityksellä. Tiimipalavereissa asioita pohditaan ja ideoidaan eteenpäin yhdessä. Vaikka hallitus työskentelee paljon verkossa, ei mitään alustoja tai järjestelmiä tarvitse etukäteen osata, niiden käytössä opastetaan ja hallitusvuoden aikana asioita opitaan yhdessä. HumakProta tosin ei välttämättä opi vielä silloinkaan käyttämään.

Hallituksessa toimitaan luottamustoimessa

Luottamustoimessa oleminen voi kuulostaa mahdottomalta vastuulta. Luottamus on ennen kaikkea se avainsana koko toiminnalle. Hallituksessa päätöksenteko perustuu opiskelijoiden valitseman edustajiston osoittamaan luottamukseen. Hallituksen tehtävä on toimia edustajiston asettamien suuntaviivojen mukaisesti. Näitä suuntaviivoja ovat esimerkiksi säännöt, ohjesäännöt, poliittinen ohjelma ja strategia. Näissä asiakirjoissa on määritelty ne pelisäännöt, joita hallituksenkin tulee toiminnassaan noudattaa.

Luottamustoimessa ollessa ei ole työaikaa, vaan vastuu kannetaan vuorokauden jokaisena tuntina. Luottamustoimet usein työllistävät juuri niin paljon kuin niille vain aikaa antaa. Omasta jaksamisesta ja vapaa-ajasta on kuitenkin erittäin tärkeä jokaisen huolehtia. HUMAKOn hallitustoiminta vie useimmilta hallituksen jäseniltä keskimäärin 15-20 tuntia viikossa, joinain viikkoina tunteja kertyy enemmän ja kesällä saattaa olla viikkoja kun tunteja ei kerry yhtään. Tuntimäärään vaikuttaa paljon se, kuinka paljon toimintaa opinnollistaa opintoihin ja mitä asioita omalla vastuulla on.



“Hallitus toimii yhtenä joukkueena ja tukee toisiaan toiminnassaan. Kukaan ei siis jää yksin oman vastuutehtävänsä kanssa. Vuosi HUMAKOn hallituksessa on opettavaista ja ennen kaikkea suuri kokemus. Ja mitä parasta,opiskelijoiden eteen tehty työ ei mene koskaan hukkaan. Siksi kaipaammekin joukkueeseen innokkaita ja oppimishaluisia tekijöitä. Mitään ei tarvitse osata entuudestaan", toteaa hallituksen varapuheenjohtaja Gurmann Saini.

Vuosi 2017

Vuosi 2017 on merkittävä vuosi opiskelijoiden kannalta. Niin tuntuu olevan jokainen muukin vuosi. Vuonna 2017 HUMAKOssa laaditaan uutta strategiaa. Strategian laadintaan on nimetty työryhmä joka vastaa sen työstämisestä. Hallituksen vastuulla on HUMAKOn syksyn esittelykiertueen suunnittelu, kehittäminen ja toteuttaminen yhteistyössä paikallistoimijoiden kanssa. Hallituksen tutor- ja jaostovastaavat kouluttavat vuoden aikana uusia toimijoita jaostoon ja tutoreiksi. Suurimpia kehityskohteita HUMAKOssa on toiminnasta tiedottamisen kehittäminen ja opiskelijoiden edunvalvonnasta huolehtiminen. Aktiivista edunvalvontaa tehdään vuoden aikana osallistumalla Humakin opetussuunnitelmien uudistustyöhön sekä keräämällä opiskelijoilta palautetta erilaisista epäkohdista.

Varmaan huomasitkin jo tästä tekstistä, että toiminta vie paljon aikaa. Se myös opettaa ja antaa paljon. Koska toiminnassa pääsee oppimaan niin paljon, voi toimintaa opinnollistaa omiin opintoihin. Kun siis haet hallitukseen ja sinulle mahdollisesti se suuri luottamus myönnetään, pääset suunnittelemaan yhdessä valmentajasi kanssa opintosi niin, että saat hallitustoiminnasta itsellesi opintopisteitä eikä arkesi siten käy liian kuormittavaksi opintojen ja hallitustoiminnan kanssa. Täältä voit lukea lisää tarinoita opinnollistamisesta.



"Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success." --Henry Ford

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti