maanantai 13. tammikuuta 2014

Edustajiston puheenjohtaja 2014, Miska Haapalainen, esittäytyy


Uusien toimijoiden esittely jatkuu! Nyt meille itsestään kertoo edustajiston 2014 puheenjohtaja, Miska Haapalainen.

Esittelyä kaivataan? Heipä hei, olen Miska Haapalainen, edustajiston puheenjohtaja vuonna 2014! Olen noin kolmekymppinen ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Nurmijärveltä. Olen nuoresta asti osallistunut melko aktiivisesti erilaiseen vapaaehtoistoimintaan, ensin seurakunnassa ja myöhemmin järjestöissä, ja olen neljättä vuotta pienen järjestön hallituksessa. Ikää on tosiaan jo kertynyt sen verran, että käytännössä tuota järjestökokemusta on melko paljon. Silloin kun en ole koulussa tai viettämässä aikaa pitkäaikaisessa työssäni kaupan alalla, lueskelen kaikkea yhteiskunnallisiin aiheisiin liittyvää kirjallisuutta ja seurailen sosiaalisessa mediassa yhteiskunnallista keskustelua. Innostun kaikesta kouluun ja yhteiskuntaan liittyvästä hyvin herkästi ja sen ovat opiskelukaveritkin varmasti huomanneet.

 Koska olen jo vapaa-ajallani melko aktiivinen, tuntui melko luonnolliselta ajatukselta hakeutua opiskelija-aktiiviksi. Arvelin myös, että saisin paremmin kehitettyä omia järjestön pyörittämiseen vaadittavia taitoja toimimalla vastaavassa itse – verrattuna siihen, että kuuntelisin aiheesta teoriaa pelkästään luennoilla. Lisäksi minulla oli jo pääsykokeiden aikaan selkeät visiot, että haluan päästä mukaan vaikuttamaan opiskeluun sekä opiskelijoiden asemaan. Kun HUMAKO-kiertueella minulle tarjottiin lomaketta, jolla ilmoittautua edustajiston ehdokkaaksi, ei minun tarvinnut asiaa juurikaan miettiä. 

Minulla ei ollut alunperin tarkoitus päätyä puheenjohtajaksi asti, mutta kun tilaisuus tarjoutui, en voinut olla vastaamatta haasteeseen. Minulla ei ole aiempaa kokemusta puheenjohtajuudesta, mutta näen tämän erinomaisena mahdollisuutena oppia uutta. Olen tähän mennessä havainnut, että edustajiston puheenjohtajana olen parhailla näköalapaikoilla seuraamassa niin edustajiston kuin hallituksenkin toimintaa. Hahmotan asioita kokonaisuuksina ja tykkään kysellä paljon tarkentavia kysymyksiä, ja uskoisin näistä ominaisuuksista olevan paljon hyötyä tulevana vuotena. 

Haluaisin omalla toiminnallani saada edustajiston näyttäytymään varteenotettavana vaikuttamisen väylänä niin nykyisille kuin tulevillekin toimijoille. Mitä enemmän toiminnassa on mukana aktiivisia ja vaikuttamishaluisia opiskelijoita, sitä enemmän saadaan aikaan keskustelua sekä erilaisia näkökulmia HUMAKOn toimintaan. Suuret linjat tulevat tietysti viime vuonna tehdystä nelivuotisesta strategiasta, mutta edustajisto kuitenkin on hallituksen esityksen pohjalta päättämässä kuinka nuo strategian tavoitteet seuraavana vuonna tullaan käytännössä toteuttamaan. Haluaisin myös, että hallitus kokisi, että heillä on takanaan toimiva edustajisto, jonka kanssa käydä keskustelua. 

Puheenjohtajana tulen aika paljon keskittymään yhteistyöhön hallituksen puheenjohtajiston sekä pääsihteerin kanssa. Tulen myös edustajiston omien kokousten lisäksi osallistumaan mahdollisimman paljon hallituksen kokouksiin ja muihin tapahtumiin, jotta voin välittää tarvittavaa tietoa edustajiston jäsenille. Näen oman roolini ehkä enemmän eräänlaisena luotsaajana, aktiiviisena tarkkailijana sekä tiedon välittäjänä kuin varsinaisesti vaikuttajana. Jos minulla on eriäviä näkemyksiä hallituksen kanssa, niin ne kyllä ilmaisen ja siten vaikutan asioihin omalta osaltani. Pyrin myös tarkastelemaan kaikkea toimintaa normikriittisesti ja ilmaisemaan huomioni. Muuten käytännön vaikuttamiseen osallistun kahdessa työryhmässä: opintotukilautakunnassa sekä yhteisöpedagogikoulutuksen toimialaryhmässä. 

Mielestäni HUMAKOn toiminnassa tällä hetkellä tärkeää on jaostotoiminnan tehokas käynnistyminen sekä laajentaminen kaikille kampuksille ja samalla opiskelijoiden osallistaminen entistä vahvemmin paikalliseen vaikuttamistoimintaan. Keskeistä on jaostojen mainostaminen niin, että niiden hyödyllisyyden pystyy näkemään, vaikkei asiaan olisikaan aiemmin perehtynyt. Mielestäni tärkeää on lisäksi strategian seuraaminen sekä viime vuonna hyväksytyn yhdenvertaisuussuunnitelman käyttäminen toiminnassa on oleellista.

 Näillä aatoksilla siis tulevaan vuoteen! Rohkaisisin vielä kaikkia HUMAKOn jäseniä osallistumaan edustajiston kokouksiin ja sitä kautta tutustumaan paremmin toimintaamme. Vaikuttamisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti