tiistai 26. syyskuuta 2017

Mitä ihmettä se tutor -ja jaostotoiminta olikaan?


Syyskuun loppu alkaa häämöttämään ja opinnot ovat varmasti edenneet monilla kovaa vauhtia. Opintojen etenemisen lisäksi jaosto -ja tutorhaku etenee koko ajan! Nyt mennään jo yli puolenvälin haun kanssa, mutta ei hätää vielä on aikaa hakea aina 4.10 asti!

Hakemuksia on tällä hetkellä tutortoimintaan huomattavasti enemmän, kuin jaostotoimintaan. Tästä voi päätellä, että tutortoiminta on useimmille tutumpi juttu.

Uskon, että joku voi miettiä mitä tutor ja mitä jaostotoiminta oikeastaan edes on. Saako siitä opintopisteitä ja jos saa, niin mihin opintopisteet menevät. Vielä kertauksena, kaikkiin näihin edellä mainittuihin kysymyksiin vastaan tässä ja nyt!

Jaostotoiminnassa on kyse opiskelijatapahtumien järjestämisestä. Esimerkiksi kampuksen paikallisjaosto voi järjestää lautapeli-iltaa, laskiaisriehaa, tai sitsit joka on perinteinen opiskelijatapahtuma. Jaostot myös huolehtivat kampuksilla opiskelijoiden edunvalvonnasta. Edunvalvonta sana voi varmasti kuulostaa monen korvaan ehkä jopa pelottavalta ja vieraalta. Mikä ihmeen edunvalvonta? Jaostot valvovat opiskelijoiden etua kampuksilla ja TKI-keskuksissa keräämällä palautelaatikoihin palautteita Humakin ja HUMAKOn toiminnasta. Jaoston kautta voit myös ottaa kantaa esimerkiksi siihen, että kampuksilla pitäisi olla enemmän viherkasveja. Haluan nostaa myös esiin sen, ETTÄ ilman jaoston toimintaa ei ole Humakin ja HUMAKOn omia opiskelijatapahtumia. Se vuoksi on tärkeää, että jokaisella kampuksella olisi oma jaosto, joka järjestäisi tapahtumia, sekä olisi opiskelijoiden edunvalvonnan puolesta puhujia!

Muistutan myös, että jaosto toimintaan ei tarvitse lähteä kylmiltään mukaan vaan HUMAKO- kouluttaa Helsingissä 9.-10.11. uudet jaostolaiset. Koulutukseen osallistuu uudet jaostoon valitut opiskelijat kaikilta kampuksilta Kuopiosta, Jyväskylästä, Turusta, Nurmijärveltä ja Kauniaisista. Jaostokoulutuksessa on siis hyvä mahdollisuus tavata toisten kampusten opiskelijoita ja kuulla millaista on opiskelu esimerkiksi Turussa tai Kuopiossa.  Koulutuksen lisäksi vanhat jaostolaiset ovat tukemassa uusia jaostotoimijoita!

Jaostotoiminnasta hyppäämme suoraan tutortoimintaan. Aikaisemmin mainitsin, että tutortoiminta on varmasti monelle tuttu juttu. Joku voi kuitenkin miettiä, mitä se tutortoiminta oikeasti on. Tutortoiminnassa on kyse kanssaopiskelijoiden tukemisesta ja uusien opiskelijoiden ryhmäyttämisestä. Uutena opiskelijan tiedät ja muistat varmasti, että ensimmäisenä päivänä kampuksella olit enemmän ja vähemmän hukassa. Sinua jännitti, koska kaikki oli uutta. Voit muistaa, että tutorpaitaan ja haalareihin pukeutunut opiskelija tuli näyttämään, miten löydät oikeaan luokkaan ja missä ruokala olikaan. Muistat varmaan, että tutorit olivat auttamassa uutta luokkaasi tutustumaan ja kertoivat uudesta opiskelukaupungistasi. Tämän kaiken lisäksi tutorit järjestävät työpajoja jotka tukevat opiskelua esimerkiksi Kuopiossa kulkee opiskelupaja nimellä viimeinen oljenkorsi. Viimeiseen oljenkorteen voi tulla porukalla tekemään tehtäviä tai ryhmätöitä. Samanlaista toimintaa on myös muilla kampuksilla tutoreiden järjestämänä. Tutorit pitävät myös kahvitteluhetkiä kampuksilla, sekä paljon muuta! Meinasin myös unohtaa mainita, että tutorit ovat myös mukana vaihto-oppilas toiminnassa. Kansainväliset tutorit ovat muiden tutoreiden lisäksi niitä henkilöitä, jotka ottavat vaihtarit vastaan ja auttavat heitä sopeutumaan uudelle opiskelukampukselle.

Myöskään tutortoimintaan ei tarvitse lähteä kylmiltään. Uudet tutorit koulutetaan Jyväskylässä 1.-3.11. Koulutukseen tulee opiskelijoita kaikilta kampuksilta, eli tutorleiri on myös mukava tapa päästä tutustumaan toisten kampusten opiskelijoihin. Painotan tässä vaiheessa myös, että tutortoiminta on jaostotoiminnan tavoin todella tärkeää kampuksilla! Joka syksy tarvitaan tutoreita ottamaan vastaan uudet opiskelijat, sekä olemaan mukana kampuksen ja TKI-keskuksen arjessa!

Tutor -ja jaostotoiminnasta saa opintopisteitä vapaasti valittaviin opintoihin, eli  ne on aika mukava tapa kerryttää itselleen opintopisteitä! Jos mietit että olet ollut mukana jo tutorina, tai jaostolaisena ja sinulle tulee esimerkiksi tutorina pisteet täyteen ja haluaisit vielä olla mukana paikallistoiminnassa, niin voit myös hakea mukaan paikallisen jaostosi toimijaksi.

Näin yhteen vedettynä kannatan kaikkia, jotka vähääkään miettivät vielä, niin hakemaan mukaan
toimintaan! Kaikki uudet toimijat ovat kaivattuja mukaan! Korjaan mukaan toimintaan kaivataan ARJENSANKAREITA eli tutoreita ja jaostolaisia!


Täydellä rakkaudella paikallistoimintaan kohtaan!

HUMAKOn hallituksen tutorvastaava Essi Pesonen


Ps. täältä voit käydä lukemassa blogitekstin, jossa Kuopion kampuksen opiskelija Johanna Helin kertoo jaostotoiminnasta ja Nurmijärven kampuksen opiskelija Sonja Hämäläinen kertoo tutor- ja tutorvastaavan toiminnasta.

Pps. Jos innostuit, niin tässä suorat hakulinkit molempiin toimintamuotoihin!

Jaostohaku:  https://www.lyyti.fi/reg/HUMAKOn_jaostohaku_2017_7135

Tutorhaku: https://www.lyyti.fi/reg/HUMAKOn_tutorhaku_2017_3405

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti