torstai 21. syyskuuta 2017

Koska yhdessä olemme enemmän

Uusi kouluvuosi on saatu vihdoin kunnolla käyntiin ja pahin alkukankeus toivottavasti ravisteltu jäsenistä. Ihmiset ja toimintatavat HUMAKOn toimistolla alkavat käydä tutuiksi ja asiat sitä myöten harjoittelun osalta sujuvammiksi. Syyskuun ensimmäisen viikon vietin kuitenkin omalla kotikampuksellani Nurmijärvellä. 

Minun on edelleen jotenkin hankala mieltää itseni toisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijaksi, joten paluu kampukselle haalarit jalassa tutorin roolissa tuntui aluksi melko oudolta. Miten minä muka voin olla avuksi näille uusille opiskelijoille? Vastahan minä olin yksi heistä, silmät palaen, innoissani ja avoimena kaikelle tuntemattoman äärellä. Juuri siitä tutoroinnissa kuitenkin on kyse. Tutorina toimivat opiskelijat, jotka ovat läpikäyneet samat asiat kuin tutoroitavat opiskelijansa, kuitenkin vasta niin vähän aikaa sitten, että muistavat edelleen millaista niiden kanssa oli kamppailla ja osaavat toimia vertaisapuna. 

Tutorit ovat olennaisessa osassa varsinkin kahdessa tapahtumassa kouluvuoden aikana. Keväällä meitä työllistävät pääsykokeet ja syksyllä ensimmäinen opiskeluviikko. Ensimmäisellä viikolla olimme aloittavien opiskelijoiden mukana melkein joka päivä. Tehtävänämme oli ryhmäyttää ja tutustuttaa uudet ykköset toisiinsa, sekä tehdä itsemme tutuiksi heille tutoreina. Tutorit järjestävät lukuvuoden aikana myös muutaman muun tapahtuman, joiden tarkoituksena on ryhmäyttää ja luoda yhteisöllisyyttä. Ja joissakin tapahtumissa tutorit toimivat apukäsinä muiden toimijoiden tukena. Tutortoiminta on myös pitkälti tekijöidensä näköistä ja saattaa muuttaa muotoaan tekijöidensä kokemusten pohjalta. 
Tutorointi on vaikuttamista. Vaikuttamista käytännönläheisiin asioihin lähellä opiskelijoita. Tutorointi on toimintaa, jota tehdään läheisesti muiden ihmisten kanssa, jotta opiskelijaviihtyvyys paranisi ja opintojen aloitus olisi sujuva. 

Tutorit toimivat linkkinä lehtoreiden ja muiden opiskelijoiden välillä.Tutorointi on sitoumus ja valinta. Tietoisuus siitä, ettei aina voi juosta siihen aikaisempaan bussiin vaikka tekisi mieli. Välillä on aikaisia aamuja, myöhäisiä iltoja ja väsymystä. Ajoittain on hyvä muistaa kysyä, mitä kaverille kuuluu ja olla aidosti kiinnostunut siitä.  Parhaimmillaan kyse on aivan mahtavasta me-hengestä, siitä että on yhdessä onnistuttu jossain jonka eteen on määrätietoisesti tehty töitä. Jos joku kehuu onnistuneesta tutoroinnista, en henkilökohtaisesti  koskaan ajattele että olisin ollut mielettömän hyvä. Minua alkaa hymyilyttää ja nostan henkisesti peukut pystyyn, koska vitsi me ollaan yhdessä oltu ihan sika hyviä! Siitä tutoroinnissa on mielestäni kyse. Määrätietoisesta työskentelystä porukalla niiden tavoitteiden eteen, jotka on yhdessä asetettu. 

Tutorointi on juuri sinua varten, jos olet aina halunnut olla avuksi ja tueksi vertaisillesi sekä haluat vaikuttaa asioihin ympärilläsi. Tutorin tehtävät pystyy sovittamaan kiireiseenkin aikatauluun. Omien resurssien ja voimavarojen tiedostaminen on tärkeää. Kun tekee sen minkä lupaa eikä lupaa sellaista mitä ei voi tehdä, kaikki sujuu hyvin. Ajoittaisten pitkien päivien ja väsymyksen sekaan mahtuu myös naurua ja onnistumisen kokemuksia. Kaikenkaikkiaan tutorina toimiminen lisää oman kiinnostavan vivahteen opiskelijuuteen ja antaa ehdottomasti enemmän kuin ottaa.


Terveisin Selda

Meillä HUMAKOssa on tutorhaku käynnissä 4.10.2017 asti. Jos kiinnostuksesi tutortoimintaan heräsi, voit hakea mukaan toimintaan https://www.humako.net/haemukaan/tutoriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti