torstai 26. tammikuuta 2017

Havaintoja HUMAKOsta: Ärsyttävä klisee - uhka vai mahdollisuus?

Onnellista uutta vuotta!
Uusi vuosi, uudet kujeet!
Uusi vuosi tuo mukanaan uudet tuulet!

Vuosi vaihtui kuukausi sitten ja nuo yllä mainitut kliseet pyörivät ahkerasti keskusteluissa. Uusi vuosi tuo useimmille ihmisille uusia toimintaympäristöjä tai käytäntöjä, harvemmin koko työyhteisö vaihtuu yhdellä rykäyksellä. Meillä HUMAKOssa joka vuosi alkaa uusilla toimijoilla. Tänäkin vuonna, minua ja toiminnanjohtaja Mariannaa lukuunottamatta, saimme uuden hallituksen eli uuden työyhteisön. Puheenjohtajan naama tosin on tuttu viime vuoden hallituksen riveistä, mutta uuden roolin innostamana Juusokin tuntuu kuin uudelta ihmiseltä.

“Uudet ihmiset työyhteisössä tuovat yleensä mukanaan uusia tuulia, uutta intoa ja sitä työyhteisön säännöllisesti tarvitsemaa ajatusta boxin ulkopuolelta. Innostus on tarttuvaa, tai ainakin nyt tuntuu että uusi intoa puhkuva hallitusporukka, minimaalinen tittelipäivitys (viestintäsihteeristä viestinnän ja palveluiden asiantuntijaksi) ja hiukan lisävastuuta työtehtäviin saivatkin työmotivaation nousemaan. Olen aloittanut vuoden innostuneena ja motivoituneena.”

Suurinta ja tarttuvinta innostusta HUMAKOssa kuitenkin luo se kun pääsee lähietäisyydeltä seuraamaan kun opiskelijat lähtevät mukaan hallitustoimintaan ennakkoluulottomasti. He ottavat haltuun omat vastuualueensa jäsentelemällä “ähkynomaisen” perehdytysmateriaalin oman mielenjuoksunsa mukaiseksi ja työstävät sektoreidensa asioita hetken kuluttua kuin asiantuntijat konsanaan.

“Innostuminen johtaa onnistumiseen. Onnistuminen ruokkii innostumista ja innostuminen jälleen onnistumista” - Maarit Tiililän kirjasta Innostu onnistumaan - Yhdessä!, 2016

Havaintojeni perusteella voin allekirjoittaa sen väittämän että hallitustoiminnassa oppii uusia asioita. Jotkut oppivat käytännön asioita, kuten kokousmuistioiden, tiedotteiden tai kannanottojen kirjoittamisen taidon. Toiset taas oppivat markkinointikampanjoiden salat tai omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamisen taidon. Joskus hallituksessa vietetyn ajan aikana saattaa löytää jopa oman “kutsumuksensa” vaikuttavana edunvalvojana tai ilmiömäisenä verkostoitujana.

Avarran tajuntaani taiteesta.

“Ja nyt kun tarkemmin ajattelen, lisämotivaatiota on tainnut hiukan joku uuden vuoden tonttu sirotella myös vapaa-ajalleni. Olen nimittäin vuoden vaihteessa “luvannut” alitajunnassani itselleni että tänä vuonna inspiroitus taiteesta. Tänä vuonna avarran tajuntaani sekä käytän enemmän aikaa museoissa, musakeikoilla ja kaikenkarvaisissa tapahtumissa. Lisäksi olen laittanut yhden vaihteen isommalle vanhassa tavassani kokeilla uusia asioita: kävin jazz-risteilyllä, vaikka aikaisemmin olin suunnitellut säästäväni sen keski-ikään. Taisin olla jazzmaisen inspiraation tarpeessa.”

Inspiroidun musakeikoilla.
Humakin henkilöstön kehittämispäivässä innovaatiopäälikkö Elina Ylikoski tiivisti omalle tiimilleen onnistuneen TKI-toiminnan kaavan:
  • 30% järjestystä ja loogista toimintaa
  • 50% luovia kohtaamisia
  • 20% taikapölyä eli inspiraatiota, oivaltaminen, työnilo, haltioituminen, flow

Tuota kaavaa voisi soveltaa mihin tekemiseen tahansa. Toimintaa ja kohtaamisia sopivassa suhteessa ja mukaan ripaus taikapölyä. Taikapölyn osuus voi toki vaihdella, mutta nollaan sitä ei voi tiputtaa. Oli sitten kyseessä opiskelu, työskentely tai vaikka kodin remontointi, niin tilaa taikapölylle on jätettävä. Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin lausun vielä muutaman kliseisen elämänviisauden:

Oppia ikä kaikki.
Olet vahvempi kuin uskotkaan.
Virheistä oppii, ja kokemust karttuu. ;)
Jos ei koita, ei voi voittaa.
Usko itseesi.

Ärsyttävät kliseet: uhkia vai mahdollisuuksia? Sinä päätät.

- Suvi von HUMAKO

Ps. Jos löytyy innostusta, niin meillä on hallituksen täydennyshaku käynnissä! Tule oppimaan, inspiroitumaan ja onnistumaan meidän yhteisöön! :)

tiistai 24. tammikuuta 2017

Oletko etsimämme kansainvälisen tutoroinnin vastaava?


Joulukinkut alkaa olla sulateltuna ja vuosi on ehtinyt vaihtua vanhasta uuteen. HUMAKOn hallitus aloittelee vuottaan etsimällä joukkoonsa vastaavaa kansainväliseen tutorointiin. Olisitko sinä kiinnostunut ja innostunut toimimaan hallituksessa kansainvälisenä tutorvastaavana? Mieleesi varmaan nousi kysymys, että mitä kansainvälisen tutorvastaavan tehtäviin oikein kuuluu.



Kansainvälinen tutorvastaava toimii tutorvastaavan eli minun Essi Pesosen työparina. Arkena työstämme siis asioita yhdestä ja saamme lisäksi tukea työskentelyyn tutor- ja paikallistoimintatiimiltä. Tutortiimiin kuuluu meidän lisäksemme työntekijät Marianna Rantanen ja Suvi Torikka, sekä Humakin Kuopion kampuksella tutorlehtorina toimiva Piia Mylly. Tutortiimi kokoontuu verkkopalavereihin kerran kuukaudessa. Lisäksi hallituksesta on koottu paikallistoimintatiimi, jota vetää Marianna ja jossa on Suvin, minun ja sinun lisäksesi myös jaostovastaava. Paikallistoimintatiimi vastaa uusien tutoreiden (ja jaostolaisten) lopullisista valinnoista, kouluttamisesta, tukemisesta sekä paikallisen toiminnan ideoimisesta ja kehittämisestä. Paikallistoimintatiimi kokoontuu noin parin viikon välein verkkopalavereihin. 



Kansainvälinen tutorvastaava kohdistaa katseensa nimensä mukaisesti kansainväliseen tutorointiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kv-tutorvastaavana olet kehittämässä kansainvälistä tutortoimintaa sekä tuet kampuksilla toimivia kv-tutoreita. Olet valmiina vastaamaan heidän kysymyksiinsä ja ajatuksiinsa, sekä olemaan heidän apunaan arjessa. Kampusten kv-tutorit voivat myös ohjata sinulle vaihto-opiskelijoiden esittämiä kysymyksiä. Varmasti voi mietityttää, että vaaditaanko kv-tutorvastaavalta kymmenen eri kielen osaamista ja suurta kansainvälistä tuntemusta? Jos kielitaito luonnistuu viittomankielestä espanjaan saakka, niin se on aina plussaa, mutta tässä tehtävässä ei tarvitse multitalentti olla! Sinun ei myöskään pidä olla kävelevä tietokirja kaikista maailman kulttuureista, vaan jos innostusta löytyy kansainvälisyyttä ja vaihtoasioita kohtaan, niin se riittää. Tärkeintä on, että olet motivoitunut ja tiimityöskentely sujuu sinulta, koska hallitus toimii yhtenä ryhmänä, jossa tuetaan toisia sekä etenkin kampuksella olevia opiskelijakavereita. 


Jos toimit tällä hetkellä tutorina tai jaostossa niin hallituksen jäsenenä joudut hieman muuttamaan rooliasi paikallistoiminnassa. Hallitustoiminta vaatii sen verran aikaa ja sitoutumista että samaan aikaan tutorina tai jaostossa toimiminen vaatisi melkoisia ihmetekoja. Hallituksen jäsenenä voit kuitenkin toimia oman kampuksesi kummina ja antaa tukesi paikallistoimijoille.


Uskon, että hallitustoiminta kuulostaa työläältä ja se on fakta, että se tulee viemään siivun ajastasi. Vaikka työtä pitää tehdä ja tuntuu siltä, että aika voi olla niin sanotusti kortilla monista muista asioista, niin hallitus työ on kuitenkin omalta osaltaan palkitsevaa ja antaa paljon takaisin! Mahdollisuutena on päästä vaikuttamaan meidän opiskelijoiden asioihin.

Jos tunnet sydämessäsi piston, että tänä vuonna haluat tehdä jotain uutta ja mahtavaa opiskeluissasi, niin tässä on hyvä mahdollisuus siihen! Jos sinua jokin asia mietityttää, niin ota rohkeasti yhteyttä!

Tsemppiä kaikille lukuvuoden alkuun ja paljon voimia sekä energiaa opiskeluihin.

Terveisin hallituksen tutorvastaava Essi Pesonen

torstai 19. tammikuuta 2017

TJ bloggaa: Työharjoittelu on mahdollisuus itsensä kehittämiseen

Työharjoittelu on hyvää vastapainoa luennoille ja esitelmien kirjoittamiselle. Työharjoittelu on mahdollisuus päästä oppimaan asioihin käytännössä ja kokeilemaan siipiään jo opittujen asioiden parissa. Parhaimmillaan harjoittelu on opiskelijalle mahdollisuus kasvattaa omaa ammatti-identiteettiään. Työpaikasta riippuen harjoittelussa voi olla mahdollista koetella osaamistaan monipuolisesti ohjatuissa olosuhteissa. Onnistunut harjoittelu onkin kiinni monesta asiasta. Minkälaisella asenteella opiskelija menee harjoitteluun? Onko tavoitteena helpot opintopisteet vai itsensä haastaminen ja uuden oppiminen? Minkälaisia tehtäviä harjoitteluun kuuluu? Ovatko kaikki työtehtävät vain pikku tehtäviä, jotka on annettu nurkkiin pyörimään tulleelle opiskelijalle vai onko kyseessä oikeasti tavoitteelliset tehtävät, joista hyötyy sekä harjoittelija että harjoittelupaikka? Minkälaista ohjaus on, pitääkö asioista selvitä yksin vai tarkkaillaanko jokaista yksityiskohtaa, saatko harjoittelija riittävästi tukea?


Harjoittelupaikan etsimisessä kyse on yleensä väliaikaisen, lyhytkestoisen työn etsimisestä. Työpaikan etsimistä voi vertailla hieman deittailuun. Pitää pohtia mitä itse haluaa ja miettiä mitä se toinen osapuoli haluaa. Kun ajatukset kohtaavat voi lopputuloksena olla upea “suhde” jossa työntekijä pääsee kehittymään ja toteuttamaan itseään.


Vinkit hyvään harjoitteluun

Tutustu laajasti erilaisiin työympäristöihin (isot ja pienet yritykset, erilaiset järjestöt, liitot, yhdistykset). Kun tutustut opintojen aikana eri tyylisiin paikkoihin, saat monipuolisemman kuvan tulevaisuutta varten siitä, minkälaisia mahdollisuuksia sinulla on. Vaikka tuntisitkin olosi varmaksi heti opintojen alussa tai ensimmäisen harjoittelun jälkeen siitä minkälainen paikka on sinun juttusi, kannattaa erilaisiin paikkoihin tutustua. Mitä monipuolisempi kokemus sinulla, sitä paremmin tiedät tulevaisuudessa mitä mahdollisuuksia sinulla on ja saat laajemmat kontaktit työelämään.

Aseta tavoitteet harjoittelullesi. Mitä haluat päästä oppimaan, kokemaan ja tekemään? Tuo asiat esiin jo harjoittelupaikkaa hakiessasi. Vaikka pääasialliset tehtävät eivät harjoittelussasi välttämättä näihin liity, voidaan sinut silti ottaa mukaan muihin projekteihin jos osoitat vaan riittävää kiinnostusta ja motivaatiota. Sovi yhdessä harjoittelusi ohjaajan kanssa tavoitteet harjoittelulle sekä keinot niiden toteutumisen seurantaan. Arjessa päivät ja viikot helposti kuluvat nopeasti ja asiat saattavat unohtua muiden kiireiden tieltä, ellei yhdessä ole selkeästi sovittu miten toimitaan.

Tutustu harjoittelijan oikeuksiin ja huolehdi niiden toteutumisesta. Keskustele yhdessä ohjaajasi kanssa jo harjoittelun alussa mitä odotuksia teillä molemmilla on harjoittelulle. Kerro toiveesi harjoittelutehtävistä ja niihin perehtymisestä. Sopikaa yhdessä kuinka usein tarkastelette harjoittelun etenemistä. Vaadi tarvittaessa lisäperehdytystä myös harjoittelun aikana. Sopikaa yhdessä harjoitteluun liittyvistä käytänteistä. Mitkä ovat työajat? Miten toimitaan sairastumistapauksissa? Keneltä saat ohjausta ohjaajasi poissaollessa? Miten työyhteisö toimii?


Verkostoidu aktiivisesti. Harjoittelut ovat mahtava tapa luoda kontakteja työelämään siirtymistä varten. Pääset tutustumaan moniin ihmisiin erilaisiin organisaatioihin. Kaikkien kanssa et välttämättä jaa samoja kiinnostuksen kohteita tai haluaisi viettää vapaa-iltaa yhdessä mutta tutustuminen kannattaa silti ammatillisessa mielessä. Jos joskus joudut tiukan paikan eteen, on työn etsiminen mukavampaa kun on valmiiksi olemassa kontakteja joihin olla yhteydessä ja kysellä työpaikkaa. Muista, että jokaisella alasi toimijalla on myös omat verkostot joihin sinäkin voit päästä mukaan.

Harjoitteluun HUMAKOon!

HUMAKOlla on vuosittain useita harjoittelijoita. Harjoittelijat ovat eri koulutusohjelmista ja kampuksilta. Osa harjoitteluista on suoritettu pääosin etänä ja osa taas HUMAKOn toimistolla.

HUMAKO on harjoittelupaikkana vaativa, tekemistä on aina enemmän kuin tekijöitä, joten myös harjoittelija tulee toimintaa aidosti toteuttamaan, ei surffailemaan nettiin. Harjoittelutehtävät ovat monipuolisia, osa helppoja ja rutiininomaisia, osa vaativia. Harjoittelutehtävät sovitaan jokaisen harjoittelijan kanssa erikseen harjoittelijan tavoitteisiin pohjautuen. Harjoitteluiden ohjaajana toimivat HUMAKOn työntekijät. Harjoitteluille tyypillistä on erilaiset projektit joita ne sisältävät. Harjoitteluihin on mahdollista yhdistää myös opinnäytetyön tekeminen.

HUMAKOn harjoittelijat ovat perinteisesti myös kirjoitelleet HUMAKOn blogiin. Täältä voit tutustua harjoittelijoiden blogiteksteihin.

Tällä hetkellä haemme


Tutustu hakuilmoituksiimme ja hae meille, jos tuntuu siltä että omat tavoitteesi kohtaavat sen mitä meillä olisi nyt tarjota. Meille voi myös ehdottaa harjoittelua, vaikka käynnissä ei varsinaista hakua olisikaan. Tehtävää riittää ja aktiiviset tekijät ovat aina tervetulleita!

tiistai 17. tammikuuta 2017

Haemme tiimiimme Jaostovastaavaa

Hyvää alkanutta uutta vuotta arvoisat opiskelijatoverit! HUMAKOn hallitus etsii joukkoonsa jaostovastaavaa. Olisitko sinä etsimämme henkilö? Sinulle varmasti herää kysymys, että mitä jaostovastaavan tehtäviin kuuluu ja millaista hallitus- sekä jaostotoiminta on. Näihin kysymyksiin vastaa tässä tekstissä viime vuoden hallituksessa jaostovastaavana toiminut Katja Kastman.

Mikä sai sinut hakemaan hallitukseen?
Hallitustoiminta kuulosti jännittävältä ja itselleni uudelta tavalta olla mukana toiminnassa ja halusin haastaa itseäni tutustumaan ja oppimaan taas lisää. Enkä ole hetkeäkään katunut!

Miten hallitusvuotesi sujui?
Vuoteen mahtuu paljon - on ollut sekä ylä- että alamäkiä. Ne ovat kuitenkin opettaneet paljon sekä itsestäni, työtavoistani että koko kentästä. Onnistumisten kautta löytää hyvin omat vahvuudet ja epäonnistumisten avulla tietää taas, missä on petrattavaa. Ja onneksi hallituskaverit ovat aina tsemppaamassa silloin, kun kokee, ettei ole tehnyt tarpeeksi hyvää jälkeä.

Miksi juuri jaostovastaava?
Hain heti ensimmäisenä vuonna tutoriksi sekä jaostoon. Olen ollut Turun jaostossa mukana alusta lähtien, myöhemmin paikallisena jaostovastaavana. Nämä kaksi kiinnostivat siis eniten. Kuitenkin huomasin että monet olivat kiinnostuneita tutorsektorista. Itselläni oli eniten kokemusta jaostotoiminnasta, joten tunsin että minulla olisi eniten annettavaa sille sektorille ja ideoita viedä sitä eteenpäin. Tämän jälkeen adoptoin sektorin omakseni.




Mitä jaostovastaavan tehtäviin kuuluu?
Hallituksen jaostotoiminnasta vastaavan tärkein tehtävä on pitää yhteyttä paikallisiin jaostoihin ja tukea heidän toimintaansa (mm. verkkopalavereiden ja soittokierrosten avulla). Jaostovastaava vastaa kaikkien uusien jaostotoimijoiden kouluttamisesta. Lisäksi hallituksen sisällä pidetään palavereja ja mietitään, miten toimintaa voidaan kehittää eteenpäin - tässäkin on tärkeää pitää hyvä keskusteluyhteys jaostoihin, ettei kehitetä "vääriä" asioita.

Mitkä ovat olleet jaostovastaavana parhaita asioita?
Itse rakastan leirielämää ja pidän kouluttamisesta, tästä syystä jaostokoulutukset ovat olleet parhaimpia. Siellä on ollut kiva myös päästä tapaamaan ihmisiä kasvotusten, jonka jälkeen yhteydenpitokin on usein helpompaa!

Mitkä ovat aiheuttaneet päänvaivaa?
Koska jaostotoiminta on suhteellisen uusi juttu, vaikeinta on ollut laatia kaiken maailman ohjeistuksia toiminnan tueksi. Ohjeistukset ovat välttämättömiä, jotta opiskelijakunnassa tehtäisiin asiat yhteisiä pelisääntöjä noudattaen (toki rungon jälkeen niitä voi sooloilla enemmän omannäköisiksi), mutta välillä on ollut vaikea saada tekstistä niin ymmärrettävää, ettei syntyisi väärinkäsityksiä.




Miten jaostojen toiminta näkyy sinusta kampuksilla?
Tämä vaihtelee hyvin paljon paikkakunnasta, sekä myös vuodesta, riippuen. Mielestäni joka vuosi ollaan menossa kuitenkin aina parempaan suuntaan! Jaostot ovat innokkaita kehittämään toimintaansa ja täten markkinoivat itseään yhä enemmän, jolloin opiskelijatkin ovat enemmän tietoisia toiminnasta ja tämä taas luo hyvällä tavalla paineita luoda yhä parempaa toimintaa! :)

Mitä olet halunnut tuoda jaostovastaavana uutta/ lisää jaostojen toimintaan kampuksilla?
Vuosi sitten yhtenä isoimpana agendanani oli saada jaostoille pelisäännöt somen käyttöön, jotta somen valtaus sai alkaa! Varsinkin loppuvuotta kohden olen kiinnittänyt yhä enemmän huomiota keskustelun avaamiseen ja hyvään yhteydenpitoon. Se on tärkein osa, jotta toimintaa voidaan tukea! Mielestäni toimijoiden muistaminen ja palkitseminen on myös iso teema, jonka pohtimista toivoisin jatkettavan myös ensi vuonna :)

Terveiset/ vinkit uudelle jaostovastaavalle
Jos sua vähääkään kiinnostaa tämä sektori, niin kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan! Olen oppinut aivan älyttömästi viimisen vuoden aikana! Jaostosektori on mielenkiintoinen sektori ja siitä löytyy just niin paljon kehitettävää kuin itse vain jaksaa ideoida. Olen myös valmis olemaan uuden tukena, avustamassa alkuun :)

Jos haluut tietää vielä lisää, niin ota rohkeasti yhteyttä!


Terveisin,
Katja Kastman
katja.kastman@gmail.com



torstai 12. tammikuuta 2017

Liikkumisen iloa!

Tervehdys ja hyvää uutta vuotta kaikille minunkin puolestani!

Näin vuoden alussa kuntosalit alkavat täyttyä ihmisistä ja ryhmäliikuntatunnit pursuavat innokkaista uuden vuoden lupailijoista. Jo monien vuosien ajan on ollut suurena trendinä luvata aloittaa laihduttaminen vuoden vaihduttua. Lupauksien täyttämiseksi, lähdetään heti tammikuun alussa liikkeelle. Motivaatio kaivetaan kaapista ja lautasellekin valikoituu hetken hieman enemmän kasviksia ja muita terveellisiä ruokavaihtoehtoja. Uudenvuoden lupauksien vaikutuksesta tammikuuhun viestii jo sekin, että muutaman vuoden vanha tammikuun vegaanihaaste, sekä jo useamman vuoden ihmisiä mukaansa kerännyt tipaton tammikuu jatkavat suosiotaan ihmisten parissa. Tämä lupaus alkaa kuitenkin useilla kevään aikana rakoilla ja vanhoihin tapoihin palataan kesän alkuun mennessä. Haaveet joita kohden mennään ovat usein epärealistisia, sekä tavat joilla niihin oletetaan pääsevän ovat jokseenkin pielessä. Voin kertoa jo ihan omastakin kokemuksesta, että paastoruokavaliolla ja liian kova tavoitteisilla kuntosalihaaveilla ei päästä välttämättä juuri sellaisiin tuloksiin, kun voisi ensimmäisenä olettaa.

Ruokaa.jpg

Liikkumisen aloittaminen voi olla monelle haasteellista. Jos aikaisempana liikuntakokemuksena on ollut vain kävely kotiovelta autoon ja autosta kotiin, ei kukaan voi olettaa, että juoksisit heti ensimmäisenä liikuntapäivänäsi maratonin. Liikunnan harrastaminen tulee aloittaa pienestä, sekä liikunnan määrää lisätä maltilla. Ensimmäinen askel voi olla jopa se, että vaihtaa hissin portaisiin ja kävelee kotiin mennessä yhden ylimääräisen korttelin verran. Sitten, kun nämä sujuvat voi liikuntaa lisätä pienin askelin enemmän. Näin myös motivaatio säilyy ja tavoitteissa on helpompi pysyä. Iso merkitys liikunnan saamisella pysyväksi tavaksi onkin mieleisen liikunnan löytämisellä, sekä muutamalla arjen muutoksella kerrallaan.

Media ja siellä julkaistut kuvat luovat nykypäivänä paljon paineita jokaiselle. Jokaisen rasvaprosentin tulisi olla mahdollisimman alhainen ja olisi hyvä, jos löytyisi vähän lihastakin. Etenkin mallimaailmassa myös pelkkää laihuutta ihannoidaan paljon. Tämä asettaa ihmisille paineita ja oletuksia siitä, että jokaisen tulisi olla mallinmitoissa, tai näyttää fitness- tähdeltä. Voin paljastaa salaisuuden. Vähempikin riittää. Edes painoindeksi ei kerro aina sitä, milloin kroppa voi hyvin ja mitä se pitää sisällään. Monen lihaksikkaan huippu-urheilijankin painoindeksi on suuren ylipainon puolella. Myös ruokavaliolla on merkitystä kehonkoostumukseen. Ruokavalion muutoksenkin voi aloittaa pienestä. Lisää jokaiselle aterialle jotain vihreää, tai vaihtoehtoisesti hedelmiä ja marjoja. Valmisruokien sijaan voit syödä itsetehtyä ruokaa, sekä vähentää herkuttelua vain yhteen päivään viikossa. Muista silti, että herkutkin ovat ok, kunhan joka päivä ei ole karkkipäivä.

DSC_0161-001.JPG

Voidaan ajatella, että opiskelijan liikunnan aloittaminen on hankalaa. Nykypäivänä kuntosali on todella suosittu liikuntamuoto ja jotkut saattavat ajatella sen olevan ainoa ja oikea tapa liikkua. Monilla kuntosaleilla myydään vain useiden kymmenien eurojen hintaisia kuukausipaketteja, jotka sisältävät miljoonia erilaisia palveluita. Eikä huomioida sitä, että joillekin riittisi esimerkiksi vain pelkkä kuntosali. Opiskelijoiden budjetit liikunnan suhteen ovat yleensä pieniä, joten rahaa ei jää kalliisiin ryhmäliikunta- ja kuntosalimaksuihin. Voidaan ajatella myös niin, että suurien maksujen ei tarvitse olla este sille, että juuri sinä liikut. Lähde ulos. Lenkkeile luonnossa. Pelaa. Leiki. Kehonpainotreeninkin voit tehdä kotona, tai vaikka leikkipuistossa, sen ohi kulkiessasi. Vaihtoehtoja on lukemattomia. Aloittakaa jo tänään. Koska miksi jättäisit sen huomiselle, jos voit tehdä sen jo nyt.

Liikkumisen iloa!

- Eena Kero
hallituksen jäsen, liikuntatutorointi ja -palvelut

tiistai 10. tammikuuta 2017

Oletko sinä etsimämme viestintävastaava


HUMAKOn hallitus etsii joukkoonsa viestintävastaavaa. Olisitko sinä etsimämme henkilö? Onko sydäntäsi lähellä ymmärrettävästi kirjoitetut tekstit tai visuaalisesti houkuttelevat kokonaisuudet? Tai olisiko sinulla ajatuksia siitä, mistä ja miten HUMAKOn pitäisi viestiä?

Viestintävastaava HUMAKOssa vastaa viestinnän suunnittelusta ja toteutuksesta. Viestintävastaavan tehtävä vuonna 2017 keskittyy voimakkaasti sisällön kehittämiseen, siihen että viestitään oikeista asioista sellaisia kanavia pitkin joissa ne tavoittavat kohderyhmänsä. HumakPron poistuessa käytöstä, on aika ottaa korvaava palvelu käyttöön ja luoda siitä yksi HUMAKOn viestinnän pääkanavista.

Vuoden 2015 viestintävastaava Heidi Saarinen kertoo vuodestaan näin: "Vaikka olin silloin vielä aika kokematon, niin ajattelin, että mun kannattaa hakea hallitukseen viestintävastaavaksi, koska just sitä kautta pääsen kokeilemaan taitojani järjestöviestinnän parissa sellaisessa kannustavassa ympäristössä. Pääsinkin oppimaan suunnittelusta lähtien miten hommat toimii, ja juuri tehtävien monipuolisuus innosti ja motivoi! Se vuosi oli todella arvokas kokemus, käsitys omista vahvuuksista ja luotto omaan osaamiseen kasvoi, sain enemmän kuin osasin kuvitellakaan!"


HUMAKOn hallitus työskentelee tiimeissä ja viestintävastaava on osa palvelutiimiä. Palvelutiimiä vetää HUMAKOn viestinnän ja palveluiden asiantuntija Suvi Torikka ja tiimissä on mukana varapuheenjohtaja Gurmann Saini ja liikuntavastaava Eena Kero. (klikkaamalla Eena ja Gurmannin nimeä, pääset lukemaan heidän blogiesittelyt, Suviin taas voit tutustua tarkemmin täällä). Palvelutiimi palaveeraa muutaman viikon välein, jolloin keskustellaan sektorikohtaisista kuulumisista ja suunnitellaan tulevaa. Palaverit tapahtuvat pääsääntöisesti verkon välityksellä.

Toivomme tiimiimme mukavaa, innokasta ihmistä, joka on halukas toimimaan ja oppimaan uutta viestinnän parissa. Näin hakuvaiheessa on hyvä muistaa, ettei kenenkään tarvitse olla seppä syntyessään. Mitään ei tarvitse osata valmiiksi, vaan vuosi HUMAKOn hallituksessa on matka, jonka varrella pääsee tekemään, näkemään ja kokemaan, sekä mikä tärkeintä, myös oppimaan hallitustoiminnasta ja omasta sektorista. HUMAKOssa opiskelija pääsee oppimaan opiskelijakuntatoimintaa, verkostoitumaan ja vaikuttamaan.

Jos oppiminen ja itsensä kehittäminen viestinnän parissa kiinnostaa, niin toivomme, että juuri Sinä haet osaksi uutta hallitustamme!

torstai 5. tammikuuta 2017

Hallitustyöskentely on mahdollisuus oman osaamisen kehittämiseen


Meillä käynnistyi juuri täydennyshaku hallitukseen. Tässä tekstissä kerromme tarkemmin siitä, mitä hallitustyöskentely oikein on ja toivomme että se innostaa myös sinua hakemaan mukaan toimintaan!

Hallitustoimijan arki

Hallitus kokoontuu suunnittelupäiville yhdessä työntekijöiden kanssa 1-2 kuukauden välein. Suunnittelupäivillä hallitus kokoontuu nimensä mukaisesti suunnittelemaan ja toteuttamaan opiskelijakunnan toimintaa erilaisin työpajoin, luennoin ja tapaamisin. Suunnittelupäivillä hallitus saattaa tavata yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien edustajia, kuten esimerkiksi Humakin johtoa. Suunnittelupäivät kestävät usein 2-3 päivää ja ne pidetään Helsingissä Valkeassa Talossa tai välillä yhteistyökumppaneiden tiloissa. Päivät ovat pitkiä, mutta antoisia. Niistä saa uusia ideoita ja puhtia taas arjen puurtamiseen.

Hallituksen arkeen kuuluu paljon itsenäistä työskentelyä tietokoneen äärellä. Aikaa menee päivittäin vähintään puoli tuntia sähköpostin lukemiseen ja niihin vastaamisiin. Sähköpostin lukemisen lisäksi hallituksen jäsenet seuraavat päivittäin erilaisia viestintäkanavia (HumakPron foorumit, SAMOKin Intra, Facebook-ryhmät jne). Koska HUMAKO on verkostoammattikorkeakoulun opiskelijakunta, on hallituskin eri puolilta Suomea.

Palavereja pidetään paljon verkossa ja viikkoon saattaa kuulua useampikin palaveri hallitustoimintaan liittyen. Jokaisen hallituksen jäsenen vastuulla on omaan sektoriin liittyviä asioita ja niitä työstetään usein eteenpäin verkkoalusta GoogleDrivessä. Kun hallituskavereita ei nähdä livenä, on asioiden aukikirjoittaminen osa arkea niin sähköpostin kuin erilaisten tiedostojenkin välityksellä. Tiimipalavereissa asioita pohditaan ja ideoidaan eteenpäin yhdessä. Vaikka hallitus työskentelee paljon verkossa, ei mitään alustoja tai järjestelmiä tarvitse etukäteen osata, niiden käytössä opastetaan ja hallitusvuoden aikana asioita opitaan yhdessä. HumakProta tosin ei välttämättä opi vielä silloinkaan käyttämään.

Hallituksessa toimitaan luottamustoimessa

Luottamustoimessa oleminen voi kuulostaa mahdottomalta vastuulta. Luottamus on ennen kaikkea se avainsana koko toiminnalle. Hallituksessa päätöksenteko perustuu opiskelijoiden valitseman edustajiston osoittamaan luottamukseen. Hallituksen tehtävä on toimia edustajiston asettamien suuntaviivojen mukaisesti. Näitä suuntaviivoja ovat esimerkiksi säännöt, ohjesäännöt, poliittinen ohjelma ja strategia. Näissä asiakirjoissa on määritelty ne pelisäännöt, joita hallituksenkin tulee toiminnassaan noudattaa.

Luottamustoimessa ollessa ei ole työaikaa, vaan vastuu kannetaan vuorokauden jokaisena tuntina. Luottamustoimet usein työllistävät juuri niin paljon kuin niille vain aikaa antaa. Omasta jaksamisesta ja vapaa-ajasta on kuitenkin erittäin tärkeä jokaisen huolehtia. HUMAKOn hallitustoiminta vie useimmilta hallituksen jäseniltä keskimäärin 15-20 tuntia viikossa, joinain viikkoina tunteja kertyy enemmän ja kesällä saattaa olla viikkoja kun tunteja ei kerry yhtään. Tuntimäärään vaikuttaa paljon se, kuinka paljon toimintaa opinnollistaa opintoihin ja mitä asioita omalla vastuulla on.



“Hallitus toimii yhtenä joukkueena ja tukee toisiaan toiminnassaan. Kukaan ei siis jää yksin oman vastuutehtävänsä kanssa. Vuosi HUMAKOn hallituksessa on opettavaista ja ennen kaikkea suuri kokemus. Ja mitä parasta,opiskelijoiden eteen tehty työ ei mene koskaan hukkaan. Siksi kaipaammekin joukkueeseen innokkaita ja oppimishaluisia tekijöitä. Mitään ei tarvitse osata entuudestaan", toteaa hallituksen varapuheenjohtaja Gurmann Saini.

Vuosi 2017

Vuosi 2017 on merkittävä vuosi opiskelijoiden kannalta. Niin tuntuu olevan jokainen muukin vuosi. Vuonna 2017 HUMAKOssa laaditaan uutta strategiaa. Strategian laadintaan on nimetty työryhmä joka vastaa sen työstämisestä. Hallituksen vastuulla on HUMAKOn syksyn esittelykiertueen suunnittelu, kehittäminen ja toteuttaminen yhteistyössä paikallistoimijoiden kanssa. Hallituksen tutor- ja jaostovastaavat kouluttavat vuoden aikana uusia toimijoita jaostoon ja tutoreiksi. Suurimpia kehityskohteita HUMAKOssa on toiminnasta tiedottamisen kehittäminen ja opiskelijoiden edunvalvonnasta huolehtiminen. Aktiivista edunvalvontaa tehdään vuoden aikana osallistumalla Humakin opetussuunnitelmien uudistustyöhön sekä keräämällä opiskelijoilta palautetta erilaisista epäkohdista.

Varmaan huomasitkin jo tästä tekstistä, että toiminta vie paljon aikaa. Se myös opettaa ja antaa paljon. Koska toiminnassa pääsee oppimaan niin paljon, voi toimintaa opinnollistaa omiin opintoihin. Kun siis haet hallitukseen ja sinulle mahdollisesti se suuri luottamus myönnetään, pääset suunnittelemaan yhdessä valmentajasi kanssa opintosi niin, että saat hallitustoiminnasta itsellesi opintopisteitä eikä arkesi siten käy liian kuormittavaksi opintojen ja hallitustoiminnan kanssa. Täältä voit lukea lisää tarinoita opinnollistamisesta.



"Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success." --Henry Ford

tiistai 3. tammikuuta 2017

Hallituksen tutorvastaava 2017: Essi Pesonen

Moikka! Olen Essi Pesonen, ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Kuopiosta ja nyt hallituksen uusi tutorvastaava.

Päädyin Kuopioon, savolaisten pääkaupunkiin, opiskelemaan yhteisöpedagogiksi parin mutkan kautta, mutta voin kertoa, että olen nauttinut täysillä opiskelusta supersosiaalisten savolaisten kanssa. Syyslukukausi oli opiskelun täyteinen ja tuhansia ideoita sekä ajatuksia herättävä.

 
Minulla oli ajatuksena heti opintojen alussa, että hakisin tutoriksi, koska kokemusta kyseisestä toiminnasta on edellisistä opinnoistani. Pääsin kuin pääsinkin tutoriksi. Syksyn tutorkoulutuksessa heräsi kuitenkin ajatus siitä, että pitäisikö hakea hallitukseen. Seurasin, kun sen hetkisen hallituksen tutorvastaava veti koulutusta ja samalla heräsi itselle ajatus, että olisi hienoa olla samassa hommassa vuoden päästä. Tutorkoulutuksen jälkeen mietin vielä hetken ja päätin, että haen hallitukseen. Päätös hallitukseen hakemisesta kannatti, koska ovet avautuivat huikeaan hallitus porukkaan!

HUMAKOssa haluan päästä pitämään yllä tällä hetkellä jo hyvin toimivaa tutortoimintaa sekä kehittämään niitä kohtia, jotka kehittämistä vaativat. Pääpanoksenani on tutoreiden tukeminen kampuksilla ja innostaminen toimintaan, koska meillä jokaisella on niitä hetkiä kun kouluhommat painaa päälle ja tuntuu, että voimat ovat lopussa. Haluan myös nähdä tutoreiden ja jaoston välisen yhteistyön, koska jos kampuksella on kaksi toimivaa paikallistoimintaa, niin olisi upeaa, että yhteistyö olisi mahdollista. Tarkoituksena on myös tiedottaa kanssa opiskelijoille paremmin HUMAKOn toiminnasta!

Uskon, että tämä vuosi on itselleen oppimisen vuosi monessa kohtaa! Olen varmasti vuoden lopussa monta kokemusta, ajatusta ja ystävää rikkaampana. Olen varma, että tästä vuodesta tulee mahtava, etenkin kun jaksaa tiukimmillakin hetkillä pitää sen kuuluisan positiivisen ajatuksen yllä! Parasta on myös, että itse tietää sen, että hallitus tovereista ja kampuksella olevista kavereista saa tukea hetkenä kun hetkenä.

Loppuun haluan toivottaa kaikille huikeaa vuotta ja paljon voimia tuleviin opintoihin! Muistakaa arvon opiskelijatoverit, myös nauttia elämästä, vaikka meidän kaikkien tuntema opiskelustressi painaa aika ajoin päälle!


Energisin terveisin,

Essi Pesonen.
HUMAKOn hallituksen tutorvastaava 2017