maanantai 24. lokakuuta 2016

Toiminnanjohtaja bloggaa: Kohta tehdään strategiaa!

 Tällä kertaa keskityn kertomaan tulevasta strategian laatimisesta. HUMAKOn toimistolla ja hallituksen kanssa puhumme paljon ensi vuoden isoimmasta projektista, strategian laatimisesta. Jotenkin olen saanut muutkin innostumaan aiheesta, mutta uskon että olen itse aiheesta eniten innoissani!

Ensimmäisen kerran sain tuntumaa strategiatyöskentelyyn jo opiskeluaikanani kun osallistuin LAMKOssa hallituksen puheenjohtajan roolissa strategian laatimiseen. Työskentely oli mielenkiintoista. Meillä ei ollut aiempaa strategiaa pohjana, joten lähdimme pohtimaan mikä nykytoiminnassa oli hyvää ja mikä huonoa, loimme visioita siitä mitä toiminnan pitäisi olla, ja määrittelemme millä keinoilla niihin tavoitteisiin päästäisiin. Keskustelut olivat innovatiivisia ja innostuneita ja jokaisen ajatuksilla oli merkitystä.



Itse pääsin vetämään strategiaprosessia ensimmäistä kertaa toisena työvuotenani HUMAKOssa vuonna 2013. Lähtökohta oli hyvin samantapainen kun LAMKOssa, sillä aiempaa pohjaa ei ollut, vaan kaikki luotiin tyhjästä. Työryhmässä toimi pääasiassa hallituksen jäseniä. Strategia painottui HUMAKOn rakenteen muuttamiseen, edunvalvonnan kehittämiseen, jäsenmäärän kasvattamiseen ja viestinnän kehittämiseen. Tällä hetkellä strategian toteutumista arvioi muutamasta hallituksen jäsenistä ja viestintäsihteeristä muodostettu työryhmä, jota vetää hallituksen puheenjohtaja. Odotan mielenkiinnolla työryhmän työskentelyn tuloksia. Joka tapauksessa HUMAKOn toiminta on kehittynyt mielettömästi vuodesta 2013. Silloin paikalliset jaostot tuntuivat vain kaukaiselta haavekuvalta, viestintä oli melko vaihtelevaa ja edunvalvonta ei ollut yhtä määrätietoista kuin nykyään.

Toiminnan kehittyessä myös opiskelijat ovat ottaneet meidät vakavasti. Tuo on tuonut meille kuitenkin mielettömän vastuun vastata monien opiskelijoiden melko erilaisiin toiveisiin ja odotuksiin. Välillä tuo tehtävä on mahdoton ja pienien resurssiemme vuoksi emme pysty aina toimimaan odotuksien mukaisesti.

Nyt onkin mahtava hetki käsillä. Ensi vuonna laaditaan uusi strategia. Pääsen vetämään tuon ainutlaatuisen projektin ja olenkin saanut perehtyä aiheeseen syvemmin aina kun olen muilta työkiireiltäni ehtinyt. Tällä kertaa lähtökohtana ei ole toiminnan laajentaminen vaan nykyisten resurssien parempi hyödyntäminen toiminnassa.
 


Strategian laatimista varten perustetaan työryhmä ja lisäksi strategiatyöskentelyyn otetaan mukaan ohjausryhmä, joka seuraa ja ohjaa työryhmän toimintaan. Työryhmään on tarkoitus saada lisäkseni kolmesta kuuteen jäsentä. Työryhmään pyritään saamaan edustusta eri alueyksiköistä HUMAKOn hallituksen, edustajiston, jaostojen ja jäsenten keskuudesta. Valinnoissa painotetaan eri alueyksiköiden edustusta ja kiinnostusta yleisesti strategiatyöskentelyyn.

Ohjausryhmään on tarkoitus saada neljästä kuuteen jäsentä. Myös ohjausryhmään pyritään saamaan edustusta eri alueyksiköistä HUMAKOn hallituksen, edustajiston, jaostojen ja jäsenten keskuudesta. Valinnoissa painotetaan aktiivisuutta HUMAKOssa ja kiinnostusta HUMAKOn organisaation ja toiminnan kehittämiseen.


Molempiin ryhmiin haetaan verkkolomakkeella, joka julkaistaan ensi viikolla. Alustavasti työryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa Helsingissä ja ohjausryhmä noin kerran kolmessa kuukaudessa. Ryhmissä toimimisesta ei tule kuluja osallistujille. Lisäksi tarvittaessa voidaan järjestää seminaareja strategiatyöskentelyyn liittyen muille opiskelijakunnille tai yhdessä muiden opiskelijakuntien kanssa. Strategian työstämisessä voidaan työryhmän toimesta järjestää myös erilaisia kuulemispäiviä tai tapahtumia jäsenistön sekä paikallisten toimijoiden kuulemiseen.

Jos innostuit projektista, niin hae rohkeasti mukaan työskentelyyn. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä vaikuttamaan siihen, mihin HUMAKOn toiminta tulevina vuosina painottuu ja luomaan tavoitetiloja siitä, minkälainen HUMAKO on vuonna 2021.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti