perjantai 14. lokakuuta 2016

#HUMAgO16: Sinnan Sportti Satu, osa 2/2

Sinna täällä taas hei! Tänään puhutaan ravinnosta, sekä siitä kuinka sen saa liitettyä kiireiseen opiskelijaelämään. Mä en itse noudata mitään ravintosuosituksia, paitsi pannullista kahvia päivässä, joten en ala kertoa teille grammamääriä hiilihydraateista ja proteiineista. Sen sijaan mä kerroin teille itsestäänselvyyksiä, ja vähän muutakin, jotka mä joudun kertomaan itselleni joka viikko, etten mä kuole nälkään.

Ainoa ruokavalio, jota tulisi noudattaa on jokaisen oma. Monet hyvinvointibloggaajat ja fitfarmin kaltaiset palvelut tarjoaa vaihtoehtoja ruokavalioihin, mutta ennen kuin otat niitä omaksesi, selvitä ainakin:

-  kenelle ruokavalio on suunnattu?
Useat bloggaajat, jotka kirjoittavat ruokavaliosta noudattavat ruokavalion lisäksi jonkinlaista harjoitusohjelmaa. Loogisesti: kun harrastat liikuntaa enemmän, kehosi vaatii enemmän polttoainetta, eli ruokaa. Ennen kuin alat noudattaa ruokavaliota, selvitä, millaiselle aktiivisuuden tasolle se on suunnattu. Fitfarmin kaltaiset palvelut taas tarjoavat paljon laihduttamiseen sopivia ruokavalioita, joten energiatasot ovat suhteellisen alhaalla ja ruuat ovat mahdollisimman kevyitä. Jos et siis ole laihdutusaikeissa, tämä ruokavalio ei ole sinua varten.

-  onko se tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön?
Tietyissä urheilulajeissa kisakuntoon pääseminen vaatii radikaaleja muutoksia ja tekoja ruokavalioon. Jotkut palvelut tarjoavat 10 viikon laihdutusohjelman, jossa menetät 4 kiloa per viikko. Tällaiset kisa – ja pikadieetit ovat tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön, eivät jatkuvaan. Etenkin silloin kun yrittää pudottaa painoa, on ihana huomata, että jollain ruokavaliolla saa sen 4 kiloa pois viikossa, mutta pitkässä juoksussa sellainen laihdutus tahti tappaa oman kehon.

-   voinko muokata tästä omani?
Aiemmista kohdista saa helposti sen käsityksen, että olisin jotenkin erilaisten palveluiden ja hyvinvointi bloggaajien ohjeistamia ruokavalioita vastaan. Päinvastoin. Usein ruokavalioiden takana on kouluttautuneita ihmisiä, jotka ovat opiskelleet asioita ja tehneet töitä sen parissa. Tai ihmisiä, jotka ovat kokeilleet ja tutkineet asiaa itse. Se mitä kannattaa seurata, on juurikin se, että millainen blogi tai palvelu on kyseessä. Jo se kertoo, että millaisesta ruokavaliosta on todennäköisesti kyse. Kun löydät uuden ruokavalion, jos huomaat heti, että siellä on osa, joka ei sovi sinulle, vaihda se. Mikään ei estä sinua muuttamasta sitä ruokavaliota omanlaiseksesi. Haluan kuitenkin rohkaista, että kokeilkaa rohkeasti uusia asioita. Ja sen lisäksi, että lisäisitte omaan ruokavalioonne uusia asioita, voit myös koettaa poistaa osia ruokavaliosta tai korvata niitä. Ole rohkea ja ennakkoluuloton.

Sitten niitä itsestäänselvyyksiä. Aamupala on auttamatta se ateria, joka määrää päivän kulun. Mä oon kuullut kaikki selitykset ja kertonut puolet niistä itsekin, miksi ei syö aamupalaa. Aamulla ei maistu, tulee huono olo tai ei ehdi. Ei ehdi: tee aamupala valmiiksi illalla. Mä sekoitan sellaiseen proteiinijuoma kuppiin marjoja, kaurahiutaleita ja marjoja, jätän sen yöksi jääkaappiin ja nappaan aamulla mukaan, syön sen joko luennon alussa tai matkalla. Ei maistu ja tulee huono olo: etenkin siinä vaiheessa, kun opettelin (kyllä, jouduin oikeasti opettelemaan) syömään aamupalaa, aluksi siitä saattoi tulla huono olo. Aamuinen pahoinvointi usein johtuu juurikin siitä, että ei ole syönyt mitään. Tai sitten olet mahataudissa tai raskaana. Kun syö vatsan täyteen voi hetkeksi tulla hieman tuhti olo, mutta niin tulee mihin aikaan päivästä vaan. Aloita rohkeasti siitä, että syöt jotain, vaikka se olisi vain pieni jugurtti, banaani yms. Lisää ruoka määrää koko ajan enemmän. Aamuisin ja oikeastaan pitkin päivää väsymys johtuu useammin puutteellisesta ruokavaliosta kuin siitä, että on nukkunut liian vähän tai ettei ole saanut kahvia.

Lounaalla suosin itse niin sanottua kunnon ruokaa. Mieluummin lämmin ateria tai sitten ruokaisa salaatti, kuin hedelmää ja leipää. Useiden opiskelijan päivä ei lopu siihen, kun koulu loppuu, joten on hyvä syödä kunnon ateria lounaalla. Lounaasta ja vähän itsestä riippuen n. kolmen tai neljän tunnin kuluttua kannattaisi syödä välipalaa. Välipalaksi kannattaa ottaa banaani tai joku muu hedelmä, pähkinöitä, porkkanaa jne. Banaanit eivät ole kovin kalliita, eikä kilon porkkanapussikaan. Kun ostaa sellaisen (porkkanapussin) kotiin ja pesee ja kuorii porkkanan valmiiksi ennen kuin aamulla lähtee (tai jo illalla) on eväs helposti käsillä sitten iltapäivästä. Jotain kannattaisi kuitenkin syödä. Etenkin Nurmijärven kampuksella, kotimatka on usein tunnin ja enemmänkin, joten energiatasot ovat hyvin matalalla. Siinä vaiheessa, kun kotiin jo pääsee, on usein jo todella poikki. Tällöin on vaikea lähteä liikkumaan tai jatkaa koulujuttujen tekemistä, koska vain väsyttää. 

Ihmisestä riippuen jotkut haluavat syödä lämpimän ruuan vielä ihan iltasella. Tällöin kannattaa kuitenkin katsoa, ettei se ajoitu liian lähelle nukkumaan menoa. Täydellä vatsalla unen saanti voi olla haastavaa ja unen laatu kärsii. Jos et syö toista lämmintä ruokaa, niin suosittelen syömään illalla jotain kevyttä: leipää, jugurttia tai hedelmää, n. tunti ennen nukkumaan menoa. Tämä auttaa myös siinä, että aamulla ei tunne oloaan niin nälkäiseksi ja huono olo ei ehkä pääse yllättämään.

Viimeisenä sitten herkut. Tähän en sano muuta kuin, että älä kiellä niitä itseltäsi. Usein kun jonkin asian kieltää itseltään kokonaan, siitä tulee vain pakkomielle. Jos ajatus karkkipäivästä tuntuu omalta, niin käytä sitä. Jos joka päivä on karkkipäivä niin sekin käy. Tärkeää on, ettet tingi muusta ruuasta herkkujen takia. Syö silti aamupala, lounas, välipala ja iltaruoka. Itse myönnän tehneeni sitä, niinä viikkoina, kun on oikeasti ollut kiire ja ahdistanut, että olen hakenut kaupasta suklaalevyn ja syönyt sen saman tien. Ja se on vielä tapahtunut viikon jokaisena päivänä. Mielestäni jos se auttaa selviämään niin se on parempi vaihtoehto kuin kotona itkeminen. Etenkin koska suklaa on hyvää. Olen kuitenkin tällaisten viikkojen jälkeen koittanut hillitä omaa karkin syöntiäni, jahka olen saanut elämän taas rauhoittumaan. 
Tässä lätinät mun osalta. Toivottavasti sait jotain itsellesi tästä. Ihanaa loppupäivää sinulle!

- Sinna, liikuntatutor Nurmijärvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti