torstai 12. marraskuuta 2015

Häiritseekö sua?

Niin ne taas päivät pimenee ja alkava talvi tuo mukanaan myös monenlaisia tapahtumia niin siellä omalla kampuksella kuin muuallakin maailmalla. Hauskanpidon ja uusien tuttavuuksien lisäksi saattaa kuitenkin joskus kohdata myös niitä ikävämpiä tilanteita, kuten esimerkiksi häirintää.

Kaikki opiskelijat eivät välttämättä käy tapahtumissa eikä päihteillä tarvitse olla mitään tekemistä näiden ikävien tilanteiden syntymisessä. Joskus häirintää tapahtuu niissäkin paikoissa, joissa sitä ei olettaisi tapahtuvan, esimerkiksi siellä omalla kampuksella tai TKI-keskuksessa. Turvalliseksi koetussa ympäristössä häirintää on ehkä haastavampi huomata tai tunnistaa, ja jos kyseessä on vielä tuttu ja turvalliseksi koettu henkilö, joka käytöksellään, sanoin tai teoin häiritsee muita, on sitä helpompi katsoa läpi sormien. Häirintää kun on niin monenlaista ja jokainen kokee asian hyvin eri tavalla. 

 Mitään ei tarvii kestää yksin.

Kun jokin tilanne tai toisen ihmisen käytös alkaa itseä häiritsemään, on hyvä miettiä mitä voisi asialle tehdä. Yleensä kysymyksiä on kuitenkin enemmän kuin vastauksia. Mitä tällaisessa tilanteessa sitten pitäisi oikein tehdä? Sanoa suoraan, et hei, tollanen käytös ei oo ok? Kertoa jollekin luotettavalle ihmiselle, kuten lehtorille tai tutorille? Seurata vain sivusta tai kärsiä yksin ikävässä tilanteessa? Tapoja on monia, osa hyviä ja osa huonoja.

HUMAKOlla on tarjota tilanteeseen vielä yksi vastaus: yhteydenotto häirintäyhdyshenkilöön. Yksi huonoimmista valinnoista mitä häirintää kohdatessa voi tehdä, on vain jäädä tuleen makaamaan ja sietää ikävää tilannetta. Onkin siis hyvä tietää, että aina löytyy edes se yksi henkilö, joka kuuntelee. Ja sitä häirintäyhdyshenkilöt nimenomaan tekevät! Häirintäyhdyshenkilöt eivät vähättele tilannetta tai koettuja tuntemuksia, he eivät tuputa nopeita ratkaisuja hankaliin tilanteisiin, eivätkä lähde suinpäin syyttelemään ketään - he kuuntelevat yhteydenottajaa ja ovat tämän tukena. Asian mahdollinen selvittely tapahtuu kokonaan yhteydenottajan suostumuksen ja toiveiden mukaan.

Tämän vuoden häirintäyhdyshenkilöt Esa ja Heidi.

Olen itse toiminut häirintäyhdyshenkilönä pian vuoden ajan ja vaikka en olekaan mikään ammattilainen, niin suhtaudun valitsemaani rooliin ylpeydellä ja kunnioituksella. Se, että voin toiminnassa mukana olemalla tarjota apua kanssaopiskelijoille kaikissa yksiköissä, on mielestäni erittäin palkitsevaa. Toivon, että meidän humakilaisten joukosta löytyy vielä tyyppejä, joilla on aito halu auttaa kanssaopiskelijoita, ja että seuraavana vuonna häirintäyhdyshenkilöiksi valitut henkilöt ottavat roolin vastaan yhtä suurella innolla.

Häirintäyhdyshenkilöt valitaan perinteisesti hallituksen keskuudesta, joten jos olet kiinnostunut häirintäyhdyshenkilönä toimimisesta, käy tutustumassa myös hallituksen muuhun toimintaan ja eri sektoreihin täällä! Häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät myös HUMAKOn sivuilta.

Iloa pimeneviin iltoihin ja tsemppiä loppuvuoteen!

- Häirintäyhdyshenkilö Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti