tiistai 29. marraskuuta 2016

Havaintoja HUMAKOsta - Kampusvierailut Turkuun ja Pääkaupunkiseudulle

Minä täällä taas pienen tauon jälkeen, siis HUMAKOn viestintäsihteeri ja hankesuunnittelija, jonka tehtävänä on tänä vuonna ollut kiertää kaikki Humakin alueyksiköt. Olen kirjoittanut Havaintoja HUMAKOsta -blogisarjassani kevään kampusvierailuistani Kuopioon ja Jyväskylään. Tänä syksynä oli vuorossa Turku ja Pääkaupunkiseutu.

Turun TKI-Meri ja pallomeri

“Ainut kampusvierailu kun ei tarvinnut matkustaa. Nyt oltiin mun huudeilla. Pakko myöntää, että vierailun aikana oli muutamia hetkiä jolloin ajauduin muistelemaan omia opiskeluaikojani. Toiminta on kehittynyt paljon. Oli ihanaa huomata että mukana on motivoituneita tyyppejä ja opiskelijoista pidetään hyvää huolta sekä tutoreiden että jaoston panostuksella. Ja hiukan myös ehkä herättää kateutta Logomossa sinne ilmestynyt pallomeri, jossa olisi mukavaa ja innovatiivista tätäkin blogia kirjoittaa…”




Sain tutustua Turun paikallistoimintaan tutorvastaava Annan ja jaostovastaava Jennan opastuksella. Lisäksi mukana oli tutorlehtori Iina-Maria, jolta saatiin keskusteluun myös lehtorin näkökulmia. Vierailu oli hyvin keskustelupainoinen eikä sen kummempia esittelykierrosta vaadittu, koska Turun kampus sekä TKI-keskus ovat tuttuja minulle jo tämän syksyn HUMAKO-kiertueelta sekä tietenkin omista opiskeluajoista.

Vierailu oli lyhyt, mutta sitäkin antoisampi. Sain mukaani kehitysideoita ja hyvän käsityksen siitä miten paikallistoiminta Turussa hoidetaan. Hiukan saan vielä nauttia Turun kampusvierailun tunnelmaa kun menen joulukuussa vielä tutustumaan CampusSportin liikuntapalveluihin, jotka on Humakin Turun opiskelijoiden käytettävissä.

Pääkaupunkiseudun kolminaisuus

Pääkaupunkiseudun alueyksikkö on siitä poikkeava, että TKI-keskuksen lisäksi siihen kuuluu kaksi kampusta, Nurmijärvi ja Kauniainen. Lisäksi HUMAKOn toimisto sijaitsee Helsingin TKI-keskuksessa, joten sekin vaikuttaa HUMAKOn tunnettuuteen ja näkyvyyteen pääkaupunkiseudulla.

Nurmijärven kampusvierailu alkoi kahvittelutuokiolla tutorvastaava Sinnan kanssa. Tutoreiden toiminta on kampuksella melko aktiivista ja vaihtaritkin otetaan mainiosti huomioon. Eikä kokoontumispaikkana rantasauna järvimaisemineen varmasti vähennä opiskelijoiden osallistumisaktiivisuutta.

Esittelykierrokselle sain oppaakseni tutorlehtori Sirpan, joka esitteli ylpeydellä kampuksen opiskelijoiden sosiaalitilan, jossa tutustumishetkelläkin oli vaihtareiden ryhmätyöskentely käynnissä. Sosiaalitilat on tärkeitä opiskelijoille, joten oli hienoa nähdä toimiva esimerkki sellaisesta, joka on otettu monipuolisesti käyttöön. Kävimme yhdessä keskusteluja ensi kevään tulevista koulutuksista ja niiden sijoittumisesta kalenteriin. Ja tietenkin, kuten kaikilta muiltakin kampusvierailuilta, sain mukaani hyvän määrän palautetta ja kehittämisehdotuksia.

“Tapaamisen päätyttyä odottelin bussia kampuksen aulakahvilassa. Saatoin siinä odotellessani sortua yhteen liialliseen kahvikupilliseen ja sen avecina myyjän suosittelemaan suklaapatukkaan. Seurasin siinä sivussa kun aulakahvilan päätyyn roudattiin uutta biljardipöytää. Nurtsilla on mielettömät maisemat ja vielä biljardipöytäkin. Kyllä täällä opiskelija varmasti pystyy nauttimaan vapaa-ajastaan.”

Kauniaisistakin löytyi biljardipöytä opiskelijoiden sosiaalitilasta, jossa tutorit tarjoavat tarvittaessa myös kahvia opiskelijoille. Ja kun sosiaalitilan vierestä löytyy vielä kuntosalikin niin tietää että opiskelijoilla on täällä hyvä olla. Ruokala oli vierailupäivänäni koristeltu Halloween-teemaiseksi, joten mielekäs opiskeluympäristö on myös Kauniaissa.

Kauniaisissa tapasin tutorvastaava Leon ja tutorlehtori Niilan. Jutustelimme kampuksen tutoreista, tutorrahojen käyttämisestä ja yhteistyöskuvioista Nurmijärven tutoreiden kanssa. Tietenkin sain myös esittelykierroksen. Löysimme päärakennuksen käytävän varrelta myös uudistuneen palauteboksin.

Pääkaupunkiseudulla palautetta ja tapahtumia kolmen toimipisteen välillä hoitaa jaosto. Keskustelutuokio jaostovastaava Teemun kanssa avasi minun silmiäni sen suhteen miten monipuolista toimintaa heillä on, miten heidän taloutensa pyörii omalla painolla ja miten paljon he tekevät yhteistyötä tutoreiden kanssa. Teemu haluaisi lisää yhteistyötä kuitenkin myös eri alueyksiköiden jaostojen, näiden muutamien yhteisten haalarimerkkihankintojen lisäksi. Olisiko laajemmalla HUMAKOn paikallistoimijoiden yhteistyöllä vaikutusta myös koko Humakin yhteisöllisyyteen? Uskoisin että olisi.


Paikallistoiminnan kehittäminen

Humakin verkostomaisuus asettaa haasteen myös HUMAKOn toiminnalle. HUMAKOn paikallistoiminnan vaikutusta ja paikallistoimijoiden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Kampusvierailuiden aikana käydyt keskustelut antavat hyvin paljon ajateltavaa siitä mitä voitaisiin tehdä paremmin. On kehitettävä toimivampia keinoja viestintään ja käytettävämpiä työkaluja paikallistoimijoiden toiminnan tueksi. Haluankin kiittää tapaamiani paikallistoimijoita avoimista keskusteluista ja rakentavista kehitysehdotuksista!


- Suvi von HUMAKO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti