maanantai 30. toukokuuta 2016

Havaintoja HUMAKOsta: Opiskelijakuntakentän aalloilla





”Olipa kerran opiskelijakunnan työntekijä, jolla kävi hassun hauska tuuri. Tuuri tässä tarinassa tarkoittaa, että saa osallistua perättäisinä viikkoina tapahtumiin, joissa molemmissa risteilyalus näyttelee suurta roolia. Tässä tekstissä kerron miten mun surffailut amk-maailman ja opku-kentän aallon harjalla suijui. Went with the wave!”




AMK-päivät

Alkuun hiukan faktaa: Ammattikorkeakouluyhteisö kokoontuu vuosittain AMK-päiville, jotka järjestää Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, yhteistyössä vaihtuvan vastuukorkeakoulun sekä keskeisten yhteistyökumppaneiden Akavan ja STTK:n kanssa. Tänä vuonna järjestämisvastuussa oli myös Humanistinen ammattikorkeakoulu, joten Humakin henkilöstö ja opiskelijat olivat suuressa roolissa tapahtuman järjestämisessä. Myös HUMAKO oli tietenkin paikalla edustamassa ja poimimassa talteen kaikki amk-maailman ajankohtaisuudet ja uudet tuulet. Meitä oli minä, Marianna, Jenna ja Sini.


Ai niin muistinko mainita että nämä kaksipäiväiset AMK-päivät järjestettiin laivalla? Kyllä, olimme laivalla kaksi päivää. Ohjelma koostui puheenvuoroista jotka käsittelivät teemoja ammattikorkeakoulu ja digitalisaatio. Melkoisen digi-digi meiningin toi myös meemi-kilpailu, jonka voittaja kertoi suurinpiirtein että digitalisaatio on tuolla jossain, lets Dig-in! Niin ja nähtiinhän siellä ”julkkiskin”, jos ministeri Sanni Grahn-Laasosta ei lasketa niin Mikael Junger oli varmaan reissun mediasta tunnetuin vieras.

”Kävimme piipahtamassa mantereella. Olipas kyllä ihanaa käydä kävelyllä Tukholmassa. Kyllä raitis ilma teki poikaa! Kun viettää muutaman päivän ”loukussa” risteilyaluksella niin kaikki kosketus ulkomaailmaan on tervetulluttu. Kuvailtiin kanssa hiukan kun Mini-Hjördis seikkaili Tukholmassa meidän kanssa. Oli mukavan aurinkoinen sää piipahtaa maissa, vaikka hiukan kehossa tuntuikin pientä keinuntaa jatkuvasti. Ehkä olikin parempi palata takaisin laivaan jotta keho ei luulisi tämän olevan ohi…”

Ensi vuonna AMK-päivät järjestää Kajaanin ammattikorkeakoulu teemalla opiskelijoiden osaaminen. Istuin illallisella samassa pöydässä Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta KAMOn edustajien kanssa ja he ainakin vaikuttivat hyvin innokkailta ensi vuodesta. Saas nähdä millä kokoonpanolla ensi vuonna AMK-päiville osallistutaan. Villi veikkaus kuitenkin on että niitä päiviä ei vietetä merellä seilaten.

”Kotimatkalla. Muutaman tunnin kun jaksaisi vielä bussissa istua. Alkaa hiukan olemaan poikki. Vaikka oli hyvin antoisat AMK-päivät niin vähän silti on syytä kirota. Samperin ilmastointi, kokolattiamatot ja muutaman päivän peltipurkkiloukku! Tulin reissun jälkimainingeissa kipeäksi, jokin bakteeri kai tykkäsi minuun tarttua, kun nostatutti kuumeen yli 38 asteeseen. No olinkin kai kunnon nukkumisen tarpeessa kun on melkoista vauhtia tämä kevät kulunut. Ja onhan sitä hyvä kerätä voimia siihen ensi viikon risteilyyn."

SAMOKin henkilöstöpäivät

”Päästiin toiminnanjohtaja Mariannan kanssa taas viettämään laatuaikaa kun edessä oli työntekijöiden oma reissu henkilöstöpäiville. Viime viikolla yövyttiin laivan hytissä ja nyt kasvatettiin yhteistä yöpymistilaa muutamalla neliöllä, nimittäin tällä kertaa yövyttiin hotellihuoneessa. Vaikka meillä hiukan vapaa-aikaakin oli merkitty näiden päivien aikatauluun niin ei me Mariannan kanssa voida unohtaa HUMAKOa hetkeksikään. Meillä on käynnissä jatkuva ideointi ja jokin HUMAKOon liittyvä asia. Ollaan silleen melko tunnollisia työntekijöitä! Sairastetaankin yleensä vaan loma-aikaan.”




Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK järjestää kahdesti vuodessa henkilöstöpäivät, joihin osallistuu opiskelijakuntien työntekijöitä ympäri Suomea. Henkilöstöpäivät pitää sisällään ajankohtaisia ja uusia juttuja opiskelijakuntakentältä. Siellä pääsee tiedustelemaan mitä muissa opiskelijakunnissa asioita hoidetaan tai mitä eroja on isoilla ja pienillä opiskelijakunnilla. 

Nyyti ry kävi puhumassa kiusaamisesta korkeakoulussa. Korkeakoulukiusaaminen on ilmiönä vielä melkoisen vähän tutkittua. Kiusaamiseen liittyy usein jatkumo, kerran kiusaaja aina kiusaaja. Kyllä häirintäyhdyshenkilöt on hyvä olla olemassa, jotta mahdollisissa kiusaus tai häirintätilanteissa on tukea tarjolla. HUMAKOn häirintäyhdyshenkilöihin (hitsi-mikä-sanahirviö!) kannattaa kyllä ottaa vääryyden sattuessa yhteyttä. Voit heistä lukea enemmän meidän nettisivuilta.

”En voi kyllä käsittää kiusaamista, lapsien arjessa se tuntuu vielä jotenkin niin tavalliselta, niin inhottavaa kun se kuulostaakin, mutta osaavatko aikuisetkin kiusata? Osaavat! Se on aivan käsittämätöntä että aikuiset eivät osaa käyttäytyä niin etteivät kohtelisi ketään kaltoin, on sitten kyse opiskeluyhteisöstä tai työmaailmasta. Toki useat tekevät sitä tietämättään, mutta silti jättävät ikuisia arpia. Joskus sitä luulee että järkevyys kasvaa samaan tahtiin kuin ikä…”

Me ollaan opiskelijakuntana melkoisen pieni verrattuna isojen ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntiin, mutta sitäkin sinnikkäämpi. On kuitenkin kiinnostavaa huomata että samojen ongelmien kanssa opiskelijakunnat painiskelevat koosta riippumatta. Mutta nämä henkilöstöpäivät on kyllä melkoisen oiva keino vaihtaa kuulumisia, jakaa hyviä käytäntöjä sekä verkostoitua samoissa tehtävissä työskentelevien kanssa. Kollegoiden vertaistuki on kyllä aina paikallaan tässä työssä kun jokin muuttuu tai halutaan kehittää. Kollegat on hyvä tietopankki toimivista ja myös huonoista toimintatavoista. Kyllä, me opiskelijakunnat yhtenä rintamana ollaan melkoisen mahtavia järjestöjä.


- Suvi von HUMAKO


”Ps. Nyt kun mun kolmas blogiteksti on julkaistu joku saattaa miettiä että tekeekös se viestintäsihteeri&hankesuunnittelija siellä ollenkaan mitään töitä, kun on vaan reissua reissun perään. Jotenka mun juttusarjan seuraava teksti tulee kertomaan meikäläisen työn tekemisestä. Eli kaikki epäilijät: Save the date 13.6. Havaintoja HUMAKOssa jatkuu…”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti