maanantai 23. toukokuuta 2016

Toiminnanjohtaja bloggaa - Vaikuttamista valtakunnallisesti ja kunnallisesti

Tervetuloa lukemaan toiminnanjohtaja bloggaa-juttusarjaa. Tänään kerron tekstissä HUMAKOn vaikuttamistoiminnasta valtakunnallisella ja kunnallisella tasolla.

Aiemmin kerroin HUMAKOn toiminnasta. Siitä että mitenkäs HUMAKO toimikaan ja mitä se hallitus oikein tekee. Noissa teksteissä on hieman kuvattu meidän rakennetta. Tarkoitus on myös ollut avata sitä, mitä kaikkea meillä tehdään ja minkälaisilla resursseilla. Jos et noita tekstejä ole aiemmin lukenut, niin suosittelen ehdottomasti lukemaan, koska ne auttavat vähän ymmärtämään tätä kokonaisuutta.

Vaikka olemme pieni opiskelijakunta, teemme kuitenkin paljon vaikuttamistyötä. Pienenä opiskelijakuntana pystymme moniin ketteriin ratkaisuihin.


Valtakunnallista vaikuttamista SAMOKin kautta

Valtakunnallisissa, kaikkia opiskelijoita koskevissa asioissa, tuemme kattojärjestömme SAMOKin tekemää vaikuttamista. SAMOK eli Suomen opiskelijakuntien liitto ajaa kaikkien Suomen ammattikorkeakouluopiskelijoiden asiaa. SAMOKilla on jäseniä eri opiskelijakuntien kautta 63 000 mutta SAMOK ajaa kaikkien 140 000 AMK-opiskelijoiden asiaa. Kuten te HUMAKOn jäseninä olevat opiskelijat voitte vaikuttaa HUMAKOn toimintaan, niin samalla tavalla HUMAKO voi vaikuttaa SAMOKin toimintaan. HUMAKOssa tuosta vaikuttamistyöstä vastaa hallitus edustajiston ohjauksella. Vaikutamme SAMOKin ajamiin asioihin SAMOKin liittokokouksissa sekä osallistumassa aktiivisesti SAMOKin tapahtumiin ja niissä käytäviin keskusteluihin. SAMOK tekee valtakunnallista vaikuttamistyötä ja me vaikutamme siihen, mihin asioihin pitäisi vaikuttaa. Juuri SAMOKin asiantuntevan edunvalvontatyön takia myös me olemme SAMOKin jäseniä. Osallistumme isompiin vaikuttamisasioihin esimerkisi eduskunta- tai kunnallisvaalien yhteydessä. Osallistumme SAMOKin järjestämiin mielenosoituksiin ja välillä tuemme muiden opiskelijakuntien kanssa SAMOKin vaikuttamistyötä esimerkiksi yhteisillä kannanotoilla.


Paikallisessa vaikuttamisessa yhteistyössä on voimaa!

Koska Humak toimii monella paikkakunnalla, ei meillä riitä millään aika seurata jokaisen paikkakunnan paikallispolitiikkaa yksin. Kunnallisiin asioihin vaikutammekin yhdessä muiden opiskelijajärjestöjen kanssa. Meillä yksin ei ole resursseja tavata Humakin kampuspaikkakuntien päätöksenteosta vastaavia tahoja. HUMAKOn hallitus kuitenkin osallistuu vaikuttamiseen omilla alueillaan. Jokaiselle alueelle on siis nimetty yksi vastuuhenkilö hallituksesta, joka seuraa juuri kyseisen paikkakunnan asioita. Tällä hetkellä HUMAKO on mukana seuraavissa yhteistyökuvioissa:

Pääkaupunkiseudulla yhteistyötä tehdään World Student Capital (WSC) -verkoston kautta. Verkostossa on mukana pääkaupunkiseudun opiskelija- ja ylioppilaskuntia. Vuonna 2012 Helsinki oli World Design Capital, ja silloin käynnistettiin myös World Student Capital-verkoston toiminta. WSC:n unelmaan kuului pääkaupunkiseudun asumistilanteen ja poikittaisjoukkoliikenteen parantaminen, pyörille tarkoitetun kampuskehän saaminen kampusten välille, opiskelijayrittäjyyden tukeminen sekä hauskan, tapahtumarikkaan kaupungin luominen. WSC on alusta lähtien tavoitellut samaa kuin Helsinki itsekin: olla fun and functional, paikka, jossa luovuus ja luotettavuus kohtaavat. Hankevuoden jälkeen yhteistyötä on jatkettu ja verkosto tapaa säännöllisesti sekä järjestää vuosittain yhden tapahtuman. Hankkeen kautta tiivistyneen yhteistyön tuloksena pääkaupunkiseudun opiskelijakunnat julkaisivat syksyllä 2013 yhteisen kaupunkipoliittisen ohjelman. HUMAKO hyväksyi ohjelman syksyllä 2015.





Turussa yhteistyötä tehdään Ryhmä 40 000 kautta. Ryhmä 40 000 -verkostoon, jonka tavoitteena on korkeakouluopiskelijoille tärkeiden asioiden edistäminen Turun kunnallispoliittisessa päätöksenteossa. Ryhmässä ovat mukana HUMAKOn lisäksi Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO, Studerandekåren Novium vid Yrkeshögskolan Novia, Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta O'Diako, Turun yliopiston ylioppilaskunta TYY ja Åbo Akademis Studentkår. Ryhmä edustaa nimensä mukaisesti noin 40 000 korkeakouluopiskelijaa.

Vuonna 2016 Ryhmä 40 000 jatkaa vaikutustyötään toteuttamalla opiskelijoiden kunnallispoliittisen kyselyn kaikille Turun korkeakouluopiskelijoille. Lisäksi Ryhmä 40 000 valmistautuu kevään 2017 kunnallisvaaleihin.

Jyväskylässä ollaan käynnistämässä yhteistyötä laatimalla Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn ja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn kanssa yhteistä kuntavaaliohjelmaa. Jyväskylässä tullaan sen pohjalta tekemään yhteistä kuntavaalivaikuttamista.

Kuopiossakin yhteistyötä ollaan käynnistämässä Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAVOTTAn ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYYn kanssa.

Pääkaupunkiseudulla ja Turussa on useita opiskelija- ja ylioppilaskuntia, jolloin tekijöitäkin yhdessä tekemiseen on paljon. Jyväskylään ja Kuopioon saadaan varmasti myös yhteistyötä käynnistettyä tulevina vuosina. Tapahtumien osalta yhteistyötä tehdään jo nyt, mutta yhteistä kunnallista vaikuttamista tullaan tulevaisuudessa varmasti kehittämään! Joka paikkakunnalla yhteistyötä tehdään vähän eritavalla ja eritasoisesti. Vaikka usein olemmekin se yhteistyössä mukana oleva pienin järjestö, ovat mielipiteemme silti arvokkaita ja meidät otetaan ilolla toimintaan mukaan. Yhteistyössä pääsemme hyödyntämään muiden opiskelijajärjestöjen asiantuntemusta.

Kuinka paljon tiesit tekemästämme vaikuttamistoiminnasta etukäteen? Kiinnostaako sinua lukea vaikuttamistoiminnasta joka ei koske omaa paikkakuntaasi? Entä minkälaista tietoa haluaisit SAMOKin kautta tekemästä vaikuttamisesta? Kommentoi ja vaikuta!

Marianna Rantanen,
HUMAKOn toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti