maanantai 25. huhtikuuta 2016

Toiminnanjohtaja bloggaa - Mitenkäs se HUMAKO toimiikaan?

Olen ollut mukana opiskelijakuntien toiminnassa jo 8 vuotta. HUMAKOon tulin töihin helmikuussa 2012 ja sitä ennen olin Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunta LAMKOssa. LAMKOssa toimin ensin vuoden edustajistossa ja sen jälkeen kolme vuotta hallituksen puheenjohtajistossa. Opiskelijakuntatoiminta on itselleni tullut tässä ajassa varsin tutuksi ja paljon kaikenlaista tietoa on ehtinyt mukaan tarttumaan. Nyt ajattelin aloittaa HUMAKOn blogissa pienen juttusarjan "Toiminnanjohtaja bloggaa", jossa jaan tietoa myös teille lukijoille. Tässä ensimmäisessä tekstissä kerron, että mitenkäs HUMAKO oikein toimiikaan.

HUMAKOn asema perustuu lakiin. Niin kauan kuin on olemassa Humanistinen ammattikorkeakoulu, niin kauan on olemassa myös Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO. Laki määrää meille erilaisia tehtäviä. Meidän tehtävä on lain mukaankin valvoa meidän jäsenten/opiskelijoiden etua. Jotta voimme toteuttaa tätä tehtävää, on meillä oltava muutama muukin asia kunnossa. Tarvitsemme tietysti toimijoita jotka toiminnasta vastaavat. Lain mukaan meillä pitää olla edustajisto ja hallitus. Molemmat koostuvat opiskelijoista.


Tutorit toimivat opiskelijoiden tukena

Lähdetään kuitenkin liikkeelle ihan alusta. Kun aloitit opiskelut, kohtasit varmaan ensimmäiseksi tutoreita? Tutorit vastaavat opintoja ja opiskelua tukevasta toiminnasta. Tutorit ovat HUMAKOn toimijoita. HUMAKO kouluttaa tutorit ja kehittää tutortoimintaa jatkuvasti eteenpäin opiskelijoilta ja tutoreilta saamansa palautteen pohjalta. HUMAKOssa esimerkiksi luetaan huolellisesti tutoreiden raportissa olevat kehitysehdotukset. Jokaisella kampuksella on tutoreiden keskuudesta tutorvastaavat ja jatkuvasti keräämme palautetta myös heidän kauttaan. Opiskelijat saavat siis äänensä kuuluviin tutoreiden kautta mutta myös toimiessaan tutorina. Tutortoimintaan voi hakea kuka vain HUMAKOn jäsen. Kaikki hakijat haastatellaan ja haastatteluiden perusteella valitaan koulutettavat tutorit.


Jaostot keräävät palautetta ja järjestävät tapahtumia

Tutoreiden lisäksi paikallisella tasolla toimii jaostot. Jaostot keräävät palautetta esimerkiksi palautelaatikoiden kautta (laatikoiden sijainnit voit tarkistaa täältä: http://www.humako.net/paikallistoiminta/paikalliset-jaostot), järjestävät tapahtumia tai muuta kivaa. Turussa jaosto on esimerkiksi järjestänyt opiskelijoille kahvittelumahdollisuuden (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1699869603597029&id=1689005854683404). Jaostot ovat myös HUMAKOn toimijoita. Jaostotoimintaa on HUMAKOssa ollut vasta muutaman vuoden käynnissä ja toiminta kehittyy jatkuvasti uusien toimijoiden myötä. Jaostot toimivat jokaisessa alueyksikössä ja jaostojen jaostovastaavat pitävät tiivistä yhteyttä hallituksen jaostovastaavaan. Palautteet opiskelijoilta ja jaostojen jäseniltä kulkevat siis heidän kauttaan hallitukselle asti. Jaostoihin voi hakea mukaan kuka vain Humakin opiskelija. Kaikki hakijat haastatellaan ja haastatteluiden perusteella valitaan uudet jaostotoimijat.

Hallitus toimii työjuhtana ja työntekijät tukevat

Varsinaisena työjuhtana meillä HUMAKOssa toimii hallitus. Itse toiminnanjohtajana teen tiivistä yhteistyötä hallituksen puheenjohtajan kanssa, mutta myös muiden hallituksen jäsenten kanssa. Hallituksen ja meidän työntekijöiden työ ei pahemmin teille opiskelijoille näy. Luultavasti kuitenkin huomaisitte, jos jättäisimme sen tekemättä!
Hallitus ja työntekijät työskentelevät HUMAKOssa tiimeissä. Tällä hetkellä meillä on käytössä viisi eri tiimiä: johtotiimi, hanketiimi, tutortiimi, viestintätiimi ja edunvalvontatiimi. Seuraavassa blogitekstissä paneudun tarkemmin hallituksen ja työntekijöiden toimintaan, mutta keskityn tässä yleisiin asioihin.

Hallitukseen voi hakea kuka vain Humakin opiskelija. Hallitus toimii meillä kalenterivuoden kerrallaan. Työkaverini vaihtuvat siis vuosittain. Se tekee työstä välillä todella haasteellista mutta toisaalta myös mahtavaa. Hallitus vastaa kaikesta tekemisestä, meidän työntekijöiden tehtävä on pyörittää HUMAKOn arkea ja tukea heidän toimintaansa. Minun tehtäviini kuuluu siis paljon neuvomista ja ohjaamista mutta myös kokonaiskuvan hahmottamista. Viestintäsihteeri Suvi vastaa HUMAKOn jäsenpalveluiden pyörittämisestä, viestintään liittyvistä asioista sekä tänä vuonna hän on mukana myös tutor- ja jaostotoiminnassa.

Vuoden 2016 HUMAKOn hallitus, edustajisto ja työntekijät


Edustajisto päättää mitä tehdään

Kun opiskelijoista koostuva hallitus vastaa toiminnasta ja me työntekijät olemme sitä tukemassa, niin edustajisto on se, joka toiminnasta päättää. Edustajisto tekee toiminnan suurten suuntaviivojen linjaukset. Edustajisto päättää, ketä hallituksessa toimii. Hallituksen tehtävä on yhdessä työntekijöiden kanssa valmistella edustajiston päätettävät asiat ja esitellä ne edustajistolle. Edustajisto hyväksyy vuosittain talousarvion, jossa päätetään mihin rahaa käytetään sekä toimintasuunnitelman, jossa päätetään vuosittaiset toiminnan painopisteet. Edustajisto hyväksyy vuosittaisten suunnitelmien lisäksi myös useamman vuoden toimintaa koskevia materiaaleja, kuten strategian (mihin HUMAKO toiminnallaan pyrkii useamman vuoden ajan ja miten sinne aiotaan päästä), viestintästrategian (mihin viestinnällä pyritään ja miten sitä tehdään) ja yhdenvertaisuussuunnitelman.

Edustajistoon voi hakea kuka vain HUMAKOn jäsen ja toimijat edustajistoon valitaan jäsenvaalilla, jossa kuka vain HUMAKOn jäsen saa äänestää.

Yhteenvetona voisin todeta
, että opiskelijakunta toimii aika monella tavalla. Meillä on monenlaisia eri toimintamuotoja ja useita mahdollisuuksia osallistua toimintaan. Laki asettaa toiminnalle tietyt tehtävät ja säännöt määräävät edustajiston ja hallituksen toimintaa. Teillä opiskelijoilla on kuitenkin valta päättää siitä, mitä HUMAKO tekee. Muistakaa käyttää sitä. Jotta sen vallan käyttäminen tulisi vielä helpommaksi, koostan tähän juttusarjan yhteen osaan myös vinkkejä siihen, miten toimintaan voi osallistua ja vaikuttaa, jotta juuri Sinunkin olisi helppo löytää ne omat keinot!

Kommentoi ja kerro, mistä Sinä haluaisit toiminnanjohtajan bloggaavan? Mikä sinua kiinnostaa HUMAKOn toiminnassa? Mitä haluaisit tietää opiskelijakunnan arjesta? Kaikki ideat ja toiveet ovat tervetulleita!

Marianna Rantanen
HUMAKOn toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti