keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Kiristetäänkö opiskelijoiden nälkävyötä entisestään?

Sipilän hallitusohjelmaan on kirjattu opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvat ennätykselliset leikkaukset. Opiskelijoiden toimeentulosta aiotaan leikata 70 miljoonaa euroa jo tämän hallituskauden aikana. Opintotuen uudistamista on selvittänyt professori Roope Uusitalo, joka luovutti raporttinsa 1.3. opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle. Uusitalon raportin lopputulema on, että opintorahan taso laskee rajusti.


Opintotukeen esitetyt muutokset pähkinänkuoressa.


Opintorahaa leikattaisiin nykyisestä 336,76 eurosta toisen asteen opintorahan 250,28e tasolle.


Ehdotettu leikkaus korkeakouluopiskelijoiden opintorahaan on 85,90 euroa kuukaudessa. Korkeakouluopiskelijoiden maksullinen ruokailu on ollut aiemmin peruste maksaa korkea-asteen opiskelijoille nykyisen suuruista opintorahaa.


Opintolainan osuus nousisi 400 eurosta 650 euroon kuukaudessa.  


Tähän asti opintolainan ottaminen on ollut vapaaehtoista. Opintorahan leikkausten myötä yhä useampi joutuisi kuitenkin turvautumaan opintolainaan. Opintolainan ottamisen vaihtoehdoksi jäisi tietenkin opintojen ohella työskentely. Samaan aikaan opintojen edistymisvaatimuksia kuitenkin nostettaisiin nykyisestä viidestä opintopisteestä kuuteen opintopisteeseen tukikuukautta kohti. Näin ollen välttyäkseen opintolainan ottamiselta, tulisi opiskelijan pystyä opiskelemaan päätoimisesti (n. 40,5 viikkotuntia vrt. keskimääräinen vakituisen ansiotyön viikkotuntimäärä) sekä samalla työskentelemään toimeentulonsa turvaamiseksi.


Opintolainan hyvitystä laskettaisiin nykyisestä 40%:sta 30%:iin.


Nykyinen malli kannustaa opiskelijoita aidosti valmistumaan tavoiteajassa. Kun opiskelija suorittaa opintonsa tavoiteajassa voi hän saada opintolainasta tuntuvan hyvityksen ja välttää suhteettoman velkaantumisen. Jatkossa opintojen edistymisvaatimukset pyrkivät vauhdittamaan opintoja. Lainaosuuden kasvaessa opiskelijoilla on kuitenkin valmistumisen jälkeen harteillaan yhä suuremmat velat eikä hyvityskään laske enää takaisinmaksettavan lainan määrää samassa suhteessa.


Tukea ei enää jatkossa myönnettäisi erikseen ylempään ja alempaan korkeakoulututkintoon


Kaikkia korkeakouluopintoja varten myönnettävä tukikuukausien määrä lyhenisi nykyisestä 64 kuukaudesta 54 kuukauteen. Opintotukikuukausien enimmäismäärän laskeminen nykyisestä ei jousta opiskelijan elämäntilanteiden muutoksissa, kuten perheenlisäys tai sairastuminen. Myös alan vaihto hankaloituisi tämän myötä.


Vastusta ehdotuksia HUMAKOn kanssa
Uusitalon ehdottama opintotukiuudistus on leikkaus suomalaisten nuorten ja Suomen tulevaisuudesta. HUMAKOn hallituksen puheenjohtaja Jenna Ojala toteaakin, että tämän kaltaiset opintotukeen kohdistuvat leikkaukset on kuin Suomi ampuisi itseään jalkaan. “Suomen tulevaisuus on koulutuksessa sekä sen tuomassa osaamisessa. Esitetyt leikkaukset polttavat kynttilää molemmista päistä. Ne vaativat yhä suurempaa osaa opiskelijoista tekemään opintojensa ohella töitä taloudellisen tilanteen turvaamiseksi, mutta samalla opintoja pitäisi suorittaa yhä kovemmalla tahdilla” sanoo Jenna.


HUMAKO kannustaa kaikki opiskelijoita osallistumaan Helsingissä järjestettävään opintotukeen kohdistuvien leikkausten vastaiseen mielenosoitukseen 9.3. klo 13. HUMAKO tekee myös yhteistyötä Kuopion, Jyväskylän sekä Turun alueen ylioppilas- ja opiskelijakuntien kanssa tarjotakseen edullisen bussikuljetuksen mielenosoitukseen mieliville. Lue tästä lisää HUMAKOn sivuilta http://www.humako.net/uutiset.html?43521

Lue lisää mielenosoituksesta tapahtuman facebook sivulta ja käy klikkaamassa itsesi osallistuvaksi! https://www.facebook.com/events/983431838405738/  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti