Jokaisesta työntekijälle maksettavasta palkasta peritään myös työttömyysvakuutusmaksu, joka on yksi osa työttömyysetuuksien rahoitusmallia Suomessa. Toisen osan muodostavat työttömyyskassojen jäsenmaksut. Työttömyysetuuksien tarkoitus on turvata toimeentulo työnhaun aikana. TE-toimistoon ilmoittautuneelle työttömälle työnhakijalle maksetaan työmarkkinatuki, peruspäiväraha tai ansiopäiväraha. Työttömyyskassan jäsen saa työssäolo- ja jäsenyysehdon täytettyään ansiopäivärahaa, jonka suuruus perustuu nimensä mukaisesti työttömyyttä edeltäneeseen palkkaan. Esimerkiksi kahden tuhannen euron kuukausipalkka oikeuttaa arvion mukaan noin 58 euron suuruiseen ansiopäivärahaan peruspäivärahan ollessa noin 32 euroa päivässä.
Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha
Oikeus ansiopäivärahaan eli työssäolo- ja jäsenyysehto on sama kaikille työtä tekeville Suomessa – myös opintojensa ohessa työskenteleville. Työssäoloehtosi täyttyy, kun olet työskennellyt vähintään 26 työviikkoa 28 kuukauden aikana eli niin sanotulla tarkastelujaksolla. Yhdeksi työviikoksi lasketaan sellainen työviikko, jonka aikana olet tehnyt töitä vähintään 18 tuntia ja palkkasi on jonkin työehtosopimuksen mukainen tai vähintään 1 154€/kk. Tämä luku tarkistetaan vuosittain. Työn ei kuitenkaan tarvitse olla yhtäjaksoista ja esimerkiksi päätoiminen opiskelu pidentää tarkastelujaksoa. Kuuden kuukauden työssäoloehto voi kertyä sinulle jo kahden kesätyön aikana tai työskennellessäsi lukukauden opintojen ohella.Jos teet töitä opintojesi ohella, sinulla on mahdollisuus valita. Voit viimeistellä työttömyysturvasi liittymällä jo opintojesi aikana työttömyyskassan jäseneksi, sillä maksat työttömyysturvasta jo palkastasi. Jos et työllisty heti valmistuttuasi, saat joko peruspäivärahan tai ansiopäivärahan valinnastasi riippuen. Työttömyyskassan jäsenyys on kuin mikä tahansa vakuutus. Ennakoi.
Ammattiliiton ja työttömyyskassan eroavaisuudet ja yhteistyö
Palkka ei tarkoita ainoastaan nettoansioita palkkapäivänä, vaan se vaikuttaa myös ansiopäivärahan suuruuteen. Palkalla on myös muita merkityksiä, sillä sen perusteella määräytyy myös tuleva eläkkeesi. Palkan avulla voidaan myös selventää työttömyyskassojen ja ammattiliittojen eroa. Työttömyyskassan jäsenyys ei tarkoita ammatillista järjestäytymistä, eikä työttömyyskassa ole ammattiliitto. Vaikka valtaosa työttömyyskassoista toimii rinnakkain ammattiliittojen kanssa, niiden tehtävä on ainoastaan jakaa työttömyysetuuksia eli rahaa valtakunnallisesti sovitun käytännön ja työttömyysturvalain mukaisesti.Ammattiliitot vaikuttavat sen sijaan palkan suuruuteen neuvotellen jäsentensä palkankorotuksista, jotta heidän ostovoimansa paranee. Se tarkoittaa sitä, että saat ostettua maidon kaupasta jatkossakin, vaikka sen hinta nousisikin. Ammattiliitot neuvottelevat palkan ohella myös muut työehdot työnantajaliittojen kanssa.
Toisaalta jokaisen työura muodostuu monista siirtymistä, eikä epävarmuus työstä tai työttömyyskaudetkaan ole Y-sukupolvelle vieraita. Entä, kun palkanmaksu loppuu? Joskus työsuhteeseen liittyy ongelmiakin. Edelleen, työttömyyskassa antaa vain ja ainoastaan taloudellista turvaa. Työttömyyskassa ei auta työpaikkakiusaamistilanteissa tai ota kantaa siihen, onko lomautus tai irtisanominen laillinen. Se ei myöskään tarkista, onko opiskelijan tekemä työsopimus ehdoiltaan heikko tai lainvastainen. Sitä varten on ammattiliitto.
Mitä saan jäsenmaksullani?
Työttömyyskassojen jäsenmaksu on usein alle sata euroa vuodessa. Se sisältyy lähes poikkeuksetta ammattiliittojen jäsenmaksuihin, jolloin ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsenmaksu on yhteensä noin kolme neljä sataa euroa vuodessa. Koska ammattiliittojen jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia, todellinen vuosijäsenmaksusi on noin puolet siitä, mitä maksat palkastasi.Ammattiliitot ja työttömyyskassat tukevat toinen toisiaan ja työntekijä tarvitsee molempia. Niiden tehtävät, tarkoitus ja jäsenmaksut eroavat kuitenkin toinen toisistaan. Harva huomaa tämän arjessaan, mutta ero on hyvä tunnistaa.
Kaiken perusta on yhteisöllisyys
Puhutaan lopuksi myös kaverin palkasta. @STTKMikonkadun vastikään julkaistussa Historiallisen turmeltunut nuoriso? -pamfletissa pohditaan ammattiyhdistysliikkeen solidaarisuuden tarkoittavan eri asioita ja ilmentyvän eri tavoin sukupolvista riippuen. Yksilöllisyys kaikuu aikamme kategorisena imperatiivina. Työttömyysturva ja palkkaedunvalvonta näyttäytyvät henkilökohtaisilta vakuutuksilta, mutta juuri niissä elää ammattiyhdistysliikkeen (unohdettu) yhteisöllisyys, ammatillisen järjestäytymisen merkitys ja työttömyysturvan tarkoitus. Maksan palkastani niin työttömyysvakuutusmaksun kuin ammattiliittoni ja sen työttömyyskassankin jäsenmaksun sekä itseni että sinun puolesta.Keskustellaan työttömyysturvasta tarkemmin Humako-opiskelijakunnan oppilaitoskiertueella. Työttömyyskassat maksavat päivärahaa myös opinto- ja vuorotteluvapaan aikana, minkä lisäksi ansiosidonnaisella päivärahalla voi myös opiskella, mikäli täyttää ehdot. Tutustu työttömyysturvaan myös seuraavilla nettisivuilla.
- Ansiosidonnainen työttömyysturva ja laskuri | Työttömyyskassojen yhteisjärjestö tyj.fi
- Työttömyysvakuutusmaksujen suuruus | Työttömyysvakuutusrahasto tvr.fi
- Työttömyysetuuden hakeminen | Työ- ja elinkeinopalvelut te-palvelut.fi
- Työelämään tulevan muistilista ja työehdot | työelämään.fi
- Ammattiliitto Jyty ja sen jäsenyhdistykset | jytyliitto.fi
Yhteys: mikko.lehtonen(at)jytyliitto.fi
Twitter: (at)mige_lehtonen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti