perjantai 26. syyskuuta 2014

Edusta opiskelijan asiaa!


Toimin nyt toista vuotta edustajistossa. Tällä hetkellä toimin opiskelijakunnan puheenjohtajana ja minua pyydettiin kertomaan mikä edustajisto on, mitä se tekee ja millaista siellä itse asiassa on olla.


Edustajisto on kummallinen henkiolento, josta olet varmaan HUMAKO-kiertueella kuullut. Nyt sinne taas haetaan ensi vuodelle jäseniä, mutta miksi kannattaa hakea? Kerron ensin vähän siitä mitä varten edustajisto on ja sen jälkeen vielä tärkeä tieto siitä, että mitä siellä nyt oikeastaan sitten tehdään.

Hallinnollisena kapulointina edustajisto on opiskelijakunnan korkeinta päätäntävaltaa käyttävä hallintoelin. Suomeksi sanottuna edustajistossa tehdään isoja opiskelijakuntaan liittyviä päätöksiä. Näihin kuuluu muun muassa opiskelijakunnan talouden ja toiminnan suuntaviivojen hyväksyminen. Edustajisto osoittaa suunnan, johon muut vievät opiskelijakuntaa. Jos tunnet yhdistystoimintaa yleisesti saatat tunnistaa, että edustajisto toimii samoin kuin yhdistyskokous – jäsenistö vain valtuuttaa tietyt edustajat korvaamaan yhdistyskokouksen.

Jotta ymmärtää mikä edustajisto on täytyy myös vähän katsoa mikä se hallitus on. Hallitus on se työmyyräjoukkio, joka valmistelee asioita ja tekee paljon työtä. Hallitus on juuri sitä väkeä, joka käytännön tasolla vie asioita siihen suuntaan, mihin edustajisto on linjan osoittanut. Edustajisto tarvitsee hallitusta, joka keskittyy yksityiskohtiin ja käytännöllisyyteen. Toisaalta kuitenkin hallituskin tarvitsee edustajistoa, joka pystyy keskittymään suuriin linjoihin, eikä ole yhtä lailla niin sanotusti arjessa kiinni.

Tästähän pääsemmekin luontevasti siihen mitä edustajisto käytännössä tekee.  Koska hallitus on se, joka valmistelee asiat ja vie ne käytäntöön, edustajistolle ei jää kovin suurta työtaakkaa. Edustajisto kokoontuu sääntöjen mukaan kolme kertaa vuodessa, pääsääntöisesti HUMAKOn toimistolla Helsingissä (matkakulut korvataan tietysti!). Kokoontumisissa käydään läpi valmisteltuja asioita ja pidetään kokous, jossa edustajisto tekee päätökset. Tilaisuudet ovat yleensä yhden tai kahden päivän hommia. Näiden lisäksi edustajisto saattaa myös kokoontua ylimääräisiin kokouksiin, jotka yleensä pidetään etäyhteydellä ja kestävät muutaman tunnin. Ylimääräisiä kokouksia saattaa olla muutamia vuodessa. Edustajistotyö ei siis ole kovin raskasta ja se kuinka paljon aikaa siihen kuluu ja kuinka paljon saa siitä itse irti riippuu paljolti omasta aktiivisuudesta.

Miten olen itse viihtynyt edustajistossa? Hyppäsin koulun alussa heti edustajistoon mukaan ja minut nimitettiin puheenjohtajaksi. Työ on ollut mielenkiintoista ja siinä on saanut uusia näkökulmia paitsi opiskelijakuntaan, järjestötyöhön ja kouluun, mutta myös omiin opintoihin. Opinnoista puheenollen on tietysti mukava lisä, että opiskelijakuntatyön saa myös muutettua opintokorttiin näkyviksi opintopisteiksi. Edustajisto on ollut hyvä seurantapaikka ja kevyt askel mukaan opiskelijakuntatoimintaan.

Pyydänkin teitä kaikkia menemään osoitteessa http://humako.net/uutiset.html?32 löytyvään vaalikuulutukseen ja sieltä lueskella lisää yksinkertaisesta hakuprosessista. Vielä ehtii mukaan! Asettukaa siis ehdolle edustamaan opiskelijan asemaa eri kampuksilta ja koulutusohjelmista. Monipuolisuus on hyväksi!

Tulostan itsellenikin hakemuksen!

Otto Rosenlund
Opiskelijakunnan puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti