torstai 25. syyskuuta 2014

Luottamusmies on työpaikkasi oma järjestyksenvalvoja

Luottamusmies on työntekijöiden tärkein edustaja työpaikalla - työsuojeluvaltuutetun rinnalla. Luottamusmies on työpaikan arjen asiantuntija ja sinun liittosi lähin edustaja sekä linkkisi työnantajaan. Luottamusmies edustaa sinua työpaikan haastavissa hetkissä ja antaa neuvoja työsuhteeseen ja oikeuksiisi liittyvissä asioissa. Kun aloitat työt uudessa työpaikassa, on ensimmäinen tehtäväsi selvittää kuka on työpaikan luottamusmies. Kun työpaikalla työskentelee vähintään 5-työntekijää, on useimpien sopimusten mukaan työntekijöillä oikeus valita luottamusmies. Valitettavasti monella pienellä työnantajalla ja työpaikalla tämä oikeus unohtuu, varsinkin kolmannen sektorin työpaikoilla HUMAKista valmistuneiden työntelijöiden keskuudessa on vähän luottamusmiehiä.

 Luottamusmiestä ei valita vain työnantajan kiusaksi vaan luottamusmiesjärjestelmä takaa oikeudenmukaisen ja sopimuksiin perustuvan neuvotteluyhteyden ja tiedonjakamisen työntekijöiden ja työnantajan välillä. Sana luottamusmies kuvastaa hyvin tehtäväkuvaa. Luottamusmies on samaan liittoon kuuluvien yhteinen demokraattinen valinta henkilöstä joka edustaa heitä, ja nauttii työntekijöiden luottamusta.

JHL:n opiskelijajäseniä luottamusmiehemme auttavat työharjoitteluissa ja palkallisessa työsuhteessa. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tukee monipuolisesti liittonsa luottamusmiehiä työpaikoilla. Luottamusmiehille järjestetään laadukasta palkallista koulutusta, jossa perehdytään yksityiskohtaisesti sopimuksiin, oikeuksiin ja verkostoihin.

Luottamusmiesten keski-ikä on ollut huolestuttavassa nousussa ja uusia aktiivisia luottamusmiehiä tarvittaisiin mukaan työpaikoilla. HUMAKista valmistuneet omaavat sopivaa arvomaailmaa, tietoja ja taitoja, jotka edesauttaisivat luottamusmiehen tehtävässä. Luottamusmiesjärjestelmä ei saisi olla vain kuntien, valtion ja suurten työpaikkojen etuoikeus. Sen tulisi ulottua konkreettisesti jokaiseen suomalaiseen työpaikkaan ja ammattikuntaan. Oikeudenmukainen työelämä vaatii rehdin neuvotteluyhteyden työnantajan ja työntekijän välillä.

Kannustankin kaikissa työharjoitteluissa ja palkallisissa töissä rohkeasti selvittämään työpaikan luottamusmiehen ja keskustelemaan hänen kanssansa. Jos työpaikalla ei ole luottamusmiestä ota rohkeasti yhteyttä liittoosi, niin yhdessä voidaan varmistaa, että työntekijöiden ääni kuuluu ja jokaisella meillä olisi samat oikeudet vaikuttaa ja tulla kuulluksi työelämässä.

Kirjoittaja on HUMAKista valmistunut Yhteisöpedagogi joka saa nykyään leipänsä työntekijöiden puolesta taistelemalla aluetoimitsijana JHL:n Etelä-Suomen aluetoimistossa.

Ossi Ollikainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti