Hei sinä - yhden arvokkaimman aarteen omaava kansalainen, muistathan äänestää fiksusti.
Kuntavaalien aikaa. Vaalijulisteet ovat valloittaneet melkein kaikki ilmoitustaulut, tienvarsimainokset ja tietenkin myös sosiaalisen median. Jokainen torilla tavattu ehdokas kysyy: “Oletko jo valinnut ehdokkaasi”. Oman ehdokkaan löytäminen voi joskus tuntua hankalalta, mutta siihen kannattaa käyttää aikaa. Osa löytää ehdokkaansa toreilta, toiset taas vaalikoneista.
Äänioikeus on yksi kalleimmista aarteista. Kuitenkin suuri osa käyttävät aarteensa väärin. Meidän kaikkien harmiksi heidän äänensä menevät Aku Ankalle, sketsihahmoille taikka jo edesmenneelle Presidentti Kekkoselle. Näinkö sitä äänioikeutta kuuluu käyttää? Onko äänioikeudella edes merkitystä? - Palataan historiassa hieman taaksepäin.
Suomen äänioikeuden historia juontaa juurensa 1900-luvun alkuun, jolloin oli vielä nelisäätyiset säätyvaltiopäivät. Äänioikeus määräytyi veronmaksukyvyn, maaomistuksen ja virka-aseman perusteella. Valtiollisella tasolla, yleinen ja yhtäläinen äänioikeus toteutettiin kuitenkin 1906, jolloin säätyvaltiopäivät korvattiin eduskunnalla. Uudistus toi mukanaan äänioikeuden naisille sekä suurimmalle osalle miehistä. Vastaavanlainen uudistus tapahtui kunnallisella tasolla vasta 11 vuotta myöhemmin vuonna 1917, kun hyväksyttiin uusi kunnallisvaalilaki, joka takasi yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden kaikille. Nykymaailmassa tuntuu oudolta, ettei tietyillä ihmisillä olisi mahdollisuutta vaikuttaa omiin asioihin johtuen vain heidän sosioekonomisesta tilanteesta. (Lähde: Wikipedia.)
Aarre nimeltä äänioikeus on pysynyt meillä tallessa yli sata vuotta. Harva maa on edes niin onnekas, että kaikilla sen kansalaisilla olisi aito ja tasa-arvoinen mahdollisuus vaikuttaa vaaleissa. Presidentti Kekkosen ja Aku Ankan äänestäminen tai sydämien piirtäminen äänestyslippuun ei valitettavasti edesauta hyviä päätöksiä. Meillä kun kerran on tämä arvokas aarre nimeltään äänioikeus, niin käytetään se huolella.
Tänään aukeaa äänestyskopit ennakkoäänestykselle. Äänestää voi vielä varsinaisena vaalipäivänä 9. huhtikuuta, jolloin ääntenlaskenta huipentuu. Turvaa tulevaisuutesi arki ja äänestä oikein!
- Gurmann Saini
Kuntavaali-intoilija ja HUMAKOn hallituksen varapuheenjohtaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti