sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Hiertävä opintotuki

Kuluneella viikolla uutisoitiin, että hallituspuolueilla on erimielisyyksiä opintotuen uudistamisen suhteen. Päälimmäisenä vaihtoehtona on ollut opintorahan rajaaminen kolmeen vuoteen, jonka jälkeen opinnot rahoitettaisiin kokonaan lainalla. Alunperin opintotuen uudistamista alettiin miettiä kun päättäjät saivat päähänsä ajatuksen, että opiskelijoiden on valmistuttava nopeammin.

En usko, että opintotukijärjestelmällä pystytään paljoa lyhentämään valmistumisaikoja, jos koulutuksen rakenteita ei muuteta. Lukukausien pituudet, erilaiset kurssien suoritustavat, harjoittelut ja opinnollistamismahdollisuudet sekä henkilökohtainen ohjaus ovat työkaluja opintojen kokoon saamiseen.

Mutta takaisin siihen opintorahaan. Luulen, että suurin syy opintojen venymiseen on opiskelijoiden työssäkäynti. Opintoraha on niin pieni, että sillä ei elä ja vaikka opintolaina on todella halpaa lainaa, niin ei sitä silti uskalleta tai haluta käyttää. Itse ainakin vältin viimeiseen asti lainan hakemista. Hain lainan vasta sitten, kuna taloudellinen tilanne oli niin huono, etten kyennyt ilman lainaa elämään.

Emme halua ainakaan lainapainotteisuutta. Pitäisi olla mahdollista valmistua tavoiteajassa ilman, että nostaa lainaa. Yliajalle menevien osalta olisin tosin valmis harkitsemaan lainan ja opintorahan suhteen muokkaamista.

Mielestäni sen sijaan, että uudistamme opintotukea meidän pitäisi uudistaa koko sosiaaliturvajärjestelmä. Perustulo (yhdistettynä koulutuksen rakenteiden parantamiseen) olisi myös opiskelijalle paras ratkaisu. Perustulo mahdollistaa joustavan työelämän, opiskelun ja vapaa-ajan yhdistelyn ja poistaa kannustinloukut. Opiskelijankaan ei tarvitsisi pelätä valmistumista jos ei ole heti työpaikkaa.

Perustulo yksinään ei välttämättä mahdollista täysipäiväistä opiskelua. Sen rinnalle tarvitaan riittäviä opiskelijaetuuksia ja kenties opiskelupaikkakunnan tai alueen hintatasoon sidottu opiskelijakorotus.

Perustulossa isoimpana asiana on byrokratian väheneminen sekä keikka- ja osa-aikatyön vastaanottamisen mahdollistaminen. Nykyjärjestelmässä toimeentulotuesta vähennetään kaikki tulot mitä saat, keikkatyöstä hyödyt saattavat olla nolla. Perustulo myös parantaa pien- ja keskisuurten yrittäjien asemaa, koska yrittäjillä ei tällä hetkellä ole käytännössä minkäänlaista työttömyysturvaa.

Lisätietoja perustulosta saat osoitteesta: http://perustulo.org

Tästä tekstistä on kadonnut punainenlanka varmaan jo ensimmäisten kappaleiden aikana. Jos puhutaan opiskelijoiden nopeammasta valmistumisesta, niin pitäisi panostaa opiskelijoiden jaksamiseen ja opintojen jouhevamman suorittamisen mahdollistamiseen, tätä taas emme saavuta kepillä.

-Juhis

1 kommentti:

  1. Minusta tämä oli tosi hyvää asiaa! Ja kyllä se punainen lankaki siellä näky.

    VastaaPoista