torstai 16. huhtikuuta 2015

Hei #LAHNA! Hanki #parempielämä

Maanantaista perjantaihin piiputetaan itsemme toimistolla istuen ja aivoja käyttäen, syöden kiireessä vähän mitä sattuu. Nam... suklaapatukka! Vois ostaa sen ja ahaa, nyt tekisi mieli myös piristävää Coca-Colaa. Onneksi pian on perjantai; viikon kohokohta (jos viikolla ei opiskelijabileitä ole sattunut kohdalle), silloin lähdetään kavereiden kanssa ulos, pilataan viikon aikana vaivalla kasaan saatu unirytmi, syödään yöllä baarin jälkeen mäkkisafkaa ja sitten aamulla tilataan pizza-onlinesta pizzaa. Lauantaina, jos jaksaa, vois vielä käydä parilla tai sitten palkitsee itsensä ihanalla leffaillalla sohvalla löhöten Jaffa-pullo ja sipsikulho kainalossa, sweet chili -dippiä unohtamatta. Sunnuntaina keskustellaan kämppisten kanssa siitä miten ensi viikolla lähdetään käymään vihdoinkin siellä lenkillä, mutta ei vielä tänään, sillä tänään pitää levätä, koska huomenna alkaa taas rankka työviikko.


Kuka uskaltaa myöntää että tämä kuulostaa tutulta?


Hallitus ihan #Lahnana

Täällä bingo! Huvittavintahan tässä vielä on se, että kaikesta huolimatta jaksan ihmetellä miten hengästyn bussiin juostessa tai kuinka pienestäkin liikuntasuorituksesta koituu hervoton lihassärky seuraaville päiville. Hmm...

Herättiin rakkaan kämppikseni kanssa tähän ongelmaan todenteolla yksi masentava maanantai-ilta. Oltiin puhuttu aiheesta noin puolisen vuotta, että "pitäs liikkua enemmän", kuitenkin jokaisen keskustelun päätteeksi päädyttiin tekemään superpitsaa neljällä juustolla tai jotain muuta herkullisen rasvaista. Tällä kertaa homma ei kuitenkaan ihan näin mennyt vaan päätimme siinä tehdä samalla listan asioista, jotka haluaisimme muuttaa, jotta henkinen sekä fyysinen jaksamisemme parantuisi.

Listalle löysi tiensä sidukat ja lonkerot viikoittaisen alkoholinkäytön kaverina, pullamössöleivät, herkut ja liikunnan vähäisyys tai jopa olematomuus sekä normaalia rasvaisemmat tuotteet (metukka, kermajuustot, täysmaito), jotka ovat tienstä löytäneet meidänkin ruokapöytäämme.

Näillä pohdinnoilla päätimme tehdä kirjallisen #parempielämä-sopimuksen, jonka virallisena valvojana toimii kolmas kämppiksemme. Tavoitteenamme ei ole päätyä fitness-lehtien kansiin, vaan saada paremmat elämäntavat rutinoitumaan elämäämme. Ilman panostahan tämmöinen ei onnistu, joten itse olen pistänyt panokseksi, että ensikesänä en saa lähteä ulkomaille epäonnistuessani haasteessa (serkullani on häät Münchenissä, joten olisi aika pettymys, jos en pääsisi paikan päälle) ja kämppikseni panoksena ovat kaikki kesän festarit; yhdellekkään ei ole asiaa, jos sopimusta rikotaan.

Sopimuksen sisällöstä kaikki ei ole HUMAKOn blogissa julkaisukelpoista materiaalia, mutta pääpiirteet voin julkisesti tässä teille antaa:

Sopimuksen kesto 13 viikkoa 23.3.2015 alkaen. Näistä viikoista tulee onnistua täydellisesti 10, jotta voidaan katsoa uudet elämäntavat rutinoituneeksi.

Mitä suuhun ei saa pistää?

- Siiderit, lonkerot ja oluet pois
- Metukan mättäminen saa riittää!
- Täys- ja kevytmaito vaihtuu rasvattomaan
- Sipsit, karkit, suklaa, jäätelö, pitsa, hampparit, ranskalaiset, majoneesit, kaikki uppopaistettu ja limppari pois
- Sokerilitkumehut
- Suositaan täysjyvätuotteita

Liikunnan lisääminen

- Hikiliikuntaa tulee harrastaa kaksi kertaa viikossa, viikko alkaa maanantaista ja päättyy sunnuntaihin.
- Jokainen väliin jätetty liikuntakerta kaksinkertaistuu seuraavalle viikolle
Liikuntasuoritukset dokumentoidaan Whatsapp-keskusteluun
- Hissin ja rullaportaiden käyttö on kielletty. Tilanteesta riippumatta tulee valita aina portaat.
- Lyhyillä matkoilla valitaan aina kävelyvaihtoehto junan, raitiovaunun, bussin tai metron sijaan.

Alkoholin käyttö

- Jokaista alkoholia sisältävää juhlintakertaa kohden tulee harrastaa saman viikon aikana 3 kertaa hikiliikuntaa ja sen lisäksi yksi kevyt liikuntakerta.

Sairastuminen

- Sairastumiset eivät vaikuta sopimuksen kulkuun.


Tämän sopimuksen kuvittelemme johtavan positiiviseen elämänmuutokseen. Tähän matalan kynnyksen sopimukseen haastan kaikki #LAHNA:t, jotta voimme kaikki nauttia #parempielämä-sopimuksen tuomista hyödyistä. Opiskelijoiden liikuntaliitolla on some-kampanja tunnisteella #LAHNA, jolla halutaan nostaa esille liikkumattomuuden haittoja, kiinnittää liikuntaan huomiota osana ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja yhdenvertaiset liikuntapalvelut kaikille opiskelijoille.


Ota siis kuva itsestäsi #LAHNA:na, solmi ystäväsi kanssa sopimus ja hanki #parempielämä!

Liikuttavin kevätterveisin,

Kopo-Saukkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti