Kohta on takana kaksi vuotta toimimista HUMAKOn hallituksen puheenjohtajana. Näihin vuosiin on mahtunut paljon tekemistä: viestintää, talousjuttuja, tapahtumia, koulutuksia, toiminnan johtamista ja asioiden kehittämistä. Paljon juttuja, jotka on myös päällekäisiä niiden asioiden kanssa mitä opiskelen yhteisöpedagogin koulutuksessani.
Varmaan aika moni on kuullut, että HUMAKOn toiminnasta voi saada opintopisteitä. Sekä hallitus-, edustajisto-, tutor että jaosto-toimijat ovat kaikki oikeutettuja hakemaan op-merkintöjä omiin opintoihinsa erilaisia raportteja vastaan. Näitä merkintöjä varten on olemassa eri tutormuotojen opintojaksot sekä Opiskelija-aktiivina toimiminen HUMAKOssa -opintojakso. Näistä saatavat opintopisteet ohjataan suoraan vapaasti valittaviin opintoihin. Se ei kuitenkaan ole ainoa paikka mihin HUMAKOn toiminnasta voi saada opintopisteitä.
Itse olen saamassa yhteensä 50 opintopistettä HUMAKOssa toimimaltani ajalta. 20 niistä menee juurikin tuohon Opiskelija-aktiivina toimiminen HUMAKOssa -opintojaksoon, muut 30 olen suorittanut harjoitteluna. Ensimmäisenä suoritin talouteen ja toimintaan liittyvän harjoittelun (10op) HUMAKOssa ja muutama kuukausi sen jälkeen vapaaehtoisuuteen ja toiminnan kehittämiseen liityvän harjoittelun (20op). Myönnän molempien olleen aikamoinen työsavotta, koska toimin samaan aikaan luottamustoimessa, mutta niistä selvittiin.
Työmäärä oli ehkä kohdallani poikkeuksellisen suuri ja rasittava yhdessä järjestössä, mutta HUMAKO tarjosi kuitenkin loistavat puitteet minulle suorittaa nämä harjoittelut. Harjoittelupaikkana HUMAKO on joustava ja rento. Meillä pääsee myös tekemään vaikka ja mitä. Jos harjoittelun suorittaminen omassa opiskelijakunnassa kiinnostaa, suosittelen olemaan yhteydessä pääsihteeriin, joka osaa parhaiten vastata kysymyksiisi ja suunnitella yhdessä sitä millaisia opintojaksoja voisit meille suorittaa.
Vapaasti valittavat ja harjoittelut, onko ne ainoat miten HUMAKOn toimintaa voi opinnollistaa? Ei tosiaan. Näiden lisäksi opiskelijakunnalle voi tehdä opinnäytetyön. Esimerkiksi vuonna 2013 HUMAKO sai käyttöönsä kaksi mahtavaa tutoroinnin opasta, jotka molemmat on tehty opinnäytetyönä. Molemmat oppaat ovat käytössä ja ne ovat loistava ja arvostettu lisä toiminnassamme.
Tämän kaiken lisäksi, etenkin jos olet mukana aktiivitoiminnassa, kannattaa oman valmentajan tai muun lehtorikunnan edustajan kanssa keskustella mahdollisuudesta opinnollistaa jotain kursseja tai niiden osia HUMAKOn toiminnan kautta. Tästä voisi esimerkkinä heittää vaikka hallituksen viestintävastaavan, hän tekee paljon erilaista viestintää ja saa sitä kautta monipuolista kokemusta ja tuottaa paljon erilaisia tekstejä. Miksei niitä voisi ottaa osaksi jotain viestinnän kurssia ja sitä kautta vähentää työtaakkaa? Näistä vaihtoehdoista tosiaan kannattaa keskustella koulun edustajien kanssa, koska päätös on loppupeleissä heidän.
HUMAKO on siis monipuolinen paikka toimintansa kannalta ja isoa osaa siitä voi hyödyntää myös opinnoissa. Nyt vain mielikuvitus laukkaamaan ja mahdollisuuksia selvittämään. Kysyvä ei tieltä eksy tai mitään menetä.
Opintoja edistävin terkuin,
Emma - hallituksen puheenjohtaja
Hyvä teksti, en ookaan tuota koskaan ajatellu noin laajasti :)
VastaaPoista