perjantai 4. huhtikuuta 2014

Kevät ja sen uudet tuulet

Opiskelijat ovat vilisseet paljon mediassa viime aikoina ja esimerkiksi oma facebook-seinäni on ollut huomattavasti normaalia täydempi opiskelijoiden kannalta erittäin harmillisista uutisista. Kylläpä meitä taas viedään kuin narussa. Kehysriihikin oli ja meni. Siellä tehtiin erilaisia opiskelijoihinkin vaikuttavia päätöksiä. Lisätietoa näistä päätöksistä ja niiden vaikutuksista on myös tipahdellut tasaisin väliajoin sähköpostiini ja harvemmin tulee kovin hyvä fiilis niitä lukiessa. Toivoa kuitenkin on.

Terveydenhuolto

Itseäni henkilökohtaisesti harmittaa kehysriihessä eniten hallituksen päätös jättää käsittelemättä AMK-opiskelijoiden sisällyttäminen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palveluiden piiriin. On käsittämätöntä, että jatkuvasti keskusteluissa pyörii työurien pidentämisen tarve alkupäästä(kin), mutta silti kaikkia korkeakouluopiskelijoita ei olla valmiita siirtämään laadukkaan terveydenhuollon piiriin. Tällainen liike omalta osaltaan parantaisi varmasti opiskelutehoa ja nopeuttaisi valmistumista. Iltasanomien, HSn ja Ylen uutisointia aiheesta.

Miksi YTHS sitten olisi parempi kuin jo olemassa oleva opiskeluterveydenhuolto? Yksi tärkeimmistä asioista kaikessa terveydenhuollossa on asiantuntevuus. Erilaisten tutkimusten ja kokemuksien myötä on pystytty tunnistamaan juuri opiskelijoiden keskuudessa vallitsevat sairaudet ja YTHS on erikoistunut hoitamaan mm. niitä. Myös terveydenhuollon sijainti opiskelupaikkaan nähden ja palveluiden saatavuuden taattavuus on suuria plussia YTHS:n puolella tässä kilvassa. Toki kaikenlaisen toiminnan laajentaminen tuo mukanaan kuluja ja byrokratiaa. Kaikessa päätöksenteossa on kuitenkin peräänkuulutettava kauaskantavaa katsontatapaa ja juuri sitä YTHS:n laajentaminen olisi! Onneksi päätöstä ei kuitenkaan olla tehty vielä suuntaan tai toiseen, eli puoltava päätös saatetaan saada vielä tämän hallituskauden puolella. Jos hyvin käy.

Opintotuki

Noin vuosi sitten marssittiin opintotuen
 puolesta Helsingissä
Entä mitä on tapahtumassa opintotuelle? HS ja monet muut mediat ovat uutisoineet opintotukikuukausien leikkaamisesta, koskien toista saman tasoista tutkintoa. Niiden totuudenmukaisuutta on turha lähteä väheksymään, on totta että muutoksia on tulossa taas. Päätökset eivät kuitenkaan ole vielä valmiita, joten tällä hetkellä voidaan vain spekuloida tapoja miten tämä muutos tulee täytäntöön. 

Mahdollisuuksia lopputulemaksi on monia ja niistä on tosiaan mahdoton sanoa mikä tulee olemaan Se Oikea. Valinta saattaa osua jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaiseen opintotukikuukausien määrän, jolla saa yhden tutkinnon suoritettua, mutta joka ei ole sidottuna tiettyyn tutkintoon tai opiskelupaikkaan (eli kuukausia voisi käyttää myös mahdollisessa toisessa tutkinnossa, mutta ne eivät riittäisi kahteen kokonaiseen tutkintoon) tai sitten ne ovat sidottu tiettyyn kokonaisuuteen, jolloin valmistumisen jälkeen ei voi saada enää opintotukea saman asteen opintoihin. Muitakin vaihtoehtoja on. Uutisiin kannattaa siis suhtautua ennakkovaroituksena, ei maailmanloppuna. Päätös yleisesti on tietenkin erittäin harmillinen, mutta odotetaan vielä ja katsotaan kuinka kamala se loppujen lopuksi on.

Opintotukeen aiemmin tehdyt päätökset tulevat kuitenkin normaalisti voimaan. Niistä lisää täältä.

Ammattikorkeakoululaki

Esitys uudesta ammattikorkeakoululaista toimitettiin eduskuntaan eilen. Laki itsessään tottakai koskee opiskelijoita, mutta jotkut kohdat koskevat hieman enemmän.

Suoraan opiskelijoita koskee opiskelijakuntia määrittelevä pykälä, johon on aiempaan verrattuna tullut muutoksia asemaan ja jäsenrakenteeseen liityen. Jos laki menee esityksen mukaisesti läpi, tulee opiskelijakunnan asema omassa AMKissa vahvistumaan entisestään. Jäsenrakenne taas muuttuisi automaatiojäsenyyden myötä. Automaatiojäsenyys tarkoittaa kaikkien oppilaitoksessa, tutkintoon johtavassa koulutuksessa, opiskelevien automaattista jäsenyyttä omaan opiskelijakuntaansa.

Automaatiojäsenyys on todella paljon mielipiteitä jakava aihe, etenkin eri opiskelijajärjestöjen keskuudessa. Tällä hetkellä tilanne sen kanssa on ristiriitainen; yliopistojen ylioppilaskunnilla on automaatiojäsenyys, jonka kautta toteutetaan mm. YTHS:n jäsenmaksun kerääminen. Automaatiojäsenyys tämän lisäksi vapauttaa myös aikaa ja rahaa jäsenrekrytoinnista ja mahdollistaa keskittymisen ydintehtäviin, eli edunvalvontaan. Opiskelijakunnissa tilanne ei kuitenkaan ole sama ja meillä edelleen käytetään paljon resursseja jäsenrekrytointiin ja automaatiojäsenyyden myötä olisi myös YHTS:n laajentamista varten vaadittava jäsenmaksun keräämiseen käytettävä pohja valmiina. 

Taistelu automaatiojäsenyyden puolesta on jatkunut opiskelijakuntaketällä jo kauan. Humakissakin on tällä hetkellä töissä henkilö joka on noin 10 vuotta sitten on puhunut automaatiojäsenyyden puolesta työskennellessään SAMOKin kentällä. Hieman tulee mieleen Don Quijote ja tuulimyllyt. Tällä kierroksella ollaan kuitenkin päästy lähemmäs kuin koskaan tässäkin tavoitteessa ja nyt mielenkiinnolla odotetaan tulevaa. Aiheesta oon uutisoinut mm. HS ja aiheesta löytyy paljon kirjoituksia, molemmilta kannoilta, kunhan vai jaksaa googlailla.

Toinen paljon vaikutusta aikaan saava muutos, joka esityksestä löytyy, on ammattikorkeakouluun hakevien valintaperusteiden muuttaminen.  Suomessa on jo jonkin aikaa taisteltu toisen asteen ja korkeakoulujen välille ajoittuvia vuosia vastaan ja sitä varten uuteen lakiin on tehty kirjaus, jonka turvin AMKit voivat asettaa hakijakiintiöitä ensimmäistä kertaa korkeakoulutukseen hakeville. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että aiemmin tutkinnon suorittaneet suljetaan kokonaan ulkopuolelle, heille on oltava omat koulutukseen haku-kanavansa. Heidän määränsä tulee kuitenkin todennäköisesti laskemaan vuosien saatossa. Hakukiintiöt ovat yksi tapa välttää tulevaisuudessa hakijasumia sekä alikoulutettujen määrän nousua. Opiskelijavalintauudistuksesta voit lukea lisää OKMn sivuilta.


HUMAKO itse ei tee suuremmin työtä näiden aiheiden tiimoilla, vaan sen hoitaa meille Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry:n porukka. SAMOKin nettisivuilta löytyy paljon tiedotteita ja kannanottoja opiskelijoita koskeviin ajankohtaisiin aiheisiin. Suosittelen käymään tutustumassa.

Toki meitä HUMAKOssakin saa haastaa keskusteluun näistä aiheista ja myös kerromme mielellämme lisää. Välillä tieto saattaa lisätä tuskaa, mutta kyllä se myös pehmentää pudotusta kun mahdollisesti karutkin päätökset tulevat. Muistakaa olla avoimin mielin, mutta samalla kriittisiä. Elämää on aina muoksienkin jälkeen.

Oli miten oli - jatketaan tunnustelua ja toivotaan mieluummin porkkanaa kuin keppiä! 

Kevätkiireisin terkuin,
Emma Koskimaa
HUMAKOn hallituksen puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti