torstai 13. maaliskuuta 2014

Vilinää ja vilskettä- hiihtoloman aktivismitempaus Röykässä!


Me Nurmijärven Humakin ensimmäisen vuosikurssin yhteisöpedagogiopiskelijat olemme tehneet koko lukuvuoden yhteyistyötä Röykkä- Leppilammen nuorisoseuran kanssa. Viimeisimpänä Röykän hiihtolomaviikon tapahtuma, jolloin jokaisena päivänä oli neljän tunnin edestä suunniteltua ohjelmaa lapsiperheille. Tämä oli käytännön toteutusta yhteisöviestinnän ja markkinoinnin ja kansalais ja järjestötoiminnan perusteet- kurssien alla. Maanantaista torstaihin aktvisimitempaukset järjestettiin Tapiolan nuorisoseuran talolla, ja perjantaina olimme täällä opistollamme ja sen kauniissa ympäristössä. Seuraavassa jokaisen ryhmän omasta päivästä tekemää kerrontaa ja pohdintaa.


Maanantai

Suunnitelmat saatiin pistää oikeastaan kokonaan uusiksi, sillä sää ei sallinut ulkoilua. Röykän-Leppälammen Nuorisoseurantalon tilat onneksi mahdollistivat monipuolisen päivän.

Aamupäivällä meillä oli ohjelmassa tietovisa-rata, missä oikean numeron löydettyään piti vastata oikein tietokilpailukysymykseen, jolloin pystyi etenemään radalla. Aluksi osallistujia oli vähän, mutta päivän edetessä tuli lisää väkeä. Aamupäivällä oli myös mahdollisuus askarrella kynäpurkkeja yläkerrassa sekä pelata erilaisia lautapelejä. Koko päivän ajan ”mini vintissä” oli tilataideteos, johon sai jokainen osallistuja piirtää ja maalata haluamansa asioita. (Kuvassa)

 



Iltapäivällä tuli lisää väkeä, ja toteutimme salissa temppuradan. Musavisa nousi heti suosikkipisteeksi, mutta kyllä muutkin pisteet ja arvoitukset olivat osallistujien mieleen. Touhua riitti, ja jokainen osallistuja sai pienen herkullisen palkinnon. ”Mini vintissä” oli mahdollisuus vielä askarrella lisko-avaimenperä, ja hienoja tuotoksia saatiin aikaan. Kiitos kaikille kävijöille, päivä oli onnistunut ja hiihtoloma sai arvoisensa aloituksen!


Tiistai

Tiistaipäivämme oli täynnä vauhtia ja vilskettä – hyvässä tarkoituksessa!

Ryhmämme oli valmistellut ja suunnitellut päivän tapahtumat talvisemman sään toivossa, mutta yllättävän syksyisen ilman vuoksi varauduimme varasuunnitelmaamme. Toimintaa me kehiteltiin lapsille siinä mielessä, että jokainen pystyisi osallistumaan oman panoksensa mukaisesti, iästä riippumatta. Periaatteenamme oli tarjota lapsille ja heidän vanhemmilleen innostava ilmapiiri hauskan tekemisen merkeissä sekä antaa tilaa tutustui toisiinsa.


Alustavasti tarkoitus oli päästä luistelemaan ja taiteilemaan lumiveistoksia pihalle. Niiden sijaan järjestimme vapaasti ohjattua akvarellimaalausta, helmiaskartelua ja lautapelailua. Iltapäivän vietimme salitoiminnan (temppuradan), kasvomaalausten ja lautapelailun merkeissä. Tapahtumaan osallistui noin kaksikymmentäviisi lasta ja vanhempaa.

Mielestämme päivän kulku sujui oikein mallikkaasti. Ikäviltä tapaturmilta vältyttiin sekä fiilis oli rento ja vapaa – ja tietenkin vauhdikas! Kiitämme osallistujia ja yhteistyökumppaneitamme.


Keskiviikko

Keskiviikkona aamu alkoi maalauksen, lautapelien ja kasvomaalauksen merkeissä. Lapsille taiteltiin kasvoille hämähäkinseittiä, kissanviiksiä ja värikkäitä papukaijoja. Lapset itse taiteilivat isoille papereille värikkäitä kuvia pensselit viuhuen. Twister osottautui hitiksi, joka sai lapset vääntymään mitä akrobaattisimpiin asentoihin. Äidit ja mummit istuivat, höpöttelivät keskenään ja ihastelivat pienokaisten toimittelua.
Kello löi kaksitoista, mikä merkitsi lounasaikaa. Mahat täynnä herkullista hernekeittoa oli hyvä ruveta leikkimään leikkejä. Alkuperäinen suunnitelma oli mennä tässä vaiheessa ulos pulkkailemaan ja pelailemaan hankifutista, mutta lämmin sää romutti nämä suunnitelmat. B-vaihtoehto tuli tarpeeseen, joten sisällä juostiin muun muassa maata, merta ja taivasta, erilaisia hippoja tai olin tarkkana peiliä leikkiessä.Ulkona seurattiin johtajaa ja varottiin palamasta polttopallossa. Päivä päätettiin klassikoksi muodostuneeseen pää,
olkapää,peppu-laululeikkiin.



Torstai

Torstaina  20. helmikuuta järjestettiin Tapiolan nuorisoseurantalolla naamiaisdisco, johon olivat tervetulleita niin lapset kuin vanhemmat. Tanssimisen lisäksi ohjelmassa oli yhteisleikkejä sekä leikkimielisiä kilpailuja. Kioskilla riitti asiakkaita, mutta talon järjestämä ruokailumahdollisuus hyödynnettiin myös tehokkaasti.


Kaiken kaikkiaan päivä sujui hyvin ilman suurempia kommelluksia. Saimme hyvää palautetta sekä aikuisilta että lapsilta. Limbo- ja piirustuskilpailut osoittautuivat suosituiksi. Samaten oli ilahduttavaa huomata, että moni lapsi oli pukeutunut asianmukaisella tavalla. Useat tytöt olivat sonnustautuneet prinsessoiksi, kuten myös naisohjaajatkin, ja poikien vetimissä oli toimintasankariteemaa.


Päivän lopuksi osallistujien hiljalleen vetäytyessä aloitimme siivouksen sekä palautimme lainassa olleet esineet. Kaiken kaikkiaan päivästä jäi erittäin hyvä maku suuhun, ja totesimme ylimääräisen stressin olleen turhaa.



Perjantai

Perjantaipäivä erosi alkuviikon ohjelmasta siten, että se järjestettiin Kiljavanopistolla ja sen pihapiirissä. Ohjelmassa oli aamupäivällä leikkimistä ja kuvasuunnistusta pihalla, tämän jälkeen oli makkaranpaistoa ja sen jälkeen siirryimme sisälle. Sisällä oli piirrustusta ja lautapelejä sekä tietovisa. Osallistujissa oli vauvoista, ala-aste ikäisiin lapsiin, ja toki myös heidän äitejään. Päivän kohokohdaksi nuosi ehdottomasti makkaranpaisto! 

Hiihtolomaviikon tapahtumat ja sen mukana tuoma valmistelu oli hyvin opettavaista. Etenkin monen mainitsemat ”ei niin talviset” sääolosuhteet lisäsivät hieman päänvaivaa, mutta kuitenkin kokonaisuus ja palaute viikon jälkeen oli hyvin positiivista.  Opimme mm. tiedotuksesta ja mainostuksesta, siitä miten viestitään, suunnitelmallisuutta ja tärkeitä kokoustaitoja!


Terveisin,

Veera ja Borre, sekä muut hiihtolomaviikolla toimineet yhteisöpedagogi opiskelijat


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti