torstai 27. helmikuuta 2014

Kun ote opinnoista lipesi


Muutama viikko takaperin löntystelin Kauniaisiin jo paljon ennen koulun alkua. Istahdin ATK-luokan kellertävään työtuoliin, naputtelin tunnin ja nousin kymmenen opintopistettä rikkaampana. Kuinka? Oliko tuolissa taikaa? Ei toki, aamuuni ei kuulunut sen kummempaa mystiikkaa. Sen sijaan otin otteen härän sarvista ja opinnoistani.

Kuulin rästitehtävien työstämistä varten järjestetystä Otetta opintoihin -opintojaksosta ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja naurahdin. Hauska nimi, miten sinne päätyy? No niin sinne päätyy, jos keräilee mieluummin haalarimerkkejä kuin opintopisteitä ja kalenteriin on käännösanalyysin palautuspäivän sijaan merkattu milloin approjen liput tulevat myyntiin. Tai jos arjen haasteet tuntuvat juuri deadlinepäivänä erityisen, no haastavilta. Tai jos opiskelijakunnan hallitushommat ovat vieneet mennessään.  Tai jos on Netflix. Syyt ovat monet, ja omani ovat minulle tänä vuonna seljenneet. 

Mitähän nyt tekis?

Rästitehtäväkurssille voi saada kutsun tai sinne voi mennä ihan muuten vaan herätyksen kokeneena. Opettaja laski opintopisteemme ja laittoi viestiä niille, joilta suorituksia näytti uupuvan. Minä olin pisteeni kerännyt viime vuonna, joten kutsua ei tullut. Tiesin kuitenkin syksyn tekemättömien tehtävien määrän ja totesin, että olisin ensi kerralla VIP-listalla, ellen osallistuisi tämän keväiseen puurtamiseen. 

Mutta mitä niillä tunneilla sitten tehdään? Tuttavallisemmin kurssi on kamujen keskuudessa kulkenut nimellä Luuserikurssi. Mutta eihän me mitään luusereita olla, päinvastoin! Omaan motivaation puutteeseen puuttumisessa ei toki ole mitään väärää. Otetta opintoihin –opintojaksolle mennään kovalla tahdon voimalla omaa koulumenestystä petraamaan. Näppäimistöt soi ja silmissä kiiluu suoritettu tutkinto. Rästien paukuttamisen lisäksi tunneilla pääsee jutustelemaan omista ajankäyttöön, rahaan tai tahdonvoimaan liittyvistä vaikeuksistaan ymmärtäväisesti myhäilevän opettajan johdolla. Ennen kurssilla tehtyä tilannekatsausta en edes tiennyt miten pienen pikkuruisia tehtäviä olin jättänyt tekemättä! Niin pieniä että tunnin istunnolla tienasin ne 10 pojoa… Tehtyjen tehtävien antamien opintopisteiden lisäksi käteen jää kaksi vapaavalintaista. 

Onko sinun käsissäsi saippuaa kun pitäisi tarttua toimeen? Lipsuuko ote? Keinot kiinni pitämiseen on monet, minulle tämä kurssi toimii. Toivottavasti ote myös pysyy.

Ahkerin terkuin,
Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti