keskiviikko 31. tammikuuta 2018

SAMOKin Lähtölaukaus-risteily 28-30.1.2018






Heipä taas. Vuosi on lähtenyt kiireellä käyntiin ja SAMOKin lähtölaukaus risteily järjestettiin jälleen. Lähtölaukauksella kokoontuu kaikki Suomen opiskelijakunnat. Päivät koostuvat luennoista ja illat verkostoitumisesta. Tämä oli itselleni  jo toinen lähtölaukaus. 

Edellisenä vuonna osallistuin edunvalvonnan- ja tänä vuonna palveluiden tuottamisen luennoille. Luennoilla käytiin läpi tapahtumien järjestämistä, palveluiden tavoitettavuutta ja niiden kehittämistä. Voin kyllä todeta, että suurin osa tästä oli minulle jo ennestään tuttua ja luennot oli tähdätty pääasiassa ensimmäisen vuoden hallituslaisille. Koin kuitenkin, että ryhmätyöt olivat mukavia ja opettavaisia. Ei pidä unohtaa, että kertaus on opintojen äiti.  

Oli kyllä taas mukavaa päästä tutustumaan uusiin toimijoihin ja parantaa suhteita niihin vanhoihin toimijoihin, jotka jostain kumman päähän pistosta, haluavat vielä jatkaa toiminnassa mukana (minä mukaan lukien). Facebook on täyttynyt kaveripyynnöistä eli nähtävästi naamani on jäänyt monen mieleen. Sitä ei koskaan tiedä, milloin ja missä yhteydessä sitä tulee taas tapaamaan opiskelijakunta -kentän tuttuja. Se voi olla tänä vuonna tai joskus hamassa tulevaisuudessa, samassa työpaikassa. 

Vaikka risteily sanana, yhdistetään yleensä rentoutumiseen ja lomailuun, tämä risteily oli kaukana siitä. Meillä oli kaksi päivää putkeen jatkuvaa sosialisointia ja uuden oppimista. Hauskaa oli totta kai, mutta risteily oli erittäin raskas. Kun päästiin takaisin maihin, tunsin että olin kaikkeni antanut ja jotakin saavuttanut. 

Mikko

keskiviikko 24. tammikuuta 2018

KulttuuriAproja suunnittelemassa




Moikka! Mun nimi on Jenna, opiskelen kulttuurituottajaksi ja teen opparia. Voi saakeli. Ihan hullua, miten melkein neljä vuotta on vierähtänyt tähän pisteeseen! Oon pelotellut melkein koko tämän ajan itteäni opparilla ja katellu, miten osa tuskailee ja osa vaan lentää sen läpi. Ajattelin, että varmasti oon se hullu tuskailija.

Nyt, kun tätä väsäilee niin olen osannut laittaa tämän mittakaavaan. Oon tehny tosi paljon isompiakin töitä opintopisteiden näkökulmasta. Silti sitä jotenkin ottaa tämän isompana ja vaikeampana pottina vastaan. Ehkä, koska tietoperustaan tutustuminen on ollut aina minun heikko kohta. Mutta suuri epätoivo ei ole vielä iskenyt, vaan itse asiassa aika toiveikkaana vien tätä eteenpäin!

Mistä siis teen opparia ja miksi siitä tänne HUMAKOn blogiin kirjoittelen? Noh, mulle tuli syksyllä mieleen toista projektia tehdessäni, että HUMAKOlta puuttuu sellainen matalan kynnyksen-, yhdessä porukalla-, paikalliseen kulttuuritarjontaan tutustuttava tapahtuma. Mietin, millainen se voisi olla ja lähdin liikkeelle pyörittelemällä Appro-tapahtumaa. Olisi hauskaa, jos samalla systeemillä, kun kierretään baareja ja suoritetaan leikkimielisiä tutkintoja, kierrettäisiinkin erilaisia kulttuuritapahtumia tai kulttuurikohteita. Googlailin asiaa ja löysin pari ennakkotapausta. Näin syntyi idea KulttuuriApprosta.

Haluan lanseerata kaikille Humakin kampuksille ensi syksystä lähtien KulttuuriAppro, jossa tavoitteena on kiertää viisi kulttuuritapahtumaa opiskelijaporukalla lukuvuoden aikana ja kerätä leimoja kulttuuripassiin. Jokaiseen tapahtumaan ilmoittaudutaan erikseen ja kaikkiin ei ole pakko osallistua. Lukuvuoden lopussa on luvassa palkinto, joka määräytyy sen mukaan, kuinka monta tapahtumaa on kiertänyt.

Siinäpä se pähkinänkuoressa. Innoissani kysyin haluaisiko HUMAKO olla tilaaja ja onneksi halusi, koska olin jo pitkällä ajatus prosessissa. Nyt väännän ohjelmamanuaalia, jotta jaostot voivat jalkauttaa tapahtuman kaikille kampuksille. 

Mitä oon konkreettisesti nyt tehnyt? Päntännyt hulluna, opetellut kirjoittamaan asiatekstiä (kaiken muun tekstin kirjoittaminen onnistuu niin paljon paremmin), laatinut kyselyn, haastatellut paria approjen järjestäjää, organisoinut mini testejä KulttuuriApprolle ja alkanut väsäilemään ohjemanuaalia.

Vielä olisi siis luvassa kyselyn ja testien sekä haastattelujen analysointia ja yhteistyökumppaneiden kartoittamista. Sekä sen itse opparin kirjoittaminen. Onneks oon tähän mennessä lukenut miljoona opparia, niin tiedän suunnilleen, miten se kirjoitetaan. Pahinta on päästä alkuun sen hitsin asiatekstin kanssa. 

Loppuun haluan vielä sanoa pari vinkkiä. Kannattaa jutella muille opiskelijoille jotka ovat samassa tilanteessa. Kannustetaan toisiamme työskentelyssä ja autetaan toisiamme löytämään uutta näkökulmaa omaan työhön. Parasta on vaan mennä yhdessä istumaan jonnekin koneiden kanssa ja kirjoitella omia töitä. Silloin on taukojenkin pitäminen paljon hauskempaa. Toki tauot voivat joskus venähtää, mutta todennäköisesti tauoillakin jutellaan aika paljon oppareista. Muistakaa kuitenkin, että on super tärkeää tehdä välillä jotain ihan muuta. Mennä vaikka leffaan tai salille tai peiton alle kuuntelemaan musiikkia. Taukojen pitäminen ei oo laiskottelua, vaan oikeesti pitää ladata akkuja. Ite oon tosi hyvä pitämään vapaa-ajan vapaa-aikana. Ja oon tässä koulun aikana oppinut olemaan tosi tehokas “työaikana”. 

Niin ja kuten tästä huomaa, niin välillä on oikeesti hyvä kehua itseäänkin. Jos on päässy siihen vaiheeseen, että tekee opparia, niin on tehny jo todella ison työn ja saanut kasaan monta opintopistettä. Siitä saa olla ylpeä. Aina ei välttämättä tunnu siltä, että ois oppinut mitään tai olisi hyvä missään. Sillon kannattaa miettiä pieniäkin juttuja ja kun tarkkaan miettii, niin koko ajan sitä oppii jotain. Ikinä ei oo silleen valmis ja ehkä se onkin yks hauskuus. Paitsi minä haluan olla maaliskuussa valmis tästä koulusta. Sekin ois hauskaa!


Tsempit kaikille opparin kanssa painiville ja niille, kellä se on edessä päin: ei se oo nii paha!


torstai 18. tammikuuta 2018

Kenestä keulakuva Suomelle?



Pian koittaa taas se hetki, kun Suomen kansa valitsee itselleen johtajan ja keulakuvan seuraavalle kuudelle vuodelle. Presidentinvaalit ovat alkaneet ja ehdolle on astunut kahdeksan kovaa kilpailijaa.

Ehdokkaita ovat:
2 Merja Kyllönen
3 Pekka Haavisto
4 Matti Vanhanen
5 Laura Huhtasaari
6 Tuula Haatainen
7 Paavo Väyrynen
8 Sauli Niinistö
9 Nils Torvalds

Yksi varmaan eniten kansan nähtävillä olevista presidentin tehtävistä on itsenäisyyspäivän vastaanotto sekä muut edustustehtävät. Lisäksi monet varmaan tietävät, että presidentti vahvistaa Suomen lait. Suomessa presidentin tehtävät perustuvat perustuslakiin ja lainsäädännöllisiä tehtäviä ovat mm. ahvenanmaan maakunnan taloutta koskevat asiat, yksittäisten henkilöiden armahtaminen ja ennenaikaisten eduskuntavaalien määrääminen. Yksi tärkeimmistä presidentin tehtävistä on toimia Suomen arvojohtajana ja -keulakuvana sekä Suomen armeijan ylipäällikkönä.

Presidentinvaaleissa äänestysoikeus on yli 18-vuotiailla suomen kansalaisilla, mutta äänestämistä on myös hyvä ajatella velvollisuutena. Äänestäminen on yksi helpoimmista tavoista vaikuttaa meidän yhteiskunnassamme. Kansalaisia ajatellen, äänestäminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Varmasti myös sinunkin lähistöltäsi löytyy paikka, jossa voit käydä ennakkoäänestämässä. Näitä löytyy lähes jokaisesta lähiöstä ja ennakkoäänestys on jo auki. Äänestyspaikat kartalla.


Presidentinvaalin aikatauluja


Vaalien ensimmäinen kierros:
Vaalipäivä on sunnuntaina 28.1.2018.
Ennakkoäänestys kotimaassa on 17.–23.1.2018.
Ennakkoäänestys ulkomailla on 17.–20.1.2018.

Mahdollinen toinen kierros :
Vaalipäivä on sunnuntaina 11.2.2018.
Ennakkoäänestys kotimaassa on 31.1.–6.2.2018.
Ennakkoäänestys ulkomailla on 31.1.–3.2.2018.

Presidentti astuu virkaansa valitsemista seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä.

Jos oma ehdokas on vielä hukassa, kannattaa kokeilla vaalikoneita, jotka auttavat poimimaan ehdokaslistasta omia arvoja lähimpänä olevan ehdokkaan. 

Ylen -vaalikone - täynnä tiukkoja kysymyksiä ja ehdokkaiden esittelyiden yhteydestä löytyy hieman kevyemmilläkin aiheilla höystettyjä haastatteluja

Ilta-Sanomien vaalikone - kaksikymmentäseitsemän kysymystä, joista saat valita asteikolta yhdestä viiteen omia mielipiteitäsi edustavan vastauksen

Mtv:n vaalikone - kolmisenkymmentä kysymystä ja jana, jonka asteikolle voit asettaa vastauksesi. Lisäksi vaalikoneen yhteydestä löydät kaikki mtv:n haastattelut ja uutiset presidentinvaaleihin liittyen

Yle Areenan presidentinvaalitentit - Studiossa ehdokkaille tehdyt presidentinvaaliaiheiset tentit

Vain äänestämällä voit vaikuttaa!


















Terveisin

Eena Kero
Hallituksen varapuheenjohtaja
Edunvalvontatiimin jäsen
eena.kero@humako.net

keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Hallituksen 2018 jäsenen esittely: Jesse Kareinen

Moi!

Olen Jesse Kareinen, 22-vuotias ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Suomen Turusta. Luonnollisesti tämä on vasta ensimmäisen kauteni hallituksessa ja roolini on toimia edunvalvontatiimissä hallituksen puheenjohtajiston kanssa. Tehtäviini kuuluu mm. vaikuttaminen Humakin valtakunnallisessa hyvinvointiryhmässä, sekä paikallisten alueyksikkö- ja hyvinvointityöryhmien opiskelijaedustajien toiminnan koordinointi. Toimin myös HUMAKOn häirintäyhdyshenkilönä yhdessä toiminnanjohtaja Marianna Rantasen kanssa.

Syksyllä ajattelin, ettei opiskelijakuntatoiminta välttämättä ole minun paikkani, mutta järjestöihmisen luonto vei voiton. Lähdin ehdolle edustajistoon ja aika pian syttyi motivaatio hakea hallitukseen. Edunvalvonnassa minua kiehtoo mahdollisuus tehdä yhteistyötä eri opiskelijoiden kanssa. Pääsen tekemään konkreettista vaikuttamistyötä ja pohtimaan opiskelijapolitiikkaa sekä yleisellä-, että käytännön tasolla.

Häirintäyhdyshenkilötoiminta on varsinkin #metoo-keskustelun myötä äärimmäisen tärkeää. Jokaisella opiskelijalla on oikeus koskemattomuuteen ja turvalliseen opiskeluympäristöön. Tätä haluan omalta osaltani olla turvaamassa. Häirintäyhdyshenkilöön kannattaa olla yhteydessä aina, jos epäilee kohdanneensa häirintää. Minun ja Mariannan yhteystiedot löytyvät HUMAKO:n nettisivuilta. Sähköpostiosoitteet ovat muodossa etunimi.sukunimi(at)humako.net

Tulevalta vuodelta odotan ennen kaikkea mahdollisuutta tehdä yhteistyötä niin opiskelijoiden, henkilökunnan kuin muidenkin sidosryhmien kanssa. Edunvalvonta on ihmisläheistä työtä ja odotankin innolla, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. Hallitusvuoden yksi nakki tulee olemaan vaikuttamissuunnitelman tekeminen. Vaikuttamissuunnitelma tulee toimimaan tiekarttana opiskelijan arjen ja aseman parantamiseen ja sen pohjana käytetään HUMAKO:n poliittista ohjelmaa. Toivon, että vaikuttamissuunnitelma ei jää virtuaaliseen hyllyyn keräämään pölyä, vaan siitä tulee käyttökelpoinen työkalu jokaiselle HUMAKO:n toimijalle.

Odotan innolla tulevaa vuotta ja uusia haasteita hallitustyöskentelyn parissa. Norsunluutornini jalkoja saa ja pitää potkia, olkaa yhteyksissä!

Jesse Kareinen
Hallituksen 2018 jäsen, edunvalvontatiimi
jesse.kareinen@humako.net

keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Hallituksen 2018 jäsenen esittely: Janna Sahlman

Heissun heippa!

Mie oon Janna, 20 vuotias Jyväskyläläinen yhteisöpedagogiopiskelija, joka on kotoisin Etelä-Karjalasta, Imatralta. Toimin ensi vuonna iki-ihanassa paikallistoiminta tiimissä iki-ihanan Sinin kanssa ja vaikka valintavaiheessa edunvalvonta ja palvelut kutsuivat myös miun nimee, paikallistoiminta vei silti mukanaan.

No miten sitten päädyin HUMAKOn hallitukseen? Tarina kertoo, että pienen pieni tyttö nimeltänsä Janna oli päässyt syksyllä Jyväskylän jaostoon ja lähti kivalle reissulle kouluttautumaan. Reissun päällä Janna sitten tapasi HUMAKOn toiminnanjohtaja Mariannan ja aivan kuin vahingossa löysin itsensä keskustelemasta hallitukseen hakemisesta. Sinä kauniina sunnuntaipäivänä ja meluisessa metrossa Janna sitten ajatuksien sekamelskassa päätti, että hän hakisi hallitukseen ja tässä sitä nyt ollaan.

Mielenkiinnolla odotan ensi vuodesta hullunmyllyä, mutta myös paljon antavaa. Haluan päästä varmistamaan ja tekemään oman osani, että jatkuvuus olisi varmistettu seuraaville vuosille.
Hauskana faktana täytyisi varmaan mainita, että rakastan katsoa muumeja rentouttavana tekijänä, joten stressi ei paina vaikka mikä olisi tilanne!

2018 vuotta odottaen, Janna Sahlman
Hallituksen jäsen, paikallistoiminta
Janna.Sahlman@humako.net