maanantai 23. huhtikuuta 2012

Miksi kannattaa vaikuttaa?

Tässä muutama viikko sitten eräs vuosikurssitoverini totesi minulle, että eikö ole turhauttavaa ajaa sellaisia asioita, joiden vaikutus ei omana opiskeluaikana näy? Onhan se tietysti näinkin, mutta en itse halua ajatella toimintaa tältä kantilta. Tässä muutamia asioita, joita olen saanut hallitustoiminnalta tähän mennessä.

Aloittaessani hallituksessa vuonna 2011, sellaiset asiat kuten koulutuspolitiikka, HUMAKin rakenne ja opiskelijahyvinvointi tuntuivat hyvin etäisiltä ja vaikeilta. Ajatus siitä, että näistä asioista pitäisi keskustella järkevästi ja perustellusti muun muassa koulun henkilökunnan kanssa vaikutti lähes mahdottomalta. Päällimmäisenä ajatuksena oli lyhyesti "en minä osaa".

Osaamattomuushan ei ole huono asia ollenkaan. Edunvalvonta ja järjestötoiminta on sellaista, jota oppii vain tekemällä ja kokemuksen kautta. Pidän itseäni tällä hetkellä paljon valmiimpana kuin vuosi takaperin, mutten kuitenkaan jo kaikkea antaneena ja oppineena. Viime vuonna opin perusteet korkeakoulukentästä ja opiskelijavaikuttamisesta, sekä ryhmässä toimimisesta. Tänä vuonna onkin sitten vuorossa esimiehenä toimiminen ja vastuun kantaminen.

On opiskelijatoiminta paljon muutakin kuin vain asioiden oppimista. Olen tutustunut mahtaviin samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa voi keskustella sekä virallisista että epävirallisista asioista. Ja vaikka vuoden alussa tuntui siltä, että muut tietävät kaikesta paljon enemmän kuin minä, ei asia lopulta ole niin.

Vaikka ajamamme asiat eivät välttämättä koskekkaan meitä itseämme suoraan, pidän niiden ajamista silti tärkeänä. Esimerkiksi opetussuunnitelmatyöhön vaikuttamisella taataan se, että nyt HUMAKista valmistuvat ammattilaiset saavat asiallisesti koulutettuja harjoittelijoita työpaikoilleen. Lisäksi ainakin itse haluan "jättää jäljen" tuleville opiskelijapolville.

-Janne, hallituksen PJ

Ps: SAMOKin viime vuoden hallituksen jäsen Tipi kirjoitti mainion blogitekstin "Vaikuttamisen portaat", josta tähänkin tekstiin on hieman vaikutteita otettu. Suosittelen lukemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti