Tämä blogi kertoo hallituksen varapuheenjohtajan kokemuksista tähän asti.
Jo viime vuoden puolella minua alettiin monelta suunnalta houkutella HUMAKOn hallitukseen. Itse olin vuotta aikaisemmin, kun minut valittiin edustajistoon, maanitellut ystäväni sinne, mutta nyt minä olin itse heruttelun kohteena. Olin ollut hieman pettynyt edustajistossa toimimiseen, olin kuvitellut, että se olisi aktiivisempaa, ja kokouksia olisi enemmän, joten periaatteessa hallituslaisuus kiinnosti.
Tavallaan olin kuitenkin päättänyt, että jätän vuodenvaihteessa kaikki järjestönakit, jotta voisin keskittyä opiskeluun ja kun kunnallisvaalitkin on tulossa.
Niin siinä sitten kävi. Puolivahingossa lähetin hallitushakemuksen johon puolivahingossa kirjoitin, että olisin varovaisen kiinnostunut varapuheenjohtajuudesta. Minut valittiin hallitukseen ja sain sosiaalipoliittisen vastaavan pestin, kuten halusinkin. Olin edelleen varovaisen kiinnostunut vpj:n paikasta. Minut valittiin kun toinen, joka oli varovaisen kiinnostunut, ilmoitti, että hän ei niin paljoa kyseistä pestiä hingu.
Yhtäkkiä olinkin opiskelijakunnan hallituksen vpj. Mitäs nyt pitäisi tehdä? Minulle oli hieman epäselvää, että mikä on käytännössä ollut vpj:n rooli HUMAKOssa. Alusta asti oli selvää, että minä olen vastuussa pääkaupunkiseudun opiskelijakuntayhteistyöstä, sillä hallituksen puheenjohtaja Janne asui niin kaukana täältä, että minun oli luontevampaa hoitaa tämä alue.
Ensimmäinen nakkini olikin pk-seudun opkujen puheenjohtajien tapaaminen. En kauheasti vielä ollut perillä oman opkun saati muiden opkujen toimintatavoista ja meiningistä. Ensimmäinen tapaaminen meni kuitenkin ihan mukavasti ja huomasin, ettei tässä tarvitse kauheasti stressailla.
Todellinen lähtölaukaus vuodelle oli kuitenkin SAMOKin lähtölaukausristeily. Siitä oli ehkä enemmän hyötyä sopo-sektorilleni kuin itse varapuheenjohtajuudelle. Risteilyllä sai kuitenkin kunnollisen tatsin siihen, mitä opkutoiminta oikeastaan on.
Tähän vuoden alkuun osui myös haasteita.
Syliimme tipahti uuden pääsihteerin rekrytointiprosessi. Olinkin sitten haastattelemassa hakijoita ja yritin näyttää siltä, että tietäisin jostain jotain. Kyllähän meillä oli yhdessä hallituksen kanssa luodut speksit, mutta silti tuntui hieman hassulta haastatella huomattavasti itseä kokeneempia ja pätevämpiä hakijoita.
Toinen iso juttu on ollut HUMAKin rakenneuudistus. Siitä olin ihan hyvin kartalla, että mistä on kyse, miksi tämä täytyy tehdä ja myös siitä, että HUMAKin omistaja pohjan takia tätä on vaikea toteuttaa järkevästi. Tiedotustilaisuudessa rehtori ja toimitusjohtaja esittelivät mallin, jota tullaan esittämään yhtiökokoukselle. Uusi rakenne ja siitä käyty keskustelu jäi muhimaan päähäni ja eräänä inspiroituneena yönä päätin kirjoittaa asiasta HUMAKOlle kannanoton. Seuraavan parin päivän aikana kannanotto oli hallituksen käsittelyssä ja se sai lisää argumentteja ja asiasisältöä, ennen julkaisua. Tämän aikana tuli todellinen kokemus siitä, että ehkä ymmärränkin näistä asioista jotain ja kykenen toiminaan tällä kentällä järkevästi.
Vuoden ensimmäisessä hallitusevakossa käytiin läpi toimintasuunnitelmaa vielä tarkemmin ja tajusin vpj:n roolini hieman paremmin. Huomasin mm. toimintasuunnitelmasta kohdan, jonka mukaan hallituksen vpj:n vastuulla on olla selvillä opiskelijaedustajien toimista. Siihen yritän panostaa seuraavaksi.
Vähän olen ollut ulalla näin uutena halltuslaisena, mutta onneksi meillä on hyvä pj, pätevä pääsihteeri ja muutenkin hyvä porukka ympärillä tekemässä hommia. Kyllä tästä vielä hyvä HUMAKO-vuosi saadaan.
Juhis Ranta
hallituksen varapuheenjohtaja ja sopo
Juhis Ranta
hallituksen varapuheenjohtaja ja sopo